Saturday, August 31

cinta nabi ibrahim.

How do you know someone truly loves you for Allah's sake?

When condition requires he / she to leave you for Allah's sake, he / she does leave you, even it's against his / her will, because he / she wanted nothing more than His blessings.

Cer try tengok bila Nabi Ibrahim bawak Hajar dan Ismail AS jalan - jalan dekat padang pasir yang kering kontang, cuba bayangkan kita nak tinggal anak kita dekat sekolah asrama / matriks / universiti kan, mesti kita akan check dulu tempat tu macam mana, cukup ke makan minum, make sure cukup bekalan stok makanan, ada contact person etc etc, baru kita rasa tenang sikit nak tinggal, tu pun tepon sekali sekala (padahal tiap - tiap malam) nak check how's he / she doing. Tapi Nabi Ibrahim, tinggalkan Hajar dan anaknya in the middle of nowhere, tak ada air, tak ada jaminan kehidupan melainkan sebab Allah yang suruh.

"Okey, dah sampai dah."

"Eh, kita kat mana ni bang?"

"Mekah."

"Nak buat apa kat sini?"

"Abang nak balik." *Tetiba*

"Eh abang, ayang dengan anak macamana?"

".........." *Diam*

"Abang, jawabla."

".........." *Diam lagi*

"Abang, ni perintah Allah?"

"Ha'ah."

"Abang, balik lah dengan tenang. Ayang dengan anak ada Allah yang akan jaga."

Diorang nak Allah's blessings more than anything else. 

Hmm, so anyway, kalau betul cinta sebab Allah (dan keadaan belum mengizinkan untuk kahwin) tinggalkanlah si dia sebab Allah, sebab "kalau dah jodoh, pasti sampai".

Sampai apa?

Sampai lah rombongan, sampai cincin ke jari, sampai pindah tanggungjawab ayah ke laki, sampai ke jinjang pelamin, sampai hajat kawan - kawan nak makan nasik minyak, sampai ke kota kinabalu (honeymoon), sampai ke anak cucu, sampai ke liang lahad, sampai ke syurga, sampai selama - lamanya.

InshaAllah blessings tu pasti ada, jangan risau. 

PS. Tak tau kena ke tak contoh kisah Nabi tu dengan point ni. Haha.

* * *

A sharing from Boss WC. :)
Anologi yang amat menarik dan kena pada tempatnya.

See.
Betapa kuatnya keyakinan Nabi Ibrahim dan Siti Hajar kepada Allah SWT.
Mereka langsung tidak mempersoalkan apa yang Allah perintahkan kepada mereka.
Walaupun hakikatnya, mereka juga manusia seperti kita. Yang tidak mahu perpisahan berlaku.
Namun begitu, tiadalah pula mereka mengeluh, ataupun beranggapan buruk terhadap Penciptanya.
Kerana mereka tahu, sesungguhnya setiap apa yang Allah perintahkan pasti ada sesuatu yang sangat bermakna di sebaliknya.

Ya.
Sesungguhnya setiap apa yang Allah perintahkan pasti ada sesuatu yang sangat bermakna di sebaliknya!

InshaAllah yakin, yakin. (2 : 216)


Saya pasti semua orang tahu tentang ini.
InshaAllah kita sama - sama cuba aplikasi dalam apa jua keadaan hidup kita.

Terima kasih Allah atas nikmat ini.
Sesungguhnya cukuplah Allah bagiku.

"To love is to let go"?
- farhanaselamat -

No comments: