Friday, August 05, 2011

doa harian ramadan.


Doa Hari 1

Ya Allah! Jadikanlah Puasa Ku Sebagai Puasa Orang - Orang Yang Benar - Benar Berpuasa.. Dan Ibadah Malam Ku Sebagai Ibadah Orang - Orang Yang Benar - Benar Melakukan Ibadah Malam.. Dan Jagalah Aku Dan Tidurnya Orang - Orang Yang Lalai.. Hapuskanlah Dosa Ku Wahai Tuhan Sekalian Alam! Dan Ampunilah Aku, Wahai Pengampun Para Pembuat Dosa..

Doa Hari 2

Ya Allah! Dekatkanlah Aku Kepada Keredhaan - Mu Dan Jauhkanlah Aku Dan Kemurkaan Serta Balasan - Mu.. Berilah Aku Kemampuan Untuk Membaca Ayat - Ayat - Mu Dengan Rahmat - Mu, Wahai Maha Pengasih Dari Semua Pengasih..

Doa Hari 3

Ya Allah! Berikanlah Aku Rezeki Akal Dan Kewaspadaan Dan Jauhkanlah Aku Dari Kebodohan Dan Kesesatan.. Sediakanlah Bahagian Untuk Ku Dari Segala Kebaikan Yang Kau Turunkan, Demi Kemurahan - Mu, Wahai Zat Yang Maha Dermawan Dari Semua Dermawan..

Doa Hari 4

Ya Allah! Berikanlah Kekuatan Kepada Ku, Untuk Menegakkan Perintah - Perintah - Mu, Dan Berilah Aku Manisnya Berzikir Mengingati - Mu.. Berilah Aku Kekuatan Untuk Menunaikan Syukur Kepada - Mu, Dengan Kemuliaan - Mu.. Dan Jagalah Aku Dengan Penjagaan - Mu Dan Perlindungan - Mu, Wahai Zat Yang Maha Melihat..

Doa Hari 5

Ya Allah! Jadikanlah Aku Antara Orang - Orang Yang Memohon Keampunan, Dan Jadikanlah Aku Sebagai Hamba - Mu Yang Soleh Dan Setia Serta Jadikanlah Aku Antara Auliya' - Mu Yang Dekat Di Sisi - Mu, Dengan Kelembutan - Mu, Wahai Zat Yang Maha Pengasih Di Antara Semua Pengasih..

Doa Hari 6

Ya Allah! Janganlah Engkau Hinakan Aku Kerana Perbuatan Maksiat Terhadap - Mu, Dan Janganlah Engkau Pukul Aku Dengan Balasan - Mu.. Jauhkanlah Aku Dari Hal - Hal Yang Dapat Menyebabkan Kemurkaan - Mu, Dengan Anugerah Dan Bantuan - Mu, Wahai Puncak Keinginan Orang - Orang Yang Berkeinginan..

Doa Hari 7

Ya Allah! Bantulah Aku Untuk Melaksanakan Puasanya, Dan Ibadah Malamnya.. Jauhkanlah Aku Dari Kelalaian Dan Dosa - Dosa Nya.. Dan Berikanlah Aku Zikir Berupa Zikir Mengingat - Mu Secara Berkesinambungan, Dengan Taufiq - Mu, Wahai Pemberi Petunjuk Orang - Orang Yang Sesat..

Doa Hari 8

Ya Allah! Berilah Aku Rezeki Berupa Kasih Sayang Terhadap Anak - Anak Yatim Dan Pemberian Makan, Serta Penyebaran Salam, Dan Pergaulan Dengan Orang - Orang Mulia, Dengan Kemuliaan - Mu, Wahai Tempat Berlindung Bagi Orang - Orang Yang Berharap..

Doa Hari 9

Ya Allah! Sediakanlah Untuk Ku Sebagian Dari Rahmat - Mu Yang Luas, Dan Berikanlah Aku Petunjuk Kepada Ajaran - Ajaran - Mu Yang Terang, Dan Bimbinglah Aku Menuju Kepada Kerelaan - Mu Yang Penuh Dengan Kecintaan - Mu, Wahai Harapan Orang-Orang Yang Rindu..

Doa Hari 10

Ya Allah! Jadikanlah Aku Diantara Orang-Orang Yang Bertawakkal Kepada-Mu, Dan Jadikanlah Aku Diantara Orang- Orang Yang Menang Disisi-Mu, Dan Jadikanlah Aku Diantara Orang-Orang Yang Dekat Kepada- Mu Dengan Ihsan-Mu, Wahai Tujuan Orang-Orang Yang Memohon..

Doa Hari 11

Ya Allah! Tanamkanlah Dalam Diriku Kecintaan Kepada Perbuatan Baik, Dan Tanamkanlah Dalam Diriku Kebencian Terhadap Kemaksiatan Dan Kefasikan.. Jauhkanlah Dariku Kemurkaan-Mu Dan Api Neraka Dengan Pertolongan-Mu, Wahai Penolong Orang-Orang Yang Meminta Pertolongan..

Doa Hari 12

Ya Allah! Hiasilah Diriku Dengan Penutup Dan Kesucian. Tutupilah Diriku Dengan Pakaian Qana'ah Dan Kerelaan.. Tempatkanlah Aku Di Atas Jalan Keadilan Dan Sikap Tulus. Amankanlah Diriku Dari Setiap Yang Aku Takuti Dengan Penjagaan-Mu, Wahai Penjaga Orang-Orang Yang Takut..

Doa Hari 13

Ya Allah! Sucikanlah Diriku Dari Kekotoran Dan Kejelekan. Berilah Kesabaran Padaku Untuk Menerima Segala Ketentuan.. Dan Berilah Kemampuan Kepadaku Untuk Bertaqwa, Dan Bergaul Dengan Orang-Orang Yang Baik Dengan Bantuan-Mu, Wahai Dambaan Orang-Orang Miskin..

Doa Hari 14

Ya Allah! Janganlah. Engkau Hukum Aku, Karena Kekeliruan Yang Ku lakukan.. Dan Ampunilah Aku Dari Kesalahan-Kesalahan Dan Kebodohan.. Janganlah Engkau Jadikan Diriku Sebagai Sasaran Bala' Dan Malapetaka Dengan Kemuliaan-Mu, Wahai Kemuliaan Kaum Muslimin..

Doa Hari 15

Ya Allah! Berilah Aku Rezki Berupa Ketaatan Orang-Orang Yang Khusyu' Dan Lapangkanlah Dadaku Dengan Taubatnya Orang-Orang Yang Menyesal, Dengan Keamanan-Mu, Wahai Keamanan Untuk Orang-Orang Yang Takut..

Doa Hari 16

Ya Allah! Berilah Aku Kemampuan Untuk Hidup Sebagaimana Kehidupan Orang-Orang Yang Baik.. Dan Jauhkanlah Aku Dari Kehidupan Bersama Orang-Orang Yang Jahat. Dan Naungilah Aku Dengan Rahmat-Mu Hingga Sampai Kepada Alam Akhirat.. Demi Ketuhanan-Mu Wahai Tuhan Seru Sekalian Alam..

Doa Hari 17

Ya Allah! Tunjukkanlah Aku Kepada Amal Kebajikan Dan Penuhilah Hajat Serta Cita-Cita Ku.. Wahai Yang Maha Mengetahui Keperluan, Tanpa Pengungkapan Permohonan.. Wahai Yang Maha Mengetahui Segala Yang Ada Didalam Hati Seluruh Isi Alam.. Selawat Atas Muhammad Dan Keluarganya Yang Suci..

Doa Hari 18

Ya Allah! Sedarkanlah Aku Akan Berkah-Berkah Yang Terdapat Di Saat Sahurnya.. Dan Sinarilah Hatiku Dengan Terang Cahayanya Dan Bimbinglah Aku Dan Seluruh Anggota Tubuhku Untuk Dapat Mengikuti Ajaran-Ajarannya, Demi Cahaya-Mu Wahai Penerang Hati Para Arifin.

Doa Hari 19

Ya Allah! Penuhilah Bagiku Dengan Berkah-Berkahnya, Dan Mudahkanlah Jalanku Menuju Kebaikan-Kebaikannya.. Janganlah Kau Jauhkan Aku Dari Kebaikan - Kebaikannya, Wahai Pemberi Petunjuk Kepada Kebenaran Yang Terang..

Doa Hari 20

Ya Allah! Bukakanlah Bagiku Pintu-Pintu Syurga Dan Tutupkanlah Bagiku Pintu-Pintu Neraka, Dan Berikanlah Kemampuan Padaku Untuk Membaca Al-Quran Wahai Penurun Ketenangan Di Dalam Hati Orang-Orang Mu'min..

Doa Hari 21

Ya Allah! Berilah Aku Petunjuk Menuju Kepada Keredhaan- Mu. Dan Janganlah Engkau Beri Jalan Kepada Syaitan Untuk Menguasaiku.. Jadikanlah Syurga Bagiku Sebagai Tempat Tinggal Dan Beristirahat, Wahai Pemenuh Keperluan Orang- Orang Yang Meminta..

Doa Hari 22

Ya Allah! Bukakanlah Bagiku Pintu-Pintu Kurnia-Mu, Turunkan Untuk ku Berkah-Berkah Mu.. Berilah Kemampuan Untuk ku Kepada Penyebab- Penyebab Keredhaan-Mu, Dan Tempatkanlah Aku Di Dalam Syurga-Mu Yang Luas, Wahai Penjawab Doa Orang-Orang Yang Dalam Kesempitan..

Doa Hari 23

Ya Allah! Sucikanlah Aku Dari Dosa-Dosa, Dan Bersihkanlah Diriku Dari Segala Aib.. Tanamkanlah Ketaqwaan Di Dalam Hatiku, Wahai Penghapus Kesalahan Orang-Orang Yang Berdosa..

Doa Hari 24 
Ya Allah! Aku Memohon Kepada-Mu Hal-Hal Yang Mendatangkan Keredhan- Mu, Dan Aku Berlindung Dengan- Mu Dan Hal-Hal Yang Mendatangkan Kemarahan-Mu, Dan Aku Memohon Kepada-Mu Kemampuan Untuk Mentaati-Mu Serta Menghindari Kemaksiatan Terhadap-Mu, Wahai Pemberi Para Peminta..
Doa Hari 25 
Ya Allah! Jadikanlah Aku Orang-Orang Yang Menyintai Auliya-Mu Dan Memusuhi Musuh-Musuh Mu.. Jadikanlah Aku Pengikut Sunnah-Sunnah Penutup Nabi-Mu, Wahai Penjaga Hati Para Nabi..
Doa Hari 26 
Ya Allah! Jadikanlah Usaha ku Sebagai Usaha Yang Di syukuri, Dan Dosa-Dosa ku Di ampuni, Amal Perbuatan Ku Diterima, Dan Seluruh Aib ku Di tutupi, Wahai Maha Pendengar Dan Semua Yang Mendengar..

Doa Hari 27

Ya Allah! Rezekikanlah Kepadaku Keutamaan Lailatul Qadr, Dan Ubahlah Perkara-Perkara ku Yang Sulit Menjadi Mudah.. Terimalah Permintaan Maafku, Dan Hapuskanlah Dosa Dan Keslahanku, Wahai Yang Maha Penyayang Terhadap Hamba- HambaNya Yang Soleh..

Doa Hari 28

Ya Allah! Penuhkanlah Hidupku Dengan Amalan-Amalan Sunnah, Dan Muliakanlah Aku Dengan Terkabulnya Semua Permintaan.. Dekatkanlah Perantaraanku Kepada-Mu Diantara Semua Perantara, Wahai Yang Tidak Tersibukkan Oleh Permintaan Orang-Orang Yang Meminta. .

Doa Hari 29

Ya Allah! Liputilah Aku Dengan Rahmat Dan Berikanlah Kepadaku Taufiq Dan Penjagaan.. Sucikanlah Hatiku Dan Noda-Noda Fitnah Wahai Pengasih Terhadap Hamba- HambaNya Yang Mu'min..

Doa Hari 30

Ya Allah! Jadikanlah Puasa ku Disertai Dengan Syukur Dan Penerima Di Atas Jalan Keredhaan-Mu Dan Keredhaan Rasul.. Cabang-Cabangnya Kukuh Dan Kuat Berkat Pokok-Pokoknya, Demi Kenabian Muhammad Dan Keluarganya Yang Suci, Dan Segala Puji Bagi Allah Tuhan Sekalian Alam..

Semoga Penghayatan Kita Bertambah Pabila Beramal Dengan Doa Khusus Ini.. Insha – Allah!


PS. Mari Hayati Ramadhan.. Andai Ini Yang Terakhir Bagiku Dan Bagimu..

selamat menyambut Ramadhan :)

No comments: