Monday, December 29, 2014

penang.

Dan pada hari itu, aku perlu membuat keputusan yang bernas. Agar tiada yang kecewa dan tiada yang berduka. Hoho. Sounds so serious, but yeah. It's either to spend my time with my family at Penang or go to Muktamar. A really hard decision thou. Dipendekkan cerita, aku terpaksa memilih untuk ikut family ku ke Penang. Satu, sebab di hari kejadian, aku hanya perlu mencatit minit mesyuarat dan bukan menjadi pembentang. Dan pada pengamatan aku, boleh saja kerja mencatit itu nak digantikan dengan orang lain. Kedua, aku dah selesaikan segala kerja-kerjaku sebelum hari Muktamar. Tiga, aku jarang-jarang dapat peluang bercuti dengan family sendiri. So, why not? Ngee.

Tetapi untuk dikhabarkan keputusan untuk tidak join Muktamar ni kepada mereka amatlah berat. Serba salah dibuatnya. Kesian pulak Mira. The only one mantan akhawat yang dapat datang. I'm so sorry. :( Dan akhirnya aku bagitahu mereka pada pagi hari Muktamar diadakan. Dan keputusan untuk ke Penang sebenarnya baru decide hari sebelum itu. Ya, aku memang jenis last minute decision punya orang. Pernah sekali tetiba decide nak balik sehelai sepinggang sebab masa tu baru habis class. Terus shoot ke terminal dengan harapan ticket ada. Haha. Tapi faham faham jelah kan. Terminal Muadzam dah tak macam dulu. Memang terlajak laris tiketnya lagi-lagi yang nak ke KL. Dan salah satu peluang yang ada ialah ke Segamat dulu kemudian baru ke KL. Itu pun kalau tiket bas Segamat-KL ada. Masa tu memang habis tawakal jelah. Apa pun, alhamdulillah tiket ada! Syukur. Lepas ni boleh buat lagi balik on the spot ni. Hewhew.

Haa okay. Dah masuk cerita lain pulak.

Alhamdulillah, selamat sampai KL bersama Kak Ain, Yana dan Ieka. Dan sangat tak sabar untuk esok harinya. Trip to utagha bak ang! :D Ini kali kedua aku jejakkan kaki ke sini. Sebelum ni aku pergi Penang sebab Pakcik aku convo kat USM. Masa tu darjah empat kalau tak silap. Tak faham sangat erti jaulah yang sebenarnya. Bila dah besar sikit ni baru rasa nak menghargai keindahan alam yang Allah ciptakan. Betul-betul rasa beruntung sebab segala yang Allah ciptakan kat dunia ni tak sia-sia. Dan Allah suruh kita fikir. Fikirkan kebesaran Dia. Alhamdulillah atas nikmat selama 2 hari di Penang. Dah tahu dah mana nak cari hotel murah kat Feringgi. Tengok kat Trip Advisor kemain mahal hotel. Haa itulah namanya rezeki. Dekat pulak dengan pantai dan restoran nasi kandar. Jumpa pulak Jeruk Madu Pak Ali. Fuhhh. Rezeki alhamdulillah.

Perjalanan KL-Penang ambil masa dalam 4 jam. Alhamdulillah gerak pagi dalam tengah hari tu dah sampai. Merasa jugaklah lalu Jambatan Pulau Pinang yang baru tu. Tak sesak macam jambatan yang lama. Sampai je sana solat, makan dan check in hotel. Singgah kat sebuah masjid, tak sangka tu Masjid Terapung Tanjung Bungah. Hehe. Very nice view subhanAllah! Dah habis solat, singgah restoran nasi kandaq pekena sat satu dua menu di tengah hari yang panas membahang. Alhamdulillah, masih belum musim hujan masa kami pergi tu. Haa. Lepas rehat kejap kat hotel, petang tu kami pun ke pantai. Alhamdulillah. Dah lama tak merasa nikmat tengok pantai. Last pun masa awal tahun hari tu pergi Gunung Ledang, merasa air terjun. Dan seterusnya, perjalanan kami ke Bukit Bendera, Street Art pun bermula sehingga pada hari esoknya. Walaupun tak dapat merasa cendol atau pasemboq, tidak mengapa. Bukan selalu dapat moment sebegini. Cuma agak ralat kali ni sebab sorang adikku tak dapat join sekali sebab tengah praktikal masa hari kitorang pergi. Baru faham perasaan orang kerja tak dapat cuti.

Belanja sikit gambaq Penang.







Tamat kisah jalan-jalan Penang. Kembali kepada tujuan utama, kenduri kahwin dan balik kampung! Bai bai FYP! *waving hand* *evil laugh*

Macam tak best pulak cerita aku ni.
Maaf. T.T Aku memang tak pandai bercerita.

Saturday, December 27, 2014

ujian.

*Scrolling Garis Masa Pengicau (Baca: Timeline Twitter)*

@FarahAtyra: Pray for kakak. (bersama gambar tangan Ama yang berlubang, tulang terkeluar :O)

Tanpa ragu-ragu, aku terus reply tweet adik Ama, bertanyakan apa yang telah terjadi. Dan katanya, Ama jatuh motor di Palam dan dia terus dihantar ke Hospital Sungai Buloh. Ya Allah! Rupanya, tulang Ama patah dan terpaksa dimasukkan besi. Ngilu bila dengar dia bercerita. Tapi alhamdulillah, keadaan Ama semakin pulih. Semoga dia dapat jawab Final Exam sebaiknya. InshaAllah ada hikmahnya semua yang berlaku ni. Allah bagi rehat sekejap. :)

*Scrolling Garis Masa Pengicau (Baca: Timeline Twitter)*

#Banjir2014 #PrayForPantaiTimur #PrayForKelantan

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Penuh whatsapp group dengan gambar banjir. Penuh garis masa pengicau dan muka buku dengan gambar, tulisan dan tidak kurang juga komen yang menyalahkan itu dan ini. Sedih sekali melihat keadaan negeri yang hampir lumpuh itu. Harta yang melimpah digenangi air. Rosaknya tanam-tanaman. Rumah dinaiki air hingga ke paras bumbung. Terputusnya hubungan, tidak boleh call atau message. Terpaksa berlapar beberapa hari kerana bekalan yang tidak mencukupi. Yang lebih menyayat hati, keadaan hospital yang dinaiki air.


Ujian ini pastilah Allah timpakan kepada kita bukan sia-sia. "Dan sungguh akan Kami memberikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar." (Al-Baqarah : 155)

Bersabarlah dengan kesabaran yang indah. Fasobrun jamil. Tingkatan sabar yang tertinggi. Menerima musibah yang menimpa dengan rasa redha malah sentiasa bersangka baik kepada Allah. Ujian Allah adalah tapisan bagi mengangkat darjat hamba-Nya di sisi-Nya. SubhanAllah! Bersabarlah dengan kesabaran yang indah. :)

Ama,
Semoga kau cepat sembuh!
Bittaufiq wannajah for your exam.

Bumi yang digenangi air,
Telanlah air ke dalam perut bumi.

Tuesday, December 23, 2014

wad 15.

Satu.

"Puan boleh tukar baju ni di tandas belakang.", kata si jururawat sambil menghulurkan sepasang baju hijau hospital kepada si ibu.
"Eh. Saya pesakitnya, bukan mak saya.", kata si anak sambil memandang si jururawat yang tersipu malu.
"Ohh maaf, maaf. Siapa nama dik?", lalu diberikannya gelang nama mengesahkan bahawa si anak adalah pesakit sebenar.

Dua.

Dia mengerling ke arah ku yang baru tiba di sebelah katilnya sambil tersenyum sayu. Dari redup matanya tergambar kesakitan yang dihadapinya. Riak wajahnya yang matang membuatku mengagak umurnya seperti baya-baya aku, namun aku silap, dia jauh lebih muda dariku. Realitinya, dalam pada usianya yang baru sahaja 12 tahun dia didapati menghidap penyakit kronik yakni mempunyai ketumbuhan di bahagian ususnya. Dia dibedah dan terlantar seminggu di wad gineonkologi itu. Kerap kali aku mendengar ceritanya. Tidak bersekolah sejak darjah tiga dan telah kematian ibu kandungnya sendiri. Sungguh berat ujian yang menimpa dirinya. Aku terkesima. Memandang wajahnya sayu, mengandaikan jika aku berada di tempatnya. Tidakku mampu melaluinya, sungguh kau insan istimewa.

Tiga.

Usianya mungkin telah menjangkau 50-an tetapi kudratnya kelihatan begitu kuat sekali. Cuma sesekali terpaksa menggunakan khidmat tongkat untuk berjalan ke sana ke mari. Dan aku mengkaguminya kerana dia menjaga solatnya. Bukan sahaja menjaga solat, bahkan solatnya pasti di awal waktu. Biarpun dalam keadaan yang tidak berdaya, sesekali aku mendapatinya bertahajud di atas katilnya sepertiga malam. Aku sungguh terkesan. Pernah sekali dia katakan, ruginya kita jika terjaga 3 pagi hanya untuk membuang air sedangkan solat sunat yang cuma 3 minit tidak pula kita rebut. Allah lah yang sebenarnya mengejutkan kita. Dalam keadaan tidak berdaya dan lemah sebegini, sepatutnya kita lebih berharap kepadanya. Sebenarnya pada ketika itu, dia sedang bersembang bersama pesakit lain, di penjuru katilku. Aku hanya mencuri-curi dengar. Secara tidak langsung, nasihatnya itu menyedarkanku. Apalah sangat aku yang muda ini hendak dibandingkan dengan makcik yang sudah berusia.

Empat.

Ada 2 orang makcik yang tidak dapat bergerak langsung dan hanya terlantar di katilnya. Rasanya batang tubuhnya juga sudah kepenatan menahan perit sakit hari demi hari. Namun, ku perhati, suami kepada 2 makcik ini sungguh setia berada di sisinya. Segala minum makan pakaiannya dijaga. Suami yang sangat memotivasikan isterinya. Memberi harapan bahawa esok masih ada.

Lima.

Tepat jam 1.15 pagi ku kira, aku terjaga dari lena kerana terdengar jeritan kesakitan seorang pesakit di hujung wad ini. Jeritannya yang sungguh nyaring menyebabkan doktor dan nurse berpusu-pusu ke tempatnya. Makcik itu mengerang sakit lantas ditenteramkan oleh si jururawat. Cubaan mententeramkan makcik itu sia-sia kerana semakin kuat pula suaranya sehingga akhirnya dia menjerit mahu keluar dari wad tersebut. Aku tidak suka mendengar ngilaian kerana aku akan teringat kisah sepim. Automatik bulu roma ku meremang pabila mendengarnya. Alhamdulillah, setelah diberi suntikan penenang akhirnya makcik itu diam dan tertidur. Suasana sungguh misteri!

Enam.

Kebiasaannya, doktor HO akan mula terpacak pada pukul 6.30 pagi di wad. Kagum! Habis tugasnya pula lewat malam. Tidak dapat ku bayangkan jika aku berada di tempat mereka, lagi-lagi jika sudah berkeluarga, punya suami dan anak untuk diambil perhatian. Tetapi itulah pengorbanan mereka, sungguh mulia. Alhamdulillah, doktor-doktor dan jururawat di sini mesra alam orangnya. Pernah sekali, doktor HO meluahkan rasa hatinya yang stress menjadi doktor. Katanya lebih baik menjadi pharmacist atau dentist. Penatnya kurang. Mungkin kata-kata itu terpacul kerana dirinya sangat penat pada hari itu kerana aku yakin dia sedang ikhlas menjalankan khidmatnya di sini. Si jururawat praktikal yang baya-baya aku pun suka berborak denganku. Kami bercerita tentang keluarga dan study masing-masing. Mengimbau memoriku tentang interview SPA dulu. Mungkin aku juga akan bersama mereka jika aku terima tawaran bidang kejururawatan itu.

Tujuh.

Mungkin tahap kesedaran terhadap kepentingan kesihatan orang melayu tak sebagus orang cina. Bukan kerana apa, makcik cina di sini walaupun sangat kurus tetapi sangat rajin berjalan exercise di dalam wad. Setiap petang pasti ada saja yang melalui kawasan katilku sambil tersenyum. Makcik cina ini juga rajin membaca newspaper yang dibawa oleh anaknya setiap hari.

Lapan.

Begini rasanya duduk lama-lama di wad. Aku sangat bersyukur ya Allah kerana mengurniakan kedua ibu bapa yang kuat semangatnya. Walaupun tiada siapa yang menemaniku tetapi mereka setiap pagi dan petang pasti melawatku. Dan tidak kusangka setiap hari ada saja insan-insan istimewa yang menceriakan hariku di wad ini. Tidak ketinggalan, yang menghantar whatsapp penguat semangat untukku walau mereka jauh nun di sana. Jazakillahu khayran katheera atas segala kebaikan yang diberi. Moga aku juga dapat berbuat baik kepada orang lain sepetimana orang lain berbuat baik kepadaku. InshaAllah!

Sembilan.

Akhirnya setelah 12 hari berada di wad ini, aku dibenarkan untuk pulang ke rumah. Alhamdulillah, tiada test yang positive result. Namun, doctor masih ingin mengkaji punca ascites berlaku padaku. Sebelum aku keluar, ayah mama dikehendaki datang awal sedikit untuk berbincang tentang perancangan seterusnya. Sementara menanti, aku diberikan bil hospital dan akhirnya hasil perbincangan tersebut mereka memutuskan untukku discharge semula pada minggu hadapan. Katanya, untuk pemeriksaan lanjut tentang tibi. Aku terkejut. Ingatkan, episod ku di wad terhenti di sini pabila test tibi sebelum ini negative, hanya pada mantoux test sahaja yang positive. Itupun mungkin disebabkan complication lain. Hmmm. Hatiku seakan berat. Aku dah dua minggu tinggalkan study. Takkan aku nak extend satu sem lagi. Bagaimana pula dengan fyp? internship? dan convo? Aku tak nak berconvo dengan adik junior! Hatiku memberontak sendiri. Ku harap mereka memahami.

Sepuluh.

Setibanya waktu aku keluar dari wad ini, seorang makcik berkata padaku. "Jaga kesihatan ya, Farhana. Semoga tidak masuk wad ni lagi sampai Farhana bersalin nanti." Aku berbalas senyum padanya. Dia seakan mengerti isi hatiku. InshaAllah makcik, penyakit ini pasti sembuh, dengan izin-Nya. Ameen.

* * *

Ceritera ini mewarnai hari hari ku (baca: 12 hari) di sini. Pengalaman berharga yang pasti akan ku kenangi. Namun, cukuplah hanya sekali. And the rest is history. :)

Monday, December 22, 2014

one fine day.

One Fine Day.
By, Rodier.

Graduation, Vitamin C.
Goodbye, Spice Girls.
Say Goodbye, S Club 7.
Reach, S Club 7.
Walking in Circles, Dead by Sunrise.

"And it is He who spread the earth and placed therein firmly set mountains and rivers; and from all of the fruits He made therein two mates; He causes the night to cover the day. Indeed in that are signs for a people who give thought." (13:3)

Anything good that comes in your life is because Allah blesses you. He blesses you with good health, loving family and friends, He tests you with hardship and gives you strength to overcome them. And Allah's blessing comes because of a parent's blessing. Search for that something good in your life. And know that Allah blesses you. And know that is because your parents blessed you and were proud of you.

Allah brings us down so that we learn how to get back up. He promises with every difficulty, there is a relief. Believe that. Believe that with all your heart. Someday, there will be.

Lullaby, Nickelback.
Roads Untraveled, Linkin Park.

Some roads are meant to be untraveled. Sometimes people are meant to meet and then go separate ways. But, every event has meaning. Every encounter. Every spoken word and every shared silence. Every lost love and every newfound friendship. It's a beautiful fate, if we accept it with an open heart.

Thank you,
Zahra Alias & Aryan Yusuf Khan.
:')

Thursday, December 11, 2014

sasterawati.

Al-kisah seorang Farhana Selamat.
Aku rasa mungkin aku tersilap ambil kos.
Sebab kecintaanku terhadap sastera melebihi kecintaanku terhadap kewangan. Ahah!

Ceritanya hari Sabtu ini aku akan menjelajah ke PWTC sempena Expo Buku 1Malaysia dan mungkin ke Big Bad Wolf di Mines.
Hatiku sudah melayang ke sana walaupun ku sedar esok malam ada Midterm Islamic Banking and Finance yang perlu ku hadapi.

Keadaan menjadi lebih merumitkan pabila memikirkan tentang Final year Project ku yang masih pending.
Ku harap Mid-Sem Break nanti dapat ku langsaikan segalanya perfectly!
Sekarang mohon FYP hold on dulu. Aseef. :3

Wujudkah perkataan 'sasterawati'.
Jika tidak, harapnya aku lah orang yang pertama menyandangnya.

ustazah mar.

Tidak ku ketahui si empunya diri.
Sehinggalah suatu hari di mana terpisah nyawa dari jasadnya.
Baru ku kenali, Ustazah Mar merupakan isteri kepada Pakcik Nahar.
Betapa sayunya hati melihat pemergiannya walaupun hanya melihat post-post di fb.
Aneh sungguh rasa ini, walau tak pernah berjumpa tetapi hati turut merasa kesedihan atas kehilangannya.

Kini, sudah genap seminggu Ustazah Mar pergi.
Dan setiap hari selepas pemergiannya, Pakcik Nahar akan berkongsi segala budi pekerti dan kegigihannya sebagai seorang isteri, murabbi dan teman seperjuangannya di dalam status-statusnya di fb.
SubhanAllah! Aku begitu terkesan dengan penulisan itu sehingga dapat merasakan kasih sayang dan kekuatan Ustazah Mar dalam menjalani hari-harinya.
Begitu segar dan membasahkan jiwa-jiwa terutamanya anak muda yang bakal menempuh kehidupan berkeluarga dan asset kepada ummah.

Dikongsikan oleh anaknya tentang keadaan Pakcik Nahar setelah kematian Ustazah Mar.
Anaknya mendapati bapanya seringkali istighfar dan solat taubat kepada Allah melebihi dari rutin kebiasaannya sebelum ini.
Apabila ditanya kepada bapanya, beliau menjawab.

"Aku bertaubat kepada Allah kerana aku terlalu mengingati isteriku hingga aku bimbang bahawa aku kurang mengingati Tuhanku." - Buya Hamka

Am so touched.
Rasa betapa jauhnya kehidupanku dengan mereka.
Terima kasih atas perkongsiannya dan peringatan untuk semua.

Hari ini aku belajar.
Kesusahan yang kita hadapi sekarang bukanlah alasan untuk kita terus dengan kesusahan itu.
Jadilah insan yang sentiasa bermanfaat kepada orang lain.
Lakukan segala kerja dengan ikhlas dan penuh kasih sayang.

Terima kasih atas qudwah hasanah, Ustazah Mar.
Semoga Allah sentiasa merahmatimu dan mengampunkan segala dosa-dosamu.

Tuesday, December 09, 2014

rindu.

Mungkin ini fitrah manusia.
Merindui sesuatu yang telah tiada.
Sepertimana aku di kala ini.
Rindu nak meeting sampai lewat malam.
Rindu nak conduct program, jaga p.a system.
Rindu nak makan borak sesama lepas meeting.
Rindu nak spill macam macam yang tak puas hati.

Semua itu dulu.
Perasaan dan semangat yang menggila.
Tak kenal erti penat lelah.
Dengan masa yang terhad sesangat.
Walaupun tahu diri dah tak larat.
Akhirnya aku jugak yang stress sendiri.
Tapi itu yang buat aku bahagia sebenarnya.
Entah, aku pun tak faham.
Itu lah nikmat. :)

Hari ni.
Terubat juga kerinduan tu.
Mungkin, muktamar ni lah program terakhir untukku.
Buat kerja kerja s/u and part time p&p.
My faveret exco yang apply time interview tapi tak pernah dapat.
Alahai.. kenangan!

Okay Fann.
Selamat membuat poster.
Selamat mengedit video.
Selamat menaip sijil.
Hoyeah!

Demi Muktamar yang terakhir kalinya.

Sunday, December 07, 2014

usrah: taqwa.

I guess I have to start writing about what I have learned in my usrah.
It was a waste that I'm not writing it here as it's a precious moment, my energy booster living the journey of my life.

Bismillah.
Usrah Adik, at my house, 5.00pm.
With Alia, Abin and Emma.
Only 3 of them could come, while 5 of them were not.
It's okay! At least we get something. :)

MC: Alia.
She was sharing about Omar Regan Talk: From Hollywood to Hajj. Omar Regan told the story about how he began with nobody to somebody today. The Hollywood situation that was full with entertainment that makes him thinking of something later. It is when Allah gives him Hidayah and he changes to a better Muslim after that. Based on the surah Ghafir (40:60), he believes that Allah will always listened to his prayer. These are only a part of the ibrah that we share together. The rest maybe you could hear it from the youtube. InshaAllah. Alhamdulillah, I have once heard about the name of Omar Regan but actually I don't know if he is a comedy actor. MashaAllah! Thank you Alia. ^_^

Tadabbur.
It was Surah Ali-Imran verses 101-110 (3:101-110). I love those verses as I feel that I have drowned into it. It was like Allah is speaking directly to us. I just want to share about this one verse. A short one but the most deepest one.

(3:102) O you who have believed, fear Allah as He should be feared and do not die except as Muslims [in submission to Him]. Let's separate this into two.

1) Fear Allah as He should be feared.
Bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Untuk mendapat sebenar-benar taqwa, bukanlah dengan hanya mengetahui bahawa taqwa itu adalah takutkan Allah. Tetapi berdasarkan hadis Sahih Mulim, Rasulullah bersabda bahawa ciri seseorang yang sebenar-benarnya bertaqwa ialah:
1) Sentiasa TAAT kepada Allah dan tidak menderhaka kepada-Nya.
2) Sentiasa SYUKUR kepada Allah dan tidak ingkar terhadap nikmat-Nya.
3) Sentiasa INGAT kepada-Nya dan tidak lupa kepada-Nya.

Sungguh untuk menyampaikan ini aku terasa bebanan di bahu itu sungguh berat. Sungguh terkutuklah aku sekiranya aku sendiri tidak melakukannya dan beramal dengannya. Sungguhlah, ketika berada di sini, aku lebih banyak mempelajari dari mereka. Maafkan akak kerana tidak seperti sangkaan adik-adik.

Sangat terkesan dengan ini. Sehingga di bawa bersama mimpi-mimpi. Ya, aku merindui Ustazah Badariah. Ustazah sekolah rendah agamaku dahulu. May Allah take care of you and gives you a good health.

2) Do not die except as Muslims [in submission to Him].
Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. It is not what we are now, it is all about what we are in the end. Husnul khatimah (ameen) or Su'ul khatimah (na'uzubillah). There is one whom doing good for entire of their life, but he end his life with su'ul khatimah and there's also whom doing lots of crime and bad things but end up with husnul khatimah. How that can be? Is Allah is being not fair to His slave. No. There must be a secret hidden behind that. Allah wanna teach us that no matter who you are now, it is not important. There's always hope above that.

SubhanAllah! This is really inspiring. Don't feel comfortable if now you're in the group of people that always doing good, do dakwah etc. Cause you don't know what will happen in your future death. Always pray to Allah to have the good ending and not the bad ending. We're going to face the alam barzakh and mahsyar with what are we in the end of dunya.

End with tadabbur. We continue with tajweed!
It's like been a long time that we didn't refresh on tajweed. Even though we recite al-Quran everyday but still there must be some flaws of our recitation. We learn back about mad asli (alif, wau, ya) and hukum nun sakinah and tanwin specifically on izhar halqi and izhar mutlaq. Having fun searching the words with those verses that we recite before. Alhamdulillah. I guess I need to gives them some notes so that they can digest it faster. InshaAllah. Ilmu with amal.

Then, we talk about the current issue. We were discussing about PRK Uniten. Ahah. Yet is was not the big current issue, but still it's important for us as we are Unitenians. :)

Lastly, Alia end our usrah with recitation of tasbih kifarah and suratul 'Asr.

Saturday, December 06, 2014

cerekarama.

Life is a test.
Life is so tough.
That Allah gives to all his slave.
It was hurt to face the cruel life.
That we don't know what is held in our future.
But only Allah know what is the secret of the secret.
A thousand hikmah that may be found on top of that.

InnAllaha Ma'ana. :')

Ibrah Sedalam Mana Cinta.

Mungkin kerana kesempitan hidup, seseorang itu sanggup menggadai kesetiaannya. Niat yang baik untuk menanggung perbelanjaan si isteri dengan memilih untuk berkahwin dengan orang yang berada, bukanlah suatu keputusan yang terbaik. Tapi mungkin habuan yang begitu menggoda dan keadaan yang begitu mendesak, menjadikan dirinya sanggup menipu dalam erti kata lain berkorban. Pengorbanan yang mungkin dirasakan kejam kerana sanggup menghiris hati si wanita, tapi daripada situ keputusannya bukan kerana sengaja.

Kerana Tuhan mengajar erti berbuat baik kepada sesiapa pun.

Wednesday, December 03, 2014

bakal grad.

Menanti waktu untuk mengucapkan kata ini..

Alhamdulillah.

Hari ini, bukan destinasi terakhir bagi insan marhaen yang bergelar mahasiswa dalam pelayaran mencari ilmu. Bukan perhentian terakhir sebuah pengembaraan musafir yang berkelana mengutip mutiara ilmu di negeri orang. Bukan satu pengakhiran cerita bahkan merupakan satu permulaan bagi satu episod baru dalam kehidupan yang bakal disusuli dan ditelusuri pelbagai ranjau, mehnah dan dugaan.

Terima kasih kepada semua yang telah memberi sokongan dan dorongan dalam perjuangan ini. Mak, abah, adik-beradik, keluarga, sahabat, guru-guru, penaja dsb. Terlalu banyak jasa, sumbangan dan pengorbanan yang telah kalian berikan sehingga tidak mampu bagi insan kerdil ini untuk membalasnya. Hanya Allah sahajalah yang dapat membalas dengan sebaik-baik balasan.

Jazakumullahu khairan katheera.

Tuesday, December 02, 2014

housemate.

I think I left out something.
It is just a simple thing but I guess it is important to jot this down.
Huhu.

It was a difficult decision that I need to do after come back to Muadzam.
Either to stay with my old housemates who I have being with since my Foundation time.
Or to move to the new house which is in the first floor. (Ayu, Nadia, Ana, Fitri and Zira's)

I have sleep there for a night but it seems not suits to me.
It is not that I am not comfortable with the condition of the house but I just scared that I will make them in trouble.
I am sorry for not staying and I have made decision to stay with my old housemate.
We are being so loyal to be together since Foundation. It is about 4 years thou.

Actually I didn't check in yet until my fellow call me quite some times.
I was like too lazy to settle it out. To go wisma, pejabat penginapan and so on.
Well, on that time my house is at the third floor.
How you gonna imagine I go up and down just for that.
Because of that, I have been penalty for my mistakes.

Ha okay forget about that silly mistakes I've done.
Maybe it is the syndrome of final semester student. Maybe la. Hehe.
Then after I have give them my mc, they asked me if I wanted to stay at the ground floor.
With my condition on that time, I spontaneously said that I want and that evening I went to the house and told my housemate-to-be. :)

Alhamdulillah, after a month staying with them, I can feel the bond between us.
Even though all of them are Foundation student, they were so close together.
I remember the first time I met them, they help me carry all my stuffs to the house.
I am so glad to have them that are very welcoming me to their house.

Thank you for accepting me in this house. I may be not so huha huha.
Well I just love your amusing character that makes me happy from day to day.
Thank you for hanging all my clothes, Intan. You make me really touched.
Actually I just wanna leave it for a while as I wanted to go to Pasar Sabtu on that time.
Suddenly, when I'm home, all my clothes gone! Thank you again dear.

Thank you for all your kindness. Will be missing you all!
I have only about 2 months something to be at Muadzam.
How sad. :(

I am not comparing my old and new housemates.
They were all too precious with different memories.
Thank you for making my day in Muadzam colourful.

overseas.

What to do.
Human being will never satisfy with his/her own life.
Everyone love to travel around the world.
Going to overseas and enjoy the 4 seasons there.

Same goes to me.
I always wanted to pursue my studies abroad after SPM.
But Allah always knows what is the best for me than I know myself.
His plan is always better than me that He took me to Muadzam to continue my study.

I redha with what Allah has given to me.
So many nikmah that He throw out to His slave.
But always, human being like me never be grateful on what she have.
Tend to jealous (not jealous but hmm indescribable feeling) with my friends who study abroad.

As I will be graduated (inshaAllah) next year!
My dream to study abroad before have change to travelling with mission.
InshaAllah gonna prepare myself financially, physically and spiritually for the mission.
And well, these are the countries that I prefer to go.

Makkah
Madinah
Turki
Japan
New Zealand
And the list goes on!

Bestnya kalau dapat travel alone. :D

Monday, December 01, 2014

teringin.

Aku teringin sekali menjadi orang yang..
Kata-katanya bisa menggugah jiwa jiwa yang besar.
Ilmu-ilmu ekonomi dan kewangannya penuh di lubuk dadanya.
Hal semasa dalam dan luar dunia hanya di hujung jarinya.

Ya. Setakat ini, tiga ini yang aku inginkan.
Mustahil atau tidak sebenarnya bergantung kepada diriku.
Allahu, moga bukan sekadar mimpi.
InshaAllah Ameen!

Sunday, November 30, 2014

daydreaming.

Alhamdulillah.
Thank you for waking me up!
It's about a month I still in daydreaming state.
MashaAllah. What had happened to me and I just dunno.

Doing a planner just make me on track.
Huish. A month of wasting time, I just can't believe.
Is this a real Fann that I ever knew before?
Heh. You rest too much Fann.
Let's come back to the reality.

Say hi to your FYP and Exam!
May Allah ease. :)

Failing to plan is planning to fail.
Yosh!

only you.

Ya Allah. I dunno.
If I have made a wrong decision before.
I run away from the hospital just because I want to continue my study.

Help me if I am wrong.
I know this is a test for me and my family.
InshaAllah with Your will, everything will be fine.
I always believe in You, the Almighty. Ya Syafi.

Sometimes they were too care about me.
I know their intention just to help their cousin.
But sometimes I feel like they force us with their decision.
Ya Rabb, I know this is a test.

Don't separate us with this little thing.
Some will not understand what are we going through.
Some might be understand but actually they are not really do.

I have faith in You, Allahu Rabbi.
I may not be the best slave for You.
Forgive me for all my mistakes and wrongdoings.
Only you could help me away from this tiny bubble of trial.

(3 : 160)

Saturday, November 29, 2014

reminiscing.

I will always remember.
The time I was so eager.
To search for the beautiful poems all over the newspapers and books.
Just to fill the emptiness and well it is my hobby on that time.

I also remember.
The time I have books for me to write all those cute and creative messages.
Haha. Ya, no hand phone on that time makes me so hardworking for that.

I miss those moments a lot.
That I have not much time to do that again.

Andai bisa ku undurkan waktu. :')

tears.

If you trip as you run through the hall, your nose bleeds.
If you trip as you run through life, you cries.

Tears is the nosebleed of your heart.

- You :)

childhood.

Years back on 2005 I guess.
Here we are with the Biodata syndrome. Hehe.
It was so funny to look back on what I had wrote there.


My childhood was influenced by the artist too much.
Ohh-emm-gee! Haha.
See those songs. I don't know if that is my favorite once.
So much lagha and entertainment!

Astaghfirullah.
Alhamdulillah for reminding me with the ghazwul fikr.

Friday, November 28, 2014

book lover.

I just don't know when it was started.
And suddenly I fell in love with it so much.
Like no other thing can separate our strong relationship.

I feel like I was attached by it.
Until now, my nafsu is so high when I bump into it.
I just realized that I only have nafsu with it and not others.

Is it too much to be loved with the books?
I never feel waste investing most of my pocket money for it.
Thank you Allah for this chance.

internship.

Somehow I become scared.
All of my friends were struggling to have the best place for their internship.
But me? Still waiting for TNB as they have made their promise to save a placement for us.

But nahhh!
I was like don't do anything for it.
Just sit down and wait for nothing.

The worries is coming!
Please TNB, don't give us a fake hope.

Hurm..
Why worry Fann?
Everyone has their own rezeki that Allah has plan since Luh Mahfuz.
Chin up! ^_^

human.

Become a human being.
You will never satisfy with what you have now.

You want to be the best of all.
You want to have the best clothes.
You want to go to the best place.
You want to eat the best food.
And the list begin.

Just for the sake of what?
Is it you wanted to show off?

This dunya is more than just a playground, full of fake!
Am I too cruel to say that?

Forgive me for my harsh words.

But, it is all what I feel.
The trends become increasing lately.

Hurm.
I just don't know if I am part of them too?

Allahu rabbi.
Jagalah diriku. T.T

blind.

I don't know if I was blinded.
I told you the truth that I never care with who you are.
Just be yourself and be nice to others.

I don't know if I can get along with you.
My heart was fluctuated somehow but it fixed back.
Never to turn back again.

May Allah hear our du'a.
I guess the path we are going is just a step closer.
Am I right?

May Allah grant us the best way to hold unto.
Make it easy for us to be the best slave.

Allahu, I sake for your forgiveness for all my wrongdoings.
I know there is something is not right.
But, You always know what is the best for us.

Brother, let's build this life together.
For this ummah. And for the hereafter as well.

Wednesday, November 26, 2014

english.

How to be good in English?

Most will say that to be good is to practice it all the way.
I realize that in these few years I love to read in English.
I love the way how the 'language-way' dumped into my heart.

It is not that I don't love bahasa anymore.
As it is my first love before Arabic language.
Hehe.

Oh my.
I love languages!
And I wanna learn it more.

Craving much. >.<

Tuesday, November 25, 2014

sosok.

Ada sosok sosok yang seringkali menawan hatiku.
Kerana tulisannya yang menggugah jiwa.
Dari hati turun ke hati orang kata.

Terima kasih untuk segalanya.
Maaf kerana jadi stalker awak awak selama hari ini.
Kita tak pernah kenal tapi Allah yang perkenalkan saya pada awak.

Terima kasih kerana menginspirasi.
Harapan itu selalu ada. InshaAllah.

Semoga bertemu di Jannah.

usrah: al-hadid.

Al-Hadid.
Terima kasih untuk ingatan sehari-hari.

Bukan senang nak menapak di dunia yang penuh senda gurauan ini.
Nak melawan hawa nafsu diri sendiri.

Mungkin diam itu adalah solusi terbaik untukku buat masa ini.
Di samping mendoakan yang terbaik serta terus berbuat baik.

Maafkan aku, akhawat.
Andai apa yang aku sampaikan tidak setanding amalku.

Tuesday, November 18, 2014

tamak.

Kadang kita tamak.
Semua benda kita nak.
Semua benda kita nak ambil tahu.

Dari satu sudut mungkin bagus.
Tapi mustahil lah kalau tak bersungguh.

Terbatasnya.

respect.

"Jangan jemu buat baik pada orang."

Engkau yang berkata itu sungguh walk the talk.
Sangat respect pada engkau!

Aku yang kadang terlupa.
Buat baik pada manusia.
Apatah lagi pada Pencipta.

Bisu.

keberkatan.

Sampai satu tahap.
Kita 'enjoy' sangat belajar.
Sampai tak faham pun apa yang kita belajar sebenarnya.

Perit.

Sebab dia tak dissolve in depth.
Dia cuma terbiar in the surface.

Apakah tiada keberkatan ilmu?

T.T

Saturday, November 08, 2014

muhasabah cinta.

Wahai pemilik nyawaku,
Betapa lemah diriku ini,
Berat ujian dari Mu,
Ku pasrahkan semua pada Mu.

Tuhan baru ku sedar,
Indah nikmat sihat itu,
Tak pandai aku bersyukur,
Kini ku harapkan cinta Mu.

Kata kata cinta terucap indah,
Mengalir berzikir di kidung doa ku,
Sakit yang ku rasa biar,
Jadi penawar dosaku.

Butir butir cinta air mataku,
Terlihat semua yang Kau beri untukku,
Ampuni khilaf dan salah selama ini,
Ya Illahi Muhasabah cintaku.

Tuhan kuatkan aku,
Lindungiku dari putus asa,
Jika ku harus mati,
Pertemukan aku dengan Mu.


Friday, September 19, 2014

mati.

Saat tiba nafas di ujung hela,
Mata tinggi tak sanggup bicara,
Mulut terkunci tanpa suara.

Bila tiba saat berganti dunia,
Alam yang sangat jauh berbeda,
Siapkah kita menjawab semua,
Pertanyaan..

Bila nafas akhir berhenti sudah,
Jantung hatipun tak berdaya,
Hanya menangis tanpa suara.
Ooo..

Mati tak bisa untuk kau hindari,
Tak mungkin bisa engkau lari,
Ajalmu pasti menghampiri.

Mati tinggal menunggu saat nanti,
Ke mana kita bisa lari,
Kita pastikan mengalami,
Mati..



Kerna sesungguhnya daripada Dia kita datang, kepada Dia kita kembali. Kita tak tahu bila Allah akan cabut nyawa kita. Mungkin kita rasa kita sihat lagi, kita muda lagi, kita kuat lagi. Tapi bagi Allah, semuanya tak mustahil. Segalanya kan berlaku tepat pada masanya. Tak cepat sesaat tak kurang sesaat. Orang kata, "ajal maut di tangan Tuhan". Tapi terkadang, kita lupa jugak. Manusia dan an-nisyan.

Dalam Quran, banyak kali Allah cerita kat kita pasal orang-orang terdahulu yang tak nak percaya akan kewujudan kehidupan selepas mati. Bahawa sesungguhnya, selepas mati kita akan berjumpa dengan Allah dan di situlah kita akan ditentukan sama ada ke syurga atau sebaliknya.

"Tentang apakah mereka bertanya-tanya? Tentang berita yang besar, (berita kebangkitan manusia hidup semula menerima balasannya). Yang mereka (ragu-ragu dan) berselisihan mengenainya.
(Surah An-Naba', 78 : 1 - 3)

"Patutkah manusia (yang kafir) menyangka bahawa Kami tidak akan dapat mengumpulkan tulang-tulangnya (dan menghidupkannya semula)? Bukan sebagaimana yang disangka itu, bahkan Kami berkuasa menyusun (dengan sempurnanya segala tulang) jarinya, (tulang yang lebih halus dari yang lain). (Kebenaran itu bukan tidak ada buktinya), bahkan manusia (yang ingkar) sentiasa suka hendak meneruskan perbuatan kufur dan maksiat (di sepanjang hayatnya, sehingga ia tidak mengakui adanya hari kiamat). Dia bertanya (secara mengejek): "Bilakah datangnya hari kiamat itu?"
(Surah Al-Qiyamah, 75 : 3 - 6)

Dan banyak lagi ayat yang serupa.

Moga kita sentiasa beringat dan beramal sebagaimana seseorang yang mahukan syurga. Dalam setiap apa yang kita buat, raihlah redha dari-Nya. Kerana dengan itu saja yang akan membawa kita ke Jannatul Firdausi-Nya.

Ya Allah, ampuni aku. Sedang aku masih dalam kejahilan.

Moga dipermudah. Masih berbaki tiga!

Saturday, July 19, 2014

tapisan.


Ini terasa dekat. Tepat pada hati.
;)

Mana mungkin Allah meletakkan kita pada sesuatu keadaan tanpa sebab.
Hanya yang berfikir bisa melihat yang tersirat di sebalik apa yang tersurat.
Keadaan mungkin tak sama, ujian yang menimpa mungkin juga berbeza.
Kerana benarlah bahawasanya segala ini kerana kita mampu menghadapinya.
Bahkan ia adalah tapisan rahmat yang diberikan untuk mengangkat darjat hamba-Nya.

Untuk Gaza, Malaysia, Syria, Rohingya dan seantero dunia.

* * *

Ps. Ayuh melaju! Kak Laylatul Qadrina aku datang ~ ^_^

Bertabahlah. :)

Saturday, July 12, 2014

palestina.

Palestin itu memanggilmu!

Tangisan itu memanggilmu,
Ratapan itu merayumu,
Suara wanita yang tidak bermaya,
Jeritan si kecil yang tidak berdosa,
Ratapan si tua yang tidak terdaya,
Darah pemuda yang ditumpah,
Nyawa perwira yang dimamah,
Kau biarkan mereka dilapah,
Suara sayu memanggilmu,
Bumi Palestin yang diserbu,
Dek bangsat yang penuh muslihat,
Tentera khianat yang dilaknat.

Tergamaknya kau bersahaja,
Cuma menjadi penonton setia,
Sedangkan tanah Palestin dibunuh percuma,
Tanpa kau rasa duka,
Airmata dosa membiarkan mereka dihina derita,
Manakah janji bahwa kita bersaudara,
Darah Palestin akan menuntutmu di hari muka,
Kerna kau tinggalkannya dikorban tanpa bantuan,
Bangkitlah dengan keinsafan,
Hulurkan tangan pertolongan,
Demi Tuhan! Buat Palestin yang ditawan!

Palestin, dihatimu dimana!


* * *

Maaf kerna terpaksa berdiam beberapa waktu.
Sesuatu yang hanya bisa aku dan Tuhanku yang tahu.
Terima kasih untuk kata-kata penguat itu.
Kalian semua kan sentiasa di dalam kotak minda ku.

Day 14. Aku masih tinggal 9 hari lagi.
Bi iznillah. ;)

Sunday, July 06, 2014

random.

Terkadang, aku sedar.
Apa yang aku buat itu, kesalahan yang nyata.

Terkadang, aku sedar.
Apa yang aku buat itu, memang tak ada faedahnya.

Terkadang, aku sedar.
Apa yang aku buat itu, tidak masuk dek akal fikiran.

Terkadang, aku sedar.
Apa yang aku buat itu hanya menjauhkan aku dengan - Nya!

Begitu kerap aku tersedar.
Begitu kerap aku terbangun dari lena yang panjang.

Begitu kerap Allah menjentik hati ini untuk berubah.
Begitu kerap Allah memujuk dalam ayat kesabaran.

Ya, ku syukuri semuanya.
Bahkan nikmat apa lagi yang mahu aku dustakan?

Moga aku benar-benar tidak alpa dan tidak pula lupa.
Akan janji yang perlu ku tunaikan di hari kebangkitan nanti.

Saturday, July 05, 2014

ke sorga.


Tuhan.
Jika ini tukarannya untukku ke syurga.
Pasti aku akan menerimanya tanpa pernah menduga.

Day 7. (26 : 80)

Tuesday, July 01, 2014

bingkisan ramadan.

Kerana aku mahu sampai kepadanya.
Kerana aku tidak tahu apakah mungkin ini yang terakhir.
Kerana aku tahu inilah masanya untuk aku tebus semua.

Sungguh ku rindu.
Pada tenangnya angin menghembus dingin pagi.
Pada kicaunya si burung yang bertasbih kepada-Nya.
Pada suara lunak yang mengalun ayat-ayat cinta-Nya.
Pada kedamaian suasana manusia beramal ibadah tanpa lelah.

Benar, ku rindu semuanya.

Keempat. Aku perlu hayatinya. :)

busy.

"Kau tengah buat apa tu?"

"Aku tengah buat homework ni."

"Owh, busy betul kau sekarang. Jarang kau busy macam ni. Hehe."

"Hmm. Tulah."

"Okay tak nak kacau! Busykan diri selalu. :)"

"Tak nak. Sedih lah macam ni."

"Eh, kenapa pula? Kau tak sepatutnya sedih kot."

* * *

Semua orang sibuk.
Cuma yang membezakannya.
Kebaikan atau keburukan.

Bersyukur lah jika kita disibukkan dengan perkara kebaikan.

More to come! Focus! ^_^

Thursday, June 26, 2014

kealpaan.

Hilang sudah nikmat kesihatan.
Kerana mungkin aku lupa Dia, Al-Qawiy.

Hilang sudah nikmat menjamah makanan.
Kerana mungkin aku lupa Dia, Ar-Razzaq.

Hilang sudah nikmat berlari bersukan.
Kerana mungkin aku lupa Dia, Asy-Syakur.

Hilang sudah nikmat tidur yang nyenyak di kala malam.
Kerana mungkin aku lupa bertahajud kepada Dia, Al-Waliy.

Sungguh.
Aku yakin Allah sedang mengajarku sesuatu.
Kifarah buat dosa-dosa jahiliyyah ku yang menggunung tinggi.
Memberikan nafas baru untukku hidup dalam penuh kesyukuran.

Ya Allah.
Semuanya Engkau yang punya.
Dan Engkau berhak mengambil apa sahaja yang Engkau punya.

Jika ia baik bagi-Mu.
Pastinya ia baik jua buat diriku.

Terima kasih wahai Tuhan.
Untuk tarbiyyah yang Kau beri.

Kerna hidupku ini hanya untuk-Mu!

Monday, June 23, 2014

precious.

Aku tahu.
Tiadalah kuasa melainkan Allah yang memberi semua ini.
Tiadalah kuasa yang menggerakkan hati dia dan dia untuk berada di sisi diri ini.
Tiadalah kuasa selain-Nya yang menghantarkan dia dan dia memberi inspirasi mengharukan sanubari.

Ya Allah.
Aku hanya mampu tunduk dan menangis.
Betapa Kau amat menyayangiku, mengajarku erti kekuatan.
Terima kasih wahai Tuhan. Aku sungguh merindui-Mu tika ini. :'(



Kuat kuat kuat!
Di sisi lain, hidup ini penuh nikmat-Nya!
Apakah kamu tidak berfikir?

You completed me. :)

Friday, June 20, 2014

jom drop.

Aku penat bertarung dengan jiwa sendiri.
Mudahnya semangat itu patah hari demi hari.
Entah, mungkin aku telah temui aku yang sebenar.
Aku perlu akui, aku tak senang hati menanggung semua ini.

Hakikatnya ini bukan jalanku.
Aku perlu leraikannya juga tika ini.
Setelah bertahun aku berpura-pura serasikan diri.
Benar, aku ini sekadar cuma mahu menyedapkan diri.
Lantas menyakitkan dan menyesakkan jiwaku sendiri.

Inginku katakan lagi.
Bahawa kurasakan ini bukan jalanku lagi!

Sesak.
Semuanya berlaku dengan cepat.
Semuanya menekan menyebabkan aku tertekan.

Berilah peluang untuk aku faham.
Jangan pandang aku tinggi mendongak.
Kerana hakikatnya aku hanya si kerdil bertatih.
Ingatlah, takut engkau akan menyekat jiwaku nanti.

Tolong faham.
Aku dah tak tahan.
Aku mahu jiwaku yang sebenar.
Aku sudah tidak mahu berada di jalan yang tidak aku fahami ini.

Ya Allah.
Adakah aku menolak takdirmu?
Adakah aku hanya memunahkan harapan-harapan yang digantungkan kepadaku?
Adakah salah untukku berhenti dan memulakan langkah yang lebih aku maknai?

Mainan jiwa.
Tapi aku maknai ini.
Tolong!

Tuesday, June 17, 2014

superior.


Simptom merbahaya memberi amaran.
Terima kasih Tuhan menunjukkan jalan!

Potong bawang. T.T

Monday, March 24, 2014

kerana cintanya.


"Janganlah kamu mengira bahawa orang - orang yang gugur di jalan Allah itu mati; bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezeki. Mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikan - Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang - orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka, bahawa tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati."
(Ali Imran : 169 - 170)

* * *

Izinkan aku untuk menyusul di belakangmu.
Kekuatanmu, kekuatan untukku terus berada di jalan ini.

Oh Allah.
Betapa Engkau Maha Cinta akan hamba - Nya.
Terubat hatiku dek lembaran kata - Mu yang penuh syahdu.

Ya Ilahi.
Betapa beruntungnya aku dipilih untuk memahami.
Moga dituntuni setiap tindak dan langkah ku.

Allahumma Amin. Keep praying!
- farhanaselamat -

makan diri.






"Yang paling aku takutkan adalah tulisan - tulisan aku sendiri."

"Kenapa?"

"Takut tulisan - tulisan itu waktu aku mati nanti,
mereka datang menuntut hak - haknya.
Memakan diri."

- Kak Ismi (Champak)





Ya. Aku juga. Takut.
- farhanaselamat -

ketenangan.


Melihat hijaunya rimbunan ini.
Melihat luasnya tasik yang tenang ini.
Sudah cukup untuk memberikan kedamaian di hati.

Ajaib sungguh!
Tambah pula kicau kicauan burung.
Sebagai penyeri lewatnya petang dinihari.

:)

Sementelah mungkin aku selalu terlupa.
Ketenangan itu hadir, pasti dari si rimbunan hijau dan si tenang tasik.
Yang senantiasa tidak lelah berzikir kepada Allah.

Kan?

Sedang aku?

Benar kata Allah. 
"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang." (13 : 28)

Terima kasih, wahai alam.
Sungguh banyak yang aku pelajari darimu hari ini.
Alhamdulillah atas segala kebaikan.


Suatu ketika bersama mereka di puncak ini. :)
Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah yang kau dustakan? (55 : 13)

Keep calm & have faith in Him. :)
- farhanaselamat -

Saturday, March 22, 2014

realiti.

Sungguh.
Pertama kali aku merasai ini.
Saat nyaringan hilaian menderu.
Betapa saat itu aku mulai sedar.
Sememanganya ia sentiasa di sekeliling kita.

Masyarakat ku kini sakit.
Dengki mendengki caci mencaci.
Dek lemahnya iman menguasai diri.
Manusia cintakan dunia pentingkan diri.

Astaghfirullah.
Astaghfirullah.
Astaghfirullah.

Kesedihan tiada dapat dibendung lagi.
Moga Allah menyembuhkan kamu dan kamu.
Kuatkan semangat, sungguh Allah pasti membantu!

"Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Dia adalah sebaik - baik pelindung."

Jazakumullahu khayran katheera to all my PPI family.
May Allah bless our journey towards Him. Keep du'a! :)

Terima kasih atas pengalaman ini ya Rabb. ;)
- farhanaselamat -

Monday, March 17, 2014

pelangi.

Dan, mungkin.
Aku perlu sedar akan takdir hidup ini.

Setiap kali manusia itu hadir.
Dia pasti akan pergi meninggalkan diri.

Dan, aku perlu akur akan aturan ini.
Tiada guna bermuram durja mengharap simpati.

Kerana sesungguhnya, aku ada si pelangi.
Pelangi yang pasti membuatkan aku tersenyum dan tersenyum lagi.

Terima kasih wahai pelangi.
Kerana - Mu, aku bisa bangkit dinihari.

Kerana keindahan - Mu yang menjadi inspirasi.
Melenyapkan kisah nestapa manusia dan duniawi.


Alangkah peliknya akhawat!

Kerna ku ada 'Pencipta' pelangi. :')
- farhanaselamat -

Wednesday, March 12, 2014

words.

I've found this somewhere.
And I just love the words anyway. :)





"People are unreasonable, illogical, and self - centered. Love them anyway. 
If you do good, people may accuse you of selfish motives. Do good anyway. 
If you are successful, you may win false friends and true enemies. Succeed anyway. 
The good you do today may be forgotten tomorrow. Do good anyway. 
Honesty and transparency make you vulnerable. Be honest and transparent anyway. 
What you spend years building may be destroyed overnight. Build anyway. 
People who really want help may attack you if you help them. Help them anyway. 
Give the world the best you have and you may get hurt. Give the world your best anyway."






Wednesday, March 05, 2014

dekapan ukhwah.






Dalam dekapan ukhwah, kita mengambil cinta dari langit. Lalu menebarkannya di bumi. Sungguh di syurga, menara - menara cahaya menjulang untuk hati yang saling mencinta. Mari membangunnya dari sini, dalam dekapan ukhwah." 
(Salim A.Fillah)





pencari jalanmu.

Telah banyak yang ku lewati,
Jalan hitam di dunia,
Tak terhitung selama nodai.

Masih adakah kesempatan,
Bagiku mendekatkan,
Hati dan cinta kasih - Mu.

Ku ingin bersihkan diriku,
Dari segala dosa,
Yang telah ku perbuat hingga kini.

Ku ingin bersihkan jiwaku,
Terangilah dengan segala,
Petunjuk jalan - Mu.

Tiada yang ada selain - Mu,
Yang selalu menjagaku,
Meski kadang tinggalkan - Mu.

Aku yang hanyalah manusia,
Yang mencari jalan - Mu,
Yang pasti kembali pada - Mu.


Wednesday, February 26, 2014

si rama - rama.

Dari telur.
Ia berubah menjadi ulat. 
Tiada siapa berminat.

Lalu.
Ia berubah menjadi kepompong. 
Juga, tidak ramai yang tertawan.

Benar.
Proses ini lama.
Untuk menjadi rama - rama yang cantik.

Si rama - rama.
Warnanya menawan, ramai tertawan.

Dari makhluk yang tidak mendapat perhatian.
Kini, menjadi makhluk yang mewarnai kehidupan.

:)

Ya, berubah merupakan sunnatullah.
Semuanya akan sentiasa berubah menjadi lebih baik dan cantik.
Mengikut aturan Allah.

Manusia juga berubah.
Dari bayi menjadi kanak - kanak.
Kemudian remaja menjadi dewasa.
Dan terus membesar. 

Semakin kita membesar ke mana kita menuju? 
Semakin cantik mengikut aturan Allah atau semakin menjauh dari Allah?

Ayuh!
Belajar dari rama - rama. 

Semakin membesar semakin cantik.
Semakin membesar semakin memberi kesan kepada sekeliling.

Syaratnya?

Mengikut aturan Allah.

:)


Make du'a, be happy! :)
- farhanaselamat -

Thursday, February 20, 2014

vehaen.

"..batu bata, disatukan dengan simen.."

"..kepingan papan dan kayu, disatukan dengan paku.."

"..hati manusia pula, disatukan dengan.."

"Iman." Terpacul keluar perkataan itu daripada mulut Amrullah, sekali gus memotong kata - kata si naqib. Pandangan ahli usrah yang lain memusat ke arah Amrullah.

"Benar kata Amrullah. Hati manusia disatukan dengan iman. Kalau kita rasa terlalu payah untuk kita bersatu hati dengan saudara kita, cuba spot check balik iman kita." Si naqib memandang satu per satu wajah adik - adik usrah.

"Di mana kita letak Allah dalam hati kita? Jikalau Allah kita letakkan di tempat yang paling tinggi dalam hati kita, InshaAllah, kita tiada masalah dalam menjalinkan ukhuwah." Ujar si naqib.

Ukhwah.

"Ukhwah.. the coolest thing I ever had."


* * *

Jatuh cinta dengan karya ini!
Semoga dikuatkan jodoh untuk bertemu dengan buku ini.
Amin!

Terima kasih kerana menginspirasi!
- farhanaselamat -

Saturday, February 08, 2014

seratus tahun.

"Palestin di hati kita, di mana?"

"Keadilan tidak dihidangkan. Keadilan perlu diperjuangkan."

"Orang yang memulakan geraknya dalam kesakitan, Allah akan memberikannya kesihatan.
Orang yang memulakan geraknya dalam kemiskinan, Allah akan memberikannya kekayaan."

"Kita adalah mata rantai perjuangan sejak zaman Rasulullah."

"Don't think simplicity. The world is too complicated!"

"Perjuangan Tok Janggut bukan sekadar kerana kenaikan harga cukai yang hanya setengah sen itu.
Malah ia lebih dari itu."

"'Framework to Peace', album terakhir."

"In Gaza, the siege is back."

"Saudi Arabia is just a leading campaign."

"The Arab Spring has not ended, it is now at the end of the beginning! It will continue to offer hope of true liberation for the Muslims."

"Penjahat yang baik itu sebenarnya penjahat yang paling jahat! Hati - hati sebab dia bijak."

* * *

InshaAllah. Cebisan kata yang membutuhkan semangat perjuangan dalam diri kita semua.
Terlalu banyak untuk diperhalusi satu per satu. Siapa? Mengapa? Dan, Bagaimana? Terlalu banyak!
(Nak sangat ada masa untuk explore semua - semua ni. InshaAllah, inshaAllah!)

Hmm. 100 tahun?

Ya, 1914 - 2014.
Sedar tak sedar sudah seratus tahun isu Palestin ini tercetus, sejak dari Perang Dunia Pertama lagi.
Dan, moga ini menjadi peluang dan rahmat bagi kita atas pengisytiharan PBB bahawa tahun 2014 adalah "Tahun Solidariti Bersama Rakyat Palestin".

Wa akhiran, jazakumullahu khayran katheera kepada pihak PACE atas anjuran ini. :)
Moga kita semua dapat berganding bahu untuk menjayakan misi kita bagi memperkasakan ummah dalam memahami dan menghayati isu Palestin ini.


InshaAllah.
InshaAllah.
InshaAllah.
Allahu Akbar!

Ampuni diriku, Ya Rabb!
- farhanaselamat -

Friday, February 07, 2014

anak soleh.

Nabi Musa adalah satu - satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T. Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah. Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi - nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".

Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?", kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan.

Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu di lap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian di lap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam. "Habis, mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa.

"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua babi itu adalah ibu bapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodoh rupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari - hari aku berbakti kepada kedua ibu bapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menjadi babi, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya.

"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi.

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. "Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibu bapanya. Ibu bapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."

Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibu bapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."

* * *

Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibu bapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibu bapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah - mudahan ibu bapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibu bapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.

Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibu bapa kita diampuni Allah S.W.T.

Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibu bapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti - nantikan oleh para ibu bapa di alam kubur.

Erti sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit, tetapi sayang seorang anak pada kedua ibu bapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibu bapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah.

InshaAllah. Semoga kisah anak beribu bapakan babi ini menjadi pedoman buat kita untuk menjadi anak soleh dan solehah senantiasa. :)

Umar at 10 months, a precious gift.
#AnakSoleh

"Keredaan Allah terletak pada keredaan ibu bapa."
- farhanaselamat -

Thursday, February 06, 2014

world hijab day.

Let the pictures talk!
Jzkk to Sister Aliza Kim for all the short notes. ^_^




Alhamdulillah 'ala kulli hal.
I was able to go to this super duper awesome event!
Meet with all the inspiring sisters fillah. SubhanAllah!
And it was extremely amazing to listen to their words.
Get inspired and I was really adore them very much. ;)
JazakunnAllahu khayran katheera for all messages conveyed.
After all, every single things happen to our life is a gift from Allah.
Alhamdulillah, alhamdulillah thumma alhamdulillah. ^_^<3


At the bottom of my heart, I will always pray for you my dear roomie.

"We are beautiful, Allah loves us." :')
- farhanaselamat -