Friday, February 10, 2012

he always there.Suatu hari, si ibu sedang mengait sulaman dengan penuh teliti. Oh ya, si ibu sememangnya handal dalam bab - bab menyulam ini. Dari hari ke hari, satu persatu objek yang disulam oleh si ibu. Sedang beliau leka menyulam, datang si anak menghampiri ibunya. Memandangkan si ibu duduk lebih tinggi dari anaknya, terpaksalah anaknya mendongak ke atas melihat apa yang sedang dilakukan oleh ibunya. Namun, si anak mulai hairan, dia cuma lihat ada benang - benang yang berselirat di bahagian bawah sulaman. Lantas si anak bertanya, "Ibu, apa yang sedang ibu lakukan?" Fikirnya, si ibu hanya menghasilkan corak yang begitu buruk dan tidak berfaedah. Mana taknya, serabut sungguh sulaman si ibu. Namun begitu, si ibu meminta anaknya bersabar menunggu hasilnya. Akhirnya, hasil sulaman si ibu pun siap. Beauty! Begitu indah hiasan bunga, pokok, rama - rama yang berwarna - warni yang dihasilkan oleh si ibu. Terpegun si anak melihat betapa cantiknya gambar yang di atas berbanding benang - benang yang berselirat di bahagian bawah. Si ibu pun mula berkata, "Wahai anakku, manusia yang berada di bawah selalu melihat banyak cabaran, rintangan dan kekusutan dalam kehidupan tanpa melihat hikmahnya. Sebaliknya manusia lupa bahawa ada suatu pandangan yang 'Di Atas', Our Rabb The Almighty Ever yang sedang menyulam kehidupan kita dengan begitu teratur dan sempurna." Nampak kan? Sweetnya Allah! ^_^ Ana Uhibbu Allah Daiman


"Adakah kamu menyangka, kamu akan masuk syurga sahaja dan tidak akan datang (malapetaka) kepadamu seperti yang telah datang kepada orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa kemiskinan dan kemelaratan yang amat sangat dan mereka gementar (ketakutan) sehingga berkata rasul dan orang yang beriman bersamanya. Bilakah tibanya pertolongan Allah? Ingatlah, bahawasanya pertolongan Allah itu hampir tiba." (Surah al - Baqarah : 214)

Dalam kehidupan pasti ada cabaran, suka dan duka. Tidak bernama kehidupan tanpa cabaran, ia ibarat warna - warni yang menghias diri. Namun, seberat mana masalah yang menimpa, jangan mudah berputus asa. Rahmat dan nikmat Allah sentiasa meliputi kita. Sebenarnya tujuan Allah menyakitkan adalah bagi menyembuhkan, begitu juga Allah menyempitkan adalah untuk meluaskan. Hebatnya perancangan Allah bagi menguji hamba - Nya. Once ayah pun pernah cakap, "Orang gagal sering melihat beban kesusahan setiap kali di landa masalah manakala orang berjaya melihat peluang memajukan diri di sebalik masalah." Sungguh! Itu benar.


Awak tahu? Allah tidak akan bebani kita lebih daripada apa yang kita boleh pikul. Biarpun Dia bebani kita seberat - beratnya sedemikian. Sebenarnya ini semua kerana, Dia tahu, bila kita jatuh, bila hati kita tercalar, dan ada luka - luka terbuka, kita akan begitu banyak bersabar, bertoleransi malah kita punyai kuasa untuk berdiri kembali. Ya kita semua merungut, bersungut dan menangis bahkan berkata 'Mengapa Saya!' tetapi, mengapa kita lupa bahawa permainan hidup ini adalah ujian. Allah menciptakan kita untuk bersama - Nya, bukan menjauhi - Nya. He is always by our side, He is our shadow and our guiding light. Merci Ya Rabb!

Butterflies can't see their wings. They can't see how truly beautiful they are, but everyone else can. People are like that as well. Right?

Oh Allah, don't let us ever turn away from You, no matter how many trials and difficulties You test me with. Let these difficulties serve to make us stronger and more sincere to You. Amin Ya Rabbal Alamin.

PS. Cabaran mematangkan diri. Kan?
PPS. May Allah ease my way. Please be nice to me dear Macro, Biz Management and Critical Thinking. Sincerely, Me.

Kalau ada kemahuan dan usaha, 'halangan' itu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa - apa.
(Hlovate, Contengan Jalanan)

Assalamualaikum, see ya!
- farhanaselamat -

4 comments:

Azree Suhazree said...

betul. kisah yg sangt menarik dan bermanfaat. thanks.

Iezza Syaida said...

love reading your blog. setiap post menarik, including this one. banyak pengajaran~ thanks kak. :D

farhana | selamat said...

@suhazree & @syaida..
semoga bermanfaat untuk kita semua. i.Allah. afwan and syukran for dropping here. JZKK! ^_^

Anonymous said...

naize.. :) -RG