Tuesday, January 22, 2013

you choose.

Bismillahi Alhamdulillah.
Apa khabar kalian? Semoga hidup sentiasa di bawah rahmat - Nya!

So, how's your sem break so far? Great?
Hope to hear this, "Yes it is, Farhana!"
Or maybe, "Boring giler! T.T"

Ahah.
Well. You choose.

Having a sem break is such a great moment to have actually. To spend your leisure and precious time with the loved one, your family, friends, and people. To relax yourself from a hectic world in the university and mingle with the real life out there.

Before the Final Exam ended, I was so excited to list out all the events and activities that I guess I should go. But somehow, to grab all the opportunities is like an impossible thing to have. Because dealing with time is yet, so so hard. Right?

And Alhamdulillah, Allah has sent me to K - Fiqhw to enjoy the knowledge there, and meet new friends too. Yet, it makes me think. To have the knowledge is not a thing. But to spread all the knowledge is the most important thing. Not only by words, but by my own action first.

Forgive me Ya Allah.
I'm not doing as what I said.
I'm not doing as what I've learned.

Back to the topic, K - Fiqhw. Here's the tentative. Many subtopic was presented. And somehow, it suits my situation on that particular time. Allah ~


Semuanya best! Mantap dan penuh isi. But, the most exaggerate one is the last slot kot. It's about "Monogami & Poligami : Antara Kemahuan, Keperluan & Sunnah." *Facepalm* ==' Err. But okay la. Dapat lah jugak pointnya about the advantages and disadvantages of both things. Tapi yang paling tak tahannya, panelist, Dr. Khairuddin dengan Kapten Hafiz tu dua dua berpoligami. *Facepalm lagi* Then, kitorang cam, "Oh, no wonder laa." K.

Abaikan. Itu bukan point nya sebenarnya. Heh. T.T

Dan seperti biasa, aku dengan quote - quote ku. Aku sekadar share semampunya. Ia mungkin dari ayat Quran, hadis, pepatah arab atau kata - kata presenter sendiri. Semoga bermanfaat. InshaAllah. Have the spirit! :D
  • Sebaik - baik kecantikan di dunia adalah wanita solehah.
  • Lelaki hebat pada egonya, perempuan hebat pada emosinya. Namun, kedua - duanya jangan disalah guna!
  • What's define "Secara Hikmah"? Mestilah berlandaskan al - Quran dan as - Sunnah dan, Kena pada waktu dan tempatnya.
  • Wanita solehah ialah seorang yang extraordinary!
  • Lelaki dan wanita diciptakan dengan tanggungjawab yang sama, semuanya untuk mencari Redha Allah.
  • Pengulangan adalah ibu kepada segala pelajaran. Keep reminding ourselves! Tazkirah :)
  • Kita hanya boleh beri apa yang ada dalam jiwa kita.
  • Kualiti hidup bergantung kepada kualiti emosi. Kualiti emosi pula bergantung kepada kualiti fokus kita.
  • Perkahwinan itu bukan untuk mencari bahagia, tetapi membawa bahagia.
  • Walau di mana jua kita berada, ingatlah. Kita ini, Hamba Allah. Khalifah Allah.
  • Emosi mengikut ranking (bawah ke atas), based on psychologist : malu, dendam, marah, hopeless, redha dan tenang.
  • Cuba tanya pada diri, bila kita sakit, adakah disebabkan kuman yang kuat atau kita yang lemah?
  • Fikiran -> Emosi -> Tindakan -> Hasil.
  • Sesiapa yang tak yakin dengan diri sendiri, dia sebenarnya tak yakin dengan Allah.
  • Tabiat bukan berada di akal, tetapi berada di minda bawah sedar.
  • Said this, "I want to release weight, not to lose weight." Eh.
  • Jangan mencari pekerjaan, tetapi mencipta pekerjaan.
  • Jangan jadi si 'keladak', jadi lah si 'jernih'.
  • Muslim dan muslimah yang hebat mestilah bersifat 'Al - Amin' dan 'Al - Quwwah'.
  • Seseorang itu berhijrah atas ujian yang menimpanya. Maka, bersyukurlah atas setiap ujian yang melanda.
  • Mereka itu tidak jahat, cumanya mereka telah tersalah langkah. Pandu mereka!
  • Berkawanlah dengan sesiapa pun, bersahabatlah dengan yang soleh solehah.
  • Jadilah Ansarullah! Kita adalah Penolong - penolong Allah!
  • Mari lihat kesempurnaan di dalam ketidaksempurnaan itu.
  • Bacalah Al - Quran seolah - olah kita sedang kehausan.
  • Nur Al - Quran menyirami nur fitrah.
  • Maafkan dan lupakan. Jika kita masih tidak lupakan, sebenarnya kita masih tidak memaafkan.
Dan, baaaaaaaaanyak lagi quote - quote awesome sebenarnya.
Maaf tak dapat nak memanjangkan post lagi. Tidak mendapat keizinan dari Encik Masa. T.T
Bagi mendapatkan sharing tambahan, sila ke sini. Segalanya di hujung jari kan kan? :)


*Thumbs up!*

And last night, I was at Chinese Assembly Hall for..

^_^v

Well, it's our obligation to explore things beyond our limit. That's the mission and we have to work for it!
Jangan biarkan hidup anda diselubungi dengan misteri! Eh.
Wallahu Ta'ala A'alam.

Yang baik datang dari Allah. Yang buruk dari kelemahan saya sendiri. Jazakumullah khairan kathira. Teruskan mengisi masa lapang kalian dengan pelbagai perkara yang bermanfaat. Ingat! Encik Masa tu harus lah dikejar, nanti diambil orang! Eh. Gtg. Muadzam, aku datang! Wassalam.

PS. Tolong doakan Encik Acer Merah saya cepat bangun. Aduyai ~ Dugaan.

(14 : 12)
- farhanaselamat -

No comments: