Saturday, October 1

dunia yang lebih indah.


suatu hari, ada seorang budak lelaki sedang memerhatikan seekor kepompong..
di dalamnya ada rama - rama yang sedang berjuang untuk melepaskan diri dari dalam kepompong dan kelihatannya begitu sukar..
budak lelaki tersebut berasa kesian kepada rama - rama tersebut..
dia ingin membantu rama - rama agar dapat keluar dengan mudah..
akhirnya, kanak - kanak mengambil gunting dan membantu memotong kepompong agar rama - rama dapat keluar dengan segera dan senang..
alangkah senang dan leganya kanak - kanak tersebut..

tetapi apa yang terjadi..?
rama - rama itu memang dapat keluar dari sana, tetapi rama - rama itu tidak dapat terbang, dia hanya dapat merayap..

apa sebabnya..?
rama - rama yang sedang berjuang dari kepompongnya tersebut, sebenarnya pada saat rama - rama mengerahkan seluruh tenaganya, ada satu cecair didalam tubuhnya mengalir dengan kuat ke seluruh tubuhnya, yang akan membuatkan sayapnya dapat mengembang sehingga ia dapat terbang..
tetapi kerana tiada lagi perjuangan tersebut, maka sayapnya tidak dapat mengembang sehingga ia menjadi seekor rama - rama yang hanya dapat merayap..

simboliknya..
kadangkala niat baik kita belum tentu menghasilkan sesuatu yang baik..
sama seperti pada waktu kita meningkat dewasa..
kadangkala kita sering membantu adik - adik kita atau rakan - rakan kita atas dasar kasihan atau rasa sayang, tetapi sebenarnya itu membuatkan mereka tidak berdikari..
membuat potensi dalam dirinya tidak berkembang..
seterusnya, memandulkan kreativiti..

kerana apa..?
kerana kita tidak sanggup melihat mereka mengalami kesulitan, yang sebenarnya jika mereka berjaya mengatasinya, mereka akan menjadi KUAT..
demikian juga pada sewaktu kita sedang berjuang menghadapi sesuatu, jangan mengharapkan bantuan orang lain, berjuanglah dahulu dengan mengerahkan segala kemampuan kita..
insha - Allah..

hidup penuh dengan PERJUANGAN..
sering kali juga kita sering menyalahkan situasi yang kita hadapi, tetapi ternyata situasi itulah yang akan mendewasakan kita..
alhamdulillah, semoga ketentuan ini mencipta dunia yang lebih indah..
just remind myself :)

* * *

28/9/11 - JAMUAN RAYA YTN :)

*aishhh, tak nampak pulak makanannya..*


* luqman - hazman - thaqif - ikmal *


*senior muadzam bersama en. nasir dan kak ruby..*


*kupohon keampunan atas segalanya..*


*wah! si manis coklat..*


* farid - en. nasir - iqbal - kak ruby *


*mereka cun - senior muadzam..*


*seronok dapat berbual :)*


*comel kan..?*


*tapi yang ni lagi comel, hehe..*
bak kata kak ruby, siapa yang buat macam ni, elaun dapat lebih..
memang buat lah kan..


*we're muadzam - ians*


*senior bangi..*

*geng - STAR!*


*mereka KYUEM..*




*pakatan sbpi jempol kononnya..*


*my lovely friends :)*

seronok sangat - sangat atas kesempatan yang diberikan ini..
dapat jumpa 'adik - beradik' lah katakan :')
for sure, syukran kathiran to En. Azman dan semua staff YTN yang menganjurkan jamuan ni..
tanpa anda, siapalah kami..
terima kasih, terima kasih, terima kasih :D
tiada apa yang mampu saya ucapkan, BEST!

* * *

okeyh, sekarang semua tengah sibuk dengan persiapan pilihan raya MPP..
tapi student foundi macam saya ni, takdalah sibuk apa pun, kami hanya mampu memandang, menilai dan mengundi..
hehe, adakah aku terlalu excited sampai nak post jugak pasal benda ni..?
:D

malam jumaat yang lalu, baru saja berlangsungnya MUKTAMAR SANAWI PPI..
alhamdulillah, segalanya berjalan lancar, pembubaran dan penubuhan SAFF baru..
cuma terpikir kata - kata akak usrah hari tu..
MPP - Majlis Perwakilan Pelajar..
awak nak pilih yang alim tapi kurang berkepimpinan ke, awak nak pilih yang berkepimpinan tapi kurang alimnya..?
haaaa, pilih jangan tak pilih..
yang terbaik di tangan ALLAH :)


"pemimpin adalah seorang yang mampu memberi manfaat bagi orang - orang yang dipimpinnya.."
(surah al - Maidah : 42)





PS. minggu ni dah mula sibuk dengan costing + micro + academic study + presentation + assignment, tapi takpe! even sibuk pun, ada je masa untuk update.. hehe, sibuk lah sangat, eisyh eisyh eisyh..
PSS. MUET speaking - 11/10/11 :) yeah! sedang mengumpul semangat dan kekuatan untuk ber - dating dengannya nanti.. doakan ya!
PSSS. tak sabar menanti 4/10 :D okey tu je..


salam perjuangan :')
- cahayakegembiraanyangsejahtera -

6 comments:

D-SIM said...

cerita kepompong tue..buatkan aq t'fikir, hoho..ade betulnya.. untunglaa ade jamuan raya ytn. nnt gtaw faris, lawa sampin asis,haha

Anonymous said...

:) bestnye fana
-nasot

~ farhana selamat ~ said...

@d - sim..
sama - samalah kita b'fikir..
hee, mmg untung sgt :)
owh, faris memang, smangat ASiS!

~ farhana selamat ~ said...

@nasot..
hee, best best ^^
sory xjemput awak..

Anonymous said...

hey..continue blogging k.. =)

~ farhana selamat ~ said...

insha - Allah, i will :)
thanx for reading..