Saturday, August 31, 2013

cinta nabi ibrahim.

How do you know someone truly loves you for Allah's sake?

When condition requires he / she to leave you for Allah's sake, he / she does leave you, even it's against his / her will, because he / she wanted nothing more than His blessings.

Cer try tengok bila Nabi Ibrahim bawak Hajar dan Ismail AS jalan - jalan dekat padang pasir yang kering kontang, cuba bayangkan kita nak tinggal anak kita dekat sekolah asrama / matriks / universiti kan, mesti kita akan check dulu tempat tu macam mana, cukup ke makan minum, make sure cukup bekalan stok makanan, ada contact person etc etc, baru kita rasa tenang sikit nak tinggal, tu pun tepon sekali sekala (padahal tiap - tiap malam) nak check how's he / she doing. Tapi Nabi Ibrahim, tinggalkan Hajar dan anaknya in the middle of nowhere, tak ada air, tak ada jaminan kehidupan melainkan sebab Allah yang suruh.

"Okey, dah sampai dah."

"Eh, kita kat mana ni bang?"

"Mekah."

"Nak buat apa kat sini?"

"Abang nak balik." *Tetiba*

"Eh abang, ayang dengan anak macamana?"

".........." *Diam*

"Abang, jawabla."

".........." *Diam lagi*

"Abang, ni perintah Allah?"

"Ha'ah."

"Abang, balik lah dengan tenang. Ayang dengan anak ada Allah yang akan jaga."

Diorang nak Allah's blessings more than anything else. 

Hmm, so anyway, kalau betul cinta sebab Allah (dan keadaan belum mengizinkan untuk kahwin) tinggalkanlah si dia sebab Allah, sebab "kalau dah jodoh, pasti sampai".

Sampai apa?

Sampai lah rombongan, sampai cincin ke jari, sampai pindah tanggungjawab ayah ke laki, sampai ke jinjang pelamin, sampai hajat kawan - kawan nak makan nasik minyak, sampai ke kota kinabalu (honeymoon), sampai ke anak cucu, sampai ke liang lahad, sampai ke syurga, sampai selama - lamanya.

InshaAllah blessings tu pasti ada, jangan risau. 

PS. Tak tau kena ke tak contoh kisah Nabi tu dengan point ni. Haha.

* * *

A sharing from Boss WC. :)
Anologi yang amat menarik dan kena pada tempatnya.

See.
Betapa kuatnya keyakinan Nabi Ibrahim dan Siti Hajar kepada Allah SWT.
Mereka langsung tidak mempersoalkan apa yang Allah perintahkan kepada mereka.
Walaupun hakikatnya, mereka juga manusia seperti kita. Yang tidak mahu perpisahan berlaku.
Namun begitu, tiadalah pula mereka mengeluh, ataupun beranggapan buruk terhadap Penciptanya.
Kerana mereka tahu, sesungguhnya setiap apa yang Allah perintahkan pasti ada sesuatu yang sangat bermakna di sebaliknya.

Ya.
Sesungguhnya setiap apa yang Allah perintahkan pasti ada sesuatu yang sangat bermakna di sebaliknya!

InshaAllah yakin, yakin. (2 : 216)


Saya pasti semua orang tahu tentang ini.
InshaAllah kita sama - sama cuba aplikasi dalam apa jua keadaan hidup kita.

Terima kasih Allah atas nikmat ini.
Sesungguhnya cukuplah Allah bagiku.

"To love is to let go"?
- farhanaselamat -

Friday, August 30, 2013

kabinet bayangan.

Kata Imam Syafie,

"Sesungguhnya aku mencintai orang soleh. Padahal aku bukan dari kalangan mereka. Harapanku agar aku mendapat syafaat apabila bersama mereka nanti. Dan aku membenci mereka yang melakukan maksiat walaupun aku sendiri mungkin daripada golongan mereka."

* * *

Tahniah dan takziah buat semua.
Amanah Allah ini adalah ujian dari - Nya.

Dan,
Aku masih berkira - kira.
Untuk teruskan, atau hentikan saja.

Mampukah aku komited dalam segala hal?
Mohon ditunjukkan jalan yang terbaik, Ya Allah!

Salam merdeka! Eh?
- farhanaselamat -

Wednesday, August 28, 2013

syahid.


"Orang syahid di sisi Allah mempunyai lima perkara (kelebihan) : Ia diberi keampunan pada permulaan pancaran darahnya, ia melihat tempat tinggalnya dari bahagian syurga, ia diselamatkan dari azab kubur, ia selamat dari kejutan maha besar (Qiamat), ia dipakaikan dengan pakaian iman, ia dikahwinkan dengan bidadari dan diterima pemberian syafa'atnya pada tujuh puluh orang dari kaum kerabatnya."

(HR Ibnu Majah)

Teruja melihat kau tersenyum.
Inginku capai impian sepertimu jua.

Sunday, August 25, 2013

perfect time.

Thanks Allah for giving me a chance.
A chance for me to realize where I am now.

I always hope to have this kind of feeling.
A special feeling that touch the heart of every souls.

(2 : 30) & (51 : 56)

These are the ultimate purposes of our life.
An ongoing process that we should take by today.

But sometimes,
To move forward, we should look a step back.
To learn, to take the ibrah, and to keep remind of what should we do.

I hope, this moment will be the best time for me.
For me to be someone else, the true slave of Allah as it should be.

Sometimes, I feel rejected of myself.
I've no strength to let go the miserable things!

Yet I know,
There is no point to be at the same level day by day.
We just have to be istiqamah with the change that we do today.

Have faith in Allah!
This is the perfect time for me to leave all those things.

Yes!
I'm quit from this fake game.
Sayonara gubbai, miserable world!


You know nothing.
Yet, I'm sorry for everything.
Give me a chance to be a better me.

Let's?

I love all my polkadot - mates. Fillah! ;)
Thank you Allah for giving them in my life.
- farhanaselamat -

Friday, August 23, 2013

craps.








"Kalau kau tak ingat Allah waktu kau senang, kau ingat Allah nak ingat kau waktu susah ke?"







T.T
Pedih.

Monday, August 19, 2013

ku simpan rasa.

Kadang - kala,
Ku simpan perkataan,
Tidak dapat ku luahkan,
Kerna menjaga perasaan insan,
Kalimat - kalimatku tersangkut,

Bahasaku direbut,
Aku berlidah petah tapi bisu,
Aku bermadah tapi kelu,
Mengapa daku terbungkam?

Kerna,
Agar tiada tangisan atau dendaman,
Oleh perkataan jika dilontarkan,
Enggan engkau yang terguris,
Atau perasaanmu terhakis,
Sekalipun jantungku terhiris.

Ku telan rasa yang berisi luka,
Lalu ku berikan diam atau senyuman.

Tapi,
Di sebalik kepura - puraan menjaga perasaan,
Jiwaku menggelepar bergelora,
Menuntut hak bersuara,
Ingin memberita apa yang ada dalam benaknya.

Jika kau tahu perkataan yang dibisu itu,
Jika kau faham apa yang ku diam,
Jika kau menelaah madah yang tidak ku luah,
Kau akan tahu betapa benarnya aku,
Kau akan perasan betapa daku telah berkorban,
Kau akan rasa betapa aku menyimpan derita.

Tapi,
Ku pendam dan telan buat sekian,
Hanya kerna,
Ingin menjaga perasaanmu agar tidak terganggu,
Sekalipun sengsara di dadaku telah pun tepu.

Cuma,
Bila tiba masanya,
Ketika rasa membuak duka,
Tanpa bahasa, tanpa kata,
Kan ku ubati luka dengan jalan yang tidak dijangka.

(Dr. MAZA)

Thursday, August 15, 2013

afraid.


And it's normal for a human being.

save egypt.


I just don't know what to say.
I just can't believe in what had happened today.

T.T

"We do not know what is really happening there. The news that we receive from both side might not be trustworthy. We afraid there might be some hidden hand behind all this issue that might want to create trouble and conflict among Muslim. Beware of the fitnah by stay away from making assumption and comment. Make doa for them."
(Ust Hussein Yee)

Ya Allah.
Bless them in any ways.
Ya Allah.
I've do nothing for them.
Ya Allah.
I seek forgiveness for letting them alone.

Hasbunallah wani'mal wakeel!
Biarlah tiada daya untuk kita bertarung nyawa.
Namun apalah kiranya untuk kita sentiasa tembakkan doa buat mereka.

Kemenangan itu semakin menghampiri! Allahu Akbar.

* * *

Pabila sedih berbaur gembira.
Entah apa yang aku rasakan kini.

Fly away sahabats!

Will always pray for you!
- farhanaselamat -

Monday, August 12, 2013

fitnah wanita.








"Tidaklah aku tinggalkan setelah kematianku suatu fitnah yang lebih memudharatkan kaum lelaki melebihi fitnah wanita". (HR Bukhari & Muslim)






Melihatkan kepada situasi dunia yang semakin tenat ini.
Aku begitu takut jika aku adalah penyumbang kepada ketenatan itu.
Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah.

Wahai wanita.
Jauhilah kamu dari menjadi fitnah kepada Islam.
Allah tahu niatmu. Allah tahu segalanya di hatimu.

Ayuh kita perbaiki diri.
Semoga Allah jauhi kita dari benda sebegini.

Feeling bad :'(
- farhanaselamat -

Sunday, August 11, 2013

muflis?

Nabi s.a.w bersabda : “Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” 

Jawab mereka : “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”.

Sabda baginda : “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala - pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa - dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka.” 

(HR Muslim)

Astaghfirullah.
Betapa dunia kini semakin parah sakitnya.
Dan, aku di sini ketakutan menanti setiap detik di hadapan.
Semoga kita dijauhkan dari tersilap langkah mahupun bicara.
Amin Ya Rabbal Alamin.

Pray the best for all!
- farhanaselamat -

Saturday, August 10, 2013

kembali.

Tiba masanya untuk kembali kepada fitrah.
Fitrah manusia yang inginkan kebahagiaan dan kebaikan.

Alhamdulillah.
Selesai sudah beraya di kampung halaman.
Bersama sanak saudara yang hanya setahun sekali dapat bersua muka.

Perasan tak?
Jiwa raya pada saat saat ini sudah tidak sama lagi dengan jiwa raya dahulu.
Kalau dahulu, raya sangat dinantikan atas dasar duit raya, main mercun dsb.

Tetapi kini, kita mencari hikmah 'kemenangan aidilfitri' dengan lebih mendalam.
Semuanya tentang hubungan silaturrahim, ziarah menziarahi dan maaf bermaafan.
Biarpun, sebenarnya, terasa 'fail' sebab malu untuk berdepan dengan situasi sebegini.
Tetapi, inilah hakikatnya yang perlu dilalui.

Persoalannya.
Perlukah 'malu'?

Haa, kau salah tempat.
Entah apa lah yang aku fikirkan sekarang ni.

Papepun.
Gua rasa fail sebab tak dapat lari dari salam orang - orang yang tak berkenaan.
Ya, walaupun awak lebih tua dari saya, umur pun dah sama dengan ayah saya, tapi :/
If and only if you know how difficult the situation is. =='

Bak kata Inche Gabbana, 
"Orang yang buat dosa dan tahu ia berdosa, lebih berdosa daripada orang yang buat dosa dan tak tahu ia berdosa!"

Gulp!
Ampunkan salah silapku.

Hmm.
Tamat sudah cerita raya di desa terchenta bagi minggu pertama yang almost perfect!
Bakal kembali dengan kisah raya bersama mereka mereka yang owsem untuk minggu kedua.

Bila pula den nak berayo dengan esaimen ni? Erk. =='

Akhir kata.
Selamat hari raya maaf zahir batin kalian. Jemputlah datang bertandang ke rumah saya.
Assalamualaikum. Taqabballahu minna wa minkum. Kullu 'am wa antum bikhayr.

Hai kawan kawan, selamat hari raya! Jangan makan banyak sangat tau!

Raya ke - 4 sudah.
Puasa 6 bila lagi?
Ayuh! :'D
- farhanaselamat -

tepian gantang.






Putus asa.
Tiada harapan.
Meratapi nasib.
Hidup merempat.







Monday, August 05, 2013

ramadan yang hilang.

Ya, ini bukan slot drama di tv tempatan itu.
Tetapi, ini adalah realiti kita buat ketika ini.
Dek masa yang sangat mencemburui kita.
Dek hakikat jiwa ummah yang kian jauh penghayatannya.

'Ummah'.
Termasuklah aku.

Entah mengapa.
Keberadaan ramadan pada tahun ini begitu singkat.
Tidak sempat untuk kita penuhi masa masa bersama sebaiknya.
Kini ramadan bakal pergi tanpa kita bersedia akan kehilangannya.

Hmm.
Nak tak nak, kita harus relakan pemergiannya.
Terlalu banyak yang Allah berikan tika datangnya ramadan buat kita.

Allah ajar kita bersabar atas dugaan yang menimpa kita.
Allah ajar kita bersyukur atas nikmat yang dikurniakannya.
Allah ajar kita ikhlas dalam melaksanakan amal ibadah.
Allah ajar kita bersederhana dan tidak berkira - kira.

Dan, banyak lagi yang Allah ajarkan buat kita.
Bersesuaian dengan namanya, 'ramadan' yang menjadi bulan tarbiyyah untuk kita semua.
InshaAllah, semoga Allah permudahkan kita menemui ramadan yang bakal dirindui ini.

Ingatlah.

"Kehidupan adalah seperti satu perjalanan yang panjang. Ramadan adalah perhentian untuk kita top - up bekalan yakni taqwa, bagi menghadapi dan mengharungi sebelas bulan yang akan datang."

Quoted from Kak Kim.
May Allah bless all of you.
Semoga bekalan ini cukup untuk kita bawa pada 11 bulan yang lain.
Insha Allah Amin.

"That moment when you have no feeling to celebrate Aidil Fitri."

Ya, saya tahu itu suatu kesalahan.
Semoga saya terus diberi kekuatan atas keterbatasan ini.

Andai bisa ku pohon untuk dibuang memoriku tiga tahun lepas.
Perkenankan Ya Allah!

*Overdose* T_T

By the wayyy,
Selamat terbang sahabat sahabat yang bakal terbang!
- farhanaselamat -