Monday, April 11, 2011

interview ytn.

bismillahirrahmanirrahim dan salam 1Malaysia..
alhamdulillah, telah selesai debaran hati ini..
telah langsai segala aneka kegundahan..
berkat doa dari kalian, hati ini tenang dan semangat makin membakar dalam diri..
segunung terima kasih ana ucapkan atas segala tips - tips yang telah dikongsikan..
okeyh, hari ni ana pulak nak ceritakan serba - sedikit perjalanan interview petang tadi..

SAAT - SAAT DI RUMAH..
segala persiapan telah aku lakukan..
aku dengan rajinnya telah melengkapkan segala persediaan untuk dibawa masa temuduga sejak semalam.. semangat!! :D
baju kurung yang nak dipakai masa interview pun dah siap awal..
yelah, kot - kot esoknye takda elektrik pulak kan..
jadi, marilah kita sediakan payung sebelum hujan..
apa yang penting, buat re - check segala dokumen yang penting seperti dalam senarai..
kalau tak, habislah! naya anda semua.. jangan jadi macam saya!
tiba-tiba, baru perasan yang ada dokumen yang tak disahkan.. hadoi!
nasib baik interviewnye petang..
ada hikmahnya.. Alhamdulillah :D
kalau nak buat benda baik ni, selalu ade saje rintangan kan..
padahal aku yang lalai.. huhu..
walau apa-pun, selamat!
pagi tadi jugak dah pergi sekolah untuk disahkan..
kemudian, sila baca segala info pasal tnb, buat latihan sikit-sikit supaya tak gabrah bila kat sana nanti..
yelah, aku ni kan cam ada masalah sikit..
kadang-kadang tu cepat betul datang parkinsonnya!
seterusnya, tanya kawan - kawan yang dah diinterview..
apa flow intrview tu, apa yang akan ditanya, apa yang patut dipersiapkan etc..
thanks TO ALL! terima kasih juga kepada ADAM atas segala perkongsian untuk hadapi scholar TNB nih.. 
sedikit info : ADAM dah gi interview masa minggu lepas..
dia gi awal sebab dia ambil course engineering..
so yang hari ni untuk student yang ambil bussiness management, accountancy and finance sahaja.. 


*promote logo tenaga nasional berhad..*

PERJALANANKU ke UNITEN pun bermula..
Alhamdulillah, tepat pukul 1.15 aku dah sampai..
cepat..?
takdalah cepat sangat..
untuk biasakan diri dengan keadaan kat sana, tu yang datang awal kan..
lagipun, boleh buat apa yang patut untuk perkasakan diri dengan maklumat tnb.. 

SAAT-SAAT DI UNITEN..
EHEH..?
macam kenal je budak tu..
laaaaa, HUZAIMI rupanya..
dia pun dapat interview jugak rupanya..
yeah! semangat sikit..
ada lagi budak sekolah sendiri yang sama - sama akan di - interview PETANG ni.. Alhamdulillah, student SBPIJ diberi kepercayaan oleh TNB..
insha - Allah! semoga SBPIJ terus sukses..
okeyh, dah sampai tu, terus naik atas..
pergi daftar then, buat career test.. 
apakah itu career test..?
itu adalah test yang macam personaliti test lah..
banyak jugak soalannya..
last - last, bila dah habis jawab tu, ade resultnye..
aku pun tak paham sangat benda tu nak nilai macam mana..
tapi apa yang penting dia ada 4 bahagian..
bahagian yang THINKING, ana dapat paling tinggi..
ok, cukuplah hanya Allah dan orang TNB tu yang tahu..
mungkin mereka nak uji personaliti kita macam mana semua kan..
nama pun career test, mestilah semua paham kan..
seterusnya, selepas namaku dipanggil..
aku pun melangakah menuju ke ruang menyemak sijil dan segala dokumen penting..
pegawai tu, mintak I/C ngan slip RESULT..
then, bila dah habis check - check semua..
aku diberi angka giliran interview..
yeah! nombor bertuah yang aku miliki.. "41F"

SAAT-SAAT DI BILIK KUARANTIN..
seterusnya, tuan TNB mengarahkan kami, calon - calon yang bakal mempromote diri sendiri nih ke bilik kuarantin..
ok, apa yang kami buat kat sini..
firstly, kami kena duduk ikut angka giliran..
we were arrange by 6 for each group..
yeah! and i'm the first group..
wee~ mood tengah semangat!
kami diberi briefing pasal interview yang akan dijalankan lepas ni..
kak ruby a.k.a akak yang citer pasal interview nih..
akak tu pun citer lah pasal hala tuju kalau dapat biasiswa nih..
bukan senang orang nak taja kita belajar sampai 9000 hinggit..
wow! hebatnye..
kaya TNB nih.. hee..
lagipun, bila dah dok UNITEN, bonding ngn TNB ni selama 7 TAHUN..
lama kan..? but it's the advantage..
takyah lah kita susah - susah nak cari kerja lepas nih..
apa yang penting, TNB dah sediakan sume untuk kita..
okeyh, banyak benda yang akak tu citer..
masing - masing dah mula semangat..
akak tu puas bagitahu yang banyak lagi tempat kosong untuk biasiswa tuh..
jadi, group kami yang last dipanggil interview jelah harapan pihak TNB, nampak tak..
macam - macam kata semangat yang akak tu cakap..
berderau darah mengalir.. hehe..
okeyh, seterusnya..
selesai ucapan gud luck yang akak tu lemparkan.. 
tibalah masanya group aku, group yang first nih beransur ke bilik temuduga.. 
kakiku melangkah, "RABBISY RAHLI SADRI WAYASSIR LI 'AMRI"..
dengan harapan, Allah permudahkan segalanya.. AMIN!

SAAT - SAAT DI BILIK INTERVIEW..
kami kesemuanya 6 orang nih pun masuk dan dipersilakan duduk..
satu persatu panel aku tenung wajahnya.. 
buat gaya macam kenal je kan.. 
ada 3 panel dan sorang penjaga masa.. 
penjaga masa tu, kak ruby tadi..
banyak peranan beliau nih..
bagus - bagus..
okeyh, panel tersebut adalah antara orang - orang kuat TNB..
sorang tuan dan dua orang puan..
group ana pulak, 3 laki, 3 perempuan.. 
kira seimbang lah jugak.. 
4 melayu, 1 cina, 1 india..
dan apa yang saya mampu ungkapkan pada anda semua, mereka sangat HEBAT!
berhabuk mereka speaking.. 
tapi, semangat ni tak pernah luntur.. 
aku try jelah belasah tp slow - slow gak.. 
asalkan lancar.. 
kita kena relax, itulah pedomanku.. 
slow and steady.. 
jangan cakap laju - laju sangat.. 
nanti boleh nampakkan kelemahan kita.. 
betul tak..?
okeyh, dah lari tajuk nih..
as usual, the panel ask us to introduce ourselves in english.. 
macam - macamlah yang dikobakan.. 
pasal diri, famili, kejayaan masa kat sekolah.. 
prinsip masa nih, promote je diri sendiri.. 
tapi jangan terlebih bangga pulak.. 
and the thing is, sopan, rendah diri and be polite..
seterusnya, kami ditanya serba-sedikit tentang TNB.. in english too..
aku jadi orang pertama yang perlu menjawab persoalan nih.. 
alhamdulillah, kalau jadi orang last naya jugak takot orang - orang terdahulu dah amik point kita kan.. 
ok, aku pun citer lah serba - sedikit pasal sejarah TNB.. 
macam mana syarikat swasta yang ternama ni dibentuk dan aku ada ulas jugak pasal.. CEB -> NEB -> TNB.. 
nasiblah baca pasal nih, kalau tak.. tak tahu nak jawab pe.. 
yang penting, PESAING aku yang lain memang sangat begus.. 
berikan tepukan kepada mereka :) banyaknya dorang tahu pasal TNB.. jelaous den ni haa..
okeyh, selesai sesi kedua..
seterusnya, sesi ketiga.. BAHAS! 
yeah.. best, sebab dalam bm..
tak sabar nak tahu tajuknya.. 
jeng-jeng-jeng.. 
mungkin senang.. 
tajuknya ialah..
"BELAJAR DALAM NEGARA LEBIH BAIK DARI LUAR NEGARA.."
dan aku, telah diberi mandat sebagai pembangkang.. 
jadi, usulnya berbaur menyokong luar negara lah kan..
bahas ni ialah bahas yang paling relax yang aku pernah jumpa.. 
sebabnya.. takda izin laluan sume tu.. 
apa yang penting kita lontarkan sahaja pendapat kita.. 
jangan gagap dan pastikan point kita tak sama dengan yang lain.. 
kami diberi 3 minit untuk bercakap tentang hujah masing - masing.. 
dan akhirnya, selesai.. Alhamdulillah!
seusai ucapan terima kasih kami lempar kepada ketiga - tiga panel..
kami pun pulang menuju ke bilik kuarantin dan seterusnya ke ruang pendaftaran tadi..

SAAT-SAAT PULANG..
memang lega rasanya.. 
cuma, aku memang perlu baiki diri aku sangat - sangat..
lagi - lagi bab speaking.. 
yes! i'll never give up..
maka, berakhirnye temuduga tadi..
bermulalah, rencana fotografi dan seterusnya, kafeteria UNITEN yang kami tuju..
siyes sedap dan MURAHHHHHHHHHHHH! hehe..

*gambar kenang - kenangan di UNITEN.. hoho.. terasa diri sangat kecil ketika ini..*

* * *

 alhamdulillah, pengalaman banyak mengajarku..
segala kelemahan akan ku perbaiki..
SEKALUNG TERIMA KASIH saya ucapkan atas kesudian mempelawa saya hadir ke temuduga ini..
terima kasih TNB kerana menerangi kehidupan ini.. hehe...

PS. selamat berjuang kepada semua yang bakal menghadapi temuduga minggu ini..
anggaplah temuduga ini sebagai jalan perkenalan anda dengan pensyarah anda..
do the research and keep praying for success..
be yourself, be polite, be humble, be strong and be mature on what you will going to answer..
yang paling penting.. SENYUM! senyum itu kan sedekah, lagipun dengan senyum menampakkan kita seorang yang confident :)

* U SMILE, I SMILE *

"semoga Allah mendengar rintihan kita semua.. permudahkan kami Ya Allah.."

kalau korang ada apa - apa yang menarik pasal interview nih,
jangan sogan silu nak bagitahu ye..
banyak lagi interview penting yang akan dilalui..
teruslah berharap yang terbaik dari - Nya..

4 comments:

Nuruddin Azri ibn Zulkifli said...

bapak ah....ni interview ke brape?
esok ana ade interview jpa pulak...tak0t nih...kat USIM...sblh rmah je..ni pun curi2 balik dr DQ jap....anyway thanx 4 the sharing

~ farhana selamat ~ said...

ni intviu yg ke-2 lps DQ..
alhamdulillah~ intview tnb byk mgjr ana..
mabruk and gud luck ye..
welcome.. lps ni, bleh la share pe yg ptot..

Cik Tie Berbicare said...

farhana farhana ~~ isu semase ape yg dye tanye ko ^^

~ farhana selamat ~ said...

nura~ die tak tanya isu semasa pun..
alhamdulillah~ interview nih relax je.. :)