Sunday, December 30

let's start now.

Bismillah.
Assalamualaikum my silent reader. Eh, ada ke?

Apa khabar kamu di sana? Semoga sihat - sihat saja hendaknya ya. Well, musim hujan kan sekarang ni. Jaga diri elok elok ya! Btw, many things going through recently. Sad, happy, excited, unpredictable, exhausted, so on ~ Yeah. Always believe. This is life. No matter what, we have to face it. Kan kan?
*Angguk kepala* >.<

Oh ya. Aku rasa, aku asyik ulang ayat yang sama je tiap kali intro. Ergh, failed! =='
Hopefully post kali ni tak panjang sangat. Nak limit masa! Banyak masa terbuang tadi. Ohoi ~
Okay let's move on.

#1 Cash @ Campus.

Nothing much to say. Cause it was just awesome! (Y)
From A to Z. And now, I get something to ponder. Even though ade je yang aku tak faham. Ahah. But at least I've gain something. InshaAllah. Step by step as a beginner. Well, I'm in this field right? It's my obligation to absorb all the knowledge about money, investment, economy etc. Hoho. Segan je kot. Sebab banyak lagi yang aku tak tahu pasal Finance ni. T_T My bad ~ Btw, many many thanks to Encik Faris from OSK Investment company because he had clarify all the things that I need to do.

"If you want something, go get it. NOW!"

Kenapa mesti now? Kenapa tak time kita dah kerja, dah ada duit, baru nak invest? Why why?
A fact that you have to digest. A simple analogy.

Kalau kita, yang sekarang ni berumur 18 tahun misalnya, invest RM10000, berapakah pulangan nya pada 40 tahun akan datang? Means 58 tahun nanti? Haaa.
Adakah ia sama, dengan orang yang invest RM10000 pada umur 30 tahun? Kalau dari 30 tahun ke 58 tahun, jaraknya sikit aje kan?
So, sudah terang lagi bersuluh lah kan yang invest umur 18 tahun lagi berbaloi - baloi. Yes! Pandai pun! We have to invest now! Now okay! Now. Not tomorrow, not next week, not next year, okay? Haa.

Sama lah jugak dengan perubahan. Perubahan kita untuk menjadi yang lebih baik. Haruslah bermula dari sekarang. Yes! You've to start now. So that investment kita pada hari akhirat kelak akan sangat sangat menguntungkan! Wahaiii ~ Nak tak macam tu? Sudah semestinya! Ayuh! ^_^v

Okay, back to the topic, bila Encik Faris dan Bro Nazrin Effendi cerita pasal career prospect finance ni, tetibe rasa macam nak kerja under investment company pulak. Oh, bisa kah? Mohon TNB izinkan diri ini. >.< Haa. Wallahu A'alam. Just saying. Heheh.

#2 Tahlil dan Bacaan Yasin @ Rumah Makcik Zah.

Alhamdulillah, hubungan yang dijalinkan pada minggu lepas tidak terhenti setakat hari tersebut sahaja. Semoga Allah murahkan rezeki Makcik Zah dan anak - anak buahnya. Amin Ya Rabb. Btw, terima kasih kepada kawan - kawan yang sudi memeriahkan majlis. ^_^

#3 Berani 2013 @ Wisma MCA, Jalan Ampang.

Baru je attend pagi tadi. Actually, this is my first time join program Dr. Azizan Osman and it was like WOW! Nak lagi ~ nak lagi ~ Haa. Nak dijadikan cerita, sebenarnya sesaje je nak try try daftar sebab seminar tu free dan kebetulan memang tarikh tu kena dengan plan nak balik KL. Huuu. But, tetiba rasa ada aura bila baca message dari Richworks yang sangat mengalu - alukan para peserta yang mendaftar ini. Dan membuatkan diri lagi bersemangat untuk menghadirkan diri.

Hah. Nah ambik ni.

Message 1. Message pengesahan pendaftaran.

"Orang yang berjaya adalah mereka yang berani bertindak. Orang yang gagal adalah mereka yang pakar mencipta alasan dan, akan terus hidup gagal. Tanpa keberanian, hidup tidak akan menjadi kenyataan. Terima kasih kerana mendaftar!"

Inspiring sungguh kan? Haa. Next, dalam beberapa jam sebelum event start pun ada message lagi tau.

"Ramai orang hangat - hangat tahi ayam dalam memperbaiki hidup mereka! Ramai juga yang sabotaj diri mereka dan sentiasa buat sesuatu separuh jalan. Adakah anda begitu? Jika tidak, pastikan anda hadir ke Seminar Berani 2013."

Ahah! Sentap tak? Haa. Awesome lah! (Y)
Siapa tak Berani, nyah kau dari sini! Muehehe.

Oyeah. Walaupun diri ini Forever Alone, ia tidak lah menjadi sesuatu yang menghalang daripada tidak menghadiri program - program sebegini. Alhamdulillah, parents izin dan everything went well. Sesampainya di sana, kelihatan jutaan manusia di dalam dewan yang besau itu. Dengan background music yang havoc nya! Phewww ~ Rasa macam kat alam lain je. Ahah. Dalam pada itu, sempat lah jugak berkenalan dengan sorang akak ni. Katanya, dia dah banyak kali join program Dr. Azizan dan dia tak pernah miss kot semua event! Peh ~ Yeah! I'm late to know all this. Tsk tsk. T_T Nvm, It's better late than never right? *Fighting!*

Dr. Azizan Osman :)
Jom kawan kawan!

Banyak sangat sangat yang Dr. Azizan share tadi. Tentang kehidupan, kebahagiaan dan keberkatan. Bukan takat di dunia sahaja, malah bekalan kita ke akhirat sana juga. Sangat terkesan, lagi lagi bila beliau berkata tentang kelemahan manusia yang takut. Kekadang manusia ni bukan takut kan kegagalan saja, malah, yang amat menyedihkan, jika kita takut untuk berjaya. Ya. Kadang kala reflect balik diri ini. Kita ni macam robot kan? For instance macam saya, pagi pergi kelas, balik kelas, makan, study, tidur. Ahh, bosan ~ Semata - mata hanya mengejar CGPA. Hmm. Bila fikir balik, tak best nya jadi orang biasa - biasa ni sebenarnya. What we have to do is, jadi lah orang yang Luar Biasa! Do extra work. Kaya dengan jiwa, kaya dengan kebahagiaan, dan bukan pada material semata - mata. Insha Allah insha Allah!

Jom bersyukur, jom senyum, jom memberi, jom belajar!
Let's move on! Oyeah!

Btw, ada kezutan buat kami tadi. Hoho. Rupanya, Afdlin Shauki mai datang bagi sharing sekali tadi. Subhanallah. Sangat mengharukan bila beliau bercerita tentang saudara - saudara kita di Gaza. The thing that he keep mentioning is about, they never complain! Even though Allah test them with a much tougher problem compared to us. Allahu ~ Mohon semangat seperti mereka juga untuk terus kuat! Amin amin.

Okay, rasanya cukuplah sampai sini membebel. Actually, banyak lagi tak share dengan korang tapi tapi. Erm.


Kakak, awak tu study pape lagi tau. Sedar tak?!

Oh oh. Okay bai ~ zZzZz =='
Klah. Nanti kita story morry lagi ya! Doakan kita success Final Exam kali ni!
Fighting ~

PS. Rasa nak kerat badan jadi 3 je esok. Kalau boleh lah kan. Huhu. Ada 3 event best esok. KLCC, Dataran Shah Alam dan Masjid Shah Alam. JOM! :D
PPS. Btw, terima kasih kawan. For the book mark! Eh.

Oh ya. Hampir saja terlupa. Mohon kalian semua sedekahkan Al - Fatihah kepada Syafiqah dan Asiah, student UNITEN KSHAS yang terlibat dalam kemalangan yang amat mengerikan. Menurut sumber, Asiah sekarang berada dalam keadaan koma dan 4 tulang rusuknya patah. Syafiqah pula hilang penglihatan mata kirinya. Allahu ~ Semoga keluarga mereka terus kuat! Amin :'(



Aci tak kalau aku kata aku malas nak ambil lesen?
Motif? Heh.

Jom doa jom!
Sungguh. Kehidupan dan kematian itu rahsia Allah.
Semoga Allah terima amal kebajikan kita dan redha sentiasa.

Things to ponder.
Who am I in the next 10 years?
Ask yourself! Berani 2013 :D
- farhanaselamat -

Sunday, December 23

hati.







Ya Allah kurniakanlah aku hati yang baru.
Agar aku bisa menjadi hamba yang suci dari noda semalam.









marathon ceritera disember.

Seems like I've not post anything for a long long time, right?
Well, it was like 3 weeks ago je pun :P

Rindu :')

So, put the first thing first. Let us say, Alhamdulillah. Alhamdulillah for the chance to live a life in this world no matter how hard the situation gone through. Syukran Lillah :') Oh ya, have you ever heard about the biggest prank in the world recently? Yup. That's it! About the Mayan's calendar. It was so silly then. It was very sad as if you believe that propaganda my dear. Don't you believe in Allah? He is the one who created this world and yet He will be the only one who knows when does this world will be ended. But after all, I guess we can take an ibrah from that. Nothing much, it's all about Zikrul Maut. Allah ~ Are we ready enough to face yaumul akhirah?

Suddenly I remember the question repeatedly being asked by our murabbi, "Kalau kita mati sekarang, ada ke bekalan kita untuk kita bawa ke sana?" Allahu ~ *Sentap* T_T

Semoga Allah kuatkan jiwa nurani kita untuk terus mengisi bekalan ke sana. Amin. Fighting!

Okay now, let's rewind the journey.
Supposedly, let's the journey begin kan?
But err err. Abaikan. Heh. =='

#1 6/12 - 9/12 : Rehlah Langkawi with UNITEN - ians.

Alhamdulillah. It was so sudden I've made an unexpectable and unpredictable decision to join this programme. :O Yeah! Being dilemma for the whole week and it was like, "Rumah ke Langkawi? Rumah ke Langkawi?" Hurmm. Pity me. For the first time I was being 'cognitive dissonance' - ed by the classmates. And nahh that's it! I joined them. Haha. Nothing much to regret actually. Many things I've learned and many people I've met up. Alhamdulillah. Everything was just nice. The scenery of Langkawi. The history. And of course, the chocolates. Yummy ~ That's the best feeling :P

Actually, this was my second time I've been there. The first one was during the Family Day past 5 years ago. Huhu. Long long time ago. So, here and there. Nothing much change. We went to the Cable Car, Makam Mahsuri, Tasik Dayang Bunting, Kilang Batik, Kilang Gamat, Island Hopping and all the Mall and shops nearby. Okay, tak mau cakap banyak. Sebab mostly dah ke sana. Kan? Haa. Apa pun, the journey was so exhausted! About 15++ hours journey you know ~ Pehh pehh. Pergi Indon pun tak lama camtu. Eh.

 


Btw, collection baju "I <3 ____" kita dah ada dua! Yeah ~ Okay, baru dua. ==' Mohon sesiapa yang melancong ke mana mana belikan untuk titew. Masheh :P

#2 12/12 - 13/12 : Festival Kesenian Islam

1) Pameran booth yang awesome! >.<

Awesome? Why why?

Ahah. Because there were many games there. Yeah! (Y) Me iz so kanak - kanak! Hee. Okay, there were many booth opened and I went through all the booths. Many brochures given and lots of activities I've joined. Actually, takda lah lots sangat pun :P For instance, Pertandingan Tulisan Jawi dan Tulisan Khat, Teka Berat Beras etc. Alhamdulillah. Dapat jugak lah hadiah sikit walaupun saguhati. Menarik menarik! Dan sangat harus untuk diteruskan. Insha Allah.



2) Al Quran and Modern Science by Bro Shah Kirit. (Y)

Haa. Yang ni lagi terbaik wokkk! Alhamdulillah. After the first time I met Bro Shah Kirit was during the Muslim Heroes Conference at IIUM, I feel very impressed with his speech. Am very touched. Subhanallah! Here he is. Many many things that he shared with us. Basically, it's all about Al - Quran and Science. He revealed all the things about Islam. Very nice point of view from the Hindus that was revert to Islam. Alhamdulillah.

Saya sebenarnya sangat sangat teruja dengan orang orang begini. Pernah tak terfikir? Nak masuk agama lain jap then nak rasa feeling orang yang mencari dan masuk Islam seperti mereka. ^_^'' Impossible right? However it is, thanks Allah ~ Allah knows us better than ourselves :')

Just sharing some quote from Brother Shah.
Does God exist? What are we going to tell if an atheist ask us about this? There are many ways that we can answer this question. In brief, every design that was created have a designer to create it, right? Well said. Subhanallah ~


Sorry. Actually there are many many things to share with you all. But I guess it will be too long if I write it here. Hee. If anybody wants the video, roger roger me kayh? ^_^v

Sebelum pulang, Ikin dan saya menyempatkan diri untuk mengusha - usha buku yang dijual di tempat pendaftaran tadi. Well well, rambang mata takyah nak citer la. Semuanya best! Buku Harun Yahya paling banyak kot. Rasa macam nak beli semua je. ==' Tapi tapi, ongkosnya enggak ada. Maka, 1 buku pun jadi lah. "Children and Science". Sangat chumil buku tu ~ Colourful! >.< Then, pakcik yang menjual tu tanya. (Erm maaf, lupa nama pakcik tu =='). Haa beliau bertanya dan menunjukkan saya ke arah suatu buku. "The meaning of Holy Quran." Eh? Tergamam seketika. Quran ke ni? Yup, memang Quran pun cumanya ada maksud jelah, ayat arabicnya takda. Ohh. Rupanya dia tanya saya sama ada saya ada kawan non - Muslim atau tak dan jika ada boleh lah saya pass kitab tu kepadanya. Dan fikiran saya terus terpaku kepada seseorang, classmate saya yang sangat baik budinya. Dan Alhamdulillah saya telah pass kepada dia dan dia terima buku itu dengan hati yang terbuka. Best feeling :') Semoga Allah menghantar Makcik Hidayah untuk mengetuk pintu hati kamu wahai kawan. Amin amin :')

Opsss! Lari tajuk sudah. Jom kejar balik ~

3) Forum Hijrah : Membangun Jiwa Merdeka. ^_^v
by Dr. Tengku Asmadi, Ustazah Firuz Akhtar (Ustazah Pilihan), Ustaz Long Kechik.

Alhamdulillah banyak input yang saya dapat. Tapi tapi, tak tahu mengapa, agak suram jugak lah malam tu. Err. Mungkin sebab tak ramai yang join forum ni kot. And everybody seems so tired because the event was held continuously, non - stop. Huu. Well, keberjayaan sesuatu program bukan atas sebab kehadiran yang ramai, tetapi input itu yang penting. Kan?

Dan hijrah itu sangat bermakna andai kita benar benar faham pengertiannya.

"Who you are, are what you say. What you say, are what you get."

4) Islamic Finance Talk dan Persembahan Adik - adik Permata Rindu :')

Saya tak dapat join yang ni sebab ada class. Hmm. Sedih.

5) Malam Kesenian Islam by Jundullah, Sham Kamikaze, Catriona Rose, Seedrain and In-Team.

Yeah! This is the best part ~ Rindu sangat sangat suasana sebegini. Rindu Jempol. Rindu Irsyadus Sufi, Soutun Najah. Ehh. >.<' And I was so excited. Sampai kan, duduk pun nak depan je. Huuu. Semuanya saya ada rakam :) Lai lai, sesiapa yang nak copy. And the best part is actually ~ *Gunalah Wangian Al - Kautsar*. Promoting all the way ~  Alhamdulillah for the chance.

Favouritas sepanjang zaman :')

Di manakah Ar - Rijal? Haa.

Seedran, Kak Cat, Ust Anuar (Y), Abg Sham, In - Team.

#3 15/12 : Broga4Ukhwah

At first, I'm all alone there. But it never distract me to join them. Struggling hard to find the best way to go there. Alhamdulillah, thanks to everyone who helped me. And Alhamdulillah, Puan Mama is very willing to send me there at 4o'clock before the dawn. Haih, rasa sangat menyusahkan mama. Itulah. Parah takda lesen. Hmm :( Terima kasih mama :') Yet, Alhamdulillah. Being there as a volunteer to guide the Anak anak Yatim from Rumah Jalinan Kasih, Cheras. Actually, bila sampai sana baru tahu yang kena jadi volunteer, sebab niat memang nak naik Broga je. Hehe. Tapi takpe lah. Double triple ke - best - an nya! Love it. Kenal ramai Kenders yang lain. Dan mula terasa rindu :') Oh terharu seketika. Luasnya bumi Allah ini. Allah Allah ~ Nikmat nikmat, yang sangat tak terungkap. First time solat atas bukit. ^_^ Alhamdulillah. Dan tak semena - menanya. Boleh pulak ber - jejak kasih atas Broga tu. Ohoi, saya jumpa Haliza, kawan - kawan :') It was like since PMR, I don't meet her. Allah plan is the best! (Y)

Let the pictures talk. ^^,


Sunrise :')

Adik - adik RJK :')


My love, Rainbow :')

Feel the spirit, Pray for Syria, Pray for Gaza :')


Adik Haiqal fefeeling :P

Puzzle untuk disiapkan! (Y)

Jejak kasih! :'D

Family of The Telekung Project, Weekenders and RJK :')
Miss those moment a lot.

#4 15/12 : Big Bad Wolf @ MIECC

On the same day. After Broga, I went to MIECC for the sake of this!
Even though, the tiredness still dirasai. Tapi tapi, huhu. Abaikan saja kepenatan itu.

Hey hey. Tengok ni ~

Dan saya menjadi sangat gila bila berhadapan dengan timbunan buku - buku. Heaven! (Y)




Alhamdulillah. Hope to see you again ~ "Serigala buruk yang besar!" >.<

Well. Because of these two events, I din't join ISK at Terengganu with my Polka Dot - mates'. I'm sorry guys :'( It was so sad, yet still happy because can go back home after a month. Hi hi hi. >.<

#5 22/12 : Muadzam di Hati @ Rumah Makcik Zah :')

Alhamdulillah. Everything went well. Syukran jazilan to all. Makcik Azizah dan kanak - kanak comel sekalian (Tuan Rumah), Encik Zahir, Encik Nasir dan anak - anak mereka (Our Advisors), Boo, Hanif, Acap, Riri, Atie and Said (The Volunteers), and not forgotten, my beloved scholarmates, Nadia, Durga, Syahir, Farid, Faiz, Haziq and Iqbal. "We care, we share." :')


Pulut durian with kanak - kanak chumil :')

The awesome volunteers. JZKK guys ~

CSR YTN Muadzam Shah 2012 :')

US 
Let' strive for the excellent. Next, "From eye to eye!"

PS. Maaf. Jika anda rasa penulisan saya asyik mengomel ngomel terlebih. Err. Habit.
PPS. Final Exam is around the corner. Two weeks to go, Farhana! Two weeks je lagi ~ Tolonglah sedar diri. Kawan kawan, doakan ~
PPPS. Minggu minggu yang ku lalui sangat awesome. Terima kasih kepada yang terlibat. :')
PPPPS. Minggu depan diizinkan untuk balik ke KL walaupun dah dekat sangat dengan Final Exam. Alhamdulillah. Sangat rindukan adik - adik di rumah ~

Terima kasih atas peluang ini wahai Rabb,
- farhanaselamat -

Wednesday, December 5

hey awak!

Hey awak!
Jangan bersedih lagi.
Tuhan pasti ada untuk membantu.
Yakinlah kepada - Nya.
Teruskan perjuangan hidupmu.

Hey awak!
Tolong jangan jadi ego boleh tak?
Berilah peluang kemaafan kepadanya.
Sedangkan Allah memaafkan hamba - Nya.
Nabi jua memberi maaf pada umatnya.
Inikan pula kita, manusia biasa.

Hey awak!
Awak tahu tak?
Yang kita rindu sangat sangat kat awak.
Sayang sangat sangat kat awak.
Sampai kita dah tak tahu nak cakap macam mana.
Semoga kita kekal sampai sorga - Nya!

Hey awak!
Kenapa suka susahkan kita ha?
Benci! Benci! Benci!
Kita sedih sangat tau tak!
Sedih! :'(
Hm takpe lah. Mungkin ini takdirnya.
Takdir untuk kita merasa sakit di jiwa.

Hey awak!
Awak, awak dan awak!
Jom kita berpimpin tangan.
Menuju tempat asal kita.
Syurga abadi nun di sana.
Walau siapa pun awak yang saya kenali.
Ayuh!



"Allah puts people in your life for different reasons. Some to learn from, some to help you, and some to help you realize how strong you are."



Allahu.
Layakkah aku?
Untuk mendaki syurga - Mu itu.


Hey awak!
Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat : "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." mereka berkata : "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman:  "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."

PS. Btw, Tahniah dan Takziah kepada brothers dan sisters UNITEN saya yang telah diberi mandat sebagai MPP bagi sesi 2012/2013. Laksanakanlah sebaiknya demi kebaikan bersama di atas landasan reda - Nya. In Sha Allah, doa saya sentiasa mengiringi kalian.
PPS. Alhamdulillah, sepanjang minggu ini, selesai sudah Program Tafaqquh  Fiddin (Sembelihan) dan Who Am I by Dr. Faiz Khaleed. Alhamdulillah, both were such a very very impressive event.

Hey awak! Si Pembunuh! :P
*Kenangan* :')

Hey awak!
Tunggu saya!
- farhanaselamat -