Friday, April 29, 2011

interview karangkraf.

"wahai anakku, ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya.. bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama TAQWA, isinya ialah IMAN dan layarnya adalah TAWAKAL LILLAH.."
- amanat Luqmanul Hakim buat anaknya -

alhamdulillah, give thanks to Allah! :)
tiap-tiap hari, akanku agungkan kalimah-Mu, wahai Tuhan!
sungguh indah hari-hariku dalam melayari bahtera hidup ini, wahai Allah!

* * *

as-salam alaik, jazakallahu fikum!
apa khabar anda sekalian..?
ana doakan baik-baik sahaja, insha-Allah..
walau kita sakit sekalipun, sentiasalah bersangka baik dengan Allah! :)

alhamdulillah, sempat juga ana coretkan detik-detik yang ana lalui dari hari demi hari..
diharapkan, apa yang ana coretkan, menjadi wasilah untuk kita berkongsi baik dan buruk sekali gus meneguhkan bonding kita sebagai ISLAM..
okeyh, hari-hari yang ku lalui sememangnya merupakan hari yang memenatkan..
tapi, walau penat macam mana sekalipun, hari yang ana lalui, sudah cukup untuk buat ana gembira dan terus gembira.. hee! :D

ok, semalam pergi seksyen 15 shah alam..
buat apa..?
seperti biasa, interview! :)
alhamdulillah, seminggu yang lepas..
ana menerima panggilan temuduga ini dan apa yang ana boleh jangkakan..
mesti tak ramai yang akan hadir..
and guess what, as i thought, memang sikit pun.. tak sampai sepuluh orang pun yang datang..
ok, interview ni scholar dari siapa..? 
dari company ini! :)

*dana pendidikan KARANGKRAF!*

*signboard karangkraf yang menawan, purple!* :)

 okeyh, sekarang, ana nak terangkanlah sikit ye..
apa dia dana pendidikan karangkraf ni..?
siapa yang layak menerima..?
dari mana ana boleh mohon..?
dan sebagainya..

ok, untuk makluman kalian..
secara jujurnya, ana memang tak pernah tahu langsung pasal dana pendidikan ni..
sampailah satu masa yang Allah jodohkan, ana pergi ke booth karangkraf di karnival jom masuk U yang lalu..
hehe, memang ana tabik lah 360 darjah dengan program jom masuk U nih..
segalanya bermula di sini.. hehe! :)


Kelayakkan Pemohon antaranya:
1) Warganegara Malaysia dan berumur kurang dari 25 tahun..
2) Keputusan cemerlang dalam SPM (Minimum 8 Kepujian), STPM/Matrikulasi/Diploma atau yang setara dengannya perlulah PNKG sekurang-kurangnya 3.0 ..
3) Aktif dalam sukan & aktiviti ko-kurikulum..
4) Fasih & boleh menulis dengan baik dalam Bahasa Inggeris..
5) Tidak terlibat dan terikat dengan mana-mana dana Pendidikan atau pinjaman pendidikan yang lain..

Permohonan adalah terbuka sepanjang tahun. Kemasukan pelajar bergantung kepada Institusi Pengajian Tinggi terpilih. Sekian, terima kasih.


okeyh, untuk makluman lebih lanjut sila tekan SINI..
INSHA-ALLAH, segala persoalan akan terjawab.. :)

sekarang, ana nak ceritalah sikit apa yang ana dapat masa interview tu..
ok, from the beginning..
we have to answer 40 IQ questionnare within 20 minutes..
yeah, it was so "great" actually! :)
alhamdulillah, i've done the test on time!
tips.. just shade the answer whether you know or not..
make sure all the answer, you have shade in the OMR, that's important!
okeyh, just wanna share a question with you..
jawab jangan tak jawab ye! hehe..

ada 2 ekor tikus makan 2 keping biskut dalam masa 2 minit..
berapa ekor tikuskah yang makan 18 keping biskut dalam masa 6 minit..?

menarik sangat soalan-soalan IQ karangkraf..
basically, all about maths and science..
ok, soalan kat atas tu, itulah salah satunya dan bagi ana soalan tu, agak susah..
yelah, mana taknya, nak buat calculation, tapi kami tak diberi calculator, tak ada kertas kosong nak conteng-conteng.. hurmm..
tapi, kami redha je lah.. belasah je apa yang patut! :D

ok, then we going through our interview session..
kali ni, takda nombor 'bertuah' yang ana miliki..
cuma, tetiba rasa 'bertuah' sebab jadi orang first kena interview..
hee, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia hanya Allah yang tahu..
ok, maka, bergegaslah ana ke bilik temuduga..
dengan lafaz bismillah, ana mulakan sesi perkenalan diri dan cerita serba-serbi pasal diri..
panel hanya seorang, kira macam face to face betullah dengan encik penemuduga..
dan, pada kebiasaannya.. kerusi untuk kita (orang yang kena interview) terletak berjauhan sedikit dengan meja penemuduga supaya kita dapat diuji dengan kelantangan bersuara..
tapi, kali ini.. nak tahu tak.. hee..
dekat betul! cuba bayangkan..

*kejauhan yang teramat 'jauh' :)*

ok, tak perlu pertikaikan, tapi..
bagi ana, temuduga ini paling relax..
takda isu semasa, hehe.. kalau takda isu semasa je memang relax..
then, just tanya bidang-bidang yang kita nak ceburi dan segalanya yang berkaitan dengannya..
alhamdulillah, lancar..
Allah permudahakan segalanya..
dan, bila tamat sesi temuduga.. semua pandang ana..
then, ada yang cakap..
farhana, orang tu tanya apa kat awak..
lamanya! awak dalam tu, nak dekat setengah jam tau..
aku naik heran.. haaa..?
yeke..? asal aku rasa macam sekejap je dalam tu..
huhu, desus hati, mungkin diskusi ana dengan Encik Azam sangat santai sampai ana pun tak perasan masa berlalu sepantas cik kilat.. :)

walau-apa-pun, nak cakap ana confident dapat..
takdelah kan, rezeki masing-masing..
berharap..?
berharaplah jugak, semuanya menjadi harapan..
lagipun, apa yang ana tahu, karangkraf memang senang nak dapat kerja kalau kita dah dapat dana pendidikan dia ni..
so, why not..? insya-Allah!
kalau ada, ada lah rezekinya.. :)


ok, seterusnya.. 
lepas check-out dari bangunan karangkraf, ana terus straight pergi PWTC!
YEAH! BookFair! i'm coming! :D
sebenarnya, sebelum hari kejadian, dan-dan pulak QILA ajak ana gi sana..
so, alang-alang dah cuti, baik keluar en..
then, bila dah sampai kat KTM tu, maka, bertemulah cik NURUL FARHANA dengan cik SITI AQILAH dan cik AMIRA NABILAH.. :)
hee, excited gilaa jalan ngan depa ni..
al-maklumlah, sebagai tuan rumah, aku dilantik menjadi TOUR GUIDER untuk diorang..
haha, TOUR GUIDER pun TOUR GUIDER lah.. :)
nasiblah, ana dah biasa pergi PWTC, kalau tak.. habislah!


ok, memang seperti yang ana jangka..
ramai bebenor manusia kat situ, lagi-lagi budak-budak sekolah..
memang sesak lah! kat surau sana pun, kena tunggu lama la ambil turn wuduk..
sabar jelah en..
pastu, kat sana, dengan pakaian ana yang baru lepas interview tu, ramai gila tanya..
"ni cikgu dari sekolah mana?"
haha, nampak sangat muka ana nih matang bebenor.. tapi, tak kisah pun..
sebab tetiba rasa orang tu doakan ana jadi cikgu.. hehe!
moga-moga, doa termakbul dan ana lepas untuk ke program KPLSPM tu.. :D


ok, memang kat situ, banyak sangat-sangat-sangat BUKU..
tak tahu nak beli yang mana sebab semua best..
memang rambang matalah..
kalau nak pilih tu pun, memang kena tutup mata, baru boleh pilih.. hehe..
ok, guess what! jumpa seseorang..
eh bukan seseorang.. dua orang!
jumpa encik FY dan adik AP..
siapa..? jeng-jeng-jeng!


 *encik FETRI YAHYA a.k.a abang QILA.. hehe!*


 *adik ADI PUTRA a.k.a adik prof MIRA.. :)*


*sesi promote buku ADI PUTRA oleh bro ANA.. :)*


*alhamdulillah, sejuk mata..*

*aneka buku boleh dicari, mai-mai beli!*

*booth FAVOURITE ana..*

*QILA, sibuk memborong.. :D*

ok, nak tahu, selama 5 jam kat sana, apa yang ana borong..?
ni diaa, life is an open secret! ramadan special.. :)
ok, ana tahu, buku ni memang dah lama dah ada..
cuma, first time bila ana baca buku yang ditulis oleh cik ZABRINA kita nih, ana dah jatuh cinta dengan segala pengisian dalam bukunya..
buku dia yang hijau tu lah, yang buat ana jatuh.. hehe, tak caya, cepat baca!
gerenti punya lah.. :D

*3 buku je yang diborong, dan salah satunya, ini! best, dah habis baca dah pun.. :)*

*2 buku lagi ni, QILA ngan MIRA beli.. hijau-QILA, pink-MIRA..*

haha, kitorang saja beli 3 sekali..
bukannya apa, senang dapat diskaun, lagi 1, senang nak pinjam..
tak gitu..? hehe..
maka, setelah puas meronda-ronda mencuci mata..
diumumkan bahawa QILA dinobatkan sebagai pembeli buku terbanyak antara kami! hehe..
2nd place goes to, MIRA and last, ana laa..
bukan apa, modal tak cukup, kenalah berjimat :)

*promote banner! :) semua dijemput.. 1/5 last date!*

so, the end..
disebabkan hujan yang teramat lebat masa nak balik tu..
ibuku pun menjemput kami, dan hantar QILA and MIRA ke KL SENTRAL..
ok, masing-masing menuju ke HOME SWEET HOME dan aku..
tiba-tiba mengerling ke arah bangunan ini!

*bangunan AXIATA!*

sebenarnya, pada hari yang sama masa ana interview karangkraf, ana dipanggil untuk interview AXIATA nih..
ok, sebelum hari kejadian, memang buntu lah en nak pergi yang mana..
sebabnya, karangkraf start pagi tapi tak tahu sampai pukul berapa..
but, AXIATA pulak, whole day..
from 8AM to 7PM..
kira lebih kurang macam UTP tulah, yang kawan-kawan ana pergi..
bila fikir punya fikir, decide nak pergi yang karangkraf..
sebab . . . . . .
tengok AXIATA tu macam UEM..
budak-budak yang datang kebanyakannya CINA, INDIA..
mak bapak kerja hebat..
tapi, ana bukannya tak nak mencuba ke apa en..
cuma, tulah, hati ni macam berat nak pergi..
ok, biarlah, benda dah berlaku..
jangan fikir dah, yang penting.. karangkraf tu ana pergi..
kalau tak pergi mana-mana lagi teruk en, so, dah pergi 1 tu jadilah..
doa jelah banyak-banyak..
semoga setiap pilihan yang kita putuskan, mendapat rahmat ALLAH..
insha-ALLAH, amin ya RABB!

*ya ALLAH, tunjukkanlah aku jalan..*

*marilah kita berdoa, semoga segala yang kita putuskan sentiasa berada di bawah lembayung rahmatNYA.. insha-ALLAH!*

PS. thanx to QILA and MIRA!
PSS. disebabkan interview bertindan, ana dah tolak interview DQ, AXIATA, UEM.. sedih! :'(
PSSS. ana dapat matriks negeri SEMBILAN! panjang betul jodoh dengan n9! alhamdulillah..

Tahniah! Anda telah ditawarkan ke Program Matrikulasi,
Kementerian Pelajaran Malaysia
NamaNURUL FARHANA BINTI SELAMAT
No Kad Pengenalan93100401****
No MatrikMS1112506264 
Program PengajianPROGRAM SATU TAHUN
KursusM001-SAINS
Nama KolejKOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN-KMNS 
Tarikh Mendaftar23 MEI 2011
*syukran lillah!*

PSSS. doakan ana untuk interview felda holdings pulak selasa nih..

salam mutiara hati,
ana_farhana :)

9 comments:

dD said...

tahniah dik!

Azree Suhazree said...

wah nurul, byk betul intview yg nti dpt,, hmm,, cikgu sekolah mana ek? hhee... ana pun dpt matrix n9 gak,, jumpa lah kita kalau g matrix ye,, matrix daftar 23 mei kan, kplspm lak check 21 mei,,,rasa cm berat hati lak nk g matrix,,, walaubagaimanapun, gud luck cikgu farhana (boleh jadi ketua bidang sains dan matematik ni, ana jadi penggubal soalan spm cukup lah,, heehee) gurau3x9..

fieya said...

wah banyaknya interview farhana dapat :D
tahniah :))

btw, goodluck ye farhana :)

~ farhana selamat ~ said...

@ sis Dd..
thanx kak dayah, doakan kite!

~ farhana selamat ~ said...

@ suhazree..
hehe, insyaALLAH, doakan lah ye dpt jdi pembina bangsa!
owh, thniah gk sbb dpt matrix..
hehe, bsar tu cita-cita m'gubal soalan.. bgus2! :)

~ farhana selamat ~ said...

@ fieya..
hee, xdalah byk sgt..
cuba semua, tapi tak tahulah en dpt yg mana..
thanx, n doakan ye.. :))

nasot yang sangat menawan. said...

wah fana! byknye iv.
moge2 dpt choose yg terbaek nnt !
:)

~ farhana selamat ~ said...

@ nasot yang sangat menawan..
hee, alhamdulillah rezeki kite..
insya-Allah, doakan kte ye nasot! :)

Anonymous said...

Salam farhana.. Just nk tnye, interview karangkraf tu, fully english ke?