Monday, September 19

hidup ini umpama awan.

beramallah kerana Allah, agar peluhmu tidak sia - sia..
jangan kau hentikan amalmu kerana banjir air mata kecewa yang menghalang jalanmu..
sesungguhnya Allah tidak pernah luput hitungannya..
Allah akan meninggikan setiap hamba yang jatuh bangun menyempurnakan pengabdian pada - Nya..

alhamdulillah, usai sudah hari penuh debaran :)
debaran menanti result final yang mengalahkan debaran result SPM..
mana taknya, ramai yang sudah mula seru - seru yang result akan keluar sabtu hari tu..
lagipun, agak excited menanti result sebabnya..
mestilah kita nak tahu juga performance kita masa first sem, sebelum masuk 2nd sem kan..
last - last rupanya..
dah masuk first day 2nd sem, barulah result muncul..
alhamdulillah, akhirnya kau muncul jua incik RESULT :)
sesungguhnya, kemunculan anda membuat hati gumbira suka..
alhamdulillah ya Allah!
ALHAMDULILLAH! satu permulaan yang baik..
sesungguhnya, "iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'in"..
apa - apa pun, tahniah kepada sahabat - sahabat seantero yang mendapat pointer, tak kiralah tinggi ke, sederhana ke, rendah ke..
kerana semuanya berbalik kepada hubungan kita dengan Allah..
sujudlah kepada - Nya..
atas segala pengurniaan - Nya kepada kita..
bak kata orang, rezeki Allah beri rezeki masing - masing..
next time, next sem..
perform baik punya ya!


jangan mencintai seseorang setinggi langit kerana langit boleh runtuh..
jangan mencintai seseorang sedalam lautan kerana lautan boleh surut..
jangan mencintai seseorang sebesar dunia kerana dunia boleh hancur..
cukuplah mencintai seseorang sehujung KUKU,
walau kecil, walau selalu dipotong, ia akan selalu tumbuh..
aku CINTA kamu kerana - NYA :)

hari ni, first day trimester 2 bermula..
awalnya agak kelam - kelibut..
apa - apa pun, hopefully, esok dapat start belajar setenang - tenangnya..
cuma, kenangan 4 bulan yang lalu, masih sukar untukku lupakan.. aduhh!
ya, menjadi rakan sekelas bersama anda adalah satu penghargaan :)

anna adila : thanx anna sebab jadi kawan fana :') sorry sebab kadang - kadang fana selalu je bad mood dengan anna.. then, sorry lagi, kalau selalu macam nak tak nak je kan layan anna bila anna datang rumah.. bukannya ada maksud apa - apa.. sorry.. sorry jugak kalau masa final hari tu, fana lupa nak ajar anna.. btw, thanx for the memory, thanx for the lesson and thanx for the time we share with.. all the best with a better performance next next sem.. mesti rindu nak share - share idea tentang erti hidup dengan anna.. bila kat rumah tu, jangan lupa seru - seru lagi nama fana lepas ni.. huhu..

farah izzaty : farah, thanx for being so kind to me :') masa mula farah masuk, fana terus teringat pada kawan baik fana kat sbpi jempol dulu.. thanx sebab selalu care pasal fana.. thanx sebab selalu terangkan computing.. and see, apa yang selalu kita dok study, mesti keluar exam.. masa final tu pun keluar.. masin betul mulut hang.. haha.. thanx tau.. sorry sebab selalu tiru - tiru loghat penang hang.. best gila dengaq hang celoteh.. thanx sangat - sangat.. mesti rindu gila dengan hang..

farahlisa sofea : lisa! si budak comel yang ayu bertudung hitam berbaju hijau di atas.. haha.. lisa, terima kasih sebab jadi antara yang terapat dengan aku.. aku rasa best gila kawan dengan kau.. suka gila pangkah - pangkah kau.. haha.. stalk blog kau, si L****.. haha.. sorry gak sebab join budak - budak ni panggil kau "SALMAH" :') femes sikit nama tu, bak kata madam nazirah.. hehe.. apa - apa hal, study elok - elok ye.. kau jangan salah tekan calculator lagi.. huhu.. confirm rindu kau weh :'(

syafiqah osman : agak awkward bila tulis syafiqah.. ok, panggilan manja, syiqa.. hehe.. syiqa si gojes, yang dok di bandar jay bee.. huhu.. dia orang kampung saya.. ayah dia satu sekolah dengan ayah saya.. haa, kan saya dah cakap dunia ini seperti bola yang bulat.. dan sesungguhnya dia juga amat care dengan saya dan semua orang.. housmate dan roomate farah.. apa - apa pun, thanx syiqa for being a caring friends.. sorry sebab selalu menyemak kat rumah syiqa.. kadang - kadang tu sebab nak hilangkan stres sebenarnya.. hihi.. blok 1 kan aman.. btw, sorry juga sebab tak sempat nak ajar syiqa account.. sorry! uhui, mesti rindu chiqa! rindu gila nak tengok muka serius yang menggetarkan jantung fana.. hehe.. gurau jep..

diyana atika : diyana! orang first yang aku jumpa before start first class di uniten.. sangat riang and 'happening' dan pening.. haaa.. tapi, bila marah tu, fuhhh.. takut aku nak tegur.. hehe.. aku ingat lagi the moment masa kau sakit perut.. sangat sadis.. aku jadi risau gila.. huuuu.. then, aku turun bagi ubat, bertuah kau masa tu, sebab jumpa kawan yang kerja klinik masa dulu.. huhu.. thanx diyana for being a caring friend.. banyak gila ucapan kau masa aku nak pergi orientasi ytn dulu.. hee.. then, bila ada class pagi pukul 7 lebih je, class agama and QA, mesti si diyana akan text aku sebab nak suruh aku kejut, takut terlajak.. hehe.. apa - apa pun, best of luck diyana, kau seorang yang pandai sebenarnya :') ingat tu!

firzanna durra arizzaa : fir, for short.. first time dengar nama kau, pergh.. terbelit - belit tersimpul - simpul lidah aku menyebutnya :D sangat sangat rapat dengan diyana, wani dan mira syawanie dalam kelas.. dia pun antara 11 orang yang masuk awal before budak - budak intake lain, sama gak dengan aku.. suka gila dengar cara dia bercakap dan ajuk orang bercakap.. sangat hebat dan lancang berkata - kata, sangat confident orangnya :') aku rasa kau boleh masuk debat lah fir.. huhu.. rumah dia sebelah rumah aku.. perlu ke bagitahu.. huhu.. pe pun fir, thanx sebab jadi kawan aku.. sorry for everything ;)

nurul ashekin : my 'nurul' twins.. hehe.. ekin! thanx sebab pinjamkan jam masa final exam hari tu.. ekin anak tunggal dan seorang yang sangat baik :) sangat rapat dengan budak class account.. sangat rajin bertanya kalau dia tak paham.. pe pun ekin, thanx.. thanx sebab pinjamkan jam, kredit kadang - kadang.. huhu.. thanx sebab jadi sahabat yang baik.. sayang ekin sokmo dehh..

illi qistina : my beloved mummy.. ili amat sangat terlalu comel :) yeah, teringat lagi waktu 'sketch' bi, hebat gila ili berlakon jadi mak kepada farid.. alahai comelnya.. sorry sebab kadang - kadang selalu tertukar panggilan 'illi syazana'.. tak tau kenapa, macam sesuai je illi syazana daripada illi qistina tu.. huhu.. ili, hebat dalam curve sketching, bak kata madam nazirah :) sangat rapat dengan azie.. apa - apa pun terima kasih ili comel.. good luck teruskan hidup di uniten.. and tabahlah dalam apa jua keadaan.. terkejut dengan berita ayah ili dah meninggal after SPM dulu..

atiqah hasim : inilah dia iqa.. anak orang tnb, promote jap.. hehe.. btw, suka gila dengar cara iqa bercakap, sangat lembut gitu.. seorang yang kuat.. yeah, u can do it iqa.. jangan jadikan sesuatu sebagai alasan untuk berjaya k.. apa - apa pun, thanx sebab sentiasa bekerjasama.. asal ada assignment je, mesti satu group dengan iqa en.. apa kes..? haha.. btw, sorry kalau fana macam garang dan serius bila kita study sama - sama..
sayang iqa :')

aziemah : azie nama diberi.. seorang yang rapat dengan ili.. diam - diam ubi berisi budak ni.. sebab dia pandai plus pendiam.. sanggup berkorban untuk aku.. haha.. ingat lagi masa azie temankan aku pergi fotostat kat kedai pustaka tu.. disebabkan kami lambat beberapa minit, kami tertinggal bas dekat wisma.. but then, walaupun si azie ni puasa dan kering, dia tetap jugak nak jalan dengan kami yang tak puasa ni balik bestari.. ok, masa tu bukan bulan ramadan :) wani ngan mira syawanie pun ada sekali.. huhu.. thanx azie..

nur zuhairah : aku suka panggil dia zue.. ye! mek klate kite.. tapi seorang yang pendiam.. hee..  mungkin sebab dia tak berapa nak rapat dengan budak - budak dalam class tu.. seorang yang setia dalam persahabatan bagi aku, sebab dia sentiasa bersama ewa dan myra ke mana - mana.. yang paling aku suka, dia sangatlah petah kecek kelate.. biasanya, aku akan paham lah jugak bahasa kelate, tapi bila dia dah start kecek, satu gapo pun dok pehe wehh.. huhu..

misya musa : orang batu pahat jugak nih.. sentiasa bersama iqa ke mana - mana.. pendiam tapi dalam hati ada taman.. gurau je.. hee.. seorang yang sangat pembersih dan rajin.. kalau pergi rumah misya, fuhhhh! berkilat lantai dia, siap boleh buat cermin lagi.. sangat pengemas budak ni.. hehe.. apa - apa pun, sorry sebab selalu kacau misya ek..

syazwani izzati : wani! thanx seba temankan aku masa first day balik muadzam lepas raya.. bagi aku habiskan roti kau, nikmat - nikmat! huhu.. wani budak kampung mawi yakni rmuahnya di kulai :) aku sangat obses dengan tulisannya yang amatlah lawa.. cehhh.. dia ni satu kepala dengan diyana, fir dan mira syawanie.. kadang - kadang, sangat aktif orangnya.. hehe.. rindu kau wani..

amira syawanie : mek ganu kito pulok.. aku lebih biasa panggil dia dengan nama panjangnya, amira syawanie.. sebab kalau panggil mira, macam ada yang tak kena.. hehe.. sangat rapat dengan si wani.. ayahnya ada bisnes kedai stationeries.. itu yang dia pun ambil course business, untuk menyambung perjalanan bisnes tu.. hehe.. pe pun, thanx sebab jadi kawan fana ye mira syawanie :) thanx hari tu, pinjam katil tumpang tidur kat tempat mira.. all the best!

darshani : darsh for short! the only indian girls in my class.. selalu jugak dia datang rumah.. sebab nak pinjam tutorial, study, tanya macam - macam.. haha.. sangat meminati kuih ma'mor.. yeah..? masa balik raya tu, ada kuih ma'mor lat atas meja study.. pelawalah si darsh makan, tak lama tu, habis terus kuih ma'mor.. haaa, boleh tahan jugak budak ni.. dia ni budak penang.. selalu bangga dengan penang dia, katanya.. penang is the food paradise.. tak habis - habis homesick..

okay, done with the girls..
student lelaki pula..

farid : extend capabilities - suka gila mencelah masa kau buat public speaking..
haziq : budak debat - handal berdebat dalam bahasa jowo dan nogori..
iqbal : the story of us - cehhhh..
syahir : beyonce - obses benor dia..
asyraf imran : mamat cina kelate - sentiasa menyenangkan kerja assignment..
izwan : senior class rep - "naaa, mintak tolong fotostat boleh..?", kata si iwe dalam loghat kelatenya..
lakai : "what do you think about this, hafiz..?" - pengalaman mock muet yang paling best..
hafiz : "i don't think so.." - jawabnya simple, terbaikkk hafiz..
ilman : hulk - pandai QA tapi selalu buat muka blur..
luqman : blur - suka buat muka blur kalah ilman..
thiva : orang sungai petani - suka dengar orang india cakap bm bersama loghat utagha..
amirul (miyo) : orang kuantan - dok dekat je, tu yang dah ada kereta, viva putih lagi..
nafees : muscle builder - public speaking yang amat menarik..
mizan : cikgu account - "sorry fana sebab aku dah salah ajar kau.."
baby : tulisan hantu - bak kata madam nazirah masa hantar tutorial QA..
amer : humor - ada ada je dia ni..
faizal : genius - si budak genius bagi petua macam mana nak genius.. fuhhh!

:')
sorry, kalau ada terasa hati dengan kata - kata di atas ;)
humm, kadang - kadang aku rasa ucapan - ucapan aku tadi menunjukkan yang kita takkan berjumpa lagi je kan..
mungkin, aku dah tak lama lagi dah hidup di dunia ini, mungkin..
tapi mungkin juga lepas ni, bila kelas dah lain - lain, semua mula buat hal sendiri..
tapi bagi aku, hidup di alam universiti ni, kita sangat memerlukan kawan..
once we are friends, forever we are friends..
bagai aur dengan tebing, bagai isi dengan kuku :')
tak kisahlah, apa - apa pun, i just wanna share all about how i feel being your classmates and soulmmates :)


terima kasih korang atas segalanya :)
thanx for the memories :)
aja - aja fighting for the next new chapter of your life..
selamanya "Sekelas Together" :')

"sungguh hebat keadaan orang mukmin, mereka sentiasa berkeadaan baik.. tidak terjadi yang demikian itu kecuali pada diri orang mukmin.. jika dia mendapat kesenangan dia bersyukur, hal ini adalah kebaikan.. dan jika dia ditimpa kesusahan dia bersabar, itu juga kebaikan.."
(HR Imam Muslim)

PS. aku suka sangat sangat sangat gambar - gambar di atas..
don't we look like such a great and awesome family..? huhu :')
PSS. syukran atas doa :') alhamdulillah!

berbahagialah disaat ketidakbahagiaan itu datang,
kerana kita akan semakin dewasa,
kita akan semakin bijaksana,
belajar mengatasi masalah yang datang dalam diri sendiri,
belajar mengatasi semuanya sendiri,
dan mengembangkan potensi "pencerahan" di dalam hati..

- farhanaselamat -

12 comments:

hidayah said...

tahniah!
besnya jadi awak.

Anonymous said...

farhana! ape2 pun sekelas 2getyher jugak best.. sb mcm2 ragam ade.. haha nanti kalau ade ape2 yang aku tak phm.. aku cari kau k.. especially mase exam nak dekat.. haha :) sorry sebab selalu mnyusahkan kau.. kalau ade kate2 aku yang myakitkan ati.. sorry for everything :)
p/s : nasib baik kau tak dedahkan "L" tu.. haha

~ farhana selamat ~ said...

@hidayah..
trimakasih awk.. hee, alhamdulillah sgt!

~ farhana selamat ~ said...

@lisa..
rindu sekelas together kan..?
okey takda hal, umah aq sntese tbuka.. hee..
aq pun sorry sbb slalu je sushkan ko..
thanx 4 everything :')
PS. aq diam - diam sudah.. simpan dlm perut.. hehe..

mizan said...

thnx... cikgu account hehe bese r gurau2.. ble nk gurau2 lg...
tp account ko da dpt A kn,, congrat! aq B je... :)

~ farhana selamat ~ said...

kalau xde cikgu, xde lah aku.. hukhuk~

acap said...

nice one farhana :D thanks ^^!! blog yg sngt bermakna haha!

~ farhana selamat ~ said...

thanx bro~
nway, tahniah jugak!

anna said...

‎Farhana Selamat, tak sngke anna no 1..?????? nak nangis la sbb bg pnghargaan cmnii... thanks sbb sudi ajar anna kayhh. hahha, lyn tak lyn, anna pkseeeeeee gak fana ajr, and cr fana smpai ke lubang cacing, sbb mama anna kte ''bila nk Ilmu, biar kita cr guru bkn guru cr kita'' thu fana pnat, kalo anna buat muke lg trok. tk amek hati pon, t.kasih, tuhan blas budi anda, insyaAllah :)

~ farhana selamat ~ said...

thanx sangat2 ana..
insha - Allah, always..
congrats ana!

wani said...

menyentap hati aku doe blog kau ni Farhana Selamat .. btw, thanks farhana.. roti? haha, terigt time buat roti bakar same2..

~ farhana selamat ~ said...

kasi sentapp siket, rindu korg kot :')