Thursday, January 03, 2013

makin ku kejar, makin kau hilang.

Masa.
Dan pabila berbicara tentangnya.
Aku lah salah seorang mangsa yang gagal dalam menguruskannya.

Demi masa.

Sesungguhnya manusia kerugian.
Melainkan.
Yang beriman dan yang beramal soleh.

Ouch! >.<
Tiba - tiba rasa ada tamparan super saiya pabila mendengar bait lirik nyanyian Raihan yang sedang ke udara ini.
Pang! Pang! Allahu. Terima kasih atas peringatan ini. Sobs. T.T


Bukankah Allah telah kurniakan 24 jam sehari untuk setiap hambanya?
Mengapa masih tidak cukup lagi?

Bukankah Allah telah beri guideline penjagaan masa based on waktu solat kita?
Mengapa masih tidak cukup lagi?

Bukankah Allah telah tujukan ayat - ayat chenta - Nya berkenaan masa untuk kita?
Mengapa masih tidak cukup lagi?

Bukankah role model kita, yakni Rasulullah SAW sering menekan kan tentang penjagaan masa?
Mengapa masih tidak cukup lagi?

Dua jenis nikmat yang kebanyakan manusia menerima kerugian yang besar iaitu kesihatan dan kelapangan.
(HR al - Bukhari)

"Kelapangan".

Benar.
Nikmat itulah yang selalu disia - siakan.

Allah.
Sedih dengan diri sendiri.

Semoga Allah ampunkan dosaku yang selalu mengabaikan nikmat masa yang dikurniakan - Nya saban hari.
Terlalu banyak yang dipersiakan. Terlalu banyak yang diabaikan.

Sungguh. Aku malu.


Duhai masa,
Doakan agar aku bisa membina kekuatan untuk sentiasa mengejar kamu ya!
Tolong. Tolong jangan pergi dari diri ini.

Btw, Alhamdulillah.
Kita masih dihidupkan lagi pada 4 haribulan ini.
Sungguh, ini lah peluang keemasan yang tiap kali Allah beri untuk kita bertaubat atas kesilapan kita yang lalu.
Jadi, jika diikutkan, sudah 4 hari kita menjejakkan kaki ke tahun baru 2013.
Sudah banyak sangat nikmat yang Allah kurniakan kepada kita.
Apakah kita sudah membalas nikmat itu dengan menjadi sebaik - baik hamba kepada - Nya?
Tepuk dada tanya diri.
Kerna masa itu pasti berlalu dan terus berlalu.
Usia juga semakin pendek dan terus memendek.

Benar. Usia semakin bertambah.
Namun, ia adalah nombor semata - mata.
Hakikatnya, peluang hidup kita sudah tidak lama.
Semakin dekat kita dengan kematian.
Dekat. Sangat.
Allah ~

Jika kita tidak dihidupkan lagi pada saat dan ketika ini.
Cukupkah bekalan untuk kita beri kepada Allah sebagai bukti kita telah menjadi sebaik - baik khalifah - Nya?
Adakah Allah benar - benar redha atas segala perbuatan kita di muka bumi ini?

Sungguh. Aku malu.


Hati mula mencemburui mereka yang punyai kelapangan masa untuk study tanpa punyai komitmen apa pun selain study. Hati ini, lebih lebih lagi cemburu kepada mereka yang punyai baaaaaaanyak masa, tetapi senang - senang je buang masa tu dengan melayan movie / game tatkala final exam bakal menjelma ini.

"Argh! Stress!"

Eh. Tidak!
Tenangkan diri.
Masa yang Allah bagi tu, jika disusun sebaiknya, for sure mencukupi. Kan?
Be positive. Tajdid niat Lillahi Taala.
Insha Allah. ^^,

Teruslah memuhasabah diri.
Semuanya pasti ada hikmah - Nya.
Terima kasih Allah atas nikmat masa ini.
Terima kasih sangat sangat sangat :')

Jom! Jangan bazirkan masa.
Be organised! First thing first :)
Fighting! >.<
- farhanaselamat -

No comments: