Monday, January 16, 2012

mr. rainbow.

Assalamualaikum peeps ^_^ Hope you guys always in a great condition from day to day. Insha - Allah.

How do I live without You. Okay. Seems like that sentence is very familiar right? Well well. I'm sure that you'll expect that I'm gonna sing this Leann Rimes' song. Hewhew. You're wrong dudes, absolutely wrong! *Tetiba* Ngahaha. Okay, apa kau merepek ni Farhana oi? Muqaddimah lebih lebih pulak XD Okay okay. It's not about Leann Rimes' song. It's about us :) Yeah! Let's proceed.

Alhamdulillah, we're still here. Keep on doing our daily routine from day to day. However it is, didn't you ask yourself? Are you thankful enough living in this world? Did you ever feel like even though you're praying, you still feel hollow and unfulfilled? I'm pretty sure everyone has been down that road before. I'm pretty sure every single one of us someday has treated prayer as one pillar you're just obliged to do. But what to do when one feels so helpless?

Come. Sit down with a paper and a pen in your hand. Divide the paper with a margin in the middle. Write a numbered list of whatever could possibly be burdening you right now, from the simplest things, to big things. Done? Now, write another numbered list of the things you're thankful for in your life. List down everything too, from the computer sitting on your lap, to this blog you can express yourself through. To the delicious pizza you had last night, to the awesome new jeans you just got, to the safe country you're living in. To the clean water you're drinking, to your eyesight, to your parents. Just pour everything down.

Okay now, seems that you couldn't write down everything you're thankful for, yeah? The list is just way too freaking long! It's actually uncountable! Do you see what I mean? Can I see a smile on your face now? :) That's why we're obliged pray. Because praying is thanking and praising Allah SWT for all that He's given you. Because when you pray, you're supposed to remember the uncountable list and how it compares to the other list. Like an ocean compared to a lake! Whenever you remember this, you remember that Allah SWT could definitely flip the list around if He wants to. But Allah SWT doesn't, because He loves you. Do you see it now? :) Allah SWT wants you to be happy, that's why He's given you an infinite list of blessings and things to make you happy. Allah SWT loves you and wants to see you happy, that's why He ordered you to pray five times a day. Start everything with Allah SWT's name and finish everything thanking Allah SWT. So you could remember that you're too blessed to be stressed, and smile again and again and again. :') You look gorgeous honey :) *Happy*

"Disebalik awan yang tebal, Tuhan sembunyikan matahari dan siapa tahu, disebalik awan itulah, Tuhan hadiahkan pelangi."

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. For all what we have. Don't you notice that we're a Hardcore Defaulter. Atau dalam bahasa yang mudah kau fahami - Peminjam Tegar. Kerana kita, hanya dipinjamkan nyawa, kasih sayang, hela nafas, kudrat, kebijaksanaan akal dan segalanya di sekeliling kita. Kau perlu ingat, kau hanya pinjam. Aku ulang, kita cuma pinjam dari Dia yang Maha Pemurah. Makanya, bersyukurlah. Bersyukurlah semahu - mahunya. And just keep believing that in every single things happened in this life, you've to accept and redha. Redha in everything. As people said, "If you want the rainbow, you gotta put up with the rain." Subhanallah Alhamdulillah. Sampai bila kita mahu merintih? Sedangkan musibah itulah yang menjadikan kita kuat. Sangat sangat kuat :)

"Jalan dakwah itu juga sememangnya diwarna - warnikan dengan ujian - ujian dari Allah sehingga kita bertemu dan melihat wajah Allah. Subhanallah."

Jangan terlalu rakus makan 'gula - gula' nanti dapat kencing manis dan bila sesekali sakit kepala, penawarnya adalah 'panadol' yang amat pahit. Dalam erti kata lain, yang manis itu jangan terus ditelan kerana yang manis itu bukan semuanya baik. Kadang - kadang yang manis itulah racun dan yang pahit jangan terus dibuang. Kadang - kadang yang pahit itulah penawar. Inilah realiti kehidupan yang sementara. Tiba - tiba, alunan melodi Pelangi Petang bermain main dalam kepala. *Sengeh* Biar apa pun berlaku, ingatlah bahawa, kita berpijak di bumi yang nyata, dan sakit itu memang menyeksakan. Tetapi bukankah dari sakit itulah dapat menghapuskan dosa? Maka, jadikanlah yang pahit itu sebagai kemanisan hidup kerana dari yang pahit itulah kita belajar erti hidup dan janganlah terlalu mengagungkan perbuatan manis kerana kemanisan itu sering diakhiri dengan kemudaratan.

Mohon maaf andai tershashul bahasa. Gua bukan budak band 6 yang petah slang omputihnya. Bukan juga pendebat penuh emosi melontarkan hujahnya. Hoho. Aku adalah aku, yang 'can't live without you'. Oh you - Mr. Rainbow. Terima kasih kerana hadir tatkala hujan menerpa. Terima kasih kerana sentiasa menceriakan hidup aku. Terima kasih kerana kau setia tatkala suka atau pun duka. Terima kasih Mr. Rainbow. Sungguh aku chenta kamu. Semoga aku kan temui Sang Sunan seperti kamu. Hewhew.




Tolonglah aku sangat OBSES dengan kau. Tolonglah aku sangat GILA kan kau. *Menakutkan*. Percayalah, aku tak mampu hidup tanpa kau! Saat pertama kali aku lihat kau, aku amat tertarik. Tertarik dengan keceriaan kau. Yang selamanya, akan menjadi kekuatan bagi aku. Dan aku yakin seyakin yakinnya bahawa Allah itu Maha Adil. Kerana Dia pasti hadirkan kau tatkala aku lumpuh dek musibah duniawi. Terima Kasih Tuhan atas chenta ini. And I'm such a loser if I didn't know how to appreciate that. Alhamdulillah. Semoga kau sentiasa sudi mewarnai hari indahku hingga penghujungnya 

PS. Mr. Rainbow aku bukan manusia. Tapi dia yang ini. Muehehe.


Even though ramai sahabats aku anggap kau tak secocok dengan aku. Aku tak peduli bhai :D Aku sayang kau till I die lah Mr. Rainbow. Jumpa lagi Sem 3 nanti. Melekat tak hengat di tangan ku. Hoho. *Sarcastic* - cukuplah untuk describe diri aku yang gomar melalut ni. Well, inilah sifir kehidupan :') Salam Sayang from Mrs. Rainbow. Okay, Mrs. Rain pun jadilah :D

Awat hang cute sangat? Muehehe.

PPS. Yes. I'm addicted with rainbow thingy. Thanks to tumblr that makes me fall in love with rainbow. Btw, ingat lagi profile picture aku yang dulu? Rindu gila weh.

Siapalah aku hendak menduga kehebatan Tuhan Pencipta Mr. Rainbow. Subhanallah :)

Engkau tiba bagaikan pelangi,
Tak bercahya namun kau berseri,
Tapi cukup menghiburkan,
Hati ini.
 *Sudirman - Pelangi Petang*
 - farhanaselamat -

4 comments:

Anonymous said...

RAINBOW CANTEKK,,;)

farhana | selamat said...

@anon..
thanks anon cantik :)

iqbalsyarie said...

Ya. Blog ini cantik.

Yet, memang betullah yang Allah nak kita happy. Dan takrifan happy itu tidak seringnya harus dengan ketawa, kerana happy itu kadangkala ada dalam tangisan :)

farhana | selamat said...

@akh iqbal..
betul, sesungguhnya senyum dalam tangisan itu lebih bermakna.

blog ini biasa biasa saja. shukran sebab drop by sini.