Monday, April 22

bas 11.

Pernah dahulu, aku gelarkan kau sedemikian.
Haha. Hambar!
Ya, aku tahu tentang itu. >.<
Fikiran kanak - kanak sememangnya begitu bukan?

Sengihku sendirian. 8)
Nyata, masa terus pantas berkejaran.

Hampir 20 tahun dikau berkhidmat.
Ternyata ia bukan suatu jangka masa yang singkat.
Begitu banyak pelosok tanah telah kau jejaki.
Bertanggungjawab atas segala aturan yang ditakdirkan.

Hanya sekali ini aku tersedar dari lamunan.
Aku belum cukup berterima kasih kepada engkau.
Terlalu banyak yang telah aku pergunakan.
Namun, sekadar membiarkan kau hilang lelah keseorangan.

Terima kasih atas bantuanmu.
Memberiku ruang dan peluang untuk mengembara.
Segenap daratan dan lautan telah kau bawa bersama.
Kini menjadi sejarah memori suka duka kita.

Alhamdulillah untuk itu.
Kerana engkau sentiasa menjadi 'Bas 11' untukku!

* * *

Thank You :)

Tiada kata yang mampu ku coretkan. Hanya senyuman yang mampu ku ukir. Pabila teringat kembali peristiwa menarik yang Allah telah aturkan untukku. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Terima kasih untuk semuanya!

PS. Selamat menempuhi hari - hari mendatang sebaiknya! Doaku sentiasa mengiringimu.

"People change. But memories not."
- farhanaselamat -

Monday, April 15

kita tsk.




Haha. Manis amat! >.<
Ahh. Rindunya pada akhawat.
Moga kamu semua dalam jagaan - Nya :')

Masihkah kau ingat?

"Dakapan ukhuwwah T.S.K"
Bila nak ber - kek - an lagi?

Tarbiyyah Dzatiyah yang terobek di kala cuti.
Nanges!
- farhanaselamat -

the unexpected.

Walking alongside.
Searching for happiness in the worldwide.
No matter how far the destination.
No matter how hard the journey was.

Life is ain't easy.
But the miracle will always there.
Just keep believe it.
Cause He will never disappoint you.

* * *

And yeah! I was here just now.
With the spirit of Malaysia Boleh! :D
Thank you! Alhamdulillah!


And it was so sudden.
Indeed, Allah is the best planner.
I met my old senior there.
I was really thankful for those moment.
Short but really a meaningful one!

"Hoping to see you soon."
InshaAllah!

PS. Bila mana diri ini kelupaan bahawa Talk Sis Yasmin Mogahed berlangsung pada malam ini. Oh, kuciwa! T_T Nway, jazakumullah khairan kathira kepada kalian yang rancak mengicau kata - kata pujangga darinya. Really appreciate it!
PPS. Esok hari jadi Umar. Tepat pukul 10 pagi. Doakan Umar menjadi anak yang soleh! Amin ;) Selamat membesar adikku!

Semoga cepat sembuh! (56 : 19)
- farhanaselamat -

Sunday, April 14

fast action, fast result!

Lots of things that I wanna share with you.
But sometimes, words can't really told you the actual situation instead.
Never mind! InshaAllah, I'll try my best ya!
Maybe, you could experience it by your own in future?
InshaAllah :)

"Fast action, fast result."
"Terhegeh - hegeh action, terhegeh - hegeh result."

Haha. Comel.

* * *

Berani Berniaga 2013 | 13th April 2013 | Menara PGRM, Cheras.

Perjalanan di waktu pagi yang amat tragis di mana aku dan mama sesat - sesat di jalanan. Ohoi! Patah sudah hatiku. Acara yang diadakan bermula seawal 8.30 pagi tetapi walaupun dah pukul 9, aku dan mama masih di jalanan, entah ke mana hala tuju kami. Parah takda GPS! Haa. Semoga ini menjadi salah satu reason yang boleh ku utarakan untuk beli smartphone lepas ni. Heheh. Itulah. Pengajaran untukku. GPS bukan alasan untuk menuntut ilmu.

Maka, setelah mama putuskan untuk balik. Aku terdiam. Entahlah. Malas nak menyusahkan mama. Nasib lah hari Sabtu, takda lah sesak mana nak dibandingkan dengan weekdays. Then, tetiba mama kata. "Jom lah mama hantar sampai Masjid Jamek, nanti kakak naik LRT ye! Program tu kan lambat lagi habis, takkan terlepas beberapa minit dah nak balik?" Ahaa. Segaris senyuman terukir. Betul juga. Kenapa lah aku tak terfikir. Biasalah, bila dah frust tu benda yang boleh diselesaikan pun jadi susah. Dan akhirnya, aku memulakan langkah penuh semangat. ^_^

* * *

9.45 AM.
"Dik, lalu sini boleh tembus ke bangunan tu tak?", tanya seorang sister sambil menunjuk ke arah Menara PGRM.

"Oh? Akak pun nak pergi talk Dr. Azizan ye? Jom lah sekali. Saya tak pasti. Takpelah, kita jalan je."
Senyum. At last, bukan aku sorang je yang ketinggalan rupanya. Hehe. Alhamdulillah.

* * *

Seusai mendaftar, kami terus meluru ke dalam dewan. Kedengaran suara Dr. Azizan sedang asyik berkata - kata. Dengan harapan, semoga tak banyak ilmu yang tertinggal!

Alhamdulillah. The only word that I could describe. Everything just at the moment. Biasalah, siapa yang tak kenal. Kesemua program Dr. Azizan mesti dimulakan dengan exercise (Part semua orang kembali ke zaman kanak - kanak seketika. Memang terbaik! Haha) dan video pengenalan tentang Richworks serta latar belakang Dr. Azizan. Cuma itu yang aku tertinggal dan nasib baiklah pernah dengar dah semua tu time pergi Seminar Berani yang lepas. Hee. Alhamdulillah.

And now, we just can't wait to know what are all these about. Haa. Of course lah berkaitan bisnes kan?  Nama pun Seminar 'Berani Berniaga'! Takkan lah belajo pasal Medic pulak. Huu. Tapi bagi aku, tak kisah lah anda sudah memulakan bisnes ataupun tidak, anda perlu juga pergi. It's not all about business, but it goes deeper. Deeper into your heart, exactly! Alhamdulillah for the chance, ya Rabb! Smile along the way ~

* * *

Sedikit perkongsian untuk anda.
Sebelum tu, sama - sama sebut kat orang sebelah, "Saya kaya dan berjaya!"
Hehe. Hanya yang tertentu saja faham. Semoga ia menjadi doa. Amin amin!

Bak kata Dr. Azizan, kita kena ada MESTI dalam menjalankan bisnes. Apakah MESTI itu?

M - Matlamat / Misi / Mentor
E  - Emosi
S  - Sistem / Strategi
T  - Tindakan
I   - Intention / Ilmu

Seseorang yang berjaya mestilah mempunyai matlamat yang jelas. Bukan sekadar di awangan, malah yang tertulis dan sentiasa diingati. Well. Itulah erti matlamat sebenar - benarnya. Jika sekadar omong kosong, itu berangan namanya! Heh. Tulis matlamat kita 10 tahun dari sekarang. As usual, di mana - mana tempat pun, mereka akan tekankan perkara yang sama. Kan? Dan, cuba kita fikir, kenapa kena set awal - awal semua ni? 10 tahun tu, lambat lagi kot. There's one quote answered this. "All these is not for us, but for our next generation." Setuju! Kerana apa? Kerana, "Sebaik - baik manusia ialah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain." (Hadis). ^_^


Anda kenal Richard Branson? Tidak? Oh, sama lah kito! ==' First time dengar nama beliau time Dr. Azizan sebut hari tu. Basically, semestinya beliau adalah seorang businessman yang berjaya pada hari ini. Untuk makluman lanjut tentang butir diri beliau boleh lah bertanya kepada Inche Google ya! ^_^

Okay. Sedikit perkongsian dari Dr. Azizan tentang prinsip Sir Richard Branson yang menyebabkan beliau berjaya pada hari ini.

1) Matlamat yang jelas.
2) Sentiasa berasa gembira dalam perjalanan mencapai matlamat.
3) Jangan terpengaruh dengan sikap 'biawak' dalam diri. :P

Sangat lucu. Tang biawak tu. Hampir semua yang diperkatakan terkena batang hidung sendiri. Suka nau distract diri sendiri. Betullah apa dikatakan, "Sebesar - besar peperangan adalah perang melawan hawa nafsu!" Jom ubah! :D

"When you stop learning, you'll stop growing."


See this pyramid. Dalam setiap kita, ada 3 elemen ni :)
(Tetiba teringat ISK, ada gak belajar pasal ni, AJR - Akal, Jasmani, Roh)

Okay, antara 3 elemen ni? Elemen mana yang paling senang nak ubah?
Jawapannya : Physiology (Baca : Tindakan). Sebab apa? :O
Sebab dengan mengubah physiology, mind dan feeling kita juga akan berubah.
Sebagai contoh. Haa. Cuba senyum macam ni! Sambil buat peace gituh. Hee. ^_^v
Senyum sebagai satu tindakan, dan seterusnya mind dan feeling kita pasti mudah sahaja untuk turut berubah menjadi positive. InshaAllah. "Senyum itu kan sedekah?" >.<

So, bila kita dah faham konsep - konsep 'JIWA' dalam berniaga ni. Barulah boleh beransur kepada perniagaan yang bagaimana yang kita hendak jalankan?

7 industri paling bagus untuk berniaga.
1) Makanan dan Minuman
2) Pakaian
3) Kesihatan dan Kecantikan
4) Pendidikan
5) Online Internet Business
6) Transportation Business
7) Property Business

"Business exists because of problems. And it acts as a medium of solution."

Well said! (Y)
Masalah itu adalah peluang. Masalah itu tanggungjawab. ^_^
Lagi banyak masalah yang kita boleh selesaikan, lagi banyak duit yang kita boleh buat. $.$ Hoho.

Dan pada sesi petangnya pula, ada perkongsian dari Afdlin Shauki dan agensi - agensi yang membantu usahawan dalam memberi dana. Akhirnya, rezeki datang lagi. Seminar yang lepas, Afdlin jugak yang datang bagi perkongsian. But still, banyak input yang boleh diambil. Muhasabah diri untuk jadi lebih kuat untuk berusaha dan sentiasa bersyukur atas nikmat - Nya! Yang agensi tu pula, adalah dari 3 pihak iaitu MARA, PUNB dan MITI. Ahah. Dalam 3 ni, MARA jelah kot yang aku pernah dengar. Kuno betul rasanya. Nama je budak finance. Sobs. T_T Overall, bestlah. Banyak info - info baru yang dapat. Alhamdulillah.

Dan, perkongsian ini disudahi dengan quote dari Dr. Azizan :) Katanya.

"If you want to help people, give them knowledge.
If you want the people die, give them fish."

Mostly agreed!
InshaAllah. Hanya ini yang mampu ku sampaikan.
Semoga ada kebaikannya untuk kalian.
Peringatan untuk diri ini jua :)

Ayuh!

"9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan."
(HR Tarmizi)

* * *
Sekadar selingan. ^_^

"Hmm. Perlu ke jadi kaya ni sebenarnya? Biasa biasa sudah laa."

Perlu! Nah, untuk awak! :D

Dari Hakim bin Hizam r.a. katanya, Nabi Muhammad SAW bersabda : "Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta). Maka kerana itu mulailah memberi kepada keluargamu. Sebaik - baik sedekah ialah ketika KAYA. Siapa yang mohon dipelihara (agar dia tidak sampai minta - minta) Allah akan memeliharanya, dan siapa yang mohon ditetapkan (agar tidak ada bergantung selain kepada Allah) Allah akan mencukupkannya."

Senyum.

* * *

"So, sekarang bisnes hang amacam, Farhana?"

Ahah. Soalan cepumas! Haa. Aku cuba memfokuskan sesuatu dengan membina matlamat. Semoga matlamatku ini berhasil tatkala aku menanti masa yang betul betul sesuai untuk bertindak. Hoho. *Alasan* It's now or never la, Farhana! T_T 

Haha. Tapi seriously, sejak cuti sem ni tak banyak yang terjual. Sebabnya, memang target customer aku pun orang - orang yang terdekat ni je. Perkhidmatan postage takda lah katakan. So, itulah ceritanya. Kalau aku nak create page, buat delivery sume tu sebenarnya boleh je. Cuma, erm.

"Hidup lah dengan alasan tu ye, Cik Farhana!" 
*Potong bawang* T_T

* * *

PS. Maaflah, jika post ini content nya lebih kepada ngomelan. Habit. T_T Agar aku tidak lupa kisah manis ini. Ewah, gitu!
PPS. Alhamdulillah for the chance. Let's apply it in our daily live. It's now or never!

"Dhuha itu magnet rezeki."
- farhanaselamat -

Friday, April 12

zon selesa.

Oh ya. Saya terbaca ini.

* * *

Ha-ana-za : Along tengok angah ni score semacam je Medic. Result asyik 90, 98, 100! Senang ke Medic ni?

Angah : Ha'ah, angah rasa senang la pula dunia Medic ni. Dulu orang cakap bukan main susah lagi. Amacam terer tak angah? Bangga tak? Puji laa, puji laa.

Ha-ana-za : Bangga apanya?! Buat malu along aje. Macam ni ke result seorang daeiyah? Macam tak buat dakwah je nampak gayanya. Angah bawa berapa usrah sekarang ni?

Angah : Er? Satu je.

Ha-ana-za : Sebegitu banyak akhawat, angah bawa 1 usrah je? Jangan jadi penjual ikan ya angah.

Angah : Ye la, ye la. Tak payah la sindir angah lagi.

Ha-ana-za : Lepas ni along nak angah bawa 3 usrah! Pointer tu kasi kurang sikit. Tak nampak macam berdakwah pun. Tambah ria' je apa gunanya.

Angah : Ye la, ye la.

* * *

*Headshot*
Terima kasih atas ingatan ini. T_T

Berada di zon selesa amat menakutkan!
- farhanaselamat -

akhirnya.

Akhirnya.
Result Special Sem dah keluar.
Alhamdulillah!
Dah lama tak merasa result 'rata' sejak Degree ni :)
Bertambah juga CGPA ku walaupun dengan 0.01.
Congrats to all Unitenians!
Gayanya riuh rendah di laman Pengicau.
At last, tak sia - sia 2 bulan yang dilalui. Kan?
Alhamdulillah syukur :)

Akhirnya.
Adik - adik di hostel balik jugak minggu ni.
Alhamdulillah!
Kat rumah dah macam zombie. Huhu.
Nak borak - borak pun dengan Umar je.
Selamat kembali adik - adik ku :)
Birthday Umar 4 hari lagi.
Let's do something! ;D

Till then. Bai! Salam.
- farhanaselamat -

Thursday, April 11

suatu hari nanti.

Selama mana kita sayang orang tu.
Selama mana kita tak mahu hatinya terguris.
Selama mana kita kekalkan persaudaraan itu.

Pasti.
Suatu hari nanti.
Semuanya tidak mampu diselamatkan lagi.
Salah seorang perlu merasa sakit.
Untuk melihat seorang lagi bahagia.

Inikah rencah alam yang perlu diterima?
Aku mahu menjaga semuanya.
Namun, mampukah aku menghadapi?
Untuk suatu hari nanti, yang pedih!

Tiada apa yang aku hajati.
Melainkan Kau berikan ku kekuatan.
Kau berikan mereka kebahagiaan.
Di saat tangan tidak mampu menghulur.
Di saat lisan tidak mampu menutur kata.


Suatu hari nanti.
Yang dipenuhi seribu tanda tanya.
Maafkan aku kerana ku tahu.
Itu bukan mahu mu.
Pasti jua bukan mahu ku.

Tabahlah wahai hati.
Kelam ditelan dunia :'(
- farhanaselamat -

Monday, April 8

sesat.







"Syaitan lebih suka sesatkan orang yang dia rasa dia berada dalam jalan kebaikan." - Kak Kim.






Gulp!
Dah bagus sangat lah tu, pakai tudung labuh?
Dah hebat sangat lah tu, pergi usrah selalu?

*Headshot* Muhasabah.
Ya Allah, ampuni aku yang sulit menyental jahiliyyah dalam kamus hidupku. T_T

Friday, April 5

it's hard but not impossible.

"Sahabat itu ibarat bintang walau jauh ia tetap bercahaya."

Benarkah?

* * *

Banyak sungguh quotes yang berkisarkan tentang friendship, persahabatan, persaudaraan, ukhwah etc yang rata - ratanya memaknakan bibit keindahan kepada kita semua. Tetapi, adakah kita benar - benar fahami dan hayati maksud yang tersirat di sebalik ikatan yang satu ini?

Tiga fasa penting dalam persahabatan. Kiranya, jika tiada salah satu antara tiga ni, still belum cukup 'umph' lah sesebuah ukhwah itu. ^_^

1) Salamatun sodri (Baca : Berlapang dada) / Husnuzzon (Baca : Bersangka baik).
2) Tawazun / Musawwamah (Baca : Sama rata).
3) Ithar (Baca : Lebihkan orang lain dari diri sendiri).

Berlapang dada dengan menerima pandangan orang lain biarpun ia bertentangan dengan kita. Adakalanya kita perlu merasakan ada betulnya apa yang diperkatakan, daripada terus jump into the conclusion tanpa mendengar sepenuhnya apa yang sahabat kita cuba sampaikan. Dan, sentiasa berlapang dada lah apabila sahabat kita memohon maaf kepada kita. Lupakan sejuta kejahatan yang pernah dilakukan dengan mengingat kembali satu kebaikan yang pernah dia lakukan. Bersangka baiklah dengan apa jua yang cuba dia lakukan pabila berlakunya salah faham. Juga, berlapang dada lah apabila sahabat kita minta dibantu biarpun, pada waktu itu kita penat, busy dan sebagainya.

Seterusnya, tawazun. Sama rata? Oh ya, perlu diperjelaskan sedikit terjemahan itu. Ia bukan sekadar sama rata, namun ia lebih dari itu. Iaitu, adil dan tak berkira. Seorang sahabat yang baik, dia tidak pernah berkira untuk memberi kepada sahabatnya. Dia seorang yang adil dalam memilih mana yang patut diprioritikan. Dan, seorang yang tawazun, tidak pernah memilih siapa orang yang dia nak bersahabat. Tak kira lah orang tu kaya, miskin, cantik, kurang cantik, pandai, sengal dsb. Sebabnya, niatnya untuk bersahabat adalah kerana Allah. Terimalah seseorang itu seadanya, sepertimana kita mahu orang menerima kita seadanya.

Last but not least, peringkat yang paling tinggi, yang tidak semua orang mampu untuk melakukannya. Yakni, sentiasa melebihkan sahabatnya berbanding dirinya sendiri. Ya Allah, mampukah aku? Susah, tapi tak mustahil. Kan? Alangkah bahagianya jika kita temui sahabat seperti ini. Yang sentiasa ada untuk kita, yang sentiasa ingin berkorban untuk kita. Apa pun, untuk kita temui sahabat seperti itu, selayaknya, kita yang memulakan langkah seperti itu dahulu. Dare to sacrifice no matter how hard it is!

Jom kita telusuri sirah untuk kita ambil ibrah tentang ithar ini. InshaAllah!
Surah al - Hasyr ayat 9, yang menceritakan kisah sewaktu peghijrahan Rasulullah ke Madinah.


Semasa dalam perjalanan hijrah Rasulullah SAW ke Madinah, Rasulullah disambut dengan meriah. Kaum Ansar telah memberikan segala milik mereka kepada kaum Muhajirin. Dan ini, termasuklah isteri mereka. Malah kaum Ansar meminta kaum Muhajirin memilih isteri yang mereka inginkan. Subhanallah! Berkorban apa sahaja demi melihat orang lain bahagia. (Y) Kita bagaimana?

Tanya pada diri. Muhasabah.
Adakah aku ini telah menjadi sahabat yang baik?
Adakah aku telah lepasi ketiga - tiga anak tangga ini?
Adakah Allah redha dengan apa yang telah aku lakukan kepada sahabatku?

"Selemah - lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia - siakan sahabat yang telah dicari."
(Saidina Ali)

Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang 'mensia - siakan sahabat yang telah dicari itu'. Na'uzu billah min zalik. Appreciate others as much as possible. Cabaran dan dugaan pasti mengiringi di saat kita mengimpikan yang terbaik dalam persahabatan kita. Perbaikilah ia semampunya. Kerana itulah asam garam hidup yang perlu dilalui sebagai hamba - Nya. Dan, mari kita perluaskan ilmu dengan menghayati akhlak Rasulullah dan para sahabat di dalam bersahabat. Pasti indah dan jika hendak dibandingkan, ujian buat mereka jauh lebih dahsyat dari kita. Subhanallah! Pasti ada hikmah di sebalik sesuatu perkara. Sedikit quote dari Imam As - Syahid Hasan al - Banna yang sangat terkesan di hati sanubari.

"Terikatnya hati - hati dengan ruh - ruh ini dengan ikatan aqidah, kerana aqidah itu adalah paling kuat dan mahal. Ukhuwah itu saudara iman, perpecahan itu saudara kekufuran. Kekuatan yang pertama adalah kekuatan kesatuan dan tidak akan wujud tanpa kasih sayang. Serendah - rendah ukhwah itu adalah berlapang dada dan setinggi - tingginya adalah ithar (melebihkan kepentingan saudara lain)."

Setuju!
Last but not least, 'lagu teman' untuk semua :)


"Hidup hanya ada erti pada yang bahagia."
(Hlovate, Contengan Jalanan)
- farhanaselamat -

Thursday, April 4

permulaan yang baik.

Bismillah.
Assalamualaikum!

Menjadi kelaziman warga YTN untuk mengadakan gathering. Alhamdulillah. Another chance to meet them. Even though not ALL of them but it was just an amazing moment to be cherished with. So, once again, at the same place where we have our orientation day, we gather back there to present our CSR project. Ya! Ini Kali Lah! >.<

Heh. Abaikan.
Almaklumlah. Presentation CSR berkongsi tarikh dengan pembubaran Parlimen, 3 April 2013!
Eksaited terlebih gituh. Huhu.

Alhamdulillah. Everything was just fine and going on smoothly. Banyak juga yang aku dapat hasil dari presentation hari tu. Idea nak berprogram pun semakin bercambah. Banyak sangat aktiviti best - best yang mereka adakan. Yang seronoknya, masing - masing dah mula tunjuk belang time present. Masa mula - mula kenal time orientasi dulu nampak senyap malu - malu je. Tapi sekarang? We're all grown up, right? ^_^ Seronok!

Ahah. Aku nak kongsikan lah sikit antara program - program group lain yang bagi aku, tersangatlah interesting. Tetiba rasa macam nak jadi peserta dalam program yang mereka adakan tu. Huhu. Ada yang bersama anak yatim, ada yang buat aktiviti dengan orang kelainan upaya (ADHD), ada yang bersihkan surau, ada yang tolong repair rumah keluarga kurang pendapatan, ada yang buat program dengan sekolah dan so on so on. Agak common target audience - nya tapi hakikatnya daripada apa yang aku dapat lihat time presentation, mereka semua berjaya jalankan program tersebut dengan jayanya. Alhamdulillah syukur. Terasa 'sense of giving' tu, bak kata Kimi.

Sesungguhnya, apa yang telah berlaku hari ini, adalah rezeki dari Allah SWT. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana telah menggerakkan hati YTN untuk memberi kami dana, untuk jalankan program - program CSR ini. Kalau tak kerana tergeraknya hati itu, rasanya tak dapatlah kami timba pengalaman yang sangat manis ini. Alhamdulillah. Nyatanya, terima kasih kepada pihak YTN kerana telah mendidik kami melalui platform ini. Rasa terharu sangat sebab scholarship lain rasanya takda lagi buat program macam ni. Atau mungkin aku je yang tak tahu. Huhu. Tapi apa pun, Alhamdulillah sesangat! Sayang YTN sesayangnya! ^_^

InshaAllah. Kerja amal ini tidak terhenti di sini. Ini hanyalah permulaan untuk kami bergerak ke akhirnya. Apa pun, kita datang dari masyarakat, maka ingatlah yang kita juga akan kembali kepada masyarakat. "To live is to give." Kan kan? Semoga Allah permudah! InshaAllah. Ini sahaja yang ingin aku kongsikan. Tahniah kepada semua siblings YTN ku! Kalian superb! ;D Akhir kata, "Agi idop, agi ngelaban." Wassalam.

Terima kasih YTN!

Walau di mana kita berada, ingatlah tempat asal kita :)
- farhanaselamat -