Monday, March 07, 2011

selamatkan mereka.

sayang seribu kali sayang.
ujian Allah datang menimpa.
hidup ini seakan kosong pabila diri tidak terhimpit dengan ujian dan dugaan dari-Nya.
bukan kupinta untuk selalu diuji.
tetapi, mungkin itulah salah satu cara buat manusia kembali kepada-Nya.

hari ini, aku tersentak lagi.
tidak! ni gambar bas sekolah aku!
kenapa gambar ini terpampang di akhbar utusan malaysia?


baru memoriku terpana kembali.
semalam aku ade terbaca pasal accident yang heboh-heboh kat facebook.
owh, baru teringat.
ingatkan accident biasa-biasa je.
rupanya!
MASYA-ALLAH!!

Allah saje yang tahu perasaan ana sekarang nih.
sedih yang teramat.
mana tak nya. lagi-lagi bila dengar teacher kesayangan patah hidungnya.
waaaaaaaaaaaa,, sedih sangat bila tahu.
teacher, bersabar ye. semuanya pasti ada hikmahnya.
dan termasuklah beberapa adik-adik juniorku.
kesiannya mereka.

*hopefully you"ll be fine soon, teacher! be strong!*

macam mana boleh jadi accident ni ye?
ape yang ana baca di utusan malaysia.

Ketika kejadian, keluarga itu dalam perjalanan dari Melaka untuk menghantar baju pertunangan yang disewa di sebuah butik pengantin di Simpang Pertang.

Jurucakap polis memberitahu, kereta Proton Wira Aeroback yang dipandu Nor Hasikin dikatakan hilang kawalan ketika melalui satu selekoh lalu masuk ke laluan bertentangan.

Ia kemudian bertembung dengan sebuah bas milik Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi Jempol dari arah bertentangan.

"Rempuhan yang kuat itu mengakibatkan kereta mangsa terperosok di bawah bas sebelum diseret sejauh kira-kira 20 meter," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Jurucakap polis memberitahu, tiga daripada 26 pelajar yang berada dalam bas berkenaan cedera ringan dan dirawat sebagai pesakit luar di klinik berhampiran.

* * *

"kun fayakun!"
apa yang Allah kata "jadi!",, maka "terjadilah!"
semuanya pasti ada hikmahnya.
sebenarnya, rombongan bas SBPI JEMPOL tu sedang membawa atlet-atlet sekolah SBP untuk perlawanan basketball kat pilah.
memandangkan hal ini berlaku, terpaksalah ditunda.
apa-apa pun, harap mereka sabar dengan ujian ini.

nak sangat lawat teacher ngan junior-junior.
tapi, pasti ada jua halangan yang melanda.
rindu semua.
semoga cepat sembuh.
saya sentiasa doakan. :)

7 comments:

fieya said...

terkejut jugak mase dgr berita ni.
harap semuanya ok. :)

kert said...

terkejot dengar..
mintak2 tak ade yg serius

~ farhana selamat ~ said...

btul tu fieya..
sngat9 terkejut dan sdih..
mane taknye..
smpai camtu skli kan..

~ farhana selamat ~ said...

kert; alhamdulillah yg dlm bas sbpij xde y srius.. cume ksian kt yg dlm kete tulah..
doakanlah buat si arwah.. :(

chy athrh said...

td tya baca kat kosmo. and kosng kata malam td dia ada msg teacher2 tny pasal kejadian . terkejut .

syahirah(: said...

harap2 dorang sume ok...terkejut kot..
x penah2 jadi camnie..

~ farhana selamat ~ said...

yeap! serius terkejut sgt..
rsenye kt sume paper ade cite psl accident tu..
mne taknye,, smpai 3 maut..
malang tak berbau..
doakan yg terbaik.. T.T