Friday, December 16, 2011

we care we share.

you just forgot how to fly,
spread your wings, 
spread your hearts,
and fly up as much as you can,
bring out your POWER,
bring out your BRAVERY,
if it is you, YOU CAN DO IT!


assalamualaikum :) 
musim final exam menjelang tak lama lagi..
time time ni lah kita nak tengok macam - macam gelagat student dekat universiti..
bila tiba musim final exam, akan penuhlah library, bilik seminar dengan manusia yang study pagi petang siang dan malam..
bila tiba musim final exam, akan berebut - rebut lah student nak jumpa lecturer untuk tanya soalan, mintak tips dan lain - lain..
bila tiba musim final exam, akan wujudlah certain - certain manusia yang mengalami gangguan emosi asbab hormon adrenaline terlebih..
bila tiba musim final exam, akan terang - benderang lah setiap desasiswa plus akan meningkat jugak bil topup elektrik semuanya sebab stay up malam - malam setiap hari..
tapi, apa yang bestnya bagi aku bila tiba musim final exam kali ni, aku dapat balik KL dan class dijangkakan habis start rabu ni, hari yang sama aku balik KL..
oyeah, memang aku sangat sangat nak balik KL sekarang ni, aku nak refresh, recycle dan restore hati dan akal aku untuk berperang 28 haribulan nanti, insha - Allah :)

well, hari ni, 16.12.11 dan ini bermakna, ada lebih kurang 12 hari lagi menuju final exam T.T
ya Allah, begitu pantas berlalu, baru saja rasanya aku bertarung untuk final sem lepas..
sungguh lah, persiapan pun belum buat lagi, asyik main main je :( macam mana ni..?

akal : farhana! bawak bawak sedar lah sikit diri tu, sekarang bukan masa untuk kau main - main, melagho kan diri twenty-four-seven je keje.. kau kena start study.. study la wehhh.. jangan malas - malas.. kau kena maintain empat rata kau.. wake up lah! tolonglah faham..

hati : tak payah lah weh, final exam 12 hari lagi, lambat lagi.. kau kan selalu study last minute, aku tengok carry mark kau okey je, relax la bro, opsss, relax la sis :) 2, 3 hari before final nanti kau rush ah, cover semua, confirm terus masuk kepala hotak tuh..

akal : lorhhh.. ade ke pulak macam tu.. haishhh, kau apa hal nih..? mandrem pulak musim musim hujan nih.. 12 hari tu bukannya lama mana pun.. sekejap je.. lagipun, subjek kau tu susah nak paham.. kau ingat 6 subjek tu kau boleh pick-up gitu gitu je.. k'mon lah! kau ingat kau tu dah pandai sangat ke..? mana cukup 2 atau 3 hari je kau nak study.. kau tu, dah la selalu anxiety disorder, lepas tu pulak nak study last last minute.. memang aku tabik spring ah kat kau kalau kau berani buat macam tu..

hati : okeyh, aku tengah lost.. aku tak tau nak start macam mana.. errrr, tolong!

akal : baik, kalau macam tu, hang pi la study.. buka buku, baca, buat latihan, siapkan semua latihan dalam past year question.. behave yourself and be a good girl, okeyh..? :D

hati : terima kasih :') insha - Allah aku akan cuba sebaik yang mungkin.. tapi..

berakhirlah kisahnya..
huhu, aku sengaja tinggalkan tapi di situ..
kalau ikutkan, memang banyak tapi nya, tapi malas nak cakap..
sebab selagi aku ber - tapi, segala benda memang susah nak jalan..
so, better tinggalkan noktah itu yang mengiringi 'tapi'..
however it is, aku tahu mana yang baik dan mana yang buruk..
yang mana aku perlu perbaiki yang mana aku perlu asah lagi..
insha - Allah i'll do my very BEST!
bak kata madamJ, merangkap advisor ana..

"yes! grade is important during your college life.. but the more important thing is your journey.. the EXPERIENCE!"

betul kata madam, dan ana sangat inspired dengan setiap apa yang lecturer ana katakan..
insha - Allah dengan semangat yang ada, aku akan terus 'strive for triumph'
bak kata pepatah, ikut hati.. mati.. ikut rasa.. binasa.. but then, aku akan ikut akal.. cekal.. (:
insha - Allah rabbuna yusahhilna wa najahna fil imtihan, amin ya rabbal alamin..

28.12.11 - Business Mathematics
29.12.11 - Academic Writing Skills
30.12.11 - Introductory to Costing
31.12.11 - Business Computing
1.1.12 - Holiday! :D
2.1.12 - Holiday! :D 
(+) birthday adikku, Dayah..
3.1.12 - Microeconomics
4.1.12 - Academic Study Skills

alhamdulillah, jadual tak berapa pack macam sem lepas :')
insha - Allah, semoga Allah redha segala ilmu..
apa - apa pun sesungguhnya..
aku sangat berharap, secebis doa dan keberkatan daripada semua :)
aku sangat berharap, agar dihalalkan segala ilmu dan apa jua tindak tandukku..
aku sangat berharap, tiada sesiapa yang terasa hati dengan setiap kata yang aku coretkan..
aku sangat berharap, agar kemaafan yang ku hulurkan ini dapat disambut dengan hati yang terbuka..
aku sangat berharap, doa daripada kamu, kamu dan kamu agar aku tenang, sihat, kuat dan bersemangat di medan exam..
semoga Allah merahmati kalian..
cukuplah hanya setitik ingatan dari kamu buat aku, itu sahaja, syukran :')


so, all the best to all my friends, seniors and juniors UNITEN Muadzam Shah and UNITEN Bangi :)
okeyh, semoga semuanya tenang, sihat walafiat dan bersedia dari sekarang..
dan sedikit peringatan untuk diri ini dan semua..
kebanyakan kita takut gagal dalam exam, sebab kita tahu, kesan buruk dari kegagalan itu..
tetapi mengapa ketakutan itu tak wujud bila kita diingatkan oleh Allah bahawa kehidupan di dunia ini adalah ujian..?
ya! ujian itulah yang menentukan kita bahagia atau sengsara di sana..
jadi, di mana letak keyakinan kita dengan Allah..?
wallahu a'alam :')

"wahai orang yang beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara - perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah - daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan).."

oh ya, sungguh!
aku sedar, perjalananku ini masih lagi panjang..
dan pada kali ini dan juga seperti yang lepas - lepas, aku tidak meletakkan dan mem - fix - kan berapa pointer yang aku perlu dapat..
apa yang aku mahukan, hanyalah yang terbaik, dan aku akan sedaya upaya melangkah ke arah itu..
seandainya, rezeki itu milik aku lagi pada kali ini, aku sangat bersyukur..
namun, jika ia sebaliknya, aku tetap akan bersyukur, sebab itulah turning point yang aku perlu hadapi dalam melangkah ke dunia nyata..
dan aku tahu, bila aku di bawah, pasti akan ada suatu masa yang aku akan berada di atas kembali..
insha - Allah..

"the road of the dunya is hard and long, but you have NO IDEA what is awaiting for you.. so..
NEVER GIVE UP ON YOUR IMAN!"

yeah! we care we share!
penduduk rumah ini sangat bersemangat dan sangat cuak dengan final sebenarnya! >.<
apa apa pun, inilah sumber inspirasi kami setiap hari :')
semoga Allah berkati usaha kami, insha - Allah!

PS. 7 orang junior sbpi jempol ana dapat masuk DQ :) sangat jeles dengan kalian! btw, mabruk alaikum! ^_^
PPS. insha - Allah, ana akan lama menyepi sebab final, tapi tak apa, after final cuti 3 minggu, setiap hari ana update! huhu, tak kira!
PPPS. okey, even though ana menyepi, fb and twitter still tak deactivate, hehe :') actually it's depends on how a person deal with it, maka kawallah nafsu anda ya, farhana! erk, boleh ke..? huhu..
PPPPS. akhir kata, aku nak ucap tahniah dan takziah untuk adik - adik yang bakal ambil result PMR 21/22 hb ni :') semoga korang sukses and dapat ke sekolah yang best best form 4 nanti..
PPPPPS. good luck semua, jumpa 4 january selepas 11 pagi nanti :')
PPPPPPS. sangat sedih plus sedikit geram semalam bila baca pasal ariff alfian, apa apa pun, ini adalah  ujian untuk dirinya sebenarnya, maka kembalilah ke pangkal jalan, pintu taubat masih terbuka..

sometimes you need a little time to yourself,
with the Quran in your hand,
tears in your eyes and Allah in your heart..
insha - Allah..
- farhanaselamat -

Saturday, December 10, 2011

smile.

jauh itu ada jarak yang terpisah,
jauh itu ada ruang yang memisah,
jauh itu dua insan yang terpisah,
namun jauh itu ada RINDU yang tak sudah :')


salam sayang kakanda adinda..
apa khabar anda di sana..
biar suram gelitanya dunia..
sahabatmu ini masih bernyawa..
*nada pantun empat kerat..

oh ya, serius aku rindu untuk bermanja di coretan insani..
akhirnya jari jari ini sudi lagi menari nari di papan kekunci..
terima kasih kalau masih ada yang menunggu..
terima kasih kalau masih ada yang meluang sesaat sekalipun ke sini..

sekarang ni, musim hujan di Muadzam..
sungguh tenang, sungguh damai..
kadangkala alam seakan mengerti..
tatkala serabut menerpa kepala, semuanya terasa lega..
syukur, sungguh hebat perancangan Allah..

* * *

assalamualaikum semua (:
aku masih berada di sini, di dunia maya ini..
bukan hilang, bukan menyepi..
cuma..
cuma sengaja menyibukkan diri..
oh, okay, aku lupa, tadi dah ada intro..
intro kali kedua pun boleh lah kann..
orait! apa apa pun, hari ni..
aku mahu kongsikan satu rahsia..
rahsia yang selalu berlaku dalam hidup kita..

anda pernah dengar..?
"mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa.. tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati.."
confused..?
kenapa orang kecilkan hati kita, tapi kita pulak yang berdosa..?
dan, anak kecil ini bertanyakan ayahnya tentang itu..

ayah : kalau seseorang hina kita, dia berdosa.. kalau kita terasa hati dengan penghinaan dia, kita juga berdosa.. tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia..
anak : tapi kenapa pula..? kita tak buat apa - apa pun..?
ayah : kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah..
anak : #blur
ayah : kenapa kita dihina oleh orang tu..? kerana itu adalah ujian dari Allah.. kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu..? kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia.. bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan.. kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah..
anak : #terkesima
ayah : lagi parah bila kita pun cerita pada kawan - kawan kita.. "dia kan, dah banyak buat aku macam ni, macam tu.." dan sebagainya.. dan kawan - kawan kita pula akan cerita pada kawan - kawan lain.. "kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia.." jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap..
anak : #insaf

maka, apa yang ingin ana tekankan di sini ialah, jangan mudah terasa hati dengan kata - kata dan perbuatan orang lain..
kerana semua tu maknanya kita tak redha dengan Allah..
nanti Allah pun tak redha dengan kita.. na'uzubillah..

sungguh, sukar untuk elakkan diri dari tidak beremosi dan sensitif mahupun senSENTAP..
tapi, apalah kiranya untuk kita sentiasa berfikiran positif dan hidup lebih matang..
dalam dunia ni, bukan hati kita saja yang perlu dijaga..
hati ramai orang lagi.. sungguh!
kalau kita nak hati kita terjaga, jagalah hati orang di sekeliling kita..
"as what you give, you'll get back!" trust me..
that's the law of attraction, it goes everywhere..

yang lepas tu, biarlah lepas..
yang sekarang, hiduplah baik - baik..
hidup ini sebaik - baik lukisan..
yang tidak akan pernah sama seninya dengan yang lain..
appreciate it, love it!

apa apa pun, aku nak minta maaf awal - awal, kalau kalau sebelum ni, sekarang ni, atau selepas ni, anda akan tersakit hati dengan kata - kata farhana selamat..
oh ya, itu salah satu hobi aku, "menyakitkan hati orang lain" which means, aku main main je sebenarnya..
bak kata madamJ, sentap menyentap adalah tips mesra dengan orang lain..
dan aku sangat setuju dengan statement itu..
huhu, siapa yang rapat dengan aku memang dah biasa..
so, biasa biasakan, jangan cepat touching ya sahabat sekalian!
jangan nak childish sangat, awak perlu lebih matang! yeah, MATURE! ^_^

"sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu, seharusnya kamu berasa malu..
ucaplah astaghfirullah al - azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu.."
- haza min fadhli rabbi -
ustajah aku pernah ajar, baca ayat tu bila orang puji kita..
- sebaik baik, seutama utama pujian, hanya untuk Allah -

*awak nampak cahaya itu..?*

*ya! itulah yang saya maksudkan!*
subhanallah, setiap detik setiap waktu..
tiada kata yang mampu menandingi segala ciptaan dan kekuasaan - Mu, ya Rabb..

sungguh!
andai ada masanya..
andai ada peluangnya..
aku mahu merantau..
menggodek segenap lapisan panaroma indah ini..
sebelum aku menutup mata buat selamanya..
AMIN :')

* * *

hujung minggu ni, aku belum buka buku lagi..
aku tahu, minggu depan masih ada quiz, ada lab testnya lagi..
tapi entahlah apa kesahnya, aku lebih sibuk mengerah tenaga untuk settlekan assigments yang aku harap dapatlah meringankan kepala yang berserabut ni..
well, i always hope that everyday is saturday..
mungkin kot, ini sebabnya..

hari ni 10.12.11
and its about 18 days more towards the final exam..
yeah! i'm about dealing with all the assignments and quizzes stuff..
so that, i'll start my engine to be in 'bajet rajin' mode, haha..
okey fine, asyik dengar bebelan aku tentang busy, busy dan busy..
apa yang penting doakan ana success settlekan semuanya..
"rabbbi yassir wa la tu'assir ya karim.." amin..


do not be disheartened by what people think of you,
do not be depressed by dream not going your way,
be happy that Allah judgement only matters,
be gracious that you have another day,
be grateful that you planned but Allah's plans were better,
be honored to be a Muslim,
if you feel that no one care about you,
always remember,
ALLAH CARES, ALLAH LOVES YOU!

PS. banyak cerita sebenarnya yang ingin aku kongsikan.. tentang nadwah yang meningkatkan rasa kecintaan aku terhadap UNITEN, tentang abang sham yang datang muadzam sempena luhur maal hijrah bersama gitarnya yang ohsem memelodikan lagu ketika cinta bertasbih, tentang kak wardina dengan anaknya yang comel dan sentiasa memberi inspirasi kepada aku, tentang the best power words, tentang quiz yang aku tak berapa perform, tentang ombak rindu, tentang aku overslept, tentang stoking aku, haha, semua kantoi.. cukuplah sekadar gambaran ke - busy - an aku konon - kononnya ni :P
PPS. aku rindu famili nun di KL, dari raya haji aku tak balik balik, teruknya lah haiihh..
PPPS. doakan aku untuk hari mendatang..
PPPPS. muadzam masih hujan, alhamdulillah, jom berdoa!
PPPPPS. dengarnya, ada gerhana bulan hari ni, apa - apa pun, nampak atau tak nampak, jom kita solat sunat gerhana! oh ya btw, adakah ini petanda kiamat sudah dekat..? wallahu a'alam..
PPPPPPS. credits to sahabat yang share cerita ni pada ana, shukran! :D

insha - Allah,
yang baik sentiasa dari Allah..
aku hanya hamba - Nya yang hina dina..
- farhanaselamat -

Friday, November 25, 2011

the ultimate solution.

I’m human..
I’m not perfect..
I'm not the best servant of the Almighty God,
I'm not the best daughter,
I'm not the best friend,
I'm not the best leader,
I'm not the best follower,
I'm definitely not an angel,
who never does any wrong..

sometimes, we just need to give ourselves a chance..
a chance to live..
a chance to return to who we truly are..
a chance to return to fitrah..
just continue to move on because we have that hope..
it is the hope that He promised us..

even though we always forget Him,
even though He isn't the one we put first on the list,
that hope is always there whenever we seek it..
He always there by our side..
He always asks us to come to Him..
come, and ask His forgiveness, for He would never hesitate to give it..
as long as we don't enjoin Him with others..
but sometimes, we forget ourselves..
we forget who we are,
and we forget to ask..
are we too proud to ask..?
are we too proud..?
are we too arrogant..?
are we too forgetful..?

forgive us ya Allah..
give us Your protection from all our wrongdoings and imperfections..
give us strength to be steadfast in this path..
let our flaws be a reminder to us..
that we are only Your servants and nothing more..
grant us your bless and love..
for only You are the Most Gracious, Most Merciful, Most Forgiving..


Alhamdulillah ya Allah, all praises be to you Allah..
I met my Hijrah after the tremendous bang push me down..
Alhamdulillah, Hijrah make me passion for change..

change to be better..
change to be stronger..
change to be richer..

better in study..
better in relationships..
better in self..

stronger in emotions..
stronger in appearance..
stronger in opinions..

richer in iman..
richer in wealth..
richer in health..

insha - Allah..
may Allah give me the strength to istiqamah..
from now on, till the end..

- farhanaselamat -
Desasiswa Bestari,
UNITEN Muadzam Shah.

* * *

kalau 1 minggu kita simpan 10 ringgit,
1 bulan jumlahnya akan jadi 40 ringgit,
1 tahun akan jadi 480 ringgit..
begitu juga dengan amalan,
amalan baik yang bertambah akan menjadikan kita mukmin dan mukminah yang dicintai - Nya..
jadi, jangan pernah penat sahabatku..
melangkahlah sebagai 'the caliph' yang menjadi kesayangan - Nya :)


SALAM MA'AL HIJRAH *
SALAM AWAL MUHARAM *
mulakan tahun baru dengan azam dan tekad, semuanya kerana Rabbul Jalalah :D


bercakap tentang hijrah, teringat pula SMART CAMP hari tu..
HIJRAH SATU WAWASAN :)

"mulakan hijrah dengan niat yang suci dan pasti,
membina kehidupan harmoni..
hijrah menuntut pengorbanan, kesabaran, ketabahan,
sejahtera hidup, aman sentosa.."
- lirik azimat -

oh ya, sebelum maghrib tiba, dalam beberapa saat lagi ni..
jangan lupa baca doa akhir tahun 3 kali..


next, after maghrib, baca dan hayati doa awal tahun..
insha - Allah, semoga Allah permudah kehidupan kita di tahun baru 1433 hijriyah ini (;


PS. sekejap langit menangis, sekejap langit berhenti ;')
PSS. warga UNITEN dan seisi kawasannya bolehlah berkunjung ke laman Auditorium pada 30 hb ni, di mana hujah - hujah mantop akan disuarakan oleh Ukhti Wardina kita dan Akhi Sham Kamikaze bersama moderator Imam Muda Nuri :D datang jangan tak datang!
PSSS. section - section lain sibuk buat blog for assignment ENLF023, untunglah :)
PSSSS. betul kata sister saya, semua orang sambut ma'al hijrah, tapi tak semua tahu sejarahnya, maka saksikan video ini :')


salam HIJRAH :')
sesungguhnya, MUJAHADAH itu pahit,
kerana  SYURGA itu indah (':
allahumma solli 'ala muhammad..
- farhanaselamat -

Thursday, November 24, 2011

sosial bukan sosialis.

"tidak ada satu pun yang paling berharga dimiliki oleh seseorang insan selepas nikmat Islam selain teman yang soleh.. apabila kamu dapati kewujudan kasih sayang padanya, maka hargailah ia dengan bersungguh - sungguh.."
(Saidina Umar al - Khattab)


sejak aku di sekolah menengah, kehidupan sosial aku tak banyak berubah..
aku tetap seorang yang suka didekati dan mendekati orang lain..
antara cara perhubungan sosial aku melalui telefon bimbit..
aku mula guna telefon bimbit usia 13 tahun, itupun pinjam ma'am besar punya atas alasan aku hidup di asrama dan handset bukanlah suatu keperluan untuk aku pada ketika itu..
waktu itu, handset 'Nokia Butterfly' menjadi habuan aku pabila aku balik cuti..
kemudian, evolusi sosial aku menganjak terus pada usia 14 tahun, aku berjinak - jinak dengan e - mail, kemudian YM dan barulah aku membuka akaun Friendster.com..

ketika di Friendster, aku tidak begitu aktif..
lagipun, tak ramai budak sekolah aku masa tu yang buat akaun Friendster..
tapi, aku still ber - FS even aku hanya lebih memerhati dan meng - usha saja apa yang ada dalam laman maya tersebut..
al - maklumlah, baru melangkah kaki pertama sebelum kaki kedua..
apa kaki kaki pulak nih..? =.='
ah - haa, tu dia, dah mai pula kaki kedua yakni kaki yang menuju alam MySpace..

MySpace, aku lebih prefer ini dari itu tadi..
kerana ia seolah - olah mengajar aku tentang dunia sebenar..
aku banyak melakukan kehidupan sosial aku bersama teman bukan sejenis, dengan teman sejenis dan teman yang berjenis - jenis..
di laman sosial inilah aku semakin mengenali ramai manusia, kacau sana sini, mengintai photo - photo dan berkenal - kenalan erat silaturrahim..
kehidupan sosial aku waktu itu dirasakan biasa, tetapi sekarang, aku berasa agak teruk kehidupan pada masa lalu itu..

adakah ketika itu masih ramai yang mendekati..?
ya! memang ramai, makin ramai kawan kepada kawan - kawan aku yang aku kenal..
oh ya! bila aku buka balik akaun MS aku pada saat ini, aku rasa agak malu, sangat malu sebenarnya..
malu dengan ketidak matangan aku dalam bersosial ketika itu, sungguh bebas berbicara..
ayat - ayat 'W' jelas, terang lagi bersuluh, aku guna masa dulu.. ewww ~
tapi agak humor di situ bila menikmati kembali situasi lalu, itulah dia haluan mudaku..

seterusnya, usia aku 16 tahun, aku mula upgrade MS aku..
aku mula berjinak dengan blog, bukan Blogger.com tapi dalam MS tu sendiri..
humm, mungkin ramai yang tak perasan yang MS sebenarnya meyediakan perkhidmatan mem - blog..
oleh kerana itu, aku sentiasa syok sendiri, aku tulis dan aku baca sendiri apa yang aku tulis sehari - harian, kira ala - ala journal lah katakan :)

hujung bulan 2009, oleh kerana dek kebanjiran Facebook.com, maka aku meloncat terus mengikut arus orang lain..
plus, aku pun mula berblogging secara serius pada disember 2009 dan pada saat itulah hadirnya satu lagi anjakan yang tak ternilai..
kehidupan sosial aku semakin matang dan kehidupan aku sudah mula boleh berkongsi dengan semua orang..

2010 dan 2011 bukanlah zaman kemuncak sosial aku, tetapi ia tetap tinggi nilainya..
Facebook mengajar aku banyak perkara, banyak rahsia, berkongsi segalanya, dan bertemu dengan sesiapa.. apa yang aku lakukan di FB..?
terima kasih lah Mark Zukernberg yang membuat 'wall post' yang membolehkan segala luahan hati dikongsi bersama..
sejak aku ada Facebook, aku dah kurang buka Yahoo Messenger aku..
sebab sekarang dah senang, terus chatting kat IM Facebook..

adanya Facebook, diri kita akan jelas kelihatan, senang - senang je orang nak judge situasi kita..
bila kita buat status yang jiwang, orang akan kata kita tengah hangat berchenta..
mulalah komen merepek merepek sampai beratus - ratus komen panjang lebarnya..
itulah dia, semua orang boleh menilai situasi seseorang melalui status Facebook sahaja..
bila kecewa, frust menonggeng, nampak benar kekecewaan dan ketonggengannya..
bila happy, sukacita, nampak benar nur kegembiraan yang jelas terpancar di wajahnya..
semuanya orang boleh nilai dengan melalui status semata - mata..
orang menilai apa yang mereka baca..
orang menilai pada zahir kerana mereka tak mampu melihat pada batin..

so, the only way is..
kita perlulah berhati - hati pabila meng - update status dan photo di Wall Post..
ia menceritakan segala - galanya tentang anda..
aku, lebih dari bersedia untuk hadapi orang mengata aku yang aku ni putus cinta, kecewa, gila, terlalu emo dan harap simpati..
aku tak kisah, aku lagi suka dengar apa yang benar sebenar - benarnya :)
untuk yang lain, jika status anda membuatkan orang pelik dengan anda, anda jangan terkejut sekiranya kehormatan anda tercalar disebabkan hanya satu status..
na'uzubillah!

alhamdulillah, setakat ni, memang tak ada lagi orang yang berani nak maki hamun aku pasal status - status yang aku update..
actually, it's all depends on how a person read and think about it..
tapi kalau anda menghadapi situasi bila mana..
orang mengeji dan mengutuk kerana Wall Post dan Comment anda..
orang mencerca kerana tulisan di blog anda..
orang menggelarkan anda BUAYA/AYAM murahan kerana betapa ramainya insan bukan mahram yang anda dekati..
orang kerap melabelkan anda sebagai HIPOKRIT kerana di luar, anda tak banyak cakap dengan yang bukan mahram tetapi di dalam, anda sangat - sangat bersosial tanpa batasan..
sebenarnya, ia adalah perkara biasa apabila kita berhadapan dengan manusia kerana manusia akan terus bercakap..
kita tak mampu menutup mulut dan tangan mereka daripada terus menghina..
tetapi adakah kita perlu buat tak peduli dengan kata - kata mereka..?
tidak! tidak sama sekali..
kita perlu ambil peduli dan cuba sedaya - upaya untuk mengubah persepsi mereka terhadap kita..
dari yang sangat bersosial, kita ubah menjadi yang lebih matang dalam perhubungan berlainan jenis..
dari yang suka bergelak tawa dengan si lelaki atau si perempuan, kita ubahnya dengan nasihat dan share something benefit bersama mereka..
dari yang suka SMS tak tentu hala dengan laki atau perempuan, kita ubahnya dengan hanya SMS perkara yang sangat penting..
perubahan ini bukan besok, tapi saat ini juga! jom berubah!

kenapa kita perlu ubah..?
adakah kita mahu maruah kita tercalar..?
fahamilah sahabat, anda ada maruah yang sangat tinggi..
adakah anda mahu rendahkannya disebabkan si pulan atau si pulanah..?
sudah pasti tidak, siapa yang mahu mana - mana lelaki atau perempuan memandang rendah terhadap dirinya kan, but then akan menjadi satu masalah besar bila mana kita mahu mencari pasangan yang baik kelak..
seriously, aku tak tipu! ^_^
maka, buang yang keruh, ambil yang jernih..
hapuskan dendam dan tabie menokok nambah dalam segala perkara yang orang lain buat..
kita perlu pandang sesuatu perkara itu melalui rasional, matang dan positif :)

oh yaa! aku hampir terlupa..
aku ada twitter, aku ada tumblr..
dua - dua ni aku baru start guna tahun ni gara - gara pengaruh classmates aku di samping sifat inkuiri aku yang semakin membuak.. huhu..
but then, aku tak aktif mane pun macam kawan - kawan aku yang selalu overlimit tweet - tweet nya :)
aku lebih suka memerhati dan membaca quotes yang menarik kat dalam twitter tu, and actually itu je kot purpose aku buat twitter..
honestly, aku memang tak berapa nak suka twitter, sebab ia meng - kantoi kan segala benda yang terjadi.. haha..
pasal tumblr, aku suka, sebab ia melibatkan gambar :)
seriously, aku suka godek - godek benda dalam tumblr tu.. haha..
cuba lah! best wokk!
tapi apa yang ada dalam tumblr aku tu, semua aku reblog aje..
biasalah, aku memang tak provide masa specific pun untuk benda - benda ni..
kalaulah aku provide 24/7 aku dengan segala social networking yang aku ada, aishhh..
aku pun tak kenal 'farhana selamat' yang sebenar yang mana, hehe..

orait, move on!
ah - haa, memang kawan aku dalam FB dah mencecah 1000++
itu semua termasuk family, sepupu sepapat, jiran tetangga, kawan tadika, kawan sekolah rendah, kawan kat BTS, kawan kat JEMPOL, kawan UNITEN, kawan YTN, kawan kenal waktu interview, kawan kenal waktu kursus SBP, kawan kenal waktu join aktiviti ngan sekolah lain, kawan adik - adik aku, kawan segala kawan lah..
tapi, bukannya aku kenal semua..
kalau dulu, aku approve je sesiapa yang add aku, tapi sekarang, aku tengok kenal ke tidak then barulah approve..
benar! dengan itu, aku SOSIAL :)
aku ada ramai kawan..
kawan aku bukan takat perempuan sahaja, lelaki pun ramai juga..
itulah aku, aku suka bergembira, bergelak - ketawa dan berkongsi kongsi apa yang patut dengan kawan - kawan aku..
aku sayang kawan - kawan aku, aku rindu kawan - kawan aku, aku selalu ingin bersama dengan kawan - kawan aku..

tiba - tiba! aku sangat rindu pada sahabat :)
sahabat, teman dan rakanku yang dulunya..
pernah berkongsi - satu kisah, dua kisah, tiga kisah atau kisah kisah yang tak pernah habis dicerita..
pernah bukak kedai kopi sampai larut malam - mendengar rahsia, segala suka duka..
tak pernah henti sedarkan aku dari lena yang panjang dan kealpaan..
tak pernah jemu melayan kerenah aku..
sama sama membesar di bangunan bangunan itu..
sama sama berusaha dan mendapat hasil daripadanya!
sama sama menangis mengenang banyak perkara.
sangat ikhlas persahabatannya walau mungkin aku tak tahu..
pernah mengusik hati tapi aku tak pernah kisah tentangnya..
selalu bermain bersama - sama (:
selalu berkongsi satu feveret sama - sama!
kata katanya dan perhatiannya buat aku rasa seperti beradik kandung..
ya! aku pasti dan sangat merinduinya..
dan paling penting, sahabat itulah yang sudi menghulur tangan berjabat kenal dengan aku yang penuh hina..

"apabila engkau ingin mengambil seseorang menjadi teman, maka buatlah dia marah..
kemudian suruh seseorang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu..
sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu,
maka ambillah dia menjadi sahabat.."

sungguh! aku tak malu untuk mengaku bahawa aku seorang sosial kerana atas dasar sosial, aku menjadi lebih matang dan banyak benda yang aku belajar dan hadapi dunia dengan lebih kuat..
aku harap, sosial aku ni cukup sampai aku walimah, huhu! gatai hang nahhh..
well, ber - sosial lah!
kerana sosial itu perlu dan sangat berguna sebenarnya (;

PS. ana harap, anda paham mesej yang ana ingin sampaikan dalam post ini..
PSS. insha - Allah, awal Muharam kali ni bersiaran langsung dari Muadzam Shah sahaja.. so, salam awal Muharam ana ucapkan, semoga kita dapat sama - sama berhijrah dalam mengadun hidup di bumi - Nya ini..
PSSS. congrats to Malaysian Footballer yang mantop menewaskan Indon! even though kena bedal ngan Syria pulak lepas menang tu.. takpe, semua tu rezeki Allah :)
PSSSS. this week agak relax, insha - Allah, ada 1 lagi post for awal Muharam nanti.. hehe..
PSSSSS. however it is, doakan ana diberi kekuatan menghadapi minggu - minggu busy yang akan datang (:

"kemuncak bagi seorang perempuan kelihatan comel adalah ketika tingkatan 2,
dan kemuncak bagi seorang perempuan kelihatan hot adalah ketika tingkatan 4.."
di - share dari status seorang sahabat di FB
benarkah..? cuba tengok budak form 2 ngan form 4 sekarang (:

salam SOSIAL, salam RINDU.
- farhanaselamat -

Saturday, November 19, 2011

belon dan bola.


"kenapa awak menangis wahai belon..?"
tanya si bola kehairanan..

"saya sedih, dia menendang saya seperti dia menendang kamu.."
jawab belon dalam tangisan..

"sakit..?"

"tentulah sakit!
awak tak sakit ke kalau dia tendang awak macam tu..?"

"sudah tentu tidak..
saya tak kesah orang ingin menendang saya sekuat mana pun..
kekadang mereka membaling saya..
kekadang mereka menanduk saya menggunakan kepala mereka..
kekadang saya ditimbang - timbang oleh kaki - kaki mereka..
saya tak kesah..
saya tak sakit.."

"ya, awak kuat..
tetapi saya tidak..
saya akan jadi terlalu sakit bila saya ditendang seperti bola..
saya terlalu sensitif dengan segala yang tajam.."

"janganlah sedih..
banyak lagi kekuatan yang ada pada diri awak.."

"kekuatan..?
apa dia..?"

"awak kuat bila awak tidak bersendirian..
awak kuat bila awak diikat dengan kemas.."

"awak lagi kuat..
saya tak pernah nampak awak lemah.."

"siapa kata saya kuat..?
saya juga akan menjadi lemah bila tiba suatu saat kerana ke - tidak hirau - an saya diperlakukan dengan pelbagai ragam oleh mereka..
saya akan lemah sampai menjadi lembik bila saya sering ditendang dan ditendang dengan pelbagai cara..
sehinggalah saya akan menjadi lembik dan akhirnya saya juga akan mengempis..
itulah saya.."

"saya dan awak tetap akan musnah jika tidak dijaga dengan baik..
betul tak..?"

"ya! lemah macam mana sekalipun tetap ada kekuatan di sebaliknya..
kuat macam manapun, tetap ada kelemahan di sebaliknya..
dan yang pastinya, yang lemah dan yang kuat pasti akan musnah.."

berpeluk eratlah si belon dan si bola..
terbit semangat yang menyala pada si belon..
dia telah mendapatkan kembali kekuatannya..
ALHAMDULILLAH :')


acap kali orang berkata..
dalam hidup, kita harus tabah..
bila kita hadapi segala masalah, kita perlu tabah..
bila kita jalani retorik hidup juga, kita harus tabah..
bila kita hadapi kegagalan sekali pun, kita mesti tabah..
bila kita ditimpa kejadian buruk dalam hidup juga, kita perlu tabah..
tabah.. tabah.. dan TABAH :')


benarkah orang yang tabah adalah orang - orang yang kuat..?
atau sebaliknya orang yang lemah, mungkin jauh lebih tabah..?
adakah orang yang selalu berjaya dan bahagia itu adalah orang - orang yang tabah..?
atau sebaliknya, orang yang selalu gagal, sentiasa jatuh bangun dan selalu sakit hati itu yang sebenarnya orang - orang yang tabah..?
adakah orang yang lemah lembut itu memiliki hati yang lemah..?
adakah orang yang memiliki hati yang lemah, tidak dapat berubah menjadi tabah..?


persoalan demi persoalan berbangkit..
dan mungkin tiada jawapan yang pasti dan jawapan yang tidak akan memuaskan hati! ^_^
namun, apa yang pasti, perkataan 'tabah' sangat mudah untuk diungkap, tapi bagaimana untuk kita bersikap tabah itu yang sebenarnya jauh lebih penting..
KETABAHAN memerlukan sokongan tulang belakangnya, iaitu 'SEMANGAT'..
ketabahan tidak akan muncul sendirinya bila tiada 'semangat' dan 'semangat' pasti akan muncul setelah adanya 'penerimaan'..
kita menerima semua kegagalan, menerima semua bentuk 'sakit', 'jatuh', 'down' dan apa – apa pun bentuk LOSER yang menerjah hidup kita..
maka, sentiasalah bersemangat untuk menjadikan kita tabah!



sebenarnya, itulah ibaratnya hati..
jika hati kita sedang lemah seperti belon, carilah kekuatan yang ada pada belon itu sendiri untuk mengubati sang hati..
jika hati kita terlalu kuat seperti bola, jangan pula kita dilalaikan atas kekuatan itu, kerana mungkin ada insan lain yang akan terasa sakit dengan kekuatan kita itu..
didiklah hati untuk tidak SELEMAH si BELON dan tidak SEKUAT si BOLA!
sekiranya takdir terjadi, ALLAHU AKBAR!

* * *

*S E N Y U M *
akhirnya, dapat juga senyum melepaskan kelegaan debaran suam - suam vapour asbab MUET :)
ALHAMDULILLAH, semua paper yakni SPEAKING, WRITING, READING and LISTENING telah selamat aku jawab dari pagi ke tengah hari tadi..
biarpun, aku antara orang yang agak lambat masuk ke exam hall..
biarpun, aku gelabah - gelabah masuk hall mencari tempat untuk aku jawab exam..
biarpun, aku terpaksa keluar dewan masa tengah jawab exam semata - mata untuk ambil IC yang tertinggal..
biarpun, aku agak kengantukan membaca, membelek dan men - tengok soalan yang aku harap memberi bayangan jawapannya..
biarpun, aku tercungap - cungap mengejar masa yang tak terkejar untuk jawab soalan yang mantop!
biarpun, tangan aku terketar - ketar asbab dah lama tinggalkan dunia penulisan essay masa SPM dulu..
biarpun, CD MUET tetiba pulak buat hal sampai asyik dok ulang ulang perkataan yang sama ala - ala 'rap' gituh..
biarpun, biarpun, biarpun apa yang terjadi..
aku tetap BAHAGIA keluar dari exam hall tadi :D
semoga ALLAH tentukan yang terbaik buat diri ini, INSHA - ALLAH AMIN!


"belajarlah menghargai kehidupan, esok lusa kita akan mati.."
pesan seorang sahabat yang sungguh aku kagumi :)
*terima kasih MUET sebab sudi dating dengan saya tadi*



PS. berbahagialah insan yang mengambil TOEFL and IELTS ya! :)
PSS. asbab masa yang agak tak berapa terluang belakangan ni + MUET + MID - TERM + QUIZ + event hujung minggu, maka barulah hari ni ana dapat mem - blog di 'coretan insani' tersayang, hoho..
PSSS. jangan tiru aksi thrill MUET yang tadi okeyh!
PSSSS. tahniah! congrats! mabruk! kepada adik - adik sahabat ana yang dapat straight A! diharap adik saya, hidayah selamat, dapat bersedia untuk tahun depan :') hihi..
PSSSSS. selamat berjuang adik - adik SPM, semoga istiqamah! walaupun momentum mood SPM akan agak low bila masuk minggu ke - 2 exam ya!
PSSSSSS. last week ada Uzlah :) sangat seronok sebab belajar macam - macam dari A to Z.. yang lagi best, bila dapat makan kek coklat! yeayyy!


*kek kanak - kanak september, oktober dan november!*



"ternyata hidup selepas mati itu lebih lama dan lebih seronok!"
benar bukan..? wallahu a'alam :')
- farhanaselamat -