Friday, November 25

the ultimate solution.

I’m human..
I’m not perfect..
I'm not the best servant of the Almighty God,
I'm not the best daughter,
I'm not the best friend,
I'm not the best leader,
I'm not the best follower,
I'm definitely not an angel,
who never does any wrong..

sometimes, we just need to give ourselves a chance..
a chance to live..
a chance to return to who we truly are..
a chance to return to fitrah..
just continue to move on because we have that hope..
it is the hope that He promised us..

even though we always forget Him,
even though He isn't the one we put first on the list,
that hope is always there whenever we seek it..
He always there by our side..
He always asks us to come to Him..
come, and ask His forgiveness, for He would never hesitate to give it..
as long as we don't enjoin Him with others..
but sometimes, we forget ourselves..
we forget who we are,
and we forget to ask..
are we too proud to ask..?
are we too proud..?
are we too arrogant..?
are we too forgetful..?

forgive us ya Allah..
give us Your protection from all our wrongdoings and imperfections..
give us strength to be steadfast in this path..
let our flaws be a reminder to us..
that we are only Your servants and nothing more..
grant us your bless and love..
for only You are the Most Gracious, Most Merciful, Most Forgiving..


Alhamdulillah ya Allah, all praises be to you Allah..
I met my Hijrah after the tremendous bang push me down..
Alhamdulillah, Hijrah make me passion for change..

change to be better..
change to be stronger..
change to be richer..

better in study..
better in relationships..
better in self..

stronger in emotions..
stronger in appearance..
stronger in opinions..

richer in iman..
richer in wealth..
richer in health..

insha - Allah..
may Allah give me the strength to istiqamah..
from now on, till the end..

- farhanaselamat -
Desasiswa Bestari,
UNITEN Muadzam Shah.

* * *

kalau 1 minggu kita simpan 10 ringgit,
1 bulan jumlahnya akan jadi 40 ringgit,
1 tahun akan jadi 480 ringgit..
begitu juga dengan amalan,
amalan baik yang bertambah akan menjadikan kita mukmin dan mukminah yang dicintai - Nya..
jadi, jangan pernah penat sahabatku..
melangkahlah sebagai 'the caliph' yang menjadi kesayangan - Nya :)


SALAM MA'AL HIJRAH *
SALAM AWAL MUHARAM *
mulakan tahun baru dengan azam dan tekad, semuanya kerana Rabbul Jalalah :D


bercakap tentang hijrah, teringat pula SMART CAMP hari tu..
HIJRAH SATU WAWASAN :)

"mulakan hijrah dengan niat yang suci dan pasti,
membina kehidupan harmoni..
hijrah menuntut pengorbanan, kesabaran, ketabahan,
sejahtera hidup, aman sentosa.."
- lirik azimat -

oh ya, sebelum maghrib tiba, dalam beberapa saat lagi ni..
jangan lupa baca doa akhir tahun 3 kali..


next, after maghrib, baca dan hayati doa awal tahun..
insha - Allah, semoga Allah permudah kehidupan kita di tahun baru 1433 hijriyah ini (;


PS. sekejap langit menangis, sekejap langit berhenti ;')
PSS. warga UNITEN dan seisi kawasannya bolehlah berkunjung ke laman Auditorium pada 30 hb ni, di mana hujah - hujah mantop akan disuarakan oleh Ukhti Wardina kita dan Akhi Sham Kamikaze bersama moderator Imam Muda Nuri :D datang jangan tak datang!
PSSS. section - section lain sibuk buat blog for assignment ENLF023, untunglah :)
PSSSS. betul kata sister saya, semua orang sambut ma'al hijrah, tapi tak semua tahu sejarahnya, maka saksikan video ini :')


salam HIJRAH :')
sesungguhnya, MUJAHADAH itu pahit,
kerana  SYURGA itu indah (':
allahumma solli 'ala muhammad..
- farhanaselamat -

Thursday, November 24

sosial bukan sosialis.

"tidak ada satu pun yang paling berharga dimiliki oleh seseorang insan selepas nikmat Islam selain teman yang soleh.. apabila kamu dapati kewujudan kasih sayang padanya, maka hargailah ia dengan bersungguh - sungguh.."
(Saidina Umar al - Khattab)


sejak aku di sekolah menengah, kehidupan sosial aku tak banyak berubah..
aku tetap seorang yang suka didekati dan mendekati orang lain..
antara cara perhubungan sosial aku melalui telefon bimbit..
aku mula guna telefon bimbit usia 13 tahun, itupun pinjam ma'am besar punya atas alasan aku hidup di asrama dan handset bukanlah suatu keperluan untuk aku pada ketika itu..
waktu itu, handset 'Nokia Butterfly' menjadi habuan aku pabila aku balik cuti..
kemudian, evolusi sosial aku menganjak terus pada usia 14 tahun, aku berjinak - jinak dengan e - mail, kemudian YM dan barulah aku membuka akaun Friendster.com..

ketika di Friendster, aku tidak begitu aktif..
lagipun, tak ramai budak sekolah aku masa tu yang buat akaun Friendster..
tapi, aku still ber - FS even aku hanya lebih memerhati dan meng - usha saja apa yang ada dalam laman maya tersebut..
al - maklumlah, baru melangkah kaki pertama sebelum kaki kedua..
apa kaki kaki pulak nih..? =.='
ah - haa, tu dia, dah mai pula kaki kedua yakni kaki yang menuju alam MySpace..

MySpace, aku lebih prefer ini dari itu tadi..
kerana ia seolah - olah mengajar aku tentang dunia sebenar..
aku banyak melakukan kehidupan sosial aku bersama teman bukan sejenis, dengan teman sejenis dan teman yang berjenis - jenis..
di laman sosial inilah aku semakin mengenali ramai manusia, kacau sana sini, mengintai photo - photo dan berkenal - kenalan erat silaturrahim..
kehidupan sosial aku waktu itu dirasakan biasa, tetapi sekarang, aku berasa agak teruk kehidupan pada masa lalu itu..

adakah ketika itu masih ramai yang mendekati..?
ya! memang ramai, makin ramai kawan kepada kawan - kawan aku yang aku kenal..
oh ya! bila aku buka balik akaun MS aku pada saat ini, aku rasa agak malu, sangat malu sebenarnya..
malu dengan ketidak matangan aku dalam bersosial ketika itu, sungguh bebas berbicara..
ayat - ayat 'W' jelas, terang lagi bersuluh, aku guna masa dulu.. ewww ~
tapi agak humor di situ bila menikmati kembali situasi lalu, itulah dia haluan mudaku..

seterusnya, usia aku 16 tahun, aku mula upgrade MS aku..
aku mula berjinak dengan blog, bukan Blogger.com tapi dalam MS tu sendiri..
humm, mungkin ramai yang tak perasan yang MS sebenarnya meyediakan perkhidmatan mem - blog..
oleh kerana itu, aku sentiasa syok sendiri, aku tulis dan aku baca sendiri apa yang aku tulis sehari - harian, kira ala - ala journal lah katakan :)

hujung bulan 2009, oleh kerana dek kebanjiran Facebook.com, maka aku meloncat terus mengikut arus orang lain..
plus, aku pun mula berblogging secara serius pada disember 2009 dan pada saat itulah hadirnya satu lagi anjakan yang tak ternilai..
kehidupan sosial aku semakin matang dan kehidupan aku sudah mula boleh berkongsi dengan semua orang..

2010 dan 2011 bukanlah zaman kemuncak sosial aku, tetapi ia tetap tinggi nilainya..
Facebook mengajar aku banyak perkara, banyak rahsia, berkongsi segalanya, dan bertemu dengan sesiapa.. apa yang aku lakukan di FB..?
terima kasih lah Mark Zukernberg yang membuat 'wall post' yang membolehkan segala luahan hati dikongsi bersama..
sejak aku ada Facebook, aku dah kurang buka Yahoo Messenger aku..
sebab sekarang dah senang, terus chatting kat IM Facebook..

adanya Facebook, diri kita akan jelas kelihatan, senang - senang je orang nak judge situasi kita..
bila kita buat status yang jiwang, orang akan kata kita tengah hangat berchenta..
mulalah komen merepek merepek sampai beratus - ratus komen panjang lebarnya..
itulah dia, semua orang boleh menilai situasi seseorang melalui status Facebook sahaja..
bila kecewa, frust menonggeng, nampak benar kekecewaan dan ketonggengannya..
bila happy, sukacita, nampak benar nur kegembiraan yang jelas terpancar di wajahnya..
semuanya orang boleh nilai dengan melalui status semata - mata..
orang menilai apa yang mereka baca..
orang menilai pada zahir kerana mereka tak mampu melihat pada batin..

so, the only way is..
kita perlulah berhati - hati pabila meng - update status dan photo di Wall Post..
ia menceritakan segala - galanya tentang anda..
aku, lebih dari bersedia untuk hadapi orang mengata aku yang aku ni putus cinta, kecewa, gila, terlalu emo dan harap simpati..
aku tak kisah, aku lagi suka dengar apa yang benar sebenar - benarnya :)
untuk yang lain, jika status anda membuatkan orang pelik dengan anda, anda jangan terkejut sekiranya kehormatan anda tercalar disebabkan hanya satu status..
na'uzubillah!

alhamdulillah, setakat ni, memang tak ada lagi orang yang berani nak maki hamun aku pasal status - status yang aku update..
actually, it's all depends on how a person read and think about it..
tapi kalau anda menghadapi situasi bila mana..
orang mengeji dan mengutuk kerana Wall Post dan Comment anda..
orang mencerca kerana tulisan di blog anda..
orang menggelarkan anda BUAYA/AYAM murahan kerana betapa ramainya insan bukan mahram yang anda dekati..
orang kerap melabelkan anda sebagai HIPOKRIT kerana di luar, anda tak banyak cakap dengan yang bukan mahram tetapi di dalam, anda sangat - sangat bersosial tanpa batasan..
sebenarnya, ia adalah perkara biasa apabila kita berhadapan dengan manusia kerana manusia akan terus bercakap..
kita tak mampu menutup mulut dan tangan mereka daripada terus menghina..
tetapi adakah kita perlu buat tak peduli dengan kata - kata mereka..?
tidak! tidak sama sekali..
kita perlu ambil peduli dan cuba sedaya - upaya untuk mengubah persepsi mereka terhadap kita..
dari yang sangat bersosial, kita ubah menjadi yang lebih matang dalam perhubungan berlainan jenis..
dari yang suka bergelak tawa dengan si lelaki atau si perempuan, kita ubahnya dengan nasihat dan share something benefit bersama mereka..
dari yang suka SMS tak tentu hala dengan laki atau perempuan, kita ubahnya dengan hanya SMS perkara yang sangat penting..
perubahan ini bukan besok, tapi saat ini juga! jom berubah!

kenapa kita perlu ubah..?
adakah kita mahu maruah kita tercalar..?
fahamilah sahabat, anda ada maruah yang sangat tinggi..
adakah anda mahu rendahkannya disebabkan si pulan atau si pulanah..?
sudah pasti tidak, siapa yang mahu mana - mana lelaki atau perempuan memandang rendah terhadap dirinya kan, but then akan menjadi satu masalah besar bila mana kita mahu mencari pasangan yang baik kelak..
seriously, aku tak tipu! ^_^
maka, buang yang keruh, ambil yang jernih..
hapuskan dendam dan tabie menokok nambah dalam segala perkara yang orang lain buat..
kita perlu pandang sesuatu perkara itu melalui rasional, matang dan positif :)

oh yaa! aku hampir terlupa..
aku ada twitter, aku ada tumblr..
dua - dua ni aku baru start guna tahun ni gara - gara pengaruh classmates aku di samping sifat inkuiri aku yang semakin membuak.. huhu..
but then, aku tak aktif mane pun macam kawan - kawan aku yang selalu overlimit tweet - tweet nya :)
aku lebih suka memerhati dan membaca quotes yang menarik kat dalam twitter tu, and actually itu je kot purpose aku buat twitter..
honestly, aku memang tak berapa nak suka twitter, sebab ia meng - kantoi kan segala benda yang terjadi.. haha..
pasal tumblr, aku suka, sebab ia melibatkan gambar :)
seriously, aku suka godek - godek benda dalam tumblr tu.. haha..
cuba lah! best wokk!
tapi apa yang ada dalam tumblr aku tu, semua aku reblog aje..
biasalah, aku memang tak provide masa specific pun untuk benda - benda ni..
kalaulah aku provide 24/7 aku dengan segala social networking yang aku ada, aishhh..
aku pun tak kenal 'farhana selamat' yang sebenar yang mana, hehe..

orait, move on!
ah - haa, memang kawan aku dalam FB dah mencecah 1000++
itu semua termasuk family, sepupu sepapat, jiran tetangga, kawan tadika, kawan sekolah rendah, kawan kat BTS, kawan kat JEMPOL, kawan UNITEN, kawan YTN, kawan kenal waktu interview, kawan kenal waktu kursus SBP, kawan kenal waktu join aktiviti ngan sekolah lain, kawan adik - adik aku, kawan segala kawan lah..
tapi, bukannya aku kenal semua..
kalau dulu, aku approve je sesiapa yang add aku, tapi sekarang, aku tengok kenal ke tidak then barulah approve..
benar! dengan itu, aku SOSIAL :)
aku ada ramai kawan..
kawan aku bukan takat perempuan sahaja, lelaki pun ramai juga..
itulah aku, aku suka bergembira, bergelak - ketawa dan berkongsi kongsi apa yang patut dengan kawan - kawan aku..
aku sayang kawan - kawan aku, aku rindu kawan - kawan aku, aku selalu ingin bersama dengan kawan - kawan aku..

tiba - tiba! aku sangat rindu pada sahabat :)
sahabat, teman dan rakanku yang dulunya..
pernah berkongsi - satu kisah, dua kisah, tiga kisah atau kisah kisah yang tak pernah habis dicerita..
pernah bukak kedai kopi sampai larut malam - mendengar rahsia, segala suka duka..
tak pernah henti sedarkan aku dari lena yang panjang dan kealpaan..
tak pernah jemu melayan kerenah aku..
sama sama membesar di bangunan bangunan itu..
sama sama berusaha dan mendapat hasil daripadanya!
sama sama menangis mengenang banyak perkara.
sangat ikhlas persahabatannya walau mungkin aku tak tahu..
pernah mengusik hati tapi aku tak pernah kisah tentangnya..
selalu bermain bersama - sama (:
selalu berkongsi satu feveret sama - sama!
kata katanya dan perhatiannya buat aku rasa seperti beradik kandung..
ya! aku pasti dan sangat merinduinya..
dan paling penting, sahabat itulah yang sudi menghulur tangan berjabat kenal dengan aku yang penuh hina..

"apabila engkau ingin mengambil seseorang menjadi teman, maka buatlah dia marah..
kemudian suruh seseorang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu..
sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu,
maka ambillah dia menjadi sahabat.."

sungguh! aku tak malu untuk mengaku bahawa aku seorang sosial kerana atas dasar sosial, aku menjadi lebih matang dan banyak benda yang aku belajar dan hadapi dunia dengan lebih kuat..
aku harap, sosial aku ni cukup sampai aku walimah, huhu! gatai hang nahhh..
well, ber - sosial lah!
kerana sosial itu perlu dan sangat berguna sebenarnya (;

PS. ana harap, anda paham mesej yang ana ingin sampaikan dalam post ini..
PSS. insha - Allah, awal Muharam kali ni bersiaran langsung dari Muadzam Shah sahaja.. so, salam awal Muharam ana ucapkan, semoga kita dapat sama - sama berhijrah dalam mengadun hidup di bumi - Nya ini..
PSSS. congrats to Malaysian Footballer yang mantop menewaskan Indon! even though kena bedal ngan Syria pulak lepas menang tu.. takpe, semua tu rezeki Allah :)
PSSSS. this week agak relax, insha - Allah, ada 1 lagi post for awal Muharam nanti.. hehe..
PSSSSS. however it is, doakan ana diberi kekuatan menghadapi minggu - minggu busy yang akan datang (:

"kemuncak bagi seorang perempuan kelihatan comel adalah ketika tingkatan 2,
dan kemuncak bagi seorang perempuan kelihatan hot adalah ketika tingkatan 4.."
di - share dari status seorang sahabat di FB
benarkah..? cuba tengok budak form 2 ngan form 4 sekarang (:

salam SOSIAL, salam RINDU.
- farhanaselamat -

Saturday, November 19

belon dan bola.


"kenapa awak menangis wahai belon..?"
tanya si bola kehairanan..

"saya sedih, dia menendang saya seperti dia menendang kamu.."
jawab belon dalam tangisan..

"sakit..?"

"tentulah sakit!
awak tak sakit ke kalau dia tendang awak macam tu..?"

"sudah tentu tidak..
saya tak kesah orang ingin menendang saya sekuat mana pun..
kekadang mereka membaling saya..
kekadang mereka menanduk saya menggunakan kepala mereka..
kekadang saya ditimbang - timbang oleh kaki - kaki mereka..
saya tak kesah..
saya tak sakit.."

"ya, awak kuat..
tetapi saya tidak..
saya akan jadi terlalu sakit bila saya ditendang seperti bola..
saya terlalu sensitif dengan segala yang tajam.."

"janganlah sedih..
banyak lagi kekuatan yang ada pada diri awak.."

"kekuatan..?
apa dia..?"

"awak kuat bila awak tidak bersendirian..
awak kuat bila awak diikat dengan kemas.."

"awak lagi kuat..
saya tak pernah nampak awak lemah.."

"siapa kata saya kuat..?
saya juga akan menjadi lemah bila tiba suatu saat kerana ke - tidak hirau - an saya diperlakukan dengan pelbagai ragam oleh mereka..
saya akan lemah sampai menjadi lembik bila saya sering ditendang dan ditendang dengan pelbagai cara..
sehinggalah saya akan menjadi lembik dan akhirnya saya juga akan mengempis..
itulah saya.."

"saya dan awak tetap akan musnah jika tidak dijaga dengan baik..
betul tak..?"

"ya! lemah macam mana sekalipun tetap ada kekuatan di sebaliknya..
kuat macam manapun, tetap ada kelemahan di sebaliknya..
dan yang pastinya, yang lemah dan yang kuat pasti akan musnah.."

berpeluk eratlah si belon dan si bola..
terbit semangat yang menyala pada si belon..
dia telah mendapatkan kembali kekuatannya..
ALHAMDULILLAH :')


acap kali orang berkata..
dalam hidup, kita harus tabah..
bila kita hadapi segala masalah, kita perlu tabah..
bila kita jalani retorik hidup juga, kita harus tabah..
bila kita hadapi kegagalan sekali pun, kita mesti tabah..
bila kita ditimpa kejadian buruk dalam hidup juga, kita perlu tabah..
tabah.. tabah.. dan TABAH :')


benarkah orang yang tabah adalah orang - orang yang kuat..?
atau sebaliknya orang yang lemah, mungkin jauh lebih tabah..?
adakah orang yang selalu berjaya dan bahagia itu adalah orang - orang yang tabah..?
atau sebaliknya, orang yang selalu gagal, sentiasa jatuh bangun dan selalu sakit hati itu yang sebenarnya orang - orang yang tabah..?
adakah orang yang lemah lembut itu memiliki hati yang lemah..?
adakah orang yang memiliki hati yang lemah, tidak dapat berubah menjadi tabah..?


persoalan demi persoalan berbangkit..
dan mungkin tiada jawapan yang pasti dan jawapan yang tidak akan memuaskan hati! ^_^
namun, apa yang pasti, perkataan 'tabah' sangat mudah untuk diungkap, tapi bagaimana untuk kita bersikap tabah itu yang sebenarnya jauh lebih penting..
KETABAHAN memerlukan sokongan tulang belakangnya, iaitu 'SEMANGAT'..
ketabahan tidak akan muncul sendirinya bila tiada 'semangat' dan 'semangat' pasti akan muncul setelah adanya 'penerimaan'..
kita menerima semua kegagalan, menerima semua bentuk 'sakit', 'jatuh', 'down' dan apa – apa pun bentuk LOSER yang menerjah hidup kita..
maka, sentiasalah bersemangat untuk menjadikan kita tabah!



sebenarnya, itulah ibaratnya hati..
jika hati kita sedang lemah seperti belon, carilah kekuatan yang ada pada belon itu sendiri untuk mengubati sang hati..
jika hati kita terlalu kuat seperti bola, jangan pula kita dilalaikan atas kekuatan itu, kerana mungkin ada insan lain yang akan terasa sakit dengan kekuatan kita itu..
didiklah hati untuk tidak SELEMAH si BELON dan tidak SEKUAT si BOLA!
sekiranya takdir terjadi, ALLAHU AKBAR!

* * *

*S E N Y U M *
akhirnya, dapat juga senyum melepaskan kelegaan debaran suam - suam vapour asbab MUET :)
ALHAMDULILLAH, semua paper yakni SPEAKING, WRITING, READING and LISTENING telah selamat aku jawab dari pagi ke tengah hari tadi..
biarpun, aku antara orang yang agak lambat masuk ke exam hall..
biarpun, aku gelabah - gelabah masuk hall mencari tempat untuk aku jawab exam..
biarpun, aku terpaksa keluar dewan masa tengah jawab exam semata - mata untuk ambil IC yang tertinggal..
biarpun, aku agak kengantukan membaca, membelek dan men - tengok soalan yang aku harap memberi bayangan jawapannya..
biarpun, aku tercungap - cungap mengejar masa yang tak terkejar untuk jawab soalan yang mantop!
biarpun, tangan aku terketar - ketar asbab dah lama tinggalkan dunia penulisan essay masa SPM dulu..
biarpun, CD MUET tetiba pulak buat hal sampai asyik dok ulang ulang perkataan yang sama ala - ala 'rap' gituh..
biarpun, biarpun, biarpun apa yang terjadi..
aku tetap BAHAGIA keluar dari exam hall tadi :D
semoga ALLAH tentukan yang terbaik buat diri ini, INSHA - ALLAH AMIN!


"belajarlah menghargai kehidupan, esok lusa kita akan mati.."
pesan seorang sahabat yang sungguh aku kagumi :)
*terima kasih MUET sebab sudi dating dengan saya tadi*



PS. berbahagialah insan yang mengambil TOEFL and IELTS ya! :)
PSS. asbab masa yang agak tak berapa terluang belakangan ni + MUET + MID - TERM + QUIZ + event hujung minggu, maka barulah hari ni ana dapat mem - blog di 'coretan insani' tersayang, hoho..
PSSS. jangan tiru aksi thrill MUET yang tadi okeyh!
PSSSS. tahniah! congrats! mabruk! kepada adik - adik sahabat ana yang dapat straight A! diharap adik saya, hidayah selamat, dapat bersedia untuk tahun depan :') hihi..
PSSSSS. selamat berjuang adik - adik SPM, semoga istiqamah! walaupun momentum mood SPM akan agak low bila masuk minggu ke - 2 exam ya!
PSSSSSS. last week ada Uzlah :) sangat seronok sebab belajar macam - macam dari A to Z.. yang lagi best, bila dapat makan kek coklat! yeayyy!


*kek kanak - kanak september, oktober dan november!*



"ternyata hidup selepas mati itu lebih lama dan lebih seronok!"
benar bukan..? wallahu a'alam :')
- farhanaselamat -

Saturday, November 5

korban dan chenta.

suatu hari sahabat Rasulullah s.a.w. bertanya : "wahai Rasulullah, apakah yang ada pada korban itu..?''
jawab Rasulullah : "ia adalah sunah bapa kamu, Ibrahim..''
mereka berkata : "apa yang akan kami peroleh daripadanya wahai Rasulullah..?''
Rasulullah menjawab : "bagi setiap helai rambut ada kebajikannya..''
mereka berkata : "bagaimana pula dengan bulunya wahai Rasulullah..?''
Rasulullah s.a.w. menjawab : "bagi setiap helai bulu ada kebajikannya..''
(HR Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmizi)



pejam celik pejam celik dah sampai ke Hari Raya Aidiladha atau dalam bahasa orang kita - kita, 'Hari Raya Qurban' atau 'Hari Raya Haji' :)
sememangnya peristiwa korban nabi Ibrahim akan menjadi teladan walau di mana - mana ceruk sekalipun sama ada ceruk tv, radio, alam maya dan ceramah di surau - surau setiap tahun..
pengorbanan nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan kesabaran anaknya nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah menjadi wadah untuk kita hadapi liku - liku kehidupan sebagai seorang hamba..
pun begitu, seperti tahun - tahun sebelum ini juga, ibadah korban lembu, kambing, kibas, unta, rusa dan pelanduk menjadi agenda wajib di mana - mana kawasan tak terkecuali juga di kuaters ku..
biasanya, dalam pukul 10 pagi, hari pertama Aidiladha, kaum kerabat kawasan rumahku akan melaksanakan ibadah korban ini..
tak seperti di tempat lain, ada yang buat korban pada keesokan harinya, mungkin atas asbab tidak mahu terburu - buru di samping mahu meluangkan masa bersama sanak - saudara..
lagipun, kita pun tahu, ibadah korban boleh dilakukan dalam masa empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke - 13 Zulhijjah..
sungguh, pastinya aku akan 'over excited' mungkin, hee, sebab aku bukan stok yang gerun atau takut dengan darah, alhamdulillah..
makanya, detik di mana haiwan al - an'am tersebut dikorbankan aku akan saksikan setiap tahun..
sedih juga, tapi itulah perintah - Nya :')

*10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah..*

Allah telah merakamkannya di dalam surah as - Shaffat ayat 99 - 112 tentang kisah pengorbanan jiwa kental anak beranak ini, nabi Ibrahim dan nabi Ismail..
subhanallah! di sebalik kisah yang dirakamkan itu, pelbagai dimensi pengorbanan yang boleh dijadikan iktibar untuk renungan kita bersama..
pertama, pengorbanan seorang ayah yang begitu lama menantikan seorang anak..
kemudian apabila sudah memilikinya terpaksa pula mengorbankan perasaan cinta dan kasih tersebut..
semuanya demi kepatuhan dan keredhaannya terhadap perintah Allah Taala..
SUBHANALLAH!
kedua, ketaatan dan keyakinan penuh Nabi Ismail terhadap pengorbanan yang dituntut oleh ayahnya untuk dilakukan..
sebagai seorang anak, baginda sanggup pula mengorbankan kasihnya kepada ibu dan ayahnya dan zaman keseronokan remajanya..
malah ke tahap sanggup mengorbankan nyawanya sendiri..
semuanya semata - mata kerana ketaatan baginda terhadap perintah Allah s.w.t. dan perintah seorang ayah..
sungguh! kedua - dua pengorbanan ini sebenarnya berpusat daripada hubungan cinta sejati mereka kepada Allah s.w.t. yang tidak berbelah bahagi..

bayangkan jika anda berada dalam situasi tersebut, masha - Allah..
pasti sukar untuk putuskan kata malah pastinya persoalkan..
mengapa nabi Ibrahim dan nabi Ismail sanggup mengorbankan cinta dan kasih sayang mereka demi perintah Allah Taala..?
bukankah nabi Ibrahim sudah lama mengidamkan seorang anak..?
mengapa setelah dikurniakan anak, diperintahkan pula supaya menyembelihnya..?
bayangkan, mungkin kebanyakan kita yang tidak thiqah ini akan berdalih dengan pelbagai alasan..
tetapi, kerana cinta mereka kepada Allah s.w.t. mengatasi cinta kepada makhluk, mereka tidak berbuat begitu..
ALLAH, hebatnya mereka, hebat lagi TUHAN yang menciptakan kekuatan untuk mereka..
sungguh! seandainya seorang muslim itu apabila mereka mendahulukan cinta Allah daripada cinta makhluk, mereka pasti akan beroleh jaminan besar..

"ada tujuh golongan yang mendapat perlindungan daripada Allah pada hari yang tidak ada perlindungan melainkan perlindungan Allah s.w.t. iaitu..
imam yang adil..
pemuda yang mengabdikan diri untuk beribadah kerana Allah..
lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid..
dua orang lelaki yang bersahabat, mereka bertemu kerana Allah dan berpisah juga kerana Allah..
lelaki yang digoda oleh seorang wanita yang memiliki kedudukan dan kecantikan kemudian menolaknya lalu berkata.. "sesungguhnya aku takutkan Allah''..
lelaki yang bersedekah sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang tangan kanannya sedekahkan..
dan lelaki yang menitiskan air mata, beribadah menyebut nama Allah ketika bersendirian.."
(HR Muslim)

lihat, betapa 'PROFIT' - nya dirimu wahai manusia..
jangan gentar untuk berkorban, kerana semuanya adalah suratan yang perlu kau jalani :')
teringat pula aku akan kata - kata hikmah yang pernah dikirimkan seorang teman buatku..
PENGORBANAN itu adalah adaptasi CINTA,
jika kau katakan CINTA kepada ALLAH itu benar,
maka CINTA itu akan mendekatkan cinta kepada manusia,
jika kau katakan CINTA manusia itu benar,
maka CINTA itu akan mendekatkan cinta kepada ALLAH..
wallahu a'alam.. mungkin, aku percaya 99.99%, mungkin..


"katakanlah (wahai Muhammad) jika benar kamu mengasihi Allah, maka ikutilah Aku, nescaya Allah mengasihi kamu dan mengampunkan dosa - dosa kamu dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.."
(surah Ali Imran : 31)

sesungguhnya sumber cinta daripada Allah Taala merupakan sumber cinta yang paling tinggi dan utama..
apabila berlaku pertembungan antara cinta Allah Taala dengan cinta makhluk, nabi Ibrahim dan nabi Ismail memenangkan cinta mereka untuk Tuhannya tanpa ragu - ragu.. 
meletakkan cinta Allah pada tempatnya adalah satu kedudukan cinta yang tinggi yang hanya akan lahir bagi orang yang sudah cukup kenal akan Allah Taala..
Imam al - Ghazali pernah berkata, ma'rifah itu akan mendahului cinta sebab cinta tanpa ma'rifah tidak mungkin berlaku..
same goes to pepatah melayu, 'tak kenal maka tak cinta'..
see, ia seolah - olah membenarkan pendapat Imam Ghazali tersebut, kan..?
so, benarlah bahawa cinta yang tulus ikhlas itu memerlukan pengorbanan yang mesti ditempuh melalui sesuatu ujian dan dugaan terlebih dahulu..
buktinya..?
nabi Allah Ibrahim dan nabi Ismail telah mengorbankan cinta mereka yang sementara kepada cinta yang kekal abadi..


mereka sanggup menggadaikan harta dan wang ringgit..
mereka juga sanggup mengorbankan kasih mereka terhadap anak - anak dan keluarga sendiri, malah nyawa sekalipun semata - mata kerana mendahului cinta Allah s.w.t..
apabila cinta Allah Taala sudah memenuhi hatinya, maka barulah datang cinta kepada Rasulullah s.a.w. dan makhluk - makhluk - Nya yang lain..
itulah kedudukan cinta yang betul yang menerbitkan kemanisan iman yang tiada taranya..
namun, aku sedih kerana, mereka di sekelilingku mudah terjerumus dengan cinta makhluk - Nya sehingga sanggup dikongkong oleh nafsu tamak, rakus, bakhil dan mengutamakan keuntungan dunia tanpa had dosa atau pahala..
dan akhirnya kebinasaan dan kerugian yang terpaksa diratapi dan disesali apabila jasad mereka menjadi bahan makanan kepada cacing dan ulat di dalam tanah..


"dan sesungguhnya Kami telah menguji orang - orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah s.w.t. mengetahui orang - orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang yang dusta.."
(surah Al - Ankabut : 3)

sekadar selingan muhasabah buat diri..
sejauh manakah kita dapat memahami falsafah korban seperti yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail itu..?
bolehkah tahap pengorbanan kita hari ini setinggi itu..?
sanggupkah seorang Muslim itu menerima takdir dengan pasrah seperti kematian atau kehilangan orang yang disayanginya..?
atau adakah kita lebih banyak mempertikaikan takdir yang telah Allah Taala aturkan..?
mungkinkah ada lagi pada zaman serba canggih ini, kita, belia remaja, sehebat nabi Ismail yang sanggup berkorban nyawa, kasih dan keseronokan zaman remajanya demi ketaatan dan kecintaan kepada Allah Taala..?
fikir - fikir lah, farhana..


well well, ana ingin ucapkan SALAM AIDILADHA buat se - antero ummat di dunia fana ini..
mohon maaf zahir dan batin..
semoga kalian berbahagia di samping keluarga yang ter - chenta..
buat sahabat yang pertama kali beraya di perantauan, jaga diri elok - elok ya! ^_^
sayang kalian kerana ALLAH :')

"dan apabila hamba - hamba - Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (beritahu kepada mereka).. sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka).. aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada - Ku.. maka hendaklah mereka menyahut seruan - Ku (dengan mematuhi perintah - Ku), dan hendaklah mereka beriman kepada - Ku supaya mereka menjadi baik serta betul..
(surah Al - Baqarah : 186)

PS. raya haji, masih di KL, seperti sebelum - sebelumnya..
tapi, aku tak kisah, raya di KL pun meriah juga seperti di kampung..
PSS. struggling for the hectic week after raya haji, semoga Allah permudah!
PSSS. "hidayah Allah yang menerpa telah meng - korbankan cinta manusia..?", thanks kawan :)

Allah did not create this world fair,
because fairness is perfection,
and the actual perfection is only Him,
and in what He allows..
- HILAL ASYRAF -

first time dengar lagu ni kat TVAH, thumbs up! :)
oh Allah, i'm waiting for the call..

senyumlah, redha itu KEKUATAN!
- farhanaselamat -