Sunday, March 31

tegurlah.






"Sungguh aku rindu dan dambakan pada teguran ikhlas yang mengubat sukma, walau ia merobek jiwa."






31313.

Chantek.
Dan sungguh!
Ada sesuatu yang chantek telah berlaku hari ini.

* * *

Ku dekati, kau jauhi.
Ku datangi, kau pergi.
Ku hampiri, kau berlari.

Biar kena hati dan jiwanya.
Biar kena ilmu dan fikrahnya.
Biar kena budi dan akhlaknya.

Takkan lelah pasak ini.
Takkan lekang keringat ini.
Takkan punah himmah ini.

Semuanya hanya kerana kecintaan ukhwah.
Semuanya hanya kerana kebenaran nyata.
Semuanya hanya kerana keagungan Dia.

Ayuh!
Legasi perlu menyelinap ruang rongga.
Medan perlu menggegar segenap kota.
Empayar perlu mengukuh kekuatan utama.

"Cuba cari reason untuk kita approach the heart, not to win arguments.
Cuba cari keikhlasan dan ehsan macam para sahabat buat."

* * *


Smile @ Masjid Negara. Syukur atas nikmat ini :)
Segalanya perlu kupertingkatkan dan kuperbaiki.
Sungguh! Mereka semua sangat hebat di jalan ini! (Y)
Dan. Sangat perlu untukku berguru dengan taiko - taiko dee en tee ini.
Alhamdulillah wa syukurillah. Biiznillah. Am hoping for the next in future!

Tak dilupakan, terima kasih Aedah kerana sudi menemani :)

* * *

Renungan.

"Adakah kita sudah tahu semua tentang agama yang kita anuti ini?"

Gulp. T_T

Approach by heart. No harm. ^_^
- farhanaselamat -

Saturday, March 30

inspiration.

Meng - google.

..
..
..


"Iman Syafiq Abdul Rahman".

Kisahnya yang sungguh memberi inspirasi.
Hamasah yang tidak pernah luntur dari jalan DnT ini.

Kagum.
Seperti Uwais al - Qarni.
Hidupnya tidaklah dikenali, matinya seluruh alam mengetahui.

Ya Allah.
Bagaimanakah pengakhiran untukku nanti?
Sedangkan aku lemah tidak memberi.


Kisah hebat Ummu Nidal.
Kisah Siti Hajar Ahmad Sabir.

Allahu Allah. Nikmat!
Sungguh mnginspirasikan.

"Allahummakhtim lana bihusnil khatimah. Wa la takhtim 'alaina bisu'il khatimah."

Semoga doa ini dimakbulkan. Amin!
- farhanaselamat -

upside down, si lalang.

Perhatikan lalang.
Lalang tumbuh di mana - mana.
Selalunya lalang dianggap musuh pada tanaman.
Jika lalang tumbuh, tumbuhan lain sukar untuk tumbuh.
Pokok lain akan terbantut dan adakalanya terus mati.
Jika lalang di kebun, pasti hasilnya kurang.
Jika halaman rumah ditumbuhi lalang, kebersihannya terjejas.

Manusia tidak sepatutnya mengikut resmi lalang.
Berada kita di rumah, universiti atau di mana - mana.
Jangan sampai susahkan orang lain.
Tingkah laku dan akhlak kita.
Jangan sampai cemarkan keindahan dan keharmonian masyarakat kita.
Biarlah tutur kata kita sopan dan lemah lembut.
Pasti ramai yang terkesan dengan kesopanan dan kelembutan itu.
Jika di sebaliknya, akan ramai yang benci dan menjauh.

Jangan jadi lalang!
Di mana dan ke mana jua, orang tak suka!

Perhatikan lalang.
Sekejap meliuk ke kiri, sekejap ke kanan.
Adakah ia salah si angin yang meniup?
Atau si lalang yang tidak teguh pendiriannya?

Hidup ini biar jangan suka menyalahkan orang lain.
Sedangkan diri kita sendiri memilih untuk berada di situ.
Hidup ini jangan mudah dipengaruhi orang lain.
Sekejap ke sana, sekejap ke sini.
Teguhlah berdiri walau di mana jua.
Pasakkan keyakinan kepada Dia yang menciptakan kita.

Jangan jadi lalang!
Yakinlah dalam menghadapi segalanya!

* * *


Hakikatnya, apa salahnya dengan lalang?
Bukanlah ia bangsa petualang, melainkan ditiup depan dan belakang.
Berlenggok dan bergoyang, tanpa mengira malam atau siang.

Subur lalang di celah rekahan tanah.
Tanah terbiar, tanah usang, tanah yang bakal meruntuh.
Kerana ditinggalkan tanpa sebarang ikhtiar.

Subur lalang tanpa diminta baja.
Subur lalang tanpa ditagih hujan.
Subur lalang tanpa inginkan redup.
Subur lalang di terik suria.
Pengukuh hamparan yang bakal roboh.

Apa salahnya lalang?
Aku mahu menjadi lalang!
Pengukuh hamparan tanpa diminta.
Tanpa dibaja, tanpa diredup.
Sering ditindas, sering dicantas, sering direntungkan.

Sedarkah.
Semakin aku dicantas, ditindas, dipangkas.
Semakin pula aku bertunas?

* * *

Melihat dari dua perspektif yang berbeza.
Itulah manusia. Judgemental!
Fikir yang baik, maka baiklah ia.
Fikir yang buruk, maka buruklah ia.
"Kita, adalah apa yang kita fikirkan."

Hebatnya Allah yang menciptakan si lalang untuk kita ambil pengajaran!
Hebatnya Allah yang mengurniakan akal untuk kita fikirkan hikmah di sebalik ciptaan - Nya!

Subhanallah! Semoga bermanfaat.

Segalanya penuh hikmah!
Memanifestasi lalang :)
- farhanaselamat -

Friday, March 29

ganbatte kudasai.

Bismillah.
Salam and hi :)

Attention!
Attention!

Alhamdulillah! I'm officially finished my 1st Year Degree session. ^_^v

Seronok!
Sebab rasa macam sekejap je lagi nak habis study. >.<
4 long sem + 1 short sem + 3 months internship = GRADUATE!
Waaaaaa ~ Excitednye nak habis! ^_^

Okay. Behave Farhana! Behave. :P
InshaAllah. Seperti apa yang telah aku hitung kira.
Hujung tahun depan, adalah semester terakhirku.

Seriously. Agak tak percaya sebenarnya!
Tapi itulah kenyataan yang aku harus tempuhi.
Dah tak banyak masa dah untuk aku ber - 'sandiwara' di sini.
Ahhh. Banyaknya misi yang belum selesai lagi! T_T

"Live the moment. Cherish the present. Anticipate the future. Frame the yesteryear."
(Hlovate, Contengan Jalanan)

InshaAllah!
InshaAllah!

Masih ada waktu.
Masa yang tersisa pasti takkan ku biarkan ia berlalu tanpa sesuatu.
Allahu Allah, berilah kekuatan! Ganbatte Farhana! (Y)

"Tanggungjawab melebihi masa yang kita ada!"


Amin!
Alright, back to reality :)
Alhamdulillah! Thanks Unitenggg sebab julung - julung kalinya bagi cuti 2 bulan kepada kami. Hoho.
Terasa sangat panjang pulak cuti kali ni. Almaklumlah, orang tak biasa cuti panjang - panjang kononnya. Ceh!
InshaAllah. Sedang cuba untuk tidak membazirkan setiap saat yang ada.
Sedang cuba untuk penuhi hari - hari yang ada dengan event - event yang osem.
Hopefully, kalau ada sesiapa nak ajak teman pi event mana - mana, boleh roger terus okay? :P

Okay. Sekian sahaja coretan untuk kali ini.
Untuk sahabat Uniten ku yang sedang bercuti, Fi Hifzillah!
Will be missing uollz in this 2 months period :')
Selamat memanfaatkan masa! Wassalam. ^_^♥

PS. Doakan kami dapat buat yang terbaik untuk presentation CSR rabu depan.
PPS. Agak confuse di sini. Apa ejaan sebenar untuk perkataan ni? Ganbatte? Gambatte? Ganbarre? Ahah. Mohon pencerahan dari pakar bahasa jepun. :P

Ayuh sempurnakan 10 muwassofat tarbiyyah!
- farhanaselamat -

Sunday, March 24

duri ujian.


"Iman seorang mukmin akan terlihat di saat dia ditimpa ujian. Di saat dia bersungguh - sungguh berdoa, namun belum terlihat hasil doanya. Ketika keinginan dan harapannya tidak berubah walaupun sebab - sebab untuk dia berputus asa sangat kuat. Kesemua ini dapat dilakukan kerana dia begitu yakin bahawa Allah sahajalah yang paling tahu apa yang terbaik untuk dirinya."

(Ibnu Jauzi)


PS. Mohon doakan paper terakhir saya rabu ini! PR, please be nice. ^_^

Lalang dan Pisang :)
- farhanaselamat -

Tuesday, March 12

untukmu perindu syurga.

Diri ini keriangan,
Melihat kesungguhanmu yang ingin keluar dari kotak kejahilan.
Diri ini keharuan,
Melihat kesungguhanmu meluahkan rasa dengan penuh kepercayaan.
Diri ini kegembiraan,
Melihat kesungguhanmu mencari sebanyak mungkin ruang dan peluang.
Diri ini kekaguman,
Melihat kesungguhanmu yang sentiasa mengimpikan sebaik - baik pengakhiran.

Allahu Allah.
Hebatnya nilai hidayah - Mu!
Allahu Allah.
Hebatnya ujian buat hamba - Mu!
Allahu Allah.
Hebatnya hikmah berada di jalan - Mu!

* * *

Syukurku pada - Mu Ya Allah atas kecintaan ini.
Kecintaan yang Kau limpahkan kepada sang perindu yang ingin kembali kepada fitrahnya.
Permudahkanlah urusannya untuk turut bersama di dalam gerabak perjuangan yang satu ini.
Permudahkanlah urusanku untuk memimpin tangannya ke kampung halaman yang kami rindui.

We miss You!

Jauh di sudut hati, aku bukanlah orang terbaik untuk kau contohi.
Tetapi aku akan sentiasa berusaha untuk membantumu semahu - mahunya.
Semoga Allah permudahkan langkah kita. Maafkan aku yang tidak membantumu.

Aku bangga dengan kau, sahabat!
- farhanaselamat -

Monday, March 11

one day, for sure.


It's never dark, 
Never was and never will.
For it is nothing,
More than just an absence of light.
No matter how dark it is,
There'll be light.
Be it weak or small,
It's still a light.
Therefore, hold on to it tightly,
For He will shine His light unto you.
One day, for sure.

Be it big or small,
It's just a rock in your life,
It can neither move nor harm you,
So why cry, why cower in fear?
Brace yourself, stand up straight,
And have faith in Him,
For He promised unimaginable rewards,
Behind each rocks you leap over.

Have faith!
- farhanaselamat -

Saturday, March 9

bahagia.

Hidup ini adakalanya, saaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat manis! >.<
Aku kira, mungkin diri ini bisa diabetes jika terusan begini! :P

"Ewah! Over pulak Cik Farhana kita hari ni ye."

*Senyum*

* * *

Alhamdulillah! ^_^

Pertamanya dan selama - lamanya, ku ucapkan setinggi - tinggi syukur pada - Mu atas nikmat dan rahmat yang Kau limpahkan kepadaku sehingga ke hari ini. Alhamdulillah Ya Rabb. Jiwa ini terasa bagai di - charge semula, dari biasa - biasa ke luar biasa indahnya. Dan kini baru ku sedar bahawa keseronokan yang aku perolehi tika bersama sahabat - sahabat seperjuangan ini adalah semuanya tanda kasih sayang dari - Mu. Bukan sekadar atas sebab mereka pandai menghiburkan, tetapi selayaknya, aku perlu sedar bahawa aku perlu bersyukur semahu - mahunya kerana Engkau jua lah yang telah meminjamkan mereka untuk aku. Allahu Rabbi. Mereka hanya alat, sedangkan nikmat dan kasih sayang - Mu itu tiada tandingannya.


Sungguh. Aku ini hamba - Mu yang lalai, mementingkan duniawi jauh dari ukhrawi. Ya Allah, ayat - ayat chenta - Mu ini benar belaka. "Dan sememangnya sedikit sekali di antara hamba - hamba - Ku yang bersyukur." *Headshot* Ampuni aku Ya Rabb. Golongkan lah kami ke dalam golongan yang sedikit itu. :'(

InshaAllah. Sedikit renungan untuk diri sendiri dan sahabat - sahabat sekalian. Indahnya hidup ini jika kita sentiasa syukur dan redha atas segala ketentuan yang Allah telah berikan. Selayaknya, kerja kita, Usaha! Hasilnya pula, biarlah ia menjadi rahsia Allah yang sentiasa mengetahui apa yang terbaik untuk hamba - Nya. Jadi, kita niatkanlah dalam diri kita bahawa segala yang kita lakukan hanya untuk mendapat redha Allahu Ta'ala. InshaAllah. Segala yang terjadi, akan menyebabkan kita lebih kuat untuk menelusuri jalan ini dan pasti kita akan sentiasa rasa seronok untuk mengetahui apakah pengakhiran yang Allah janjikan untuk hamba - Nya yang sentiasa bersyukur. Allahu Allah. Masukkan lah kami ke dalam golongan yang sedikit itu! Amin!

* * *

Alhamdulillah. Begitu banyak babak - babak indah yang aku lalui 2, 3 hari ini. Mahu saja aku coretkan segalanya di sini, agar ia sentiasa menjadi memori yang melekat di hati. Cuma, sebelum itu, ingin aku ingatkan, untuk post kali ni, mungkin aku akan banyak mengomel dan membebel di sini atas sebab aku jama'kan cerita - cerita ini terus. Apa pun, mohon maaf jika aku tak dapat sampaikan sesuatu yang boleh menambahkan ilmu kepada kalian. Rasanya, post - post sebelum ni pun banyak merepek jugak. Heh. Abaikan ~ =='

Yang pertama, tentang nikmat ukhwah yang pasti tiada nilai tandingnya. Aku kira, aku dah lama tak berusrah. Rasa kosong sangat. Takda feel untuk buat something. Hari - hari dok layan perasaan. Err. Suatu hari, bila Allah takdirkan ia terjadi, maka jadilah ia. ^_^ Rasa best sangat bila semua dapat gather balik sesama. Entahlah, kami pun tak pasti apa yang menyebabkan tetiba usrah macam tergantung begitu sahaja. Nak kata busy, tak jugak. Sem - sem lain pun busy, tapi masih boleh teruskan. Huhu. Wallahu A'alam. Ada lah tu hikmahnya kan. Allah nak suruh kita rasa nikmat rindu. Cewah. Apa pun, pertemuan itu, menyebabkan jiwa aku kembali. Alhamdulillah. Dalam pada diri ini dah lama tak beriadah, diajaknya beriadah. Huhu. Heaven! Hanya Allah yang tahu betapa hati ini sangat gumbira ~ Alhamdulillah! :')

Keduanya, tentang "Life is about making choice." This is one of my favourite quote yang aku pegang sampai sekarang. ^_^ Tapi kalau ada yang kata, buat ibadah pun adalah suatu pilihan, itu silap besar la kan? Harapnya, tak ada lah yang berkata begitu kerana sesungguhnya hikmah kejadian kita adalah untuk menjadi hamba dan khalifah Allah. InshaAllah. Ada bezanya antara nasib dan takdir. Janji, kita sebagai manusia, kenalah sentiasa bersyukur atas segala apa yang Allah kurniakan kepada kita.

Dan seperkara lagi yang membuatkan aku terfikir - fikir ialah berkenaan perancanganku pada 5, 10, 20, 30 tahun akan datang. Dalam banyak - banyak talk yang aku pernah ikuti dan termasuklah talk yang Dr. Tengku Asmadi sampaikan ini, semuanya menekankan tentang perancangan. Ya, aku akui, perancangan itu sangat sangat penting. Tetapi. Entah lah. Aku bukan jenis orang yang fixed kekadang dan mungkin itu yang membuatkan aku tak kisah. Asalkan matlamat dan tujuan hidup aku pegang sampai ke akhirnya. Erm. Boleh ke macam tu? Ergh. Alasan semata - mata. =='

Erm. Bila dah banyak - banyak, dengar talk motivasi ni. Rasa 'zouk' dia lain macam sikit. Kekadang sentap. Kekadang eksaited. Kekadang sedih. Sedih tu, mungkin sebab kita tahu ilmu itu tapi tak apply dalam kehidupan. T_T Hmm.

Okay, untuk yang ketiganya, tentang program pengurusan jenazah yang baru saja selesai semalam. Alhamdulillah sesangat, segalanya Allah permudahkan. Pada awalnya kami jangkakan tidak ramai yang akan join program ni disebabkan banyak program lain yang clash dengan program kami. Tetapi apa pun Alhamdulillah sesangat sebab peserta yang hadir melebihi target kami. Ternyata, masih ramai yang dahagakan ilmu Allah ini. Bahagia rasa di jiwa. Cuma, kita yang sedar akan kepentingan ini, perlulah bersungguh - sungguh menjadi alat untuk membawa sahabat - sahabat kita yang lain menuju ke syurga - Nya. Semalam, dapatlah jugak kenal - kenal dengan dorang. Baru perasan, ramai lagi yang aku tak kenal dalam Uniten ni. Hoho.


Setuju! Just, nak highlight sikit. "Sesungguhnya semulia - mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya)." Kita selalu mengharapkan untuk menjadi orang yang bertaqwa. Apakah definisi TAQWA itu sebenarnya? Apakah langkah kita ini telah benar - benar menjurus ke arah itu? Tepuk dada, tanya Iman. Moga Allah ampuni dosa kita.

Last but not least, inilah yang aku kira, sangat penting bagi kita semua, saudara se - Islam ku yang memegang amanah 'La Ilaha Illallah, Muhammadur Rasulullah'. Alhamdulillah, aku bersama beberapa sahabatku telah dipilih Allah untuk join program TOT tentang Sahabat Aqsa. Sedikit pencerahan tentang sejarah dan pengenalan mengenai bumi suci Al - Aqsa, Palestin. Daripada apa yang disampaikan, aku terasa seperti aku tidak membuat sedikit usaha pun untuk membantu saudara seaqidahku di sana. Pabila ditanya tentang peristiwa - peristiwa penting dan kronologi yang berlaku di Gaza, hampir semuanya aku tidak tahu. Adakah aku ni sudah layak untuk bersama mereka di syurga nanti? Allahu Allah. ampunkan dosaku.

Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang tidur tanpa peduli terhadap permasalahan kaum Muslimin maka ia tidak termasuk golongan mereka."

Kita ni dah sebenar - benarnya Islam ke? T_T Tiada alasan untuk kita tidak membantu. Ya. "Sesungguhnya, orang - orang yang beriman itu bersaudara." Adakah kita layak digelar orang yang beriman sedangkan satu apa pun kita tidak peduli? T_T


Cuba kita renungi. Adakah dengan keamanan di Malaysia ini, Allah berikan sebagai suatu rahmat atau ujian untuk kita? Wallahu A'alam.

Alhamdulillah banyak yang aku dapat. Dan oleh sebab itu, aku rasa tak best kalau aku tak dapat share dengan kalian semua. Nanti, Allah akan tanya segala apa yang kita lakukan di muka bumi Allah ini. Adakah kita telah amanah dalam menggunakan segala bentuk pinjaman yang Allah kurniakan kepada kita? InshaAllah. Semua ini adalah peringatan untuk diri aku terutamanya. Agar bila aku baca balik apa yang aku tulis ini, ia dikira sebagai janji aku kepada diriku sendiri. Apakah aku ini hanya sedap menulis tetapi gerak kerjanya tiada? Sungguh, aku takut.


InshaAllah. Yang baik itu pastinya datang dari Allah. Syukuri segalanya! Dan, semoga Allah ampuni segala dosa kita dan semua yang berada di sekeliling kita. Amin Ya Allah.

Sekian.

* * *

PS. Wahai adik, terima kasih atas ingatanmu terhadap kakandamu ini. Semoga urusanmu sentiasa dipermudah ;) Doaku hanya untukmu SENTIASA! :')

Betul, kan? Allah itu Maha Adil.
- farhanaselamat -

Wednesday, March 6

aku cinta Allah.

Bismillah.
Assalamualaikum w.b.t.

Video ini ditujukan khas buat jiwa - jiwa yang merindui - Nya.

Aku sayang Allah.
Aku rindu Allah.
Aku cinta Allah.


Semoga kita tidak lupa bahawa jiwa ini hanya milik Allah sepenuhnya.
Mintalah pada - Nya, nescaya diperkenankan segalanya.
Mungkin bukan pada hari ni, tetapi pada hari esok.
Mungkin bukan pada kita, tetapi pada orang - orang yang kita sayang.

Ujian itu tanda Allah sayang.
- farhanaselamat -

Tuesday, March 5

rabitah ini.

Hati ini telah bersatu berkumpul di perut bumi - Mu.
Hati ini telah berpadu bersatu memikul beban dakwah - Mu.
Hati ini telah mengikat setia untuk mendaulat, untuk mendokong syariat - Mu, di alam maya.
Maka Ya Allah eratkanlah ikatan yang ada, maka Ya Allah eratkanlah ikatan yang ada.

Kekalkan kemesraan yang ada tunjukkanlah jalan yang benar.
Tunjukkanlah dengan cahaya - Mu tiada malam terangi alam - Mu.
Hidup suburkanlah dengan Makrifah - Mu, tapi jika ingin mematikannya, matikanlah sebagai syuhada'.
Dalam perjuangan menegakkan agama yang mulia, dalam perjuangan menegakkan agama yang mulia.

* * *

Doa ini yang menyatukan kita.
Doa ini yang menguatkan kita.
Doa ini yang meyakinkan kita.
Doa ini yang memberikan ingatan.
Bahawa Allah adalah satu - satunya!

* * *

Tatkala kita hendak berbakti kepada insan - insan di luar sana.
Jiwa pasti akan terasa sakit pabila mengenangkan insan - insan yang rapat dengan kita.
Yang masih belum sempurna jiwanya. Yang masih perlu kepada sentuhan kita.

Persoalannya.
Mengapa tidak diselesaikan yang di dalam dahulu?
Mengapa tidak memulihkan yang kamu katakan akrab itu?

* * *

Perit.
Susah.
Payah.

Ahh. Keliru.

Bukankah perlu dijaga hati - hati mereka itu?
Andai tersalah kata, mungkin persahabatan itu tidak ke akhirnya.

Jadi.
Bagaimana?

Ahh. Buntu.

Mungkin, kita terlupa tentang rabitah ini.
Rabitah yang menjadi pencetus kepada segala - galanya.

Maaf. Andai hanya doa yang mampu dikirimkan untukmu.
Semoga kau sentiasa menjadi sahabat yang terbaik buatku.
Terima kasih kerana menghidupkan hidupku.


Nak jaga hati pun masalah.
Tak jaga hati lagi lah masalah.

Ahh. Aku je yang mengada - adakan masalah.
Screw me! =='

"Moga tabah, Farhana!"
- farhanaselamat -

Sunday, March 3

kerinduan.

Dalam diriku mencari redha - Mu Tuhan,
Jiwaku perlu kepada mutiara Ihsan,
Kalbuku perlu pada permata Iman,
Agar diriku indah dengan nikmat Islam.

Tapi,
Bagaimana harus aku merasai semua itu?
Tanpa bimbingan seorang teman,
Yang mampu mursyid pada diriku,
Menuju ke sisi - Mu Tuhan.

"Sama ada berat mahupun ringan, tetaplah melangkah dalam jalan ini. 
Memang akan ada pengorbanan jiwa, harta, masa dan tenaga.
Tapi ketahuilah bahawa jalan ini adalah yang 'terbaik' jika kita betul - betul mengetahui."

Sungguh.
Aku rindu suasana itu.
Aku rindu untuk mengadu.
Aku rindu untuk bersendiri.
Aku rindu untuk menangis.
Aku rindu jiwaku yang dulu.

Kini.
Aku bukanlah aku.
Terlalu banyak aku tersasar.
Aku tidaklah seperti apa yang kau sangka.
Maafkan aku sahabat.

Aku perlukan kau untuk membantuku.
Aku perlukan kau untuk membimbingku.
Aku perlukan kau untuk menyedarkan aku.
Aku perlukan kau untuk menguatkan aku.

Aku rindu.
Aku rindu aku yang dahulu.

Tolong.
Tolong bawa aku ke zaman silamku!


Terima kasih atas ini.
- farhanaselamat -