Tuesday, May 17, 2011

bila esok.

*next step..*

:'(
telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami..
kerana takdir yang maha Esa telah menetapkan..
sedih rasa hati ini mengenangkan dikau..
kau sahabatku, kau teman sejati..

pejam celik pejam celik..
tibalah masanya..
wahai masa, mengapa sungguh cepat engkau berlalu..?
:'(
hari ini adalah hari penuh kesabaran..
dari pagi sampai petang tak senang-lenggang si kaki..
asyik jalan, jalan dan terus berjalan..
:')

hurm, mana taknya..
pagi-pagi lagi dah bekerja dah si kaki nih..
sebab pertama, nak jemput nenek kat TBS..
TERMINAL BERSEPADU SELATAN yang baru tu.. 
pergh! excited teramat, first time lah katakan..
first expectation..
superb! ala-ala airport gitu..
thumbs-up to MALAYSIA!
rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan..
:)

*wah! stesen bas dah maju, macam airport!*

seterusnya, bila dah jemput nenek, balik rumah sekejap..
solat zuhur, and the main journey is begin..
dari satu kedai ke satu kedai dok diserbu..
dari hulu ke hilir mencari-cari yang berkenan di hati..
haih, susah betul cari barang laju-laju nih..
=.=" sabar jelah..
at last, dari pukul 3 keluar rumah, pukul 6.30 baru balik..
fuhh! tak pernah-pernah shopping sekejap macam nih..
and before that, solat asar di masjid biru ini..

siyes ana berkenan dengan masjid polis nih..
memang dari dulu lagi solat kat sini kalau pergi jalan tuanku abdul rahman..
tapi, masa dulu, apa yang ana boleh cakap..
tempatnya sungguh sempit dan usang, sebab masa tu belum upgrade jadi masjid..
sekarang, bila dah jadi masjid..
wow, syukur! :')
dunia kini dah berubah..
hurm, dah lama jugak tak cuci mata kat kl, sekali sekala best jugak..

alright then, balik..
ok, balik, tapi, bukan balik rumah lagi, balik rumah sepupu..
sebab nak settlekan segala keperluan dokumen untuk ytn dan uniten..
tup-tap-tup-tap, dah pukul 8 senget-senget..
dalam hati, bilalah nak balik nih..?
nak kemas barang lagi, siapkan dokumen semua lagi..
tolong! :D

okeyh, dalam pukul 9 barulah sampai rumah..
tiba-tiba, bila nak tunggu lif..
lif rosak pulak..
bukan 1 lif je rosak, semua lif kat blok ana nih rosak..
haiyoo! sabar jelah..
dengan nak angkut barang-barang yang baru beli tadi lagi..
hurm, kalau esok pun tak baiki lagi lif tu.. habislah! 
terpaksalah guna kudrat yang 'teramat kuat' nih nak angkut beg-beg semua..
penat tak penat, redha jelah..
sampai-sampai je, terus tarik nafas, solat isyak, dan kemas barang..
ok, sekarang sebenarnya tak habis kemas lagi nih..
baru 70% siap kemas, tapi..
tangan nih, sangat rajin nak online dan mencoret sesuatu di carpet ini..
hee.. (:
persoalannya, mampukah ana bereskan sume nih sebelum pukul 1..?
dugaan, sabar jelah!
stay-up lagi lah aku nampaknye..

* * *

"ada batu bata dari pada emas, ada batu bata daripada perak, catnya minyak kasturi yang harum, kerikilnya mutiara dan yakut, dan pasirnya safran..
siapa yang memasukinya akan merasai nikmat, tidak bersedih hati, kekal dan tidak mati..
bajunya tidak basah dan keremajaannya tidak sirna.." 
(Hadis Riwayat Imam al-Tirmizi, Ahmad, Ibnu Hibban, al-Darimi dan Ibnul Mubarak)



esok..
esok ialah harinya..
esok kita kan terpisah..
esok kita tidak akan bersemuka lagi..
tapi, jangan risau..
kita terpisah bukan untuk selamanya..
meskipun nyawa dan jasadnya mampu terpisah..
jangan kau bimbang..
ikatan kita pastinya takkan terlerai atas jalinan ukhwah yang erat ini..
insha-Allah.. insha-Allah.. insha-Allah..
seperti yang aku pernah katakan..
aku dengan haluanku, kamu dengan haluanmu..
aku dengan duniaku, kamu dengan duniamu..
aku dengan hidupku yang baru, kamu dengan hidupmu yang baru..
tapi, jangan kau khuatir..
kita bernaung di atas langit yang sama..
aku nampak langit yang kau nampak..
jadi, jangan sedih..
aku sentiasa ada, di mana-mana kau berada..
esok..
mungkin nafasku kan terhenti..
mungkin denyutan nadi menyepi diri..
aku tak tahu apa yang kan terjadi..
apa yang ku tahu..
aku akan sentiasa kenang kamu dalam doaku..
:)


"..gud luck fana! doakan aku! kau mesti cari kawan yang baik kat sane, bukan macam aku..
first-first datang, tengok surau.. that's gonna be your friends siapa yang ada kat sana.."

terima kasih sahabat atas amanat terakhir sebelum aku menjejakkan langkah ke sana..
pastinya, aku akan mendoakan kamu jua di mana jua anda berada..
semoga sentiasa excellent dalam bidang yang kau ceburi..
yang penting, sentiasa terus berusaha..
jangan pernah kau dongakkan mukamu dan melangkah dengan penuh bangga di muka bumi ini..
sesungguhnya, DIA yang MAHA AGUNG!
marilah kita saling mengingati, semua ini hanya matlamat DUNIA..
DUNIA..?
:')
ingatkanlah aku, kerana aku juga manusia seperti kamu..

seperti yang semua pernah tahu..
dunia ini pentas lakonan..
kita manusia adalah pelakonnya..
dan kehidupan kita adalah dramanya..
 persoalannya, benarkah kita sudah mengenali dunia dan kehidupan kita..?
semua itu masih menjadi persoalan kerana setiap kita pelakon membawa watak masing-masing di atas pentas lakonan ini..
dan kita sebagai pelakon utama dalam drama kita tidak akan pasti sama ada pelakon-pelakon tambahan di atas pentas lakonan kita melakonkan watak sebenar atau sebaliknya.. 
sesungguhnya, hanya pengarah dan penulis sahaja yang mengetahui..
ke manakah penghujungnya jalan cerita kita..?
insha-Allah, syurga yang kita idamkan pastinya..
jadikan langkah kita ke jendela dunia ini sebagai satu tapak untuk kita ke syurga..
insha-Allah, diberkati segalanya..

okeyh, dah panjang benar rasanya..
apa-apa-pun, ana ucapkan..
terima kasih kepada mak ayah, cikgu-cikgu dan kawan-kawan yang sentiasa mendoakan ana..
halalkan segala ilmu, makan, minum ana selama ini..
maafkan ana atas segala keterlanjuran kata, perbuatan dan sebagainya..
ingatkan ana atas apa yang ana lupa, tegurlah ana atas apa yang ana lakukan, kuatkan ana atas apa yang terjadi..
kita manusia biasa, yang tak pernah lari dengan 1001 kesilapan dan kekhilafan..
yang paling penting..
doakan kesejahteraan ana..
doakan ana dipermudahkan segala urusan, mental mahupun fizikal..
doakan ana berjaya di TNB 4 tahun lagi..
doakan, doakan, doakan yang terbaik! :')
insha-Allah, amin..

PS. aku rindukan apa yang dinamakan ukhwah! :')
PSS. good luck buat rakan-rakan yang sedang dan akan sambung belajar! belajar rajin-rajin tau!
PSSS. "sampaikan salam sayang buat cikgu-cikgu dan rakan-rakan tersayang.." (:
PSSSS. contact sokmo deyh!

doakan,
proceed back packing the things!
goodbye, ilal liqa'!
wassalam..

11 comments:

norsafina said...

gudluck farhana.
selamat mulakanlife baru as student uniten.
jangan lupakan aku and doakan aku jugak :)

~ farhana selamat ~ said...

terima kasih sfina..
walaupun byk kali ko ucap, aq tk prnh jemu nk ucapkn syukr sbb sudi doakan aq..
trima ksih2~
aq xkn prnh lupekan org..
insha-Allah, anda akn sntse didlm doaku..

fatin nasuha or as known as nasot. said...

bye fana !
hukhuk :(

fieya said...

semoga berjaya di sana farhana :D

chaiyok chaiyok. :)

Azree Suhazree said...

sudah ku katakan ku pasti merindui blog mu walaupun semasa di sekolah kita mcm tk berapa kenal jek... sodih~

HaNa said...

fana..aku akn sntiasa rndu kt ko :)

~ farhana selamat ~ said...

@ nasot..
bye, nasot..
teman jon kt KMS tu..
blja leklok..

~ farhana selamat ~ said...

@fieya..
terima kasih, fieya..
insha-Allah, doakan..
fieya pn gudluck kt mtrix nnt..

@suhazree..
jga blog nih baik2 ye..
hehe..

~ farhana selamat ~ said...

@ainhana..
aq akn sntse rindu org yg slalu teman aq stdy jgk..
:')

snowflakescheez said...

anaa~
all the best of luckk, walaupun kita berjiran tak lama, tapi forget me not kay? i'll pray fer ur success. dunia akhirat :)

~ farhana selamat ~ said...

@snowflakescheez..
all the best to you as well..
insha-Allah! Allah's will..
:') salam..