Wednesday, August 22

lebaran ini.

"Anak siapa ni?"
"Bila masa pula bersalin ni?"


Dan, bertalu - talu juga lah soalan yang diutarakan kepada Puan Mama. Oh, kami adik beradik ni, dah tergelak - gelak saja bila soalan dan jawapan yang sama asyik berulang di setiap rumah yang kami kunjungi. Apalah nasib kamu ya, Wahai Umar :)

Sudah semestinya. Raya tahun ini cukup berlainan bagi keluarga ku. Yalah, mana taknya, bila di tambah pula dengan seorang lagi penceria suasana sehari - harian. Tudiaaa, Umar Yahya, adikku yang hensem lagi bergaya :P Yang sudah pandai meniarap dan melakukan stunt - stunt hebat! Dan pastinya yang sudah tidak menangis over over macam dulu - dulu lagi dan sudah pandai hisap jari. Wuhuuu! Adik Umar. (Y)

Umar kini sudah berusia 4 bulan dengan berat badan 5 kg.
Suatu peningkatan! Yeay! Alhamdulillah.
Tak sabaq nak tunggu hang membesar, wahai adik! ;)

In Sha Allah semoga Umar Yahya menjadi anak yang soleh.
Amin kan semua. Aaaamin :)

Dalam banyak - banyak cerita yang ayah borakkan dengan saudara - mara, pakcik - makcik, pasal anak - anak ni, aku amat tertarik bila ayah cerita pasal Umar. Ayatnya berbunyi seperti ini.

"Bila pencen nanti, kerjanya hantar Umar pergi sekolah jelah."

Ahah. Agak geli hati sedikit di situ xD Betul juga kata ayah. Tapi rasanya, time ayah pencen, Umar dah 12 tahun dah. So, takda apa lah yang nak dirisaukan sangat kan? :D At least, bila kami 4 beradik lain dah berumah tangga sendiri, ayah mama ada penemannya kat rumah. Ada lah orang yang nak bermanja sorang - sorang dengan ayah mama. *Jealous sikit* Huhu. Jauh pulak memandang masa hadapan ==' Entah hidup lagi entah tidak esok hari :)

Oh ya, baru aku perasan, bila saudara - mara, pakcik - makcik berjumpa, mesti semuanya asyik cerita pasal ANAK je kan? Kenapa eh? *Wondering* ^_^'

Baik. Abaikan :)

Alhamdulillah. Meriah tak meriah jugak la raya tahun ni. Semua sanak saudara kebetulan pula First Day raya, beraya kat Batu Pahat tanah tumpahnya darah yang ter - chenta! Memang penuh lah rumah! Nasib lah rumah pakcik makcik semuanya sebelah sebelah je. Kerja bertukar - tukar rumah pula memang amat giat dijalankan oleh kami yang rumahnya di perantauan. Ahah! Agak lucu bila difikirkan semula xD Tak dilupakan, kemeriahan ini turut dirasai pabila, duit raya yang telah terkumpul ada lah jugak dalam RM250++ cenggitu. Wahaha, muka - muka matured ni pun boleh kumpul sebanyak tu. Anda pula bagaimana? ^_^v

Well, #OnlyInJohor you can find 'BARAK - AN' here and there. Okay. Tak tahu ejaan sebenar dia, tapi sebutannya gitu lah :P  During Barak - an, we can find the OT and OM were gathering together from a house to a house, from a kampung to another kampung, for the sake of ziarah. Allahu. Seronok tahu? Selawat, nikmati juadah, bermaaf - maafan at almost all houses in that kampung. Yang paling tak boleh belah nya, siap sekali bunyi mercun dan ekzos yang tahap boleh bingit satu kampung punya tu. Mak aih, sampai polis pun beraya ikut dorang sekali wa cakap lu! Huhu. First time ever la, polis masuk sebab terlampau bising. Dahsat tak dahsat lah kan!

Btw, aku rasa tahun - tahun dulu lagi dahsat.
Polis ni memang betul! >.< Huhu. *Emo*

Alhamdulillah lah, tahun ni dapat duduk lama sikit kat kampung. Sampai ghaye ke - 4.
Bila dah besau ni, baru lah tahu bagaimana nak menghargai keindahan alam. Subhanallah!
The freshness. Masih terngiang - ngiang ~

Side yang agak nostalgia bagiku :)

* * *

Hmm. Mahu cerita apa lagi ya? Entah lah :P

Sekali - sekala sembang pasal future dengan sepupu sepapat ni, seronok juga kan? #JustSaying

Ahah! Nak 'future' apa nya lagi? Dah besor dah kawe ni :P
"Future". Menarik bunyinya. Hatiku berbisik sambil tersengih. ^_^*

Tukar - tukar pandangan dan pendapat, tambah pulak dengan berangannya sikit, maka, dapatlah sedikit sebanyak ibrahnya di situ. Alhamdulillah. Semoga tak sia - sia. Hmm. Kalau mahu diceritakan tentang plan future - ku yang agak tak 'ambitious', orang kata. Aku ni sebenarnya, hanya mengimpikan untuk study sampai Degree saja, then kerja 7 tahun dengan TNB (Itupun, atas sebab kontrak!) and terus nak duk rumah saja, mahu jadi SuperSaiya di rumah :P Haa, itu je! Rasanya, macam malas je nak bagi komitmen kepada benda - benda selain yang berkaitan dengan rumah. Wahaha. I mean, bekerja opis, makan gaji etc. Tapi bila difikir - fikirkan balik, aku perlu ubah something that is more valuable for me dan seantero dunia. Dan ofkoz, segala perancangan ini perlulah mendapat mandat Tuan Besar dahulu. Semestinya juga, tanpa Dia yang membenarkan, tiada lah juga berhasilnya segala gimic plan itu. Allah knows best! :)


Betullah, bak kata sepupu ku. Sebelum terlambat, ayuh plan something that beyond our limit. The journey is along way to go. Ilmu itu bukan sekadar di dada, yet kita kena apply dan salurkan kepada yang lain - lain. Hmm. Kalau jadi HouseWife, agak kekang jugak lah kan saluran ilmu itu.

Ya, let's refresh, to be better. In Sha Allah :)

* * *

Ikhlaskan hati mohon kemaafan,
Leburlah dosa di tapak tangan,
Lupakan segala silap dan salah,
Insan bersatu membina ummah.

Lagu ini, cukup terkesan di dalam hati.
Sangat nostalgic dan penuh makna :')

Alhamdulillah.
Dahulu, ber - 6.


Kini, ber - 7.


Dahulu Hijau.
Kini Ungu! (Y)

Mine.
Maybe it's not-so-big family.
But after all, we live happily. ^_^*
Semoga kebahagiaan ini berkekalan hingga ke akhirnya.
Amin :)

PS. Sanah Helwah to my beloved Ayah ever :) En. Selamat Mahmud. Semoga dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan berpanjangan.
PPS. Tahun ni baru dapat 1 kad raya dari Nadira ft Kak Ain. Dan sebenarnya masih menunggu kad raya dari TNB. Hoho. Gurau, takdo ler desperado sangat. Btw, saja nak tunjuk ini. Saya kira, cukup kreatif orang yang kirimkan ini. Arigato gozaimasu :)



Mula merindui bumi Amazon.
Oh? ==' Kbai!
- farhanaselamat -

7 comments:

nazmi said...

oh..dh ade adik baru ko..haha
Alhamdulillah..

miss oldy said...

hehehe. comelnya adik fana ^^
btw. Allah's planning is the best ! :)

NHS^___^ said...

wah~ comel2 family fana :) gaya fana pgg adik mcm x lme lg akn jd "ummi-to-be" hehe

farhana | selamat said...

Alhamdulillah.
semoga adik umar sehebat abg nazmi. ahah!
selamat hari raya nami.
kirim salam penduduk france!

farhana | selamat said...

i.Allah nasot ;)
pray for me always!
adik umar kata, kak nasot lagi comel :3

farhana | selamat said...

uish! masih terlalu muda :P
huhu. selamat hari raya dayah! ^_^

nazmi said...

haha..x hebat mano pon lau compare gn dak hatrik kn..hehe
selamat hari raya gak :)..
nnti mnggu depan ak kirim salam..