Saturday, January 28

goodbye.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt, Arjuna dan Serikandi sekalian :')


Wah! Pejam celik pejam celik dah hampir 3 minggu rupanya saya bercuti. Masha - Allah, apakah ini semua? :O The time flies like the water flow. Erk, busuknya ayat tu. =.=' Huhu. Okay, tinggal approximately less than 24 hours lagi saya akan meninggalkan kota metropolitan Kuala Lumpur dan kembali ke bumi Muadzam Shah 'tersayang'. Sad ;( Tapi, Alhamdulillah, tak sangka juga yang sebenarnya, this will be the last trimester for my foundation. Whoa. Ekspres tak ekspres belajo kat Uniten ni kan. Heh. So, apa perasaan saya? Haila, macam - macam. Everything mixed up altogether. Susah hati, mungkin. Asbab kena work all out plus surely akan busy punya lah. Busy nak ber - program, busy study, busy, busy dan busy. Hidup orang berpersatuan lah katakan. Acewah. Busy lah sangat ye. ^_^ Kalah orang dah berumah tangga. Hee. But still I learn a lot from that actually. To be a better and multitasking person :) Insha - Allah. Yet, actually I'm still nervous. Agak gabrah sebenarnya sebab for this third trimester a.k.a last semester for foundation, ada subject baru and of course lecturer baru means yang tak pernah mengajar saya sebelum ni. Alright, I hope everything will be fine. Insha - Allah. Just follow the flow, kan? And of course, I am very very very very very 'SEMANGAT!' gituh. Amekaw! 5 kali den ulang. Hee. Semangat lah jugak sebenarnya nak belajar benda baru. And of course to meet the UNITEN - ians. 3 minggu tak jumpa ohh. Gila tak rindu :D Lagipun, badan dan otak pun dah terlebih rehat rasanya sampai nak berkarat mungkin. Ekeke. Plus, tak sabar nak minimize kan masa yang disia - siakan ni dengan lagho lagho thingy. Saya yang tak reti gunakan masa cuti ni sebaiknya. So saddd! ;( Ada lah jugak benda benda yang nak dibuat masa cuti ni tak terbuat. Semuanya salah penyakit M yang menjengah waktu waktu cuti ni. Aishhh. Suka salah kan orang nohhh. Hurm. Oh Allah, am I ready se - ready ready nya? *Sigh* Definitely, the challenge is getting tougher! But Insha - Allah, just bring it on! You can do it, Farhana! Be strong! *Semangat* Yeah! (Y) <- Ini eh simbol orang tengah semangat? First time guna. Kihkih. Baik, abaikan kejakunan itu.

Kan? Mendalam maksudnya. Saya suka

Well well, hari ni dah Sabtu, dan dah ramai juga jiran tetangga saya yang pulang ke Desasiswa Bestari nun. Alahai, tetiba rasa cam, apasal cepat sangat korang balik ni haa? :O Hewhew. Okay, nasiblah rumah saya ni boleh dikatakan dekat dengan Muadzam Shah. Kalau tidak, mungkin saya perlu balik lagi awal dari diorang asbab, naik flight lah katakan :P Eceh. *Berangan* Baik, dengan segala hormatnya, saya nak tunjukkan lah jugak timetable saya yang sumpah osem ni. Err, boleh lah. Osem daripada Trimester 1 and 2 dulu. ^_^ Bersyukur Farhana, bersyukur :')


Tadaa! Haa, jangan tipu lah kalau korang kata korang tak jealous langsung dengan timetable aku ni. Hehe. Alhamdulillah, last sem ni macam agak ringan lah kot. Kot lah, sebab tak start belajar lagi kan. Insha - Allah. Credit hour pun takda lah banyak sangat macam the previous trimester. This sem is only about 14 credit hours. It's so so so nice. Hehe. Aipp aipp, riak pulok deh. Huhu. Dak aih, saya nak berkongsi kegembiraan sahaja. Bisa kan? Alhamdulillah. Boleh lah kot nak seimbangkan semua perkara. Nak balik rumah pun, macam banyak je masa yang available. Hewhew. Dah takda kelas malam macam sem 2. Dah takda kelas hari Jumaat macam sem 1. Best best! Hihi. But still, saya rasa hari khamis tu macam seciput je kat situ. Apa kata naikkan ke hari Isnin or Rabu yang agak lapang tu. Hohoi, tak sedar di untung betoi. Hihi. Okay, gurau je. ^_^ Oh ya, lupa pula. Meh saya bongkar rahsia disebalik kod kod subjek saya untuk Trimester Tiga ni :)

FICF014 - Principles of Finance
MGMF033 - Introduction to Business Management
ECMF023 - Principles of Macroeconomics
CRTF013 - Critical Thinking and Logic Skills
MTAF011 - Kor UNITEN

Oyeah! Saya kira, subject subject for last sem ni best betul. Apa yang bestnya tu? Belajar pun dak lagi. =.=' Best sebab subject subject ni macam gempak gempak je bunyinya. Eceh. Seriously, saya sebenarnya memey tak sabar nak belajar Finance sebab walaupun saya memang ambil course Finance, saya tak hadam hadam lagi apa itu Finance yang sebenar. Eh? Dah tu, 2 sem lepas awak tak belajar Finance ke Farhana oi? Memang tak belajar pun, saya belajar basic accounting saja. That's why saya macam OVER excited ni. Ngee :D Insha - Allah. Saya nak jugak pakar dalam invest meng - invest, broke meng - broke ni. Wah wah. ^_^ Seterusnya, Macroeconomics. Macroeconomics adalah sambungan daripada Microeconomics yang saya belajar waktu Trimester 2. Insha - Allah, lebih mudah, bak kata Madam Hamisham :') Just that kena alert more with International Economics Stability. Tahu perkembangan semua. Insha - Allah fighting! ^_^ Then, ada Business Management. Dengar - dengarnya nanti kena buat project produce barang sendiri then jual. Wah, ini menarik. Saat yang ditunggu - tunggu. Hopefully, dapat lah merasa jadi businesswoman kejap. Hee. Tak sabar! :D Next, about Critical Thinking. I guess most of my friends at UiTM dah belajar ni masa first sem kan? Sebarang persoalan nanti, bolehlah share share ya. Sharing is Caring :) Okay, last but not least. The subject that I think will make me dark. Ceh. Macam tak biasa. Is Kor UNITEN, and it's all about KAWAD. Woot woot! Gumbiranya dapat berkawad semula setelah hampir beberapa tahun saya meninggalkan era kegemilangan dan kegelapan itu. Kihkih. Takpalah, redha jelah kalau muka ni belang. Nak buat cano en. Dah sensitip dengan cahaya matahari tu, sensitip jugak ler. Pasrah sahaja lah. Janji kita enjoy! Yeay! B) Oh ya, if I'm not mistaken, ada Camping segala nanti and carry mark semua datang dari situ. Yeay! Serious tak sabar!

Dan sekarang ini saya cuma tinggal tak sampai 1 hari pun lagi untuk saya bermalas - malasan di rumah. Untuk saya nikmati sepuas - puasnya masakan mama. Untuk saya shopping - mopping dan tidur lama - lama. Untuk saya bermanja dengan Olympus :) Dan untuk saya berfoya - foya dan melagho lagho di alam maya ini. Huuu. Sedih lah pulak ;( Jangan rindu ya kalau saya jarang visible. Insha - Allah, dalam pertengahan bulan May nanti saya akan active se - active active nya. Hihi. Jangan risau okay. *Gediks* Apa - apa pun Alhamdulillah. Rasa macam tak percaya je saya dah nak habis belajar. Tinggal sikit je lagi yang perlu saya selesaikan sebelum saya boleh berasa lega. 2 tahun setangah lagi mungkin. Ek eleh. Cukuplah, baru nak habis foundation jelah. Hehe. *Semangat* Apa pun, doakan saya ye kawan - kawan. Mudah - mudahan segala urusan saya pada trimester depan dipermudahkan dan berjalan lancar. Mudah - mudahan kita semua bangkit di Last Trimester ini. Mudah - mudahan Allah memberikan kefahaman sedalam - dalamnya untuk kita nanti. Insha - Allah Amin :)

Insha - Allah, amalkan ayat ini. Semoga Allah permudahkan kita menerima ilmu :')

Last but not least, berhati - hati di jalan raya kepada UNITEN - ians yang nak pulang ke Muadzam bumi tersayang :) Kepada yang pulang esok dari KL, seperti saya (^_^*) dinasihatkan supaya bertolak awal asbab mungkin trafik akan bergerak perlahan antara Seremban ke Kuala Pilah. Budak - budak asrama pun balik kan? Al - maklumlah, banyak sekolah asrama kat N9. Redha jelah. Okay, take care everyone. Till we meet again. Assalamualaikum wbt.

PS. Saya tak sabar nak balik Muadzam! Sebab saya nak dapatkan voucher RM200 tu je sebenarnya. Hee.
PPS. Okay, nanti ada cuti Thaipusam and Maulidur Rasul kan? Hee. 5 days and counting (Balik KL balik) Haha.
PPPS. Birthday Kekasih Allah yang mulia hampir tiba. Jom kita selawat! Jom kita hidupkan sunnah Rasulullah! Sebagai tanda hadiah untuk Rasulullah :) Insha - Allah, syafaatnya akan ada di akhirat nanti. Allahumma solli 'ala Muhammad. Tetiba saya rindu 'bermadih' seperti mana di InteJ dulu. Ya Imamar Rusli Ya Sanadi..

Salam semangat Trimester 3!
Ewah, gila eksaited. LOL.
- farhanaselamat -

Wednesday, January 25

cameron highlands.

Bismillah. Hello and Assalamualaikum :) Wassup Iman di kala ini? Harap sentiasa subur dalam Redha - Nya lah ya. Insha - Allah, May Allah Bless :)


Hari tu. Eh, silap. Hari kelmarin sebenarnya! ^_^ Haha. Aku seisi keluarga ke Cameron Highlands bagi mengisi kekosongan sementara masing - masing tengah cuti CNY. Alhamdulillah. Tak sangka jugak. Planning on the spot itu akhirnya menjadi. Yeay! Memang. Serius memang excited. Mana tak nya, last pergi sana pun time sekolah rendah, if I'm not mistaken. Hurmm. Memang tak ingat dan tak hayati langsung lah nikmat ke sana. Alhamdulillah, umur pun dah 19. Bagi aku, keperluan untuk meneroka seluruh pelosok itu sangat perlu. Bukan setakat pengalaman, malah banyak ilmu yang boleh didapati. See. Ingat lagi? Allah menyuruh manusia mengkaji tentang alam yang diciptakan - Nya. Semuanya kerana, pada setiap satu ciptaan - Nya itu terdapat tanda kebesaran, rahsia dan kekuasaan Allah yang perlu direnungi sebagai pedoman dan iktibar. Hanya mereka yang berakal memahami hakikat ini.

Firman Allah bermaksud.

"Dan juga pada diri kamu sendiri. Maka mengapa kamu tidak mahu melihat serta memikirkan (tentang dalil dan bukti tersebut)?"
(Surah Az - Zariyat : 21)

"(Setelah mengetahui yang demikian), maka hendaklah manusia memikirkan dari apa ia diciptakan."
(Surah At - Tariq : 5)

Well, that's the main purpose right? Alangkah ruginya insan yang tak menghargai nikmat yang ku kira cukup bermakna sementara kudrat dan tenaga masih berupaya. Subhanallah! Jom kita melancong! ^_^

* * *

Yeah! Di pagi yang hening, tepat pukul 5 kami semua dah bangun. Bersiap semua dan alih - alih pukul 6 after solat subuh jugak baru kami gerak ke sana. Well well, asbab kengantukan yang tak sudah. Maka, kami empat beradik, terus mengulit mimpi indah sepanjang perjalanan. Bila dah sampai sempadan Perak, barulah masing - masing terjaga. Fuhhh! Dah pagi! :O Dengan mata yang agak - agak blur, tetiba. Wah! Cantik nian scenery kat highway ni rupanya. Diselaputi kabus, kanan kiri hutan hutanan. Persis Muadzam :') Aww. Haha. Dan aku ingat lagi, jalan ni adalah jalan yang sama seperti aku ke UTP dulu. Ada air terjun. Nice! ^_^

Before we proceed, let me flash back the history of Cameron Highlands. Seperti biasa, tentang namanya yang unik dan ala - ala Barat gituh kan? Hee. Tanah Tinggi 'Cameron' mendapat nama daripada seorang surveyor atau pun juru ukur berbangsa British yang bernama William 'Cameron'. Beliau lah pegawai Inggeris yang menjalankan kerja - kerja ukur dan membuat peta di kawasan tersebut pada tahun 1885. Beliau dapati ada sebahagian besar tanah disitu yang tidak begitu curam, sedikit rata, dan mempunyai cerun - cerun gunung yang sesuai didirikan rumah - rumah dan stesen. Suhunya pula adalah sejuk dan menyamai suhu di UK bila musim panas which is approximately 17'c pada masa itu. Dalam laporan yang direkodkannya beliau menyatakan suhu di situ mengingatkannya kepada kampung halamannya di England :')

Beliau telah merekodkan penemuannya ini ke dalam buku laporannya dan ia kemudiannya dibaca oleh seorang Residen Inggeris di Pahang yang bernama Sir Hugh Low yang berasa tertarik dengan suasana yang dilaporkan oleh William Cameron.

Beliau kemudian menyatakan ideanya untuk mendirikan rumah - rumah percutian untuk berehat, ladang - ladang dan stesen atau pun markas tentera di situ. Beliau menamakan tempat tersebut Cameron dan ditambah dengan perkataan Highlands bagi menunjukkan ianya terletak di tanah tinggi. Ideanya itu tidak menjadi kenyataan pada masa itu sehingalah 20 tahun kemudian apabila Sir George Maxwell seorang pegawai Inggeris melawat kawasan tersebut dan membuat pelan perancangan untuk membangunkannya. Beliau mencadangkan tempat - tempat yang sekarang dikenali sebagai Tanah Rata dan Brinchang dijadikan tempat pentadbiran dan rumah - rumah rehat pegawai - pegawai Inggeris.

Insha - Allah, itulah sedikit sebanyak info tentang Cameron :') Btw, tadi aku ada sebut pasal Perak kan? Yup, exactly. Memang Cameron Highlands ni di Pahang tapi, still kena lalu jugak Perak sebab Cameron sempadan Perak - Pahang. Hoho. Dan masa aku pergi tu, baru aku tahu tentang ini. Serious awkward. Aku ingatkan area Genting Highland je Cameron ni. Rupanya Masha - Allah! Lalu jugak highway segala. Macam balik Johor pulak rasanya. Huhu. But it seems. So sad! Serious! Aku sedih sebab dah lupa peta Malaysia. Itulah, tak amalkan lagi ilmu Geografi yang ada, sia - sia betoi. >.<

Alhamdulillah, about 3 hours journey, we're finally arrived there. Eksaited kemain lagi adik - adik aku. Aku cool jek B) Haha. Mungkin asbab hormon adrenaline mengalir dengan kencang ke seluruh sistem circulatory badan. Kihkih. Merepek apa ni? Hadoi. Okay abaikan. Sejurus sampai di sana, aim kami terus ke Medan Selera. Pheww. Nak ke sana tu, agak parah jugak lah kan, sebab kena harung 12 km jalan yang 'bagai ular kena patuk'. Aishhh. Dugaan. Memang rasa simpati dengan ayah yang dok drive dari tadi. Tapi nak buek cano. Huhu. Tapi, serious aku rasa macam nak ambil lesen time time tu jugak. Hoho.

Then, after sarapan, maka start lah perjalanan kami ke destinasi destinasi yang berikutnya, yakni ladang teh, ladang strawberry, kebun bunga, bandar, pasar etc. Alhamdulillah, di awal perjalanan kami, trafik berjalan lancar :')

Venue : Ladang teh.


Ladang Teh Cameron Valley. Dan ini adalah tempat pertama yang kami kunjungi. Serious masa tu matahari hot dah memacak, tapi apa yang boleh aku katakan, suhu dia still sejuk, Masha - Allah! Bak kata adik aku yang kecik tu. Dia nyorokkan air - cond kot kak. Hewhew. Aku pun ye kan aje. Haha. Plan asalnya, ingat nak pergi Ladang BOH. Suddenly, tutup pulak aih ladang tu masa hari Isnin. But still aku macam pelik, awat ada jugak orang yang lalu jalan tu. Hoho. Dalam hati sedikit jealous ya, tapi, emm. Mungkin diorang tak perasan kot notice kat signboard tu. Takpa lah, yang penting, ladang teh tetap ladang teh. Huhu.

Venue : Ladang Strawberry.


Haha. Konon style ah posing gituh? kata aku kepada adik. Kihkih. Okay, actually kami tak dapat masuk ladang nya pun. Sebab CNY, so tak ramai pekerja yang boleh handle visitor. Nak masuk boleh je, tapi tengok luar ladang tu je ah. Hmm. redha jelah. Tak merasa lah kami nak petik - petik Cik Strawberry di kebun. Nak ambil gambar strawberry pun takleh. Adehhh. Apa pun, kami pun cubalah pekena "Strawberry Chocolate". Fuyooo! *Jakun sebentar!* Haha. Alahai, senang je, cicah je strawberry tu dengan chocolate then sejukkan. Harga dia RM 2 sebatang iaitu bersamaan 4 biji strawberry. Hek eleh mahal gila, satu strawberry 50 sen. Cis. Haha. Kemut betoi. Akhirnya, kami pun beransur. Mencari ladang strawberry lain :D

Venue : Cactus Point.


Seterusnya, asbab jalan raya yang mulai jammed. Kami tak jadi ke ladang strawberry yang berjuta lemon jauhnya. *Hiperbola* Kami ke Cactus Point :) Besar lah jugak tapak Cactus Point ni. Macam - macam jenis kaktus yang ada. Ada yang besar, ada yang kecil. Ada yang sewarna, ada yang warna - warni. Takda apa sangat kot kat sini. Banyak ambil gambar je. Apa - apa pun, Subhanallah! Nice sangat! Lagi - lagi yang warna - warni tu. Awkward gila :D Selain kaktus, rupanya ada juga bunga - bungaan di sini. Macam - macam lah bunganya. Cantik - cantik lagi tu. ^_^ Bunga ros, matahari, tahi ayam, etc. Tak ketinggalan, aku dapat tengok periuk kera secara live. Huhu. *Kuno gila* 


Venue : Souvenir Shop

#1

#2

#3

Serious! Best sangat sangat sangat bila kita dapat tengok seisi alam dari atas :) Terasa kekerdilan diri ini. Subhanallah. He is the Almighty ever. Ahaa, sebenarnya gambar di atas ni ada kesinambungannya. Cuba fahami. Dan gambar ketiga ni agak sadis sebenarnya. Tak sangka rupanya ada accident. Seriously, masa kami lalu jalan tu, tiba tiba jammed agak teruk. Dan gambar ketiga tu sempat ana tangkap. Kalau kita perhatikan betul - betul, kereta tu sebenarnya terpelanting dari jalan dia sebab bertembung dengan kereta sebelah area selekoh. Innalillahi wa inna ilaihi raji'un. Kat tepi tu, ada budak kecik, yang tak berhenti menangis. Aku rasa, dia trauma mungkin. Sedih. Kesian sangat :'(

Apa - apa pun, Alhamdulillah perjalanan kami berjalan lancar. Lepas Souvenir Shop tu. Kami pun pergi lah ke bandar Cameron Highlands. Ada pasar, so kami pun jalan - jalan membazir. Eh, tak. Membeli. Hoho. Memang kat sini lah tempat yang paling lama. Lepak - lepak jap makan, pergi kedai madu, then terus balik KL :) Alhamdulillah, cita - cita aku nak cuci cuci mata nikmati alam terlaksana. Tak sangka jugak rupanya aku ni penchenta alam :P Kini, aku tahu hikmahnya mengapa aku diterbangkan ke Muadzam. Alhamdulillah :')

- The End -

PS. 4 days and counting. Balik Muadzam. :| Tak tau nak sedih ke gembira. Huhu. Takda perasaan.
PPS. Aku harap, aku dapat pergi setiap tempat yang best best dekat Malaysia ni before kerja. Huhu. Lepas kerja, bila dah banyak duit sikit plus ehem ehem, berjalan oversea pulak lah kan. *Berangan*

Salam Cuti - cuti Malaysia!
- farhanaselamat -

Sunday, January 22

bimbang hati tersinggung.


Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. 

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat - sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu.

Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan, "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Seandainya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." 

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil - kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan biarpun juga dari orang bukan Islam. Lantas, wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain - mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Namun, malangnya dia tidak berjaya. Rancangannya sama sekali di - TEWAS - kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW. Masha - Allah.

Subhanallah! Ohsemnya Rasulullah dalam menjaga hati - hati insan sekelilingnya. Truly, Rasulullah SAW is the best of mankind. Kadang - kadang, kita sendiri, sedikit pun tak terfikir nak buat macam tu bila berhadapan dengan sesuatu sebegini, kan? Bahkan, lagi memaki cela orang tu ada lah. Na'uzubillah. Hebatnya kekasih Allah. Perancangan si zalim juga terus meleset pabila Rasulullah berbuat demikian. Perghhh. Awesome sangat  Allahumma Solli 'Ala Muhammad :') Terharu sangat dengan Baginda. Jadi, jom Sahabats! Contohi Qudwah Hasanah kita. Apalah kiranya jika kita hargai pemberian orang lain walaupun pemberian tersebut bukan kesukaan kita. Apalah kiranya jika kita ucap terima kasih dan terima dengan hati yang ikhlas serta terbuka kerana setiap pemberian adalah rezeki daripada Allah. Kan kan kan? Insha - Allah. Sama - samalah kita ingat - mengingatkan :)

Memandangkan esok Tahun Baru Cina, tiba - tiba pula tadi saya terfikir hendak berkongsi cerita tentang Rasulullah dan buah limau :) Apa - apa pun di kesempatan ini, saya ingin ucapkan, "Xin Nian Kuai Lei" to all my Friends, Amelia, Jia Yi, Boo, Yap, Yong, Sher Lee, Chia Huey and tak lupa, buat Azlin, Iqbal, Fitri, Kak Ehsan, Abg Syimir (Untunglah berdarah Cina! Hee :P) and others, who celebrate it. Jangan lupa! Hang Pou? Limau? Hoho.


Sincerely for ME :)

Okeyh, bila tanya Mr. Google pulak pasal image buah limau. Boleh pulak Mr. Google tunjuk gambo ni. Apo - apo yolah. LOL.

LOL. 9gag! :D

ROFL! Hahaha :D Masuk akal jugak kan?

Okay, abaikan je. Saja merepek di siang hari. Bosanggg!
Btw, hari ni hari ulang tahun adik ana. Selamat Hari Lahir buat adinda Muhammad Azwan Hakkim :) Semoga Allah memberkati hidup Akim. Semoga sukses PMR 2012. Belajo rajin - rajin. Insha - Allah, straight A. Jangan gian sangat main bola tu. Huhu. Apa - apa pun, thanks sebab jadi adik yang baik :) Walaupun kakak selalu buat Akim emo. Huhu. Yeap, memang adik saya seorang yang sangat sensitif dan baran. Wuhuuu. Walaupun aku tahu adik aku jenis yang macam tu, aku tetap suka menyentap dia. Bapak kejam nya lah kakak dia ni kan. Well, apa - apa pun, sebab tulah aku sayang adik aku. Hee. Jaga elok - elok jersi yang kakak bagi tu ye!

Hee. Selalunya tulisan kek tu, Selamat hari Lahir. Tapi, ayah kata, better Selamat Panjang Umur. Style sikit. Huhu. Baik ayah! ^_^

The awkward moment when the parking lot have a few cars. Selalunya penuh sampai bertindan - tindan. Hoho. Macam Hari Raya Aidilfitri pulok kan. Kosong je. Okay fine, baru ingat, hari ni KL dah start Cuti Raya Cina. Hew hew. Happy holiday U'ollz! ^_^


Esok poie Cameron Highland! Wee :)
- farhanaselamat -

Friday, January 20

thumbs up!

Alhamdulillah. Segala Puja Puji buat Pujaan Hati. Allah the Almighty and the Most Merciful. Hew hew. It's Jumu'ah, Sahabats! ^_^

It's Jumuah! Jumuah!
Got to make dhikr on Jumuah,
Everybody's looking forward to His mercy, mercy.
Jumuah! Jumuah!
Got to make dhikr on Jumuah,
Everybody's looking forward to the Ajr.
Miswaking! Miswaking!
Miswaking! Miswaking!
Pray, Pray, Pray, Pray.
Got to read Surat Al - Kahf.


Hoyeah. Bait - bait lirik ni yang paling ana suka. Nice one. Shukran to Faisal Siddiqi atas lirik yang ohsem ni. Well, of course terima kasih kepada yang 'Di Atas' itu lebih utama kerana mengilhamkan lirik tersebut kepadanya :) Okay fine, dah Yaumus Sabt dah sebenarnya kan. Hee. *Done promoting!* ^_^ (Sorry, bab intro ni memang failed sikit). Okay. *Mood serius* Abaikan ke'merepek'an itu :D

Maka, setelah disoroti desas - desus tarikh keramat itu. Akhirnya! Seakan dalam beberapa pejaman dan celikan mata rasanya. Hari dan detik 8 malam yang dinantikan telah tiba. Fuhhhhh. Serius! Menggeletaq tak sudah. Nampak je macam KOOL. Tapi hakikatnya, Tuhan saja yang tahu. Apa - apa pun, aku redha. Aku pun bukannya hebat sangat nak dibandingkan dengan classmates aku yang lain - lain. Takpa Farhana! Usaha sudah, Tawakal pun sudah. Now, it's the time for you to build up the spirit for the next next journey. Insha - Allah. "Allah tidak melihat kepada natijahnya, tetapi Allah melihat kepada usaha kita." Benar belaka. Dan dengan ini, Alhamdulillah. Shukran Lillah. Result ini amat bermakna. Sekali lagi, aku rasa terhutang nikmat kepada Pemberi Nikmat yang Maha Esa. Sudah banyak nikmat yang Dia berikan, terkadang aku berasa malu, atas noda, dan atas ketidak sempurnaan aku sebagai hamba - Nya. Ya Allah, terima kasih atas nikmat ini. Semoga nikmat ini tidak menjadikan aku seorang yang riyak apatah lagi bangga. 'A' is not a Destination but it is a Journey! ^_^ Yeah! I'll always remember this.

Alhamdulillah, keputusan yang tak dijangka dan lepas jugak targetnya! Hew hew. *Sengeh* Alhamdulillah, syukur! Memang tak sangka dapat lagi result yang best ni. Sebab sebenarnya kan, aku cuak sangat sangat sangat dengan Microeconomics. Kau cuak Micro Farhana? Orang cuak lah Business Maths ke, Computing ke. Huhu. Baik. Serius weh. Aku cuak Micro. Hmm. Tapi kenapa? Meh aku bocorkan perasaan yang dah lama bertapa sejak habis Final hari tu. Wuuu. T.T Anda tahu tak, aku dah ter - salah buat soalan structure yang ketiga tu which is Marginal Utility (Theory of Consumer Behaviour). Okay, fine ah. Aku memang rasa macam KOOL je buat soalan tu mula - mula, tapi tetiba rasa agak awkward di situ bila semua jawapan aku tu banyak gila perpuluhan. Dan tetiba sampai ke anak - anak soalan tu, langsung tak dapat jawapan. Soalan apakah ini? :O Hmmm. Dalam hati, mungkin ini trick exam kot. Haha. KOOL lagi B) Then, after habis je paper tu. Terus tanya Nadia (Kawan den). "Nadia, kau dapat tak jawapan banyak - banyak perpuluhan tadi?" Dalam hati, mintak - mintak la Nadia kata ye. Sudahnya! "Eh? Takda pun jawapan macam tu. Aku salah kot Fana." =.=' "Ehh, tak tak aku yang salah kot." Wuuu. T_T Balik je exam hari tu, aku dah terus gelabah. Terus check paper Micro tadi. Padahal esok ada paper lagi (Academic Study Skills). Peduli apo den time tuh. Sedih tak terkata. Bila aku belek punya belek check semua, baru aku perasan rupanya aku salah kira. Patutnya aku cari dulu Marginal Utility then baru divide dengan Price tapi, Aku dengan sewenang - wenangnya main kira je Total Uitility yang dia dah bagi divide by Price. Sedih jugak. Sedih sebab benda yang aku salah simple - mimple. Sedih sebab ter - hijab mata dari dapat jawab dengan betul. T_T Dan, lagi tragis bila soalan tu keseluruhan dia 20 markah. Pehhh. Mana lah tak gigil time tu. Takpe lah, redha. Nak buat macam mana. Senang - senang je 20 markah tu pergi. Nak cari 1 markah kat soalan tu pun memang payah, soalan pulak relate antara satu sama lain. Kalau atas dah salah, confirm - confirm lah bawah pun salah kan. Jadi, asbab kecuakan yang melampau, dengan rajinnya, aku check balik soalan MCQ pulak. Okay, aku salah 3 soalan. *Sobs* Punya lah semangat ambil calculator semua. Kira - kira balik plus minus dengan Carry Marks aku, Alhamdulillah dapat A. Itu pun, kalau betul aku dapat 3 je salah untuk MCQ and full mark untuk 3 soalan structure yang lain. Tolonglah. Dah semput dah rasanya. Serius berharap yang amat. Aku selama ni diam je sebab malas nak ingat kesilapan aku tu. Tapi apa - apa pun, Alhamdulillah. Allah masih sayang :') Microeconomics pun masih sayang. Weehoo! Nah!  *Hati bunga bunga* Ekekeke.

Apa - apa pun, congrats to all my dearie Sahabats, Classmates, Scholarmates, Housemates and all UNITEN - ians. Tak kisahlah, berapa - berapa pun pointer yang kamu genggam. Apa - apa pun bersyukurlah. Learn from Yesterday, Live for Today and Hope for Tomorrow. Insha - Allah. The Best will always be with you! ^_^ Good Luck for the next next journey Sahabats!

"Ya Allah, hanya Engkau tempat aku meminta pertolongan. Hanya Engkau Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku. Kau berikanlah kekuatan seandainya aku tidak mendapat sesuatu yang diinginkan. Jadikan aku orang yang redha dan bersyukur, Ya Allah. Jauhkan aku dari sifat riak dan takbur seandainya aku mendapat kejayaan yang diinginkan."

Awak masih bersedih? V_V Jangan begitu.
Sebenarnya Allah suka menguji hamba - hamba - Nya yang beriman. Terdapat satu kisah yang suka saya kongsikan. Meh baca meh :)

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada Allah. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada Allah.

"Ya Allah, apakah yang telah berlaku? Hamba - Mu yang menyekutukan - Mu, Kau berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hamba - Mu yang menyebut nama - Mu, Kau tidak memberikan dia apa - apa."

Allah menjawab.

"Yang menyekutukan - Ku, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepada - Nya? Tetapi Hamba - Ku yang beriman itu, Aku hendak mengganjarkan - Nya syurga, maka Aku suka mengujinya untuk melihat kebenaran iman - Nya."

Nah, jangan awak kecewa bila diuji. Even awak tak berjaya dalam exam walaupun dah study gila - gila, walaupun awak sanggup korban masa main awak untuk study dan walaupun awak tak tidur malam sampai rupa pun dah jadi mata panda. O.o Tapi, awak ingatlah, sesungguhnya, itu semua adalah sebahagian dari ujian Allah. Dan ingat! Allah hanya menguji  mereka yang dikasihi :)

Bukankah ALLAH SWT ada berfirman.

"Apakah kamu mengira Kami akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?"

Jika awak gagal exam, itu cuma exam. Awak masih belum gagal dalam kehidupan. Dan bukan juga niat untuk menyuruh awak rasa tak kisah kalau tak berjaya, tapi redha lah dengan takdir Allah. Mungkin kita tak cukup berusaha. Mungkin kita tak cukup berdoa. Dan mungkin bukan masanya lagi untuk Allah beri apa yang kita inginkan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. Insha - Allah, awak kena yakin yang Allah akan beri sesuatu yang bermakna kepada awak. Mungkin bukan hari ini, tapi esok. Mungkin bukan esok, tetapi minggu akan datang. Mungkin bukan minggu akan datang, tetapi bulan akan datang. Mungkin bukan bulan akan datang, tetapi tahun akan datang. Mungkin bukan tahun akan datang, tetapi di alam akan datang :') Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita. Maka, seandainya hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita bersyukur. Dan itulah tandanya, Allah masih lagi dekat dengan kita kerana ujian itu adalah tanda kasih sayang dan perhatian - Nya kepada kita. ^_^ Cool je. Hihik.

PS. Alright, 9 days and counting. Balik Uniten!
PPS. Happy Chinese New Year kepada yang menyambutnya! And Happy Holiday too.
PPPS. Thanks to Allah, Thanks to Beloved Lecturers, Thanks to Awesome Friends. :)


Thanks korang, thanks sangat sangat sangat. Sungguh! Siapa lah diri ini sebenarnya :')
Apa - apa pun Alhamdulillah! Thumbs up untuk semua :)

Nightmare dah jadi Sweetdream:)
Yeay! Alhamdulillah. Salam Alaik.
- farhanaselamat - 

Thursday, January 19

pabila loser berbicara.

Terkadang, kau perlu buka mata, hati jua minda.
Nilai sejauh mana kau duiji fatamorgana kehidupan.
Hisab bagaimana kau tepis segala cacar marba fitnah duniawi.
Namun jangan kau lupa, berpijak di bumi nyata itu yang pasti.
Kau bukan wali, yang sempurna dan thiqah semua segi.
Masih jauh kau perlu kira untuk cecah kesempurnaan itu.

"Life is all about winning, no one would like to be a loser and the word 'LOSER' is as threatening as a time bomb."

Bismillahi awwalu wal akhiru. Alhamdulillah another chance to live. Alhamdulillah another chance to enjoy my life with those beautiful people. Sesungguhnya saya amat LOSER andai disia - siakan segala rasa ini. Terima kasih wahai Pemilik rasa bahagia.

Hari ini aku mengaku, aku loser. Aku loser dengan sikapku. Yang dulunya tak pernah kenal erti 'Bulatan Gembira'. Peduli apatah lagi. Merasakan ia sesuatu event wajib setiap minggu di sekolah sudah memadai. Pernah juga dibenak hati dikotori persoalan, perlu ke semua ini? Sedangkan semua yang ada itu, hanya boleh dibaca dalam buku teks PAI. Tak perlu susah - susah nak berkumpul. Tak perlu susah - susah nak buat announcement. Sebab saya cuma menantikan announcement 'Usrah Batal' je. Weehoo. Gembira teramat. Hurmm. Tak perlu juga buang tenaga, tak perlu buang masa. 30 minit je pun nak jumpa. Baik tak payah. Ceramah kat sekolah pun dah cukup. Sangat sangat sangat cukup.  Saya tak faham apa akak naqibah tu cakap. Dia cakap sangat slow dan ia membuatkan saya bosan. Kadang - kadang, akak tu tak prepare apa yang dia nak sampaikan. Macam tak ikhlas je. Hurmm. Kadang - kadang saya rasa akak naqibah tu syok sendiri. Kitorang diam je, akak tu je yang asyik bercakap. Tak best lah macam tu. Tapi, saya ni takda lah teruk sangat sampai siap nyorok dalam locker semata - mata tak nak datang usrah. Kesian jugak dekat akak tu kan. Ermm. Cumanya, asal saya datang usrah je, mesti saya lost. Saya rasa saya tak dapat apa - apa. Mana bukti yang orang kata usrah tu best? Best ke? O.o Saya tak faham. =.='

Sehinggalah suatu hari saya ditakdirkan untuk menjadi naqibah. Orang besar pulak tu. Takutnya saya. >.< Baik. Sekarang saya faham perasaan akak naqibah saya tu dulu. Walaupun hati saya bukan 100% pada usrah tapi saya tetap sayang akak naqibah saya :') Akak naqibah saya baik sebab dia selalu tanya khabar saya walaupun saya rasa macam dia sibuk pasal diri saya. Akak naqibah saya baik sebab dia selalu nasihat saya supaya rajin - rajin study. Akak naqibah saya baik sebab dia selalu tenangkan saya bila saya ada masalah. Akak naqibah saya baik sebab dia selalu bawak makanan masa usrah untuk kitorang habiskan ^_^ Akak naqibah saya baik sebab masa last day perjumpaan kami, dia belikan kami kek coklat dan tengok movie sama - sama. Dan Alhamdulillah, setiap perkara baik yang akak naqibah saya buat, saya balas balik dengan buat pada adik - adik usrah saya. Alhamdulillah, adik - adik usrah saya takda yang perangai macam saya dulu. Alhamdulillah :) Kalau ada, mungkin itu muhasabah buat saya :) *Redha*

Dan di sekolah, saya belajar tentang ayat ini. Alhamdulillah, Allah beri jalan.

Dari hari ke hari. Saya rasa seronok berbulatan gembira. Bermula dari Sekolah Harian Biasa, Sekolah Berasrama Penuh sehingga ke peringkat Universiti. Alhamdulillah. Walaupun dulu terpaksa, tapi sekarang saya dah biasa. Saya rindu untuk berbulatan gembira dan berkonferens riang. Cewah! ^_^ Tak kisahlah Usrah ke Halaqah ke Bulatan ke Bujuran ke Petak ke namanya. Apa apa pun, banyak benefit yang saya dapat. Alhamdulillah, kerana hidayah yang Allah berikan ini, saya menjadi manusia. Shukran Lillah. Tak terhitung nikmat ukhuwah yang Kau berikan ini. Orang kata, "Alah bisa tegal biasa". Alhamdulillah, walaupun saya bukan dari background yang Islamic tapi saya masih mampu menghirup suasana Islamic tu bila dijodohkan untuk bertemu mereka. Sungguh, syurga dunia bagi para daie adalah UKHWAH. Bonus dari Allah, yang diberikan kepada sesiapa yang dikehendaki dikalangan hamba - Nya yang redha dalam pencarian cinta ke arah - Nya. Sahabat, terima kasih atas teguran dan peringatan mu di kala ku terlalai. Ku tahu kau hanya inginkan keselamatan buat diri ini, agar ku tidak tersasar dari jalan yang lurus. Well, USRAH itu ibarat seorang yang mencangkul tanah. Mereka nampak pada zahirnya, namun mereka tidak tahu sebenarnya kita sedang membina batas. Begitu juga usrah. mereka nampak kita berhimpun, berbincang, tetapi mereka tidak tahu sebenarnya kita sedang membina semula Islam dalam hati kita. Sayang awak kerana Dia. Cinta awak kerana Dia. Muah muah. *Gediks*


Ku baca firman persaudaraan.
Ketika ku baca firman - Nya.
Sungguh tiap mukmin bersaudara.
Aku tahu.
Ukhuwah tidak perlu dipanjangkan.
Tidak perlu.
Kerana ia hanyalah akibat daripada keimanan.


Aku ingat pertemuan pertama kita ukhti sayang.
Dalam dua detik, dua detik saja.
Aku telah merasakan perkenalan.
Berikan kesepakatan.
Itulah roh - roh kita yang saling sapa.
Berpeluk mesra dengan iman yang menyala.
Mereka telah muafakat.
Meski belum saling sebut nama.
Dan tangan belum berjabat.


Ya, ku baca lagi firman - Nya.
Sungguh tiap mukmin bersaudara.
Aku makin tahu.
Persaudaraan tak perlu diperjuangkan.
Kerana saat ikatan melemah.
Saat keakraban kita merapuh.
Saat salam terasa menyakitkan.
Saat ku bersama terasa seksaan.
Saat pemberian bagai bara api.
Dan saat kebaikan justeru melukai.
Aku tahu yang sombong itu bukanlah ukhuwah kita.
Hanya iman - iman kita yang sedang sakit.
Atau menjerit.
Mungkin kedua - duanya.
Mungkin kau saja.
Tentu terlebih sering.
Imanku lah yang compang - camping.



Ku baca firman persaudaraan itu ukhti sayang.
Dan aku makin tahu.
Mengapa di kala lain dirasakan.
Para kekasih pada hari itu.
Sebahagian menjadi musuh sebahagian yang lain.
Kecuali orang - orang yang bertakwa.

(Manifestasi Ukhwah buat Akhawat)


"Oh Allah, take us in the best way, guide us every single day, and please keep us close to You, until the end of time. Amin."


Kisah ini adalah kisah fiction sebab sudah ada tokok tambah di bahagian - bahagian yang tak sepatutnya tu ya :D Saja menambah cerita padahal akak - akak usrah saya semua baik - baik belaka. Sumpah! ^_^ Apa - apa pun, semoga semua dapat gain something daripada kisah ini. Insha - Allah. Di kesempatan ini juga, saya dengan berbesar hati ingin mengucapkan syukran kepada akak - akak yang pernah jadi naqibah saya suatu ketika dulu (Kak Wawa, Kak Syaza, Kak Farah, Kak Sue, Kak Mar) and tak lupa jugak buat adik - adik comel saya (Aisyah, Nabilah, Qirin, Lina, Arissa, Syasya, Muthiah, MM, Noreen, Huzai, Aishah). Okay, rasanya takda yang tertinggal. Huhu. Terima kasih kalian. Insha - Allah. Ukhuwah Fillah Abadan Abada :)

This photo was tagged by Aisyah Hanapi (My dearest anak buah) Hehe. Shukran dik, simpan lagi baju ni :') *Terharu*

Kan udah ku bilang, aku memang loser sebab dulu aku tak betul betul nikmati Bulatan Gembira :'( Pity me. Tapi yang sebenarnya, aku nak habaq kat hang yang hari tu aku jatuh :'( So saddd. Aku rasa hancur tulang - belulang aku yang rapuh ni. Hoho. Baik, aku memang lembik. Kekurangan calcium mungkin. Dan mungkin itu petanda aku memang si LOSER. Haha. Sekian.

PS. Gambar - gambar di atas adalah hasil lukisan tangan Cik Farhana Selamat. Harap maklum. ^_^*
PPS. Jumaat ni dapat result Trimester 2? Jumaat ni? Esoklah! Whoaaa! Apakah? :O Nampak tak ke'eksaited'an aku nak dapat result. Muehehe. Doakan ana ya. Ya Allah, semoga yang terbaik juga buat kali ini. Amin.
PPPS. Btw, aku sangat sangat sangat jealous dengan sahabats yang dapat berbulatan gumbira di oversea. Nampak sangat yang mereka tu STRONG! Lagi - lagi yang pi sambung mengaji dekat US, UK, France, Jepun, Korea. Yang dekat Jordan, Mesir, Mu'tah, Tanta apatah lagi! Seriously, terserlah ke'BEST'annya! Kawan - kawan, saya jealous! :/






Best kan Bulatan Gembira :)
- Cahaya 'Kegembiraan' Yang Sejahtera -

Monday, January 16

mr. rainbow.

Assalamualaikum peeps ^_^ Hope you guys always in a great condition from day to day. Insha - Allah.

How do I live without You. Okay. Seems like that sentence is very familiar right? Well well. I'm sure that you'll expect that I'm gonna sing this Leann Rimes' song. Hewhew. You're wrong dudes, absolutely wrong! *Tetiba* Ngahaha. Okay, apa kau merepek ni Farhana oi? Muqaddimah lebih lebih pulak XD Okay okay. It's not about Leann Rimes' song. It's about us :) Yeah! Let's proceed.

Alhamdulillah, we're still here. Keep on doing our daily routine from day to day. However it is, didn't you ask yourself? Are you thankful enough living in this world? Did you ever feel like even though you're praying, you still feel hollow and unfulfilled? I'm pretty sure everyone has been down that road before. I'm pretty sure every single one of us someday has treated prayer as one pillar you're just obliged to do. But what to do when one feels so helpless?

Come. Sit down with a paper and a pen in your hand. Divide the paper with a margin in the middle. Write a numbered list of whatever could possibly be burdening you right now, from the simplest things, to big things. Done? Now, write another numbered list of the things you're thankful for in your life. List down everything too, from the computer sitting on your lap, to this blog you can express yourself through. To the delicious pizza you had last night, to the awesome new jeans you just got, to the safe country you're living in. To the clean water you're drinking, to your eyesight, to your parents. Just pour everything down.

Okay now, seems that you couldn't write down everything you're thankful for, yeah? The list is just way too freaking long! It's actually uncountable! Do you see what I mean? Can I see a smile on your face now? :) That's why we're obliged pray. Because praying is thanking and praising Allah SWT for all that He's given you. Because when you pray, you're supposed to remember the uncountable list and how it compares to the other list. Like an ocean compared to a lake! Whenever you remember this, you remember that Allah SWT could definitely flip the list around if He wants to. But Allah SWT doesn't, because He loves you. Do you see it now? :) Allah SWT wants you to be happy, that's why He's given you an infinite list of blessings and things to make you happy. Allah SWT loves you and wants to see you happy, that's why He ordered you to pray five times a day. Start everything with Allah SWT's name and finish everything thanking Allah SWT. So you could remember that you're too blessed to be stressed, and smile again and again and again. :') You look gorgeous honey :) *Happy*

"Disebalik awan yang tebal, Tuhan sembunyikan matahari dan siapa tahu, disebalik awan itulah, Tuhan hadiahkan pelangi."

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. For all what we have. Don't you notice that we're a Hardcore Defaulter. Atau dalam bahasa yang mudah kau fahami - Peminjam Tegar. Kerana kita, hanya dipinjamkan nyawa, kasih sayang, hela nafas, kudrat, kebijaksanaan akal dan segalanya di sekeliling kita. Kau perlu ingat, kau hanya pinjam. Aku ulang, kita cuma pinjam dari Dia yang Maha Pemurah. Makanya, bersyukurlah. Bersyukurlah semahu - mahunya. And just keep believing that in every single things happened in this life, you've to accept and redha. Redha in everything. As people said, "If you want the rainbow, you gotta put up with the rain." Subhanallah Alhamdulillah. Sampai bila kita mahu merintih? Sedangkan musibah itulah yang menjadikan kita kuat. Sangat sangat kuat :)

"Jalan dakwah itu juga sememangnya diwarna - warnikan dengan ujian - ujian dari Allah sehingga kita bertemu dan melihat wajah Allah. Subhanallah."

Jangan terlalu rakus makan 'gula - gula' nanti dapat kencing manis dan bila sesekali sakit kepala, penawarnya adalah 'panadol' yang amat pahit. Dalam erti kata lain, yang manis itu jangan terus ditelan kerana yang manis itu bukan semuanya baik. Kadang - kadang yang manis itulah racun dan yang pahit jangan terus dibuang. Kadang - kadang yang pahit itulah penawar. Inilah realiti kehidupan yang sementara. Tiba - tiba, alunan melodi Pelangi Petang bermain main dalam kepala. *Sengeh* Biar apa pun berlaku, ingatlah bahawa, kita berpijak di bumi yang nyata, dan sakit itu memang menyeksakan. Tetapi bukankah dari sakit itulah dapat menghapuskan dosa? Maka, jadikanlah yang pahit itu sebagai kemanisan hidup kerana dari yang pahit itulah kita belajar erti hidup dan janganlah terlalu mengagungkan perbuatan manis kerana kemanisan itu sering diakhiri dengan kemudaratan.

Mohon maaf andai tershashul bahasa. Gua bukan budak band 6 yang petah slang omputihnya. Bukan juga pendebat penuh emosi melontarkan hujahnya. Hoho. Aku adalah aku, yang 'can't live without you'. Oh you - Mr. Rainbow. Terima kasih kerana hadir tatkala hujan menerpa. Terima kasih kerana sentiasa menceriakan hidup aku. Terima kasih kerana kau setia tatkala suka atau pun duka. Terima kasih Mr. Rainbow. Sungguh aku chenta kamu. Semoga aku kan temui Sang Sunan seperti kamu. Hewhew.




Tolonglah aku sangat OBSES dengan kau. Tolonglah aku sangat GILA kan kau. *Menakutkan*. Percayalah, aku tak mampu hidup tanpa kau! Saat pertama kali aku lihat kau, aku amat tertarik. Tertarik dengan keceriaan kau. Yang selamanya, akan menjadi kekuatan bagi aku. Dan aku yakin seyakin yakinnya bahawa Allah itu Maha Adil. Kerana Dia pasti hadirkan kau tatkala aku lumpuh dek musibah duniawi. Terima Kasih Tuhan atas chenta ini. And I'm such a loser if I didn't know how to appreciate that. Alhamdulillah. Semoga kau sentiasa sudi mewarnai hari indahku hingga penghujungnya 

PS. Mr. Rainbow aku bukan manusia. Tapi dia yang ini. Muehehe.


Even though ramai sahabats aku anggap kau tak secocok dengan aku. Aku tak peduli bhai :D Aku sayang kau till I die lah Mr. Rainbow. Jumpa lagi Sem 3 nanti. Melekat tak hengat di tangan ku. Hoho. *Sarcastic* - cukuplah untuk describe diri aku yang gomar melalut ni. Well, inilah sifir kehidupan :') Salam Sayang from Mrs. Rainbow. Okay, Mrs. Rain pun jadilah :D

Awat hang cute sangat? Muehehe.

PPS. Yes. I'm addicted with rainbow thingy. Thanks to tumblr that makes me fall in love with rainbow. Btw, ingat lagi profile picture aku yang dulu? Rindu gila weh.

Siapalah aku hendak menduga kehebatan Tuhan Pencipta Mr. Rainbow. Subhanallah :)

Engkau tiba bagaikan pelangi,
Tak bercahya namun kau berseri,
Tapi cukup menghiburkan,
Hati ini.
 *Sudirman - Pelangi Petang*
 - farhanaselamat -

Friday, January 13

what a dayy.

Assalamualaikum Sahabats. How's life? Awesome? Good job :D Alhamdulillah. Praise be to Him the Maha Awesome. Subhanallah.

Yesterday, was 12.01.12 :) Nice date isn't it?
Yeah, and of course yesterday was a very nice day with a very nice event :) Alhamdulillah, I'm just being grateful for the chance that Allah had given to me to spend my time with my loves one. Absolutely, everyone experience this. And as all know, the best memories have come from days spent in school, hanging out with friends, playing together on the school field, praying together in Musolla, eating together at DM and everything that we did together. Believe me. For the rest of your life, you will remember those good times with fondness and love. Sure, sometimes you just don’t want to go to school. The thought of getting up in the morning to get to school made you want to puke. But now, I bet you. You'll miss it damn much. Hoho. And I just wanna say that I love my school. I really do. Did I tell you I love my school before? I love my school. I really do :D

I'm going there with my 3 Sahabats and guess what, the school is quite change. Ohmai ohmai. Awat la bilo den dah habeh sekolah baru nak gempak gempak cenggitu. -___- Okay, now I understand. Difficulties of the past will benefit the next generation. And I, as an Alumni are really proud of what my school, teachers and juniors had achieve. Alhamdulillah. Semoga kejayaan tersebut sentiasa diberkati dan berpanjangan. Amin.

A lil change about my Dear School. A lil? Big change, I think. And I'm so so so jealousy! >.<
Let's enjoyed the pix ya :D

First first sampai terus nampak skrin nih, and we're WOW sebentar! Ahaha. Kuno sebentar. Yelah, InteJ kan baru ditabalkan sebagai Sekolah Kluster tahun lepas and kami tak sempat ah nak men - tengok benda alah ni. That's why eksaited semacam. Hoho.

Still the same. Harmonies scenery ever. However, there's a bit additional materials. Nampak tak signboard yang kuning tu and the blue one kiri kanan nya? Yang kuning tu rasanya dah ada dari dulu, tapi yang biru tu dulu takda. Ape ke benda nya tu kan? Okay, board tu board countdown SPM and PMR. And the CGPA target. Dulu kan cam takda function sangat an letak kat ruang legar, but now dah jadi macam mercu tanda and perangsang untuk mereka. Okay, bad news I think. Erm, tak lama lagi PMR nak dilupuskan, harap maklum :(

Ruang Legar. Geng RLMB mesti rindu tempat ni kan? Hehe. Okay, ruang legar dah cantik dah tau sekarang. Siap ber - tile bagai. And sampah pun totally 0% Pergh, wa tabik sama adik adik wa lah :D Btw, sebelah kanan ruang legar ni ada Pusat Akses baru tau. Sorry, lupa nak snap gambo Pusat Akses baru tu. It's look more comfortable than before.

Okay, the journey continues to Susur Gajah and Aspuri :) Wee. My beloved Hostel Rabiatul Adawiyah. Ahaa, nampak karpet merah ni? Kalau nak tahu, semua tempat ada benda nih. Okey fine :) You know what's the symbolic? It potrays that InteJ is always welcoming their students to come back here. Awh, terharu terharu :) Haha.

Hey Sahabats. Welcome to my Dormitory - Usamah Four. Ekeke.

Well, this is my dorm since Form Four. As I enter this dorm, all sorts of memory running in my mind. Owh, I miss them :') Okay, it's so so so bright kan? Kuning lah pulak kan. Even though yellow is not my fav, but still I can live with this yellow thingy for about 2 years. Hoho. Guess what, the veil is totally in yellow. Nice right? Serious jealous! Ergh  >.<

Dulu dengan badge Pelajar but now dengan badge Pelawat yang kuning tu. Ekau dah tuo farhana, sodar tuh! T_T Haa, nampak tak Durah yakni junior sebelah ana nih? Dia pakai baju oren. Btw, just nak inform yang sekarang baju sukan diorang kaler oren. If ada merentas desa ke, diorang pakai ah baju ni. Baju yang ikut rumah tu just pakai time PJ. Best jugek kaler orenggg! >.<

Baik. Actually banyak lagi perubahannya. Tentang silibus subjek Science Form 4 yang dah bertukar bahasa. Haha. Teringat pulak Cikgu Suhaila sebut. Awak nak tahu Golgi Apparatus tu apa? Jasad Golgi. Dan kami pun serentak. Bhahahahaha. Arithmetic jadi Janjang. Integration jadi Kameran. LOL. Tapi kesian jugak dekat budak budak ni. Agak parah lah kan bila nak sambung kat U nanti, kan? Awatlah depa pi tukaq. Hmm. Okay, next tentang DM. Hari tu tak makan pun dekat situ tapi budak budak ni eksaited bona nak koba yang DM dah tukar orang lain, lagi best, lagi bersih, lagi besar makanannya. Pergh. Sabor jelah kan time tu. Sengaja ya kamu kamu nih nak bagi akak cemburu tahap infiniti. T_T Takpe takpe. Hee. Then, ranking kelas pun dah tukar. Dulu start Abu Bakar (AB), Umar Al Khattab (UK) then Uthman Affan (UA). But now, dah terbalik. Yang ranking atas kelas UA, then diikuti UK and AB. Haa, satu lagi yang agak menarik is setiap kelas punya pelan kedudukan kelas sama, Bentuk U. Ana pun tak tahu what's the purpose Bonda buat macam tu. And tak silap sebab nak ikut arah kiblat. Ana pun tak faham. Takpe, I know Bonda has her own agenda bout that :) Last but not least, Baju PSS (Pengawas Pusat Sumber) dah tukar warna Purple. Ouch. Cantik sehhh. Dan tak pasal pasal den di cop budak PSS baru sebab berbaju Purple semalam. Haha. Apa apa lah cikgu, asalkan saya nampak muda ^_^ Hurm, I think itu je rasanya nak cito. Actually, banyak je benda yang terjadi semalam. Cukuplah ia menjadi kenangan terindah dalam memori hidupku. Cewah! ^_^

Btw, cikgu cikgu pelik dengan aku yang ambil course Finance. Huhu. Ingatkan ambil Medic ke Engineering ke kan. But then end up dengan Finance. Bak kata Cikgu Ain, kalau awak ambil Prinsip Akaun dulu, saya boleh terima lagi lah awak ambil Finance. Hehe. Rezeki saya cikgu, nak buek cano. Saya cuma nak cikgu doakan yang terbaik saja untuk saya. Terima kasih cikgu! :D Hurm. Actually, agak terkilan jugak semalam sebab tak dapat jumpa semua cikgu sebab kitorang datang agak lewat. Dalam pukul 12 baru sampai and on that time cikgu cikgu pula tengah meeting. Then, after zohor tu jugak rushing jumpa cikgu cikgu sebab lepas tu pulak diorang ada latihan merentas desa. So sad :( Asif kepada cikgu cikgu yang saya tak sempat nak ketemu. Kita ketemu di Facebook ya (Ayat Penenang) :D

Alhamdulillah. However it is, thanks to para Ir. yang sudi gather for a happy visiting - school day nih. Hee. Yang sudi drive jauh jauh. Yang sudi pinjamkan masa sehari. Yang sudi menunggu bersaat - saat. Yang keletihan ke hulu hilir. Thanks korang. Apa apa hal roger yea. What a dayy :)

They're my soulmates. Thanks Sahabats. Thanks for the tarbiyyah. Hope to see you all one day. Insha Allah :)


School, place where we learn all the basic major things about life :') All the dramas, the happiness, the sadness, all the memories. School is really like a heaven of peace. People care. And the caring that makes it differ than the others. I truly love it. Because no matter how much you think you hate your school, you will always miss it when you leave. Semoga kita terus bersatu atas jalan juang dan dakwah ini. Semoga aku, kamu dah mereka terus bersatu sebagai sahabat, teman atau kawan. Selamanya bukan lawan. May Allah Bless.


PS. Insha Allah we'll meet again InteJ. Thanks for the nostalgic moment :')
PSS. Okay, my Muet's result is awesome. Haha. Awesome lah sangat, hari tu pun gabrah. Ahaks, teringat kisah MUET hari tu. Alhamdulillah sedang sedang je resultnya. Okay, fine lah, actually teruk gilaaa. And I think I wanna repeat it. Berbaloi tak? Hmm. Still wondering bout that.
PSSS. Lupo nak cito, actually kitorang pi ambil Sijil SPM and Sijil GCE O. So, haiya nazhabu ilal madrasah!


Ilmu Memantapkan Iman.
Semoga kamu tidak lupa tentang itu, 
wahai Sahabat Fivers :')
- farhanaselamat -