Monday, July 25, 2011

asal usul solat fardu.



Nabi Muhammad S.A.W merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah S.W.T untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran..
tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat Nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat lima waktu setiap hari..
ya! ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah S.W.T terhadap umat Nabi Muhammad S.A.W. sebenarnya..
mengapa..? jangan kamu persoalkan..
sesungguhnya solat lima waktu akan memberikan perlindungan ketika hari pembalasan kelak..
maka, ilmu yang baik eloklah kiranya untuk dimanfaatkan bersama..
insha - Allah, ana akan kongsikan asal - usul setiap solat mula dikerjakan..

SUBUH :
manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam A.S. ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi.. perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat.. apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam A.S. pun bersembahayang dua rakaat..
rakaat pertama - tanda syukur kerana baginda terlepas daripada kegelapan malam.. 
rakaat kedua - tanda syukur kerana siang telah menjelma.. 

ZOHOR :
manusia pertama yang mengerjakan solat zohor ialah Nabi Ibrahim A.S. iaitu tatkala Allah S.W.T telah memerintahkan kepadanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail A.S.. seruan baginda itu datang pada waktu tergelincir matahari lalu sujudlah..
rakaat pertama - tanda syukur bagi penebusan.. 
rakaat kedua - tanda syukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.. 
rakaat ketiga - tanda syukur dan memohon akan keredhaan Allah S.W.T.. 
rakaat keempat - tanda syukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.. 

ASAR :
manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus A.S. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah S.W.T dari perut ikan Nun.. ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar.. maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah S.W.T daripada 4 kegelapan yakni..
rakaat pertama - kelam dengan kesalahan.. 
rakaat kedua - kelam dengan air laut.. 
rakaat ketiga - kelam dengan malam.. 
rakaat keempat - kelam dengan perut ikan Nun.. 

MAGHRIB :
manusia pertama yang mengerjakan solat maghrib ialah Nabi Isa A.S iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah S.W.T dari kejahilan dan kedegilan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenam matahari.. bersyukur Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan daripada kejahilan tersebut iaitu..
rakaat pertama - untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.. 
rakaat kedua - untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.. 
rakaat ketiga - untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu ialah Allah S.W.T semata-mata, tiada dua atau tiga.. 

ISYAK :
manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa A.S.. pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari Negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah S.W.T menghilangkan semua perasaaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.. lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur..
rakaat pertama - tanda dukacita terhadap isterinya.. 
rakaat kedua - tanda dukacita terhadap saudaranya, Nabi Harun.. 
rakaat ketiga - tanda dukacita terhadap Firaun.. 
rakaat keempat - tanda dukacita terhadap anak Firaun.. 

subhanallah :)
lihatlah dengan nur imanmu..

video

semuanya pasti ada hikmahnya..
insha - Allah, ana akan sambung dengan hikmah kita menunaikan solat dari sudut sains pula..
takjub! subhanallah!

PS. macam mana kita nak handle sahabat kita yang tak solat..? =.=
PSS. today is a great day!


*sembang siang bersama EN. AZMAN! terima kasih EN. AZMAN kerana sudi meluangkan masa bersama anak - anak MUADZAM mu ini :)*

PSSS. specially to UNITEN - ians, hari ini akan diadakan pertemuan bersama UST. ROSLI tentang aktiviti RAMADHAN ini..
seterusnya, buat kaum HAWA - UNITEN, jumaat ini juga akan diadakan HEALTH TALK yang berkisar tentang CANCER CERVIX etc..
PSSSSS. okey, insha - Allah, jumaat ini saya ada MID - TERM Quantitative Analysis.. 

so, do pray for me ya!



salam akhir syaaban :'(
*kedengaran bisikan RAMADAN yang kian menerpa..

2 comments:

Adibah faizah said...

Syukran kathiran fana share benda ni :)baru taw....

~ farhana selamat ~ said...

afwan kathiran :)
betul tu..
sebenarnye, fana pun baru tahu bnd nih..
takjub! subhanallah!