Thursday, June 23, 2011

isu hampas.

berita 1..

Universiti tempatan dipenuhi ‘hampas’?

Oleh MOHD. FIRDAUS ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 9 Jun - Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Datuk Dr. Zaini Ujang berpendapat langkah menghantar pelajar cemerlang ke luar negara menyebabkan universiti-universiti tempatan kini menjadi tempat lambakan mahasiswa yang kurang berkualiti.

Faktor itu, katanya, menyebabkan institusi pengajian tinggi tempatan sukar melonjakkan prestij masing-masing ke tahap lebih tinggi setanding dengan universiti terbaik dunia.

“Kalau kita terus menghantar semua pelajar cemerlang ke luar negara, yang tinggal di universiti dalam negara hanya pelajar ‘hampas’, jadi macam mana universiti kita hendak mencapai tahap yang lebih baik?

“Universiti luar negara mendapat manfaat kerana mereka menerima pelajar terbaik kita dan universiti tempatan terpaksa bergantung dengan pelajar yang tinggal,” katanya ketika menyampaikan syarahan bertajuk Enculturing Innovation: Seven Pillars di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) di Bukit Kiara hari ini.

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kerajaan bimbang kesan yang mungkin dialami oleh universiti tempatan jika semua pelajar cemerlang ditawarkan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Menurut Zaini, apa yang lebih membimbangkan ialah kumpulan pelajar cemerlang itu bukan dihantar ke universiti-universiti terbaik dunia, sebaliknya universiti bertaraf sederhana sahaja.

Katanya, negara-negara seperti Singapura dan India telah mengambil langkah sebaliknya dalam menguruskan pelajar cemerlang mereka dan kaedah itu membantu melonjakkan kredibiliti universiti di negara berkenaan.

“Singapura menempatkan pelajar terbaiknya di National University of Singapore manakala India pula menawarkan mereka tempat di Indian Institute of Technology yang diakui sebagai universiti yang memiliki reputasi baik di dunia,” katanya.

Sehubungan itu, Zaini mencadangkan supaya pemberian biasiswa untuk pelajar cemerlang dipakejkan dengan tawaran belajar di universiti dalam negara.

“Setiap kali cuti semester, mereka boleh dihantar ke kem musim panas yang dianjurkan universiti ternama seperti Oxford dan Havard. Untuk menyertai kem musim panas di universiti-universiti itu adalah lebih mudah berbanding melanjutkan pelajaran di sana,” katanya.

Menurutnya, UTM telah mula melaksanakan langkah itu dengan menghantar lima penuntut ke kem berkenaan tahun lepas untuk mendedahkan mereka dengan budaya pembelajaran di luar negara.

ok, berita ni dah lame, memang lame dah bertapak di laman draft ana..
rasenye semua orang dah tahu..
takpa, kita bagitahu sesiapa yang belum tahu..
tapi, cuba fikir balik..
patutkah..?
patutkah guna perkataan "hampas" itu..?
kasihanilah mereka.. kasihanilah kami..
haish..
T.T
tapi, entah ler..
mungkin ada benarnya apa yang diperkatakan..
takpe, cabaran..


berita 2..
(sumber utusan malaysia)

Cemerlang SPM hanya dapat dermasiswa

KUALA LUMPUR 23 Jun – Mulai tahun depan, pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hanya akan mendapat dermasiswa daripada kerajaan untuk melanjutkan pengajian masing-masing.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ini kerana dasar sedia ada yang memberi biasiswa kepada pelajar dengan hanya mengambil kira keputusan SPM mereka bukan lagi idea yang baik untuk diteruskan.

Menurut beliau, biasiswa hanya akan diberi kepada pelajar jika mereka mendapat tempat di universiti terkemuka yang akan disenarai oleh kerajaan kelak serta mencatat keputusan cemerlang secara konsisten.

“Hanya kerana anda memperoleh keputusan cemerlang di peringkat O Level tidak bermakna anda akan lulus cemerlang di peringkat A Level,” katanya ketika ke udara secara langsung dari konti Radio One FM di Sri Pentas hari ini.

Dalam pada itu Perdana Menteri berkata, mulai tahun depan juga, polisi sedia ada dalam pemberian biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada pelajar cemerlang akan dikaji semula secara menyeluruh, namun beliau tidak menghuraikan mengenai perincian kajian semula itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebelum ini memberitahu, kajian semula itu turut membabitkan kuota.

Menurut Najib, buat masa ini kerajaan telah membuat ketetapan bahawa semua pelajar yang mendapat 8A+ layak menerima biasiswa JPA, tetapi tidak semua mereka akan dihantar ke universiti luar negara.

berita 2..
(sumber berita harian)

Biasiswa pra-U dihenti
Oleh Nazura Ngah
nazura@bharian.com.my
2011/06/24

Sebagai ganti pelajar cemerlang SPM akan ditawarkan dermasiswa, pinjaman kerajaan.

KUALA LUMPUR: Mulai tahun depan pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lagi diberikan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk melanjutkan pengajian peringkat prauniversiti, termasuk Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), program asasi dan matrikulasi serta A-Level.

Sebaliknya, mereka hanya ditawarkan bantuan kewangan atau dermasiswa daripada kerajaan, manakala biasiswa JPA dikhaskan kepada pelajar pra universiti yang cemerlang dan mendapat tempat di universiti terkemuka.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata semakan semula dasar sedia ada perlu kerana kerajaan mendapati pemberian biasiswa pada peringkat SPM bukan idea yang sesuai kerana ia setaraf O-Level.

Beliau berkata ini kerana pelajar yang cemerlang pada peringkat SPM tidak bermakna akan cemerlang apabila melanjutkan pelajaran ke peringkat pra universiti.

Najib berkata demikian ketika menjawab soalan pemanggil dalam program temu ramah di stesen radio bahasa Cina, One FM, di sini semalam. Program dikendalikan penyampai radio, Jack Yap, Jane Ng dan Nicholas Ong, selama sejam bermula 7.30 pagi dan disiarkan secara langsung melalui saluran ntv7.

Kajian semula menyeluruh dasar itu dibuat berikutan pelbagai rungutan berhubung pengagihan biasiswa JPA apabila ada pelajar cemerlang tidak mendapat biasiswa untuk melanjutkan pengajian di luar negara sehingga timbul dakwaan wujud pilih kasih dan salah guna kuasa.

Mengulas lanjut, Najib berkata dasar baru itu juga akan mengambil kira keperluan penghantaran pelajar cemerlang ke luar negara bagi mengelak kedudukan universiti tempatan dalam senarai universiti terbaik dunia terjejas.
Katanya, walaupun kerajaan memutuskan untuk memberikan biasiswa kepada semua pelajar yang memperoleh 8A+, tidak semua pelajar dianugerah biasiswa untuk mengikuti pengajian di luar negara.

“Kerajaan cuba bersikap adil sepenuhnya dengan memberi peluang kepada pelajar luar bandar, termasuk di Sabah dan Sarawak. Jika tiada dasar yang jelas, akan ada pelajar tercicir terutama dari luar bandar. Oleh itu perlu adil serta seimbang dan kerajaan sedang memikirkan formula yang bersesuaian untuk memenuhi keperluan itu,” katanya.

Perdana Menteri juga berkata, kerajaan sedang membuat pemilihan pelajar yang tidak menerima biasiswa JPA untuk diberikan biasiswa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi mengikuti pengajian di universiti awam dan swasta dalam negara.

apa pendapat kalian..?
kasihan adik - adik kita..
takpa - takpa, dunia semakin hebat..
seisinya pasti hebat juga..
insha - ALLAH! pastinya ada pros dan cons atas setiap yang berlaku..
saya tak mahu mengulas lebih..
cuma, mari kita fikir dan fikir..
sekian :)


PS. i'm waiting for the JPA's and MARA's student this monday.. welcome to Muadzam friends! be prepared to enjoy your life here.. (:
PSS. missing..

salam marcapada! :)

2 comments:

D-SIM said...

okay, yg 1st tu mmg style. Terase bace nye T.T

~ farhana selamat ~ said...

D - sim..
tahu xpa.. sabor je ler..
nsib kte..