Sunday, September 18, 2011

the new chapter begins.

"hidup ini adalah ibarat sebuah pelayaran, di dalam pelayaran pastinya akan mengalami situasi yang menggembirakan, mencemaskan, membahagiakan, menakutkan, menyedihkan dan pelbagai lagi.. namun anda sudah pasti tidak akan berhenti selagi tidak sampai ke destinasi yang dituju.."


baru saja rasanya aku menjejakkan kaki ke bumi muadzam meninggalkan keluarga di kota..
baru saja rasanya aku bertegur sapa, berkenal - kenalan sesama rakan sekampus yang kini menjadi temanku di kala suka dan duka..
baru saja rasanya aku selesai berjuang menghadapai peperiksaan yakni amanah yang perlu aku sempurnakan sebagai seorang mahasiswi kampus..
baru saja rasanya..
sungguh, baru sahaja..
:')

alhamdulillah..
empat hari sudah berlalu meninggalkan kita sejak kita akhiri peperiksaan akhir di kampus tercinta..
apa khabar hati..?
apa khabar iman..?
semoga semuanya baik - baik aja ya!
dapat berjumpa dengan ahli keluarga yang tersayang sungguh terlalu nikmat rasanya..
lagi - lagi pabila dikhabarkan dengan pengurniaan "orang baru" oleh Allah kepada keluarga kami..
alhamdulillah, seakan sukar untukku percaya :)
haih, berat rasanya hati untuk meninggalkan rumah dan kembali ke kampus :(
tapi..
ingatlah sahabat, meninggalkan rumah untuk menuntut ilmu itu satu jihad..
dan setiap apa yang dilakukan jika bersandarkan kepada - Nya, kita akan mendapat pahala..
insha - Allah! namun, apakan daya, kita perlu gagahkan jua kaki ini untuk meninggalkan kampung halaman tercinta :)

esok, sesi trimester baru bakal bermula..
yang dahulunya foundation trimester 1 akan naik ke alam trimester 2..
yang dahulunuya foundation akan naik ke alam degree..
dan tentunya banyak lagi cabaran - cabaran yang bakal dihadapi..
jadi, marilah kita sama - sama muhasabah diri..
tingkatkan prestasi untuk trimester baru ini..
semoga trimester baru ini mendorong kita untuk meningkatkan lagi mutu ibadah kita kepada Allah dan berusaha sedaya - upaya untuk menjadi seorang mahasiswa dan mahasisiwi yang cemerlang di dunia dan akhirat..
jaga diri hiasi peribadi..
insha - Allah :')


ahha, sebelum terlupa..
alhamdulillah and congrats to all 1st intake foundi  yang dah dapat result final :)
alhamdulillah to all 2nd intake foundi yang dah selesai final dengan jayanya :)
ucapkan syukur atas pencapaian anda wahai rakan - rakanku..
to all 1st intake friends..
even though ada yang tak capai target masing - masing..
jadikan ia sebagai satu loncatan untuk anda maju ke hadapan..
jangan mudah mengalah..
kerana langit yang indah tak selalu cerah..
tapi apa - apa pun alhamdulillah, ramai yang berjaya..
alhamdulillah, tahniah you all :)
saya..? :)
saya masih menanti - nanti result saya..
mengapa perlu dibelenggu sebegini ya ALLAH.. T.T
sabar ye yang seangkatan dengan ku..
:')


* * *

kesimpulan sebenar..
kalau kamu takutkan Allah, kamu studi sungguh - sungguh..
apa kaitan..? fikir - fikirkanlah..
tips exam apa yang lebih baik dan lebih penting dari studi sungguh - sungguh..?
yaa.. inilah dia USAHA :)
USAHA untuk mencapai HAJAT..
sebaik sahaja sudah berniat untuk mendapatkan sesuatu..
maka, tawakkal sudah bermula ketika itu juga..

apakah itu TAWAKKAL..?
adakah tawakkal ini maksudnya berlepas tangan dan berdoa semata - mata..? 
tidak.. tidak dan tidak..
tawakkal itu termasuklah usaha..
usaha kita adalah satu tawakkal juga...
tidakkah anda melihat..?

sesungguhnya, susah atau senang soalan itu, semuanya berbalik kepada Allah..
kita expect soalan macam tu tapi macam ni pulak keluar..
maka, berdoalah semahu - mahunya agar dipermudahkan segalanya..
insha - Allah :)
berdoalah..

"berdoalah kepada - Ku, akan - Ku perkenankan permintaanmu.. sesungguhnya orang - orang yang menyombongkan dirinya dari menyembah Aku, mereka akan masuk neraka jahannam dengan hina.."
pesan Allah dalam kitab - Nya yang agung, surah as - Shaad ayat 42 :)


memetik kata sahabat se - UNITEN :)
"pointer rendah bukannye tak pandai cuma tapi kurang bernasib baik.. maybe still kekok dalam alam university ni, gementar kan time amek exam, otak tak focus right, cara belajar tak same macam sekolah.. tu semua biase laa mula mula, trimester depan kite semua bagi yang lagi better.. biar batch kite TOP kt uniten, batch TERBAIK ! semua DEAN'S LIST lagi bagus :D"


"the student that got 3 point and above can duduk and goyang kaki.. but the student below 3 point duduk minum kopi sebab next sem kena stay up untuk struggle lagi.. no matter la 3 pointer or 4 pointer even berpointer - pointer as long as dia tak sombong tak bongkak dia tolong kawan dia yang bawah 3 pointer ni naik bersama dia aq respek dia.. tapi kawan dia tu kena la ada SEMANGAT!! huhuh.."


bangga aku sambil senyum - senyum bila baca luahan hati yang penuh semangat dari mereka..
yeah! keep on the good spirit :)
go go go friends! mari kita bakor semangat dalam diri..



aku catat supaya aku tidak lupa..
akan perjalanan aku sebagai seorang pen - jihad Allah di muka bumi - Nya..
insha - Allah :')
btw, ada sesiapa rindu nak tengok tulisan aku..?
haha.. makin huduh kan..

“dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan - perbuatan yang salah dan berdosa).. dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa - dosa kamu..”
(surah Asy - Syuura ayat 30)

PS. a big CONGRATS to my YTN friends for the awesome result, alhamdulillah, tiada yang mustahil.. congrats durga and faiz.. the others, nadia, farid, haziq, iqbal, syahir.. let's seek for the grace of Allah :) 4.00 flat, AMIN!
PSS. terima kasih kepada family, lecturer, rakan - rakan sekelas together :) dan semua yang mendoakan saya.. alhamdulillah, saya tenang menjawab final hari tu :)
PSSS. 6 + 1 setelah sekian lama.. alhamdulillah atas rezeki kepada keluarga kami :)
PSSSS. preparing for the next trimester tomorrow, class bersama student JPA and MARA pula sem baru ni.. phewww~
PSSSSS. result..? post seterusnya saya cerita :)
PSSSSSS. btw, lupa nak ucap.. salam 1 MALAYSIA semua.. bangga jadi anak Malaysia, yang harap - harapnya aman sentiasa :) yeay! hari tu dapat tengok jet lalu, hehe..


*kibarkan bendera anda..*


sahabat..
saat kau melangkahkan kaki,
jatuh dan bangun sendiri,
semuanya mampu kau redahi..
saat usiamu telah dewasa,
cabaran datang bertimpa,
kau kecewa derita sengsara..
hapuskanlah air matamu,
redha dan teruskanlah usahamu,
pasti kau akan mengerti..
hidup ini,
putarannya tersendiri,
hentikanlah air matamu,
biarkanlah kisah duka itu berlalu,
mendung hari takkan selalu..
sinar bahagia..
pastikan kau ketemu..

akutaksempurna,
- farhanaselamat -

4 comments:

D-SIM said...

Dekan, insyaAllah.

~ farhana selamat ~ said...

insha - Allah, amin :')

Anonymous said...

SYG FANA :)
nasot.

~ farhana selamat ~ said...

SYG NASOT :)
fana.

hehe..
thanx nasot doakan :')