Tuesday, June 28, 2011

israk mikraj.

"katakan (kepada mereka), ‘kamu lihatlah apa yang terdapat di langit dan di bumi.."
(surah Yunus:101)

dari 2 butir pasir di bumi hingga apa sahaja termasuk planet saling menarik antara satu sama lain dengan nilai tetap yang sama di mana-mana alam ini, 
G=6.67428×10E(-11)m3kg-1s-2 dalam formula F=Gm1m2/r(2)! 
subhanallah! 

kini kita berada bulan Rejab..
di dalamnya berlaku peristiwa Israk Mikraj yang bersejarah..
peristiwa tersebut bukan sahaja menunjukkan kekuasaan Allah swt di atas sekelian makhluk - Nya dan benarnya kenabian Muhammad saw, bahkan ianya juga membuka ufuk pemikiran dan cita-cita manusia sejagat dari hanya sekadar terhad kepada muka bumi ini semata-mata kepada keluasan cakerawala ciptaan Allah swt yang amat luas dan jauh..
siap untuk diamati untuk lebih kita mengenali Tuhan Pencipta Agung, siap untuk diterokai agar manusia memperlengkap dan meninggikan kualiti ilmu pengetahuan demi memenuhi cita-cita tersebut.. 

*cakerawala dunia..*

Israk bererti perjalanan Nabi Muhammad S.A.W. dari Masjid al-Haram di Makkah ke Masjid al-Aqsa di Baitul Maqdis Palestin..
peristiwa ini ada terakam di dalam Al-Quran..
firman Allah Taala bermaksud..

"maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya (Muhammad) pada suatu malam dari Masjid al-Haram (di Mekah) ke Masjid al-Aqsa (di Palestin) yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami memperlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami.. sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.."
(surah al - Israa: ayat 1)

sementara itu, Mikraj pula merujuk kepada perjalanan Nabi Muhammad S.A.W. dari Masjid al-Aqsa ke Sidrat al - Muntaha di langit ketujuh dekat singgahsana Allah Taala sepertimana yang digambarkan oleh Al-Quran..
firman Allah Taala bermaksud..

"dan sesungguhnya (Muhammad) telah melihat (Jibril dalam bentuk rupanya yang asal) pada waktu yang lain (iaitu) Sidrat al-Muntaha.. di dekatnya terletak syurga tempat tinggal (Jannat al-Makwa).. (Muhammad melihat Jibril dalam bentuk rupanya yang asal) ketika Sidrat al-Muntaha itu diliputi oleh sesuatu yang meliputinya.. penglihatannya (Muhammad) tidak berpaling daripada yang disaksikannya itu dan tidak (pula) melampauinya.. sesungguhnya dia telah melihat sebahagian tanda-tanda (kekuasaan) TuhanNya yang paling besar.."
(surah an-Najm: ayat 13-18)

ada banyak peristiwa yang belaku disebalik peristiwa israk mikraj ini dan yang paling utama peristiwa di “Fardukan Solat Lima Waktu” terhadap kaum muslimin..
jadi kepada yang tidak tahu bila solat difardukan..
maka Isra Mikraj lah yang membawa kepada fardunya solat lima waktu..
daripada 50 kepada 5 sahaja..
marilah kita bermuhasabah kembali diri yang leka dek arus duniawi..
fikir dan terus berfikir..
betapa tanggungjawab kita yang semakin ringan ini dipandang 'teramat' ringan..
bersyukurlah, wahai teman..

~ SALAM ISRAK MIKRAJ ~

PS. malam ni ada ceramah ISRAK MIKRAj di audi.. tak sabar!
student foundi wajib hadir ye.. ceramah ini digantikan dengan halaqah, maka..
datang jangan tak datang! (:

*banner israk mikraj..*

PSS. budak JPA, MARA yang masuk tak ramai seperti yang disangka.. pada awal yang sepatutnya  masuk ialah 90++ orang, tapi yang :( cuma 30 orang saje yang sudi jejakkan  kaki ke UNITEN KSHAS ini.. adakah "hutan" yang menjadi faktornya..? (takpe, bersyukur!)
PSSS. jumaat ni mahu ke kuantan bersama soulmate sekalian, mahu tengok forum anjuran TNB.. moh sume serbu kuantan!
PSSSS. QA please be nice to me, next week! insha - Allah, full mark in my hand.. ma'an - najah..

chou sin chou..
wassalam..

No comments: