Monday, April 9

ketika chenta ini menyapa.

Dikala cinta menyapa,
Dunia begitu indah berwarna,
Bunga - bunga di hati bersemi,
Harum mewangi bagaikan kasturi.
Walaupun cinta tak berwujud,
Namun ia menguasai hidup.

Tatkala hati tersentuh cinta,
Walaupun cinta itu tak berwarna nyata,
Tetapi ia membekas biru di kalbu,
Wahai Sang Maha Pencipta cinta,
Indahnya cinta adalah kurniaan - Mu :')



Who is she?
A lover she is.

"I see. She has someone already?"

Oh. So then that word 'lover' MUST be understood as you already have someone?
So that's why you're lover?

She's a lover because she has her God to love.
She's a lover because she has that one man named Muhammad ibn Abdullah to love.
She's a lover because she has her parents, family, and friends, to be loved to.
She has her religion, she has the Ummah, she has herself, to love.
And of course, she had found her new lover there.
Where the moon appear, brings the heart of the child. 

Well, love itself holds thousands of meaning.
Don't judge. Just spread it ^_^

"Tidak sempurna iman seseorang itu selagi dia tidak mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya." (Hadis)

Hari ini, aku banyak belajar dari mereka. Kasih, sayang, cinta, bahagia, ceria dan gembira. Masha - Allah. Hebatnya rasa ini wahai Tuhan :') Terima kasih atas kesempatan ini. Aku masih lagi berpeluang untuk merasa bi'ah yang aku rindui kini. Laungan merdu suara mereka membawa aku kembali ke zaman itu. Oh Tuhan, indahnya. Berjemaah setiap 5 waktu sehari semalam, menghadam keperluan jasmani dan rohani bersama - sama, beriadah bersama dan segalanya bersama - sama. Segalanya terimbau kembali. Rindu rindu :') Well, menu makanan nya pun tetap sama dari dulu sampai sekarang. Still ada labu kuning tu, still ada telur hancur tu, still ada daging black pepper tu. Wuhuu ~ Mahu kembali ke zaman itu! Mungkinkah? :|

Oh ya, lupa pula untukku cerita kan. Inilah dia "CHENTA". Sang sahabat kepada sahabatnya yang lain. Mereka saling bersuapan, mereka saling berpeluk erat. So sweet! ^_^ Sempat juga untukku rakamkan detik ini. Andainya kesemua kita di bumi - Nya ini sebegini, pasti aman dan bahagia hidup ini kan?

"Ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya." (Imam Al - Ghazali)

Alhamdulillah, everything goes smoothly :) Usai sudah memecahkan ais, ber - LDK dan diselangi beberapa makanan rohani untuk kegunaan mereka di masa hadapan. In return, at the same time, I'd learnt many many new things on how to manage a big event. Tentang teknik, kreatif, inovatif, berkepimpinan, berkeyakinan dan sebagainya. Alhamdulillah, Allah pilih aku untuk merasa nikmat ini. Thanks Allah! That's what I want you to know. Betapa nya aku terhutang budi dan belas kepada - Mu wahai Pemilik Rasa Bahagia :') Dan tiga hari yang berlalu itu sebenarnya belum cukup panjang kerana aku belum cukup puas untuk menggali dan memberi ilmu kepada hadek hadek yang sangat ku chentai ini :') Semoga segala ilmu yang hanya sekelumit dari insan yang kerdil ini, adik adik abdikan hanya semata - mata kerana Dia ya! ^_^ Simpanlah segala memori indah kita bersama di hati dan kotak minda adik - adik agar ukhwah dan chenta ini berterusan hingga ke Jannah - Nya. Insha - Allah! ^_^ Sayang adik adik dan rakan fasi semua kerana Allah. Tengsomac kepada semua fasi dan commitee yang menjayakan program ini dan memberi tunjuk ajar kepada saya yang baru sahaja meniarap di dalam ruang yang kecil ini. Love you all lillah :D

"My love is like a rose divided into two, the leaves I give to others, but the rose I give to you."

That's me! ^_^ Hasil nukilan adik Faezul untuk kakak fasi nya. Sweet kan adik ni? Terima kasih dik :') 

It has becoming like some sort of ritual. The same event on different days, just, it has becoming even more beautiful. Thank You to Allah. I believe in Him, on every moment and always. Thus, I have to remain strong aren't I? What more could have I ask for? These are just beautifully written for me, I'm happy!

The days are repeating itself. Still, there's a lot more to come. Thank You Allah, the stories You've narrated are the best than any novels I have ever read. Please remind me to be thankful, always. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah :)

Kini aku rindu, siapa mampu mengubati? :')

PS. Best wishes to hadekhadek FT yang sedang menempuhi Final Exam start hari ini hingga khamis ni. Insha - Allah. You all deserve the best! Rabbuna yusahhil. Amin. Not forgotten, to all my Matrician friends, Happy Final Exam! ^_^
PPS. Ya Allah permudahkan segala urusanku.
PPPS. Aku masih bisa ber - belog, biarpun aku punya 1001 kerja yang belum bersentuhan. Semoga Allah berkati :)

Rindu sama adikadik SMA Bukit Ibam :')
- farhanaselamat -

2 comments:

Anonymous said...

besnyee. ;D

farhana | selamat said...

best! best! ^__^