Monday, April 18, 2011

interview petronas.

as-salam to all my dearies..
alhamdulillah, a word that i want to tell you is..
AWESOME! ;D

*yes! yes! yes!*

two days that i go through..
they taught me many things..
they taught me the value of..
LOYALTY..
PROFESSIONALISM..
INTEGRITY..
and
COHESIVENESS..

(shared values of PETRONAS)

* * *

hello everyone!
i just got back from EDUQUEST CAMP PETRONAS 2011 at Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, PERAK DARUL RIDZUAN..
it was such a long journey to go..
alhamdulillah, all the hardness pays as there are many great experiences and knowledge that i gain..
as all know,
"NO PAIN, NO GAIN.." rite..?
okeyh, i found that sharing about the interview is very helpful..
so, today i'm gonna blog about this and hopefully give some tips and useful informations to all the chosen one :)


*thanks for this opportunity..*
alhamdulillah, tak putus-putus Allah bagi rezeki :)

al-kisah ceritera ini bermula pabila..
teet-teet~ (bunyi mesej)..

"Anda boleh menyemak keputusan panggilan ke EDUQUEST CAMP PETRONAS. Keterangan lanjut sila layari. Laman web SPONSORSHIP PETRONAS."

owh, laa.. ingatkan nak bagitahu yang ana dapat.. hee :)
rupanya nak bagitahu yang boleh semak kat web die.. huish! dupdap-dupdap..
aku dengan segeranya minta kebenaran senior nurse untuk guna internet kat ofis..
humm, nasib baiklah masa mesej tu sampai, tengah break.. dapat lah gi check..
dengan gagahnya, aku pun layari alam maya.. dan ALHAMDULILLAH!
Allah tak pernah lokek mengurniakan rezeki kepada hambaNya yang hina-dina ini..

~ PENGUMUMAN ~
~status permohonan~

Salam sejahtera daripada Unit Penganjuran Pendidikan PETRONAS. 

TAHNIAH!
Anda telah disenarai pendek untuk mengikuti Program EduQuest Camp bagi pemilihan Program Penajaan Pendidikan PETRONAS. 

Anda telah disenarai pendek untuk kursus berikut :- 

Program : Luar Negara / Kampus Cawangan di Malaysia
Kursus : Kewangan 

Program PETRONAS EduQuest Camp akan diadakan pada:- 

Tarikh : 17 - 18 April 2011 (Ahad & Isnin) 
Lokasi :  Universiti Teknologi PETRONAS,
Tronoh, Bandar Seri Iskandar, Perak 

Sila rujuk kepada lampiran Surat Panggilan Program PETRONAS EduQuest Camp dan Panduan Penyertaan, Surat Tanggungrugi Akujanji dan Senarai Semakan Dokumen untuk langkah lanjut. 
Sila pastikan anda hadir ke Program EduQuest Camp ini. Ketidakhadiran akan mengakibatkan permohonan anda terbatal.


dengan terujanya, aku pun bagitahu senior nurse aku..
then, plan nak cuti semua.. banyak nya cuti bulan nih, mesti gaji ciput.. hee..
masa dapat tahu dapat eduQuest -> hari isnin petang, 
dan-dan pulak eduQuest ni jatuh -> hari ahad dan isnin minggu depan..
haiyoo~ dah fikir macam-macam dah..
mana nak prepare for interview, mana nak prepare documents, mana nak packing barang, mana nak cari UTP tu lagi.. 
berdebar-berdebar dan berkobar - berkobar :)

for your information,
alhamdulillah.. ummi rasyidah also had been chosen for this EDUQUEST CAMP!
yeah! ada teman.. banyak yang kami kongsikan sebagai persediaan camp nanti..
lebih-lebih pelak, dia dapat accounting..
ana pulak finance.. so, memang ada bond di situ :)

next, after all..
pada tepat pukul 2.30 PM - 16/4/2011 bersamaan hari SABTU..
i'm OFF to PERAK..
such a long journey to go.. 
tired! but we have fun..
al-maklumlah, tak pernah-pernah jejak bumi KAK LIMAH BALIK RUMAH, ZOMBIE KAMPUNG PISANG.. hehe, tetiba bila cite pasal perak teringat SOLEY~SOLEY~ HAHA..
okeyh, tak lawak.. :)
maka, sampailah kami di UTP tepat pukul 7.. tempat eduQuest ni berlangsung..
tapi, tak stay sini pun hari sabtu tu.. then, we continue our journey to SERI ISKANDAR..
finding for a place to SLEEP.. hee..
okeyh, alhamdulillah! kami menginap di HOTEL PUTRA ISKANDAR..
memang tinggal 3 bilik je yang ada, fuh! nasib kami memang baik..
1 bilik VIP, 1 bilik ada tingkap, 1 bilik lagi takda tingkap..
jadi, bajet-bajet untuk 4 orang.. kami pilih bilik yang ada tingkap tuh..
okeyh la, berpatutan harganya.. as long as, ada tempat untuk TIDO!
apa yang ana tengok, rata-rata orang yang menginap kat situ..
semua peserta eduQuest,, hehe~ untong emounya HOTEL!

THE GREAT DAY.. HAPPY SWEET SUNDAY! :D

perjalanan ke UTP bermula,
aku dengan semangatnya berpakaian lengkap ala-ala professional.. hehe.. seperti apa yang disarankan oleh kak DAHLILA, adik cikgu DAHLIZA.. :)
setibanya kami di sana, kelihatan RAMAI GILAA insan seusiaku yang mengerumuni tempat pendaftaran..
si peserta, perlu mendaftar.. si ibubapa, perlu mengisi perot! cis~ hee..
aku dengan redanya pergilah beratur dekat barisan yang teramat panjang uh..
sambil-sambil tu, sempat jugak cuci mata.. mana lah tahu, ada member yang dikenali ke kan..
gosh! rupanya, memang ramai yag aku kenali.. kebanyakannya budak SBP..
jumpa member KESUMA, member PERFECT SCORE, member sendiri.. hehe.. UMMI lah!
sangat seronok bila berkenalan.. alhamdulillah~ bertambah sahabat duniawi ukhrawiku..
MAKA, SETELAH MENDAFTAR.. kami diberikan kunci bilik, NAMETAG dan seterusnya bergegas ke bilik bersama roommate baru.. ZILA namanya :) she's very friendly.. nice to meet her!
haa, nak tambah lagi, untuk pengetahuan, budak laki sangatlah ramai kat sana, 3/4 rasenye.. itu menunjukkan..? hee.. pandai-pandailah korang fikir :)

*aishah.ziela.ummi.ana*
bergambar depan the JEWEL OF UTP! :)

seterusnya, kami dikehendaki untuk hadirkan diri ke CHANCELLOR HALL!

*diharap tag nama ini dipakai sepanjang eduQuest okeyh!*

*mercu utama kawasan dewan CANSELOR..*

*keseluruhan kawasan luar dewan..*

guess what! 
aku rasa, aku sangat kecil seperti semut bila ada kat tempat nih..
ya Allah, hebatnya kurniaan - Mu..
INI baru tengok dewan, nanti ana tunjukkan lagi yang lain - lain.. AWESOME!

*arah pandangan dari dalam dewan ke pentas.. sound system die hebat! best2~ TERUJA!*

ALRIGHT! we go through one by one..
dalam pukul 10 AM, ada tayangan "welcoming remarks".. memang best! hehe.. tak tahulah nak cakap cane.. aku rasa aku sangat kuno tengok benda teknologi sangat nih.. hehe..
then, "STS BRIEFING"..
apa yang aku dapat masa nih ialah..
aku dapat tahu banyak benda pasal PETRONAS, sponsorship ni camane and so on..
yang bestnye, nyanyi lagu petronas! ~PETRONAS MAJU JAYA~ lirik yang paling aku ingat.. hehe.. okeyh..
just wanna add something about the sponsorship, this isn't a really scholarship you're applying for.. it is something like a CONVERTIBLE LOAN.. senang citer, lebih kurang macam MARA..
MEANING THAT, you have to excel with flying colours and later work with PETRONAS to make it a full scholarship..
bagi ana, benda ni sangat bagus.. sebab bila dah graduate, tak perlu susah-susah nak cari kerja lagi.. betul tak? i think it is same as TNB too.. we have to bond with TNB after graduated..
okeyh, nak bagi anda SPIRIT sikit.. let me tell you guys something..
if you are not selected to get the sponsorship, you have to totally proud of yourselves..
out of 7000 applicants, only 1000 were shortlisted.. amazing right? 
walaupun dapat pergi eduQuest ni pun dah kira rezeki.. banyak pengalaman dan pengetahuan yang boleh kita garap..
apa yang ana nak bagitahu, bukan semua budak stret A dapat peluang nih, dan tak bermakna yang tak stret A tak leh apply PETRONAS nih.. sebab ada je yang tak stret A tapi melepasi piawai sekurang-kuragnya 9A- yang dapat eduQuest nih.. tapi, pastikan course yang kita pilih tu sesuai dengan keputusan kita.. so, apa yang penting seperti yang ana sarankan dulu-dulu.. apply je semua.. barulah kita tahu tahap kita kat mana.. dan jangan lepaskan peluang untuk sentiasa berani mencuba, ok..?
kalau dapat interview tapi tak pergi pun susah jugak, tidakkah anda terfikir yang anda menutup peluang orang lain yang susah payah apply tapi tak dapat..? so, bila mana dah dapat tu, just grab it.. Allah dah bagi kita jalan.. jadi tak perlu musykil dengan jalan Allah..
dapat atau tak dapat tajaan, itu lain cerita.. as long as, we try the best! :)

seterusnya, lepas briefing STS.. kami bertolak balik ke hostel..
perjalanan kami menaiki bas memakan masa selama 3 minit.. hehe..
bajet jauh sangat je, tapi memang lawak.. nak ke mana-mana memang naik bas UTP..
nak jalan pun, naya jugak.. takut lencun je bajunya kan.. al-maklumlah, panas! hee.. manja betul budak-budak eduQuest nih.. :) 

selepas solat zohor dan makan tengah hari, kami segera ke dewan canselor kembali..
dan naik bas lagi.. hehe..
alright! ada briefing pasal assessment and task interview pulak..
kami dimaklumkan bahawa terdapat 4 assessment yang perlu dijalani, starting on that night.. waduh2~ prepare pun tak lagi.. masing-masing gaya macam nak ambik SPM balik semula.. hee.. study! study!
okeyh, to be continued, lepas briefing, we have "DOCUMENT MANAGEMENT.."
serious systematic.. memang satu persatu dia terangkan..
so, ensure that you have ALL the required documents as the checklist given..
okeyh, kalau tak complete cemane? kalau tak disahkan cemane?
jangan risau, jangan buntu..
pihak PETRONAS sudah sediakan tempat untuk kita sahkan dan tempat untuk kita bagitahu maklumat yang tak lengkap tu.. apa yang diberitahu, kita diberi masa lebih kurang 3 hari kalau tak silap, untuk faks salinan sdokumen yang tak ada tuh..
alhamdulillah~ antara 3 kaunter yag dibuka, sama ada kaunter pengeshan, kaunter tak lengkap dan kaunter lengkap, aku menuju ke kaunter lengkap.. hee..

"sesungguhnya, PERSEDIAAN itu sangatlah penting wahai rakan-rakan sekalian.."

kemudian, kami balik ke hostel..
tea break -> asar -> rest -> dinner -> maghrib..

maka, SC N MATHS test pun bermula..
for your information, sesiapa yang ambil course FINANCE/ACCOUNTING/BUSINESS MANAGEMENT.. baca buku ADDMATHS je! sebab kita akan diuji dengan maths sahaja..
hadoi~ kalaulah aku tahu lebih awal, aku khatamkan terus buku addmaths.. takyah nak sentuh subjek-subjek SC yang lain.. SAYANG BETUL! tak pe lah, alhamdulillah, soalan standard SPM.. :) kalau tak dapat jawab pun, boleh bulat-bulat je yang mana anda suka..
okeyh, sesiapa yang ambil course  lain-lain, kenalah baca PHYSICS n CHEMIST ye..
then, value profiling.. benda ni best and a bit challenging.. bagi ana yang kurang mengenali diri sendiri lagi.. kena wat ranking 1-8 untuk setiap statement yang diberikan..
value profiling ni macam career test lah jugak or we called that personality test.. no true and false answer.. :)

*tolong senyap! pepriksaan sedang dijalankan, harap maklum..*

seterusnya, kami diberikan angka giliran untuk interview keesokan harinya..
nombor bertuah yang aku miliki, B-15-3.. macam nombor rumah pulak.. hee..
okeyh, let me explain..
B would be in group B, 15 would be panel 15 and 3 would be participant num.3..
hati berbisik, "agak-agak sapelah insan bertuah yang sama group ngan aku ye..?"
maka, selesai hari pertama.. alhamdulillah!
tido~zZzZZZz.. harap dipermudahkan keesokan harinya..

THE AWESOME DAY - HAPPY SWEET MONDAY! :DD
the whole purpose of the camp actually began.. (INTERVIEW AND EPT - english placement test & CRT TEST - critical thinking test..)
group A and B will have the interview first and then after zohor, continue with the test.. and group C and D, vice versa..

the petronas interview is one of the interviews you will always remember.. it's nothing compared to the jpa, mara, tnb, ipg, and any other interview.. it's an interview where you can really shine and express yourself.. so just take the opportunity and don't be shy.. :D 
anda akan diberikan task proposal.. it's quite a long task.. so, read carefully.. kalau ada yang tak paham, jangan segan-silu untuk bertanya kepada fasi..
the title: SHAPING THE FUTURE! BOMBASTIC! 
you will be given 30 minutes to jot down your opinion about the task proposal..
and i am the national chamber of commerce.. so, i have to respond about fund and something like sponsorship like that..
as different person have different task.. so, make sure you guys interact first before going into the room together so it wouldn't be so awkward..
you will be given 10 minutes to go in and impress the judges individually.. you'll have to introduce yourself, tell them about your curricular activities and later analyse the case study from every angle of the problem.. And later 10 minutes for the group discussion whereby you and your group members will enter the room together and discuss about the case in front of the judges and come up with the conclusion together by agreeing on a recommendation..
i suggest that you guys combine everyone's suggestion and come up with a conclusion.. what the judges want to see in this part of the interview is how you work together with your peers, leadership qualities and your ability to speak...
the most important part of this whole camp is the interview.. so, try your best.. i know you can do it! :)
alhamdulillah~ AWESOME! 
thanks to, MUIDZ, ZHIEE and ATIYAH.. we achieve the best conclusion.. you all was GREAT!
okeyh, about the judges, or we call as "ASSESSORS".. there are two panel, both men.. both malay.. alhamdulillah~ they're very friendly.. macam bapak sendiri pun ada gak.. sempat tanya pasal kampung lagi, hee.. so, don't worry, be happy.. :) tips: smile always..

okeyh, proceed to the EPT AND CRT TEST.. all in objectives, so bulat-bulat saje!
EPT was just like the SPM.. they test on our grammar and comprehension.. 
then, CRT, for me it's the critical one.. hehe.. 
it's divided into 2 papers.. one is verbal and the other one is diagrammatic.. 
the verbal one is quite tough.. haha.. sangat tough sebenarnye.. you have to read fast and answer fast if not you won't have time to finish it.. read, understand and answer.. 
those who took est in their spm would have an added advantage.. sebabnye, that statements are something like that.. you just got to choose whether the statement is true, false or cannot identify the answer.. it sounds easy but its not that easy..

okeyh, yang diagrammatic part pulak, its like an iq test.. whereby you have a sequence of pictures and you have to choose the last possible outcome.. if you see it means you see it, if you don"t, so then just skip.. tutup mata, bulat.. atau, pilih huruf yang anda suka.. hee..
it's 40 SUPER DIFFICULT questions in 20 freaking minutes!! maybe my IQ is low thats why its pretty difficult to me.. at least, i have shaded all the answer.. but you know what, at the same time.. i feel that it just like playing computer games.. hehe.. KAN UMMI? 
hehe..

secara kasarnya, macam ni lah flow nye..
after the test, we check out and headed home..
rasa macam sekejap sangat segala yang berlaku..
SUBHANALLAH! sungguh kerdil hamba ini melangkah di bumi MU..
terima kasih Allah, alhamdulillah~ atas pelluang ini..
terima kasih, ibu dan ayah yang membimbing aku sehingga aku mampu mencapai ke tahap ini..
terima kasih, petronas kerana julung kalinya mengadakan program yang sangat bermanfaat ini.. syukur, alhamdulillah!

tatapan buat kalian..

*canggih kan..? sekitar kompleks canselor..*

*library mewah dan sangat berteknologi.. SUPERB! 6 tingkat!*

*jutaan buku.. pusat maklumat UTP!*

*the JEWEL of UTP..*
rasa tenang sangat beribadah di sini.. Allah the Almighty!

*sememangnya, ipt Malaysia setanding dengan ipt luar.. MALAYSIA BOLEH!*

rasanya, dah terlalu panjang untuk entry kali ini..
sekadar berkongsi pengalaman seadanya..
semoga rezeki Allah berterusan hendaknya, amin..
doakan semua berjaya..
mood; tak sabar nak gi MAC! HEE..
getting off to N9 tonight! salam..

No comments: