Wednesday, October 12, 2011

muet dan smart camp.

ALHAMDULILLAH..
baru sahaja lepas ber - dating dengan MUET semalam..
walaupun aku baru sahaja mengorak langkah berkenalan dengan MUET ni..
tapi, dari satu sudut ini, yakni 'SPEAKING', MUET cukup untuk membuatkan aku tersenyum :)
alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya..

okeyh okeyh..
ada sesiapa yang nak kenal dengan MUET..?
nama penuhnya - Malaysian University English Test..
dilahirkan dari idea mantan PM kita, Tun Dr. Mahathir Mohamad..
kenapa kena ambil MUET ni..?
leceh betul, betul tak..? =='
actually, kita kena amik MUET ni untuk sambung belajar degree..
tak kesah lah kat mana - mana universiti pun..
janji yang main pointnya, kalau awak nak amik degree especially in critical course, awak kena amik MUET kasi Band 3 and above..
next, MUET consists of FOUR papers..
listening, speaking, reading and writing..
biasanya 'speaking' asing hari..
listening, reading and writing buat satu hari yang sama sebab ia macam exams, ada tulis - tulis dan bulat - bulat..
dari segi pemarkahan pula, ada pecahannya..
speaking - 45 marks, listening - 45 marks, writing - 90 marks, reading - 120 marks..
so, total semua sekali 300 marks..
insha - Allah excellent!

maka, dengan besar hati, inginku ceritakan serba sedikit pasal Speaking Test semalam - 11/10/11..
okeh ada dua task, task A dan task B..
task A tu individual presentation..
task B pulak, group discussion..
so, nanti dia akan bahagikan kepada beberapa kumpulan..
dalam setiap kumpulan ada empat orang..
dan empat orang tu pulak akan dilabel sebagai sama ada, candidate A, candidate B, candidate C atau candidate D..
before tu, anda akan duduk dekat bilik kuarantin..
alaaa bilik kuarantin ni janganlah korang pikir bilik yang kalis suara, kalis bunyi bagai tu..
kalau kat UNITEN ni, just duduk depan dewan peperiksaan tu je pun.. hmmmm..
nanti dia akan panggil lah kalau dah sampai turn group korang..
nak dijadikan cerita, aku adalah calon yang terakhir untuk sesi pukul 11 pagi tu..
and of course, aku dapat group yang last and jadi candidate D..
alhamdulillah, nak kata untung, takda lah untung sangat, its depends ah..
tapi, okey laaa, dapat lah juga susun strategi dengan budak - budak group..
bukannya strategi apa, cuma, discuss on task B, siapa nak intro, conclude and so on..
alhamdulillah, semuanya sporting, active and supportive..
credits to : ekin, yana and ziera :)

alright, nanti dia akan bagi anda satu isu, contohnya :
there are many challenges on studying abroad.. so, what is the most challenge..?
candidate A : homesickness..
candidate B : language barrier..
candidate C : financial aid..
candidate D : cultural differences..
see, contoh yang jelas terang dan nyata aku kasi tu ha..
actually soalan tu yang aku dapat tadi :)
alhamdulillah Allah bantu!
alhamdulillah again, aku sebagai candidate D..
agak banyak masa untuk berfikir, jot down points dan rangka ayat - ayat..
alhamdulillah topik yang baik untuk diperkatakan..

for task A, awak cakap atau bebel je pasal point given tuh..
contoh saya kan candidate D, so saya kene beritahu dan suggest confidently that the most challenges on studying abroad is cultural differences..
keluarkan sebab - sebab, huraian dan examples okeh..?
cerita je pasal apa perbezaan culture tu..
serious suka :) memang budaya timur dan barat obvious benor bezanya kan..
kalau awak candidate B pula, bebel lah pasal language barrier..
because task A ni individu..
so awak kene speaking sorang - sorang..
candidate - candidate yang lain adalah pemerhati dan pendengar..
kiri kanan ada examiners..
2 minutes rangka isi, 2 minutes speaking individually..

for task B, awak dan candidates yang lain kena discuss untuk pilih the most challenge on studying abroad..
sorang intro, boleh agree or disagree, boleh interrupt, boleh kasi opinion korang and lastly semua setuju untuk satu challenge je..
contohnya, in conclusion, we've agreed that the best challenge on studying abroad is financial aid.. (:
begitulah, 2 minutes buat pilihan, cari points, 10 minit discussion..
okeyh, that's it..
take it simple and easy, cewah..
untuk orang yang dah lepas speaking test boleh lah cakap gitu kan..
hehe, tapi saya cakap betul..
anggaplah awak nak discuss macam nak beli makanan kat foodcourt tu..
sempoi je okeh :)

SPEAKING - 11/10/11
LISTENING  - 19/11/11
READING - 19/11/11
WRITING - 19/11/11
rabbi yassir wala tu'assir ya karim :')
insha - Allah, doakan pula untuk listening, reading and writing..

* * *

di Nur Lembah Pangsun..
refresh iman, topup ilmu, delete dosa..
absolutely, experience is the best teacher!
:')





























terima kasih tuhan atas nikmat UKHWAH ini :')

==================================================================================

terima kasih tuhan atas setiap titis air mata dan segala situasi yang Kau izinkan terjadi..
mengingatkanku bahawa aku tak bisa hidup di luar jalan - Mu..
kembali ku disergah hanya Allah kekasih sejati..
terima kasih, Tuhan..



"hai orang - orang beriman, jauhilah kebanyakan daripada prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari - cari kesalahan orang lain dan janganlah kamu mengumpat sebahagian yang lain.. sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati..? maka sudah tentulah kamu merasa jijik kepadanya.. dan bertaqwalah kepada Allah.. sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.."
(surah Al - Hujurat : 12)


terima kasih Allah atas peringatan ini..
ANDA - lah the SUPERB ADVISOR abadan abada..
:')

PS. advisor ana pesan, baca al - Aziz, al - Jabbar, al - Mutakabbir, untuk kelancaran ketika berkata - kata, okeyh :')


sungguh, hati sedih..
kekuatan temani aku..

2 comments:

dayah said...

bezz!

~ farhana selamat ~ said...

sangaaaaaaaatttttttt..
mmg rugi ah spe y tak gi..