Monday, February 06, 2012

muhammad mustofa.

Kau masih tersenyum mengubat lara
Selindung derita yang kau rasa
Senyuman yang mententeramkan
Setiap insan yang kebimbangan

Oh sukarnya untuk umat menerima
Bahkan payah untuk Umar mempercaya
Tetapi iman merelakan jua
Bahawa manusiakan mati akhirnya


* * *

Tinggallah nabi seorang diri
Hilanglah insan yang dikasihi
Tinggallah nabi seorang diri
Mengajarnya hidup berdikari

Anak yatim anak yang mulia
Dilindungi Allah setiap masa



Adakah dipeduli?
Adakah diraikannya?
Adakah diingati sejarah perjuangan Nabi SAW?
Adakah didalami akhlak dan keperibadian Nabi SAW?
Adakah dimanfaatkan cuti umum itu dek kerana kasih dan cinta kepada Nabi SAW?
Tepuk dada. Tanya Iman. Allah :')
Landasan sudah ada, semuanya di tangan kita.
Masuk atau sebaliknya.

"Tidak sempurna iman kamu sehingga aku kamu lebih cintai daripada diri kamu sendiri."
Dan Sayyidina 'Umar berkata.
"Ya Rasulullah aku mencintaimu lebih daripada diriku sendiri."
(HR Bukhari)

Assalamualaikum, awak dah selawat hari ni? Jom! Allahumma Solli 'Ala Muhammad :')

Ya Muhammad Nabiyyuna, maafkan kami umat akhir zaman. Yang tiada malu melakukan maksiat. Yang tiada segan melakukan dosa durjana. Yang banyak bergoyang kaki tatkala Islam semakin tenat. Maafkan kami Ya Rasulullah. Maafkan kami Ya Muhammad. Maafkan kami Ya Nabiyyuna. Sungguh, sebak sekali diri ini pabila menyingkap segala yang kau dan para sahabat lalui demi umat mu kini. Allah.. Mulianya dikau wahai Qudwah Hasanah. Semoga Allah berikan kekuatan untuk berjuang menyambung seru mu. Insha - Allah. Amin.

Sungguh, kau amat mulia.

"Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa berselawat ke atas Nabi."
(Surah al - Ahzab : 56)

Kesempurnaan iman seseorang itu amat bergantung pada kecintaannya terhadap Rasulullah dan para Malaikat sentiasa memuji baginda. Insha - Allah. Semoga awak, saya dan kita dilindungi Allah Subhanahu Wa Ta'ala, Tuhan Maha Pencipta dan Rabbul Alamin yang menciptakan segala isi tujuh petala langit dan tujuh lapisan bumi serta kesekelian makhluk makhluk baik yang ghaib mahupun yang zahir. Wah wah! ^_^ Allah Allah Bismillah. Alhamdulillah. Kbai!


Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud.

"Seseorang yang tidak mempunyai perasaan kasih sayang kepada orang lain, maka orang itu tidak layak mengharapkan kasih sayang daripada orang lain untuknya."

"Kasihanilah orang yang di bumi, nescaya penduduk di langit akan mengasihanimu."

Sejauh mana kecintaan kamu kepada Baginda? Sedalam Lautan Pasifik? Seluas Kota China? Setinggi Banjaran Himalaya? Tentukan. Moh kita increase kan Kasih Sayang kepada Baginda Rasulullah rapidly selamanya.

Orang lain Valentine, kita Rasulullah SAW.
Orang lain cinta sebatas dunia, kita cinta yang menembus syurga.
- Hilal Asyraf -

Insha - Allah Amin.

PS. Saya tahu, hari ni dah masuk 13 Rabiul Awal. Apa pun, ia masih tidak membantutkan semangat saya untuk mencoret entry khas buat DIA :)
PPS. Oh ya, Barakallahu lakuma buat My Sepupu. Ejan and wife. Yakni anak Mak Long yang bongsu. Beliau baru 24 okay. Agak muda lah jugak bagi seorang Bujang - an. Apa - apa pun, semoga kekal hingga ke sorga! Amin. ^_^


Okay, fine. Kalau nak diikutkan, memang Adat Perkahwinan kat Johor lah kan guna tol tol segala. Haha. Mine? Will not be like this kot. Asbabnya, serius agak banyak expenses yang perlu digunakan plus mungkin akan berlakunya pembaziran. "Innal mubazzirin kaanu ikhwaana shayaatiin." (Sesungguhnya orang - orang yang membazir itu adalah saudara - saudara syaitan). Kan? Hihi. Kata orang, "Biar mata anak, Jangan mati adat." Kata saya, "Biar mati adat, Jangan mati anak." Haha. Acewah. Apa - apa pun, rewang time is really really really enjoying! Walaupun, secara jujurnya, saya takdelah tolong banyak mana pun. But at least, serious best bila sambil - sambil buat kerja tu, kita sembang - sembang dengan sepupu - sepapat. ^_^ Dan bagi saya, kenduri kendara itu sangat EKSTREM. Lagi lah untuk mereka yang hidup bermasyarakat. Well, silap tempat ah kalau niat buat catering kat kampung kan :D Mahu dipulau dek orang kampung. Ye tak?

"Dek eih wes mantu?" - Soalan cepumas seh. Hihi. >.<
Tak paham? Baik, abaikan saja. ^_^

"Live the moment. Cherish the present. Anticipate the future. Frame the yesteryear." 
(Hlovate, Contengan Jalanan)

Salam, sekian celotehan.
- farhanaselamat -

6 comments:

Ibnu Hanaffi said...

Salam.

Read this entry. For one thing, we have many good things in common e.g. I love quotations too (read a lot from your entry haha)

Keep writing. It's nice to see people inspiring others. And the bloggers I respect the most are those who update their blogs regularly. Coz I know it's difficult, I feel it too ;-)

"I'm a Muslim. Kill me and call it a Mistake. Imprison me and call it a Security Measure. Exile me and the masses and call it Progress. Do rob my rights, invade my land, declare me a terrorist and call it a Victory. But, listen I'm a MUSLIM and will remain a MUSLIM FOREVER."

This is wonderful and I like it.

Salam ukhuwah fi sabilillah =)

Wassalam

-Ibnu Hanaffi

P/S: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

farhana | selamat said...

@ibnu hanaffi..
salam kembali. yeap! that's the purpose why i'm blogging today. Alhamdulillah, Allah gives the spirit and ilham to inspired myself and others. insha - Allah daiman. JZKK :)

Muhammad Sulaiman said...

"Ummati...Ummati...Ummati"
Junjungan Besar Nabi Muhammad begitu ambil berat akan umatnya, yakni kita... Kita? Rasanya layak tak kita mendapat syafaat beliau kelak di Padang Mahsyar? Sirah Nabi pun begitu jarangnya dibelek kita... Kawan yg lain pun begitu susahnya kita nak mengajak kepada kebaikan, menjauhi yg mungkar... Sedangkan sekarang wujudnya Al-Quran yg telah dibukukan dan semacam lagi teknologi.. Semoga kita tak tergolong dalam golongan sebegitu...

"Tak paham? Baik, abaikan saja"
Faham,tak payah abaikan, rite?
Haha.. Jhowo jhowo (dengan kepekatan bahasanya).. Adik woitt dah ber-menantu?
Jawabnya belum la fana.. Nikah pun belum lagi nih... Haha..

farhana | selamat said...

@sulaiman..
benar belaka! serius, jauh sekali. namun, pengharapan disaingi usaha itu sangat perlu. semoga kita tak jatuh selagi Allah masih m'bantu kita untuk bangun. rasulullah qudwah hasanah sepanjang zaman. "persefahaman asas perpaduan ummah." wallahu a'alam.

eh? yeke? tu maksudnya. err..
okay silap, lupa nak cakap yang soalan tu diajukan kpd ayah. dan masa tu pulak, sesat dok dengar orang2 tua borak. haishh ~ terasa di situ! =.='

baik, masih tak layak utk bercerita ttg itu. wallahu a'alam :)

D-SIM said...

"Tidak sempurna iman kamu sehingga aku kamu lebih cintai daripada diri kamu sendiri."

this is shocking as I know. . that's beyond my effort. Anyway, thanks for the entry~

farhana | selamat said...

@D-SIM..
no matter what, we still have the chance to improve ourself. just keep faith. i.Allah. cinta Allah, cinta Rasul - Nya. afwan.