Sunday, December 30, 2012

let's start now.

Bismillah.
Assalamualaikum my silent reader. Eh, ada ke?

Apa khabar kamu di sana? Semoga sihat - sihat saja hendaknya ya. Well, musim hujan kan sekarang ni. Jaga diri elok elok ya! Btw, many things going through recently. Sad, happy, excited, unpredictable, exhausted, so on ~ Yeah. Always believe. This is life. No matter what, we have to face it. Kan kan?
*Angguk kepala* >.<

Oh ya. Aku rasa, aku asyik ulang ayat yang sama je tiap kali intro. Ergh, failed! =='
Hopefully post kali ni tak panjang sangat. Nak limit masa! Banyak masa terbuang tadi. Ohoi ~
Okay let's move on.

#1 Cash @ Campus.

Nothing much to say. Cause it was just awesome! (Y)
From A to Z. And now, I get something to ponder. Even though ade je yang aku tak faham. Ahah. But at least I've gain something. InshaAllah. Step by step as a beginner. Well, I'm in this field right? It's my obligation to absorb all the knowledge about money, investment, economy etc. Hoho. Segan je kot. Sebab banyak lagi yang aku tak tahu pasal Finance ni. T_T My bad ~ Btw, many many thanks to Encik Faris from OSK Investment company because he had clarify all the things that I need to do.

"If you want something, go get it. NOW!"

Kenapa mesti now? Kenapa tak time kita dah kerja, dah ada duit, baru nak invest? Why why?
A fact that you have to digest. A simple analogy.

Kalau kita, yang sekarang ni berumur 18 tahun misalnya, invest RM10000, berapakah pulangan nya pada 40 tahun akan datang? Means 58 tahun nanti? Haaa.
Adakah ia sama, dengan orang yang invest RM10000 pada umur 30 tahun? Kalau dari 30 tahun ke 58 tahun, jaraknya sikit aje kan?
So, sudah terang lagi bersuluh lah kan yang invest umur 18 tahun lagi berbaloi - baloi. Yes! Pandai pun! We have to invest now! Now okay! Now. Not tomorrow, not next week, not next year, okay? Haa.

Sama lah jugak dengan perubahan. Perubahan kita untuk menjadi yang lebih baik. Haruslah bermula dari sekarang. Yes! You've to start now. So that investment kita pada hari akhirat kelak akan sangat sangat menguntungkan! Wahaiii ~ Nak tak macam tu? Sudah semestinya! Ayuh! ^_^v

Okay, back to the topic, bila Encik Faris dan Bro Nazrin Effendi cerita pasal career prospect finance ni, tetibe rasa macam nak kerja under investment company pulak. Oh, bisa kah? Mohon TNB izinkan diri ini. >.< Haa. Wallahu A'alam. Just saying. Heheh.

#2 Tahlil dan Bacaan Yasin @ Rumah Makcik Zah.

Alhamdulillah, hubungan yang dijalinkan pada minggu lepas tidak terhenti setakat hari tersebut sahaja. Semoga Allah murahkan rezeki Makcik Zah dan anak - anak buahnya. Amin Ya Rabb. Btw, terima kasih kepada kawan - kawan yang sudi memeriahkan majlis. ^_^

#3 Berani 2013 @ Wisma MCA, Jalan Ampang.

Baru je attend pagi tadi. Actually, this is my first time join program Dr. Azizan Osman and it was like WOW! Nak lagi ~ nak lagi ~ Haa. Nak dijadikan cerita, sebenarnya sesaje je nak try try daftar sebab seminar tu free dan kebetulan memang tarikh tu kena dengan plan nak balik KL. Huuu. But, tetiba rasa ada aura bila baca message dari Richworks yang sangat mengalu - alukan para peserta yang mendaftar ini. Dan membuatkan diri lagi bersemangat untuk menghadirkan diri.

Hah. Nah ambik ni.

Message 1. Message pengesahan pendaftaran.

"Orang yang berjaya adalah mereka yang berani bertindak. Orang yang gagal adalah mereka yang pakar mencipta alasan dan, akan terus hidup gagal. Tanpa keberanian, hidup tidak akan menjadi kenyataan. Terima kasih kerana mendaftar!"

Inspiring sungguh kan? Haa. Next, dalam beberapa jam sebelum event start pun ada message lagi tau.

"Ramai orang hangat - hangat tahi ayam dalam memperbaiki hidup mereka! Ramai juga yang sabotaj diri mereka dan sentiasa buat sesuatu separuh jalan. Adakah anda begitu? Jika tidak, pastikan anda hadir ke Seminar Berani 2013."

Ahah! Sentap tak? Haa. Awesome lah! (Y)
Siapa tak Berani, nyah kau dari sini! Muehehe.

Oyeah. Walaupun diri ini Forever Alone, ia tidak lah menjadi sesuatu yang menghalang daripada tidak menghadiri program - program sebegini. Alhamdulillah, parents izin dan everything went well. Sesampainya di sana, kelihatan jutaan manusia di dalam dewan yang besau itu. Dengan background music yang havoc nya! Phewww ~ Rasa macam kat alam lain je. Ahah. Dalam pada itu, sempat lah jugak berkenalan dengan sorang akak ni. Katanya, dia dah banyak kali join program Dr. Azizan dan dia tak pernah miss kot semua event! Peh ~ Yeah! I'm late to know all this. Tsk tsk. T_T Nvm, It's better late than never right? *Fighting!*

Dr. Azizan Osman :)
Jom kawan kawan!

Banyak sangat sangat yang Dr. Azizan share tadi. Tentang kehidupan, kebahagiaan dan keberkatan. Bukan takat di dunia sahaja, malah bekalan kita ke akhirat sana juga. Sangat terkesan, lagi lagi bila beliau berkata tentang kelemahan manusia yang takut. Kekadang manusia ni bukan takut kan kegagalan saja, malah, yang amat menyedihkan, jika kita takut untuk berjaya. Ya. Kadang kala reflect balik diri ini. Kita ni macam robot kan? For instance macam saya, pagi pergi kelas, balik kelas, makan, study, tidur. Ahh, bosan ~ Semata - mata hanya mengejar CGPA. Hmm. Bila fikir balik, tak best nya jadi orang biasa - biasa ni sebenarnya. What we have to do is, jadi lah orang yang Luar Biasa! Do extra work. Kaya dengan jiwa, kaya dengan kebahagiaan, dan bukan pada material semata - mata. Insha Allah insha Allah!

Jom bersyukur, jom senyum, jom memberi, jom belajar!
Let's move on! Oyeah!

Btw, ada kezutan buat kami tadi. Hoho. Rupanya, Afdlin Shauki mai datang bagi sharing sekali tadi. Subhanallah. Sangat mengharukan bila beliau bercerita tentang saudara - saudara kita di Gaza. The thing that he keep mentioning is about, they never complain! Even though Allah test them with a much tougher problem compared to us. Allahu ~ Mohon semangat seperti mereka juga untuk terus kuat! Amin amin.

Okay, rasanya cukuplah sampai sini membebel. Actually, banyak lagi tak share dengan korang tapi tapi. Erm.


Kakak, awak tu study pape lagi tau. Sedar tak?!

Oh oh. Okay bai ~ zZzZz =='
Klah. Nanti kita story morry lagi ya! Doakan kita success Final Exam kali ni!
Fighting ~

PS. Rasa nak kerat badan jadi 3 je esok. Kalau boleh lah kan. Huhu. Ada 3 event best esok. KLCC, Dataran Shah Alam dan Masjid Shah Alam. JOM! :D
PPS. Btw, terima kasih kawan. For the book mark! Eh.

Oh ya. Hampir saja terlupa. Mohon kalian semua sedekahkan Al - Fatihah kepada Syafiqah dan Asiah, student UNITEN KSHAS yang terlibat dalam kemalangan yang amat mengerikan. Menurut sumber, Asiah sekarang berada dalam keadaan koma dan 4 tulang rusuknya patah. Syafiqah pula hilang penglihatan mata kirinya. Allahu ~ Semoga keluarga mereka terus kuat! Amin :'(



Aci tak kalau aku kata aku malas nak ambil lesen?
Motif? Heh.

Jom doa jom!
Sungguh. Kehidupan dan kematian itu rahsia Allah.
Semoga Allah terima amal kebajikan kita dan redha sentiasa.

Things to ponder.
Who am I in the next 10 years?
Ask yourself! Berani 2013 :D
- farhanaselamat -

No comments: