Tuesday, April 05, 2011

panjang ceritanya.

Can study, continue STUDY..
Can't study, work FACTORY..
Cannot rely on CHARITY..
Earn a little SALARY..
Just enough for daily ROTI..
Go work no WIRA but LRT..
Staffs formerly FRIENDLY..
Daily treated to KOPI..
Now gradually get CRAZY..
Behind me say I'M LAZY..
Boss has no SYMPATHY..
Work always must HURRY..
Say I not enough BUSY..
Often ask me do OT..
Midnight go back by TAXI..
TAXI surcharge KILLING ME..
Now i pokai and NO MORE MONEY..
Borrow from along kena EXTRA FEE..
Cause money is never FREE..
Boy/girl-friend go STEADY..
Serious, and then MARRY..
Ceremony and PARTY..
Joker-friends give PANTY..
No money sure no HONEY..
10 months later be DADDY..
Wife at GH birth a BABY..
Monthly pay back RHB..
Earn not enough FEEL GUILTY..
Nak jump down suicide and MATI..
No money for funeral how to BURY..?
Because MALAYSIA BOLEH! SEMUA JADI!

PS. CERITERA ini tiada kena mengena yang hidup atau yang MATI..
PSS. well, benda menarik dari FB :)

* * *

peace be upon you.. salam!
hari-hariku di kelilingi insan yang ditakdirkan harus menjalani kifarah dalam kehidupannya..
owh ya, macam-macam insan yang telah aku temui..
tak kurang yang kaya, mahupun yang miskin..
tak kurang yang sombong, mahupun yang cot-cet tak henti-henti..
tak kurang yang hampir uzur, mahupun yang baru melihat dunia..
tak kurang yang malas kerja [MC patient] , mahupun yang rajin [TIME-SLIP patient]..
tak kurang yang seksi sampai nak dedah segala, mahupun yang alim menjaga segalanya..
semuanya telah ku fahami..
dan aku, aku.. sentiasa gemar meneliti rentak watak patient-patient yang setiap hari bertandang ke klinik tercinta..
haha.. persis detective conan dah haa..

okeyh-okeyh..
ana takda nak cite apa pun, cuma.. cuma..

pada suatu malam di rumah sakit yang dipenuhi insan bertaburan virusnya..
aku diselubungi satu pertanyaan oleh insan yang belum pernah aku kenali..


sedang aku sibuk menulis MC untuk si patient, datanglah seorang insan nih.. misteri toing-tooing!
PAKCIK - adik! adik dok mane ye..?
AKU - owh, saya dok dekat-dekat sini je.. kat flat KTM tu.. dengan yakinnya aku menjawab..
PAKCIK - bukannya dok kat bandar tasik selatan ke..?
AKU - eyh..? bts..?  lagi sekali dengan confidentnye aku menjawab.. saya tak dok sana pakcik, tapi saya pernah lah sekolah kat sana.. em, pakcik kenal saya ke..? aiyoo~ siyes ana cuak.. misteri-misteri!
PAKCIK - heh.. takde pe lah, dik.. PANJAAAAAAAAAAAAAAAAANG CERITANYA! k lah dik.. pakcik balik dulu..

haiya~ tolonglah paham..
takotnya aku.. pakcik ni siapa ye..?
terngiang-ngiang lagi ayat "PANJAAAAAAAAAAAAAANG CERITANYA!" uh..
pakcik~ pakcik~
naik blood pressure aku bila pikir pasal nih..
dah-dah, let bygone be bygone..
tapi semangat inkuiri nih sangat melampau..
siapa pakcik tu ye..? isterinya tu pun tak kukenal..
anaknya pun takda satu yang aku kenal siapa..
baby-baby lagi kot anak pakcik tu..

hurmmmmmmm,, tak kan cikgu aku kat bts dulu..?
dasar murid durhaka betul kalau tak ingat muka cikgu kan..
hurmm,, kalaulah doraemon ade.. kan senang!
on the spot boleh tahu siapa pakcik tu sebeno-beno nye..

*gambar ini bermotifkan kebimbangan hamba..*

semoga Allah tunjukkan aku jalan..
aku harap takda lah apa-apa yang tak diingini berlaku..
risau sangat kalau orang yang kita tak kenal, tapi dia kenal kita..
huih~ worried! =.="

hati~ cukup-cukuplah risau tu..
semoga Allah sentiasa memelihara diriku..

4 comments:

HaNa said...

mgkin ko x pasan owg 2....

~ farhana selamat ~ said...

itulah~ mungkin jugak..
ke orang tu yg sngje bwt2 knl aq..
hehe~ misteri nusantara pun xhebat mcm nih.. ^^

cik sya panggil kamu.... said...

relax ana,,,saja je nk suh ko refresh mnda..

~ farhana selamat ~ said...

hee~ tulah mimi..
nampak sangat aq ni dh tua..
da banyak sgt yg lupa.. huu~