Thursday, February 26

you're there.

No matter what the world brings,
And even if the birds won't sing,
Better times are their way,
Cause I know You're there.

And even if the sun won't smile,
I know it's been a while,
Since I've felt any light,
But I know You're there.


(9:40) :D

Wednesday, February 25

random.

Mungkin sudah tiba masanya.
Untuk kau tinggalkan perkara perkara remeh dalam hidup.
Tentang fizikal dan material dunia yang tak pernah memuaskan diri.

Takpa, it's okay! I mean it's really really okay. ^_^
Sebab hidup ni kau dah tak perlu fikir pasal apa yang orang lain fikir tentang kau.
Kalau kau tahu apa tujuan hidup kau dan focus secara praktikal, tak ada masalah pun.

Risau kalau kau jadi robot kepada dunia.
Apa pun, stay strong dengan prinsip hidup kau.

free.

Please let me go. Free.
I don't giving you any hope anymore.
I wanna disappear from your life.
Please.

Thank you for all your kindness.
To me, my siblings and my family.
But.. let me be free.

When only the hearts shouted inside.
But you have no strength to face the reality.
Ahhh, I hate this feeling!

Yusahhilna ya rabb! :'(

Tuesday, February 24

mystery.

There's a feeling deep inside my soul to be an anonymous.
As I getting older, it seems too scared to share anything with the public.
I'm thinking if this is the right way it should be or it just my illusion.
But this feeling sometimes keep me calm and just be myself.
Being mystery, secretive and weird as people never know.
Never mind. I'm not changed the way I am. I just found my trueself. InshaAllah. :')

Monday, February 23

moments.

Setelah lebih kurang tolak tambah seminggu meninggalkan bumi amazon, dan duduk bertapa di rumah. Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan untuk mengupdate sedikit kondisi diri dan orang sekeliling. ^_^

13/2/2015
Unofficial graduate Bachelor of Finance. Alhamdulillah! Syukur tak terkata. Sebak. Siapa sangka, di saat saat genting pernah terfikir untuk extend sem disebabkan sakit dulu, tak jadi dan akhirnya berkat doa dari semua dan biiznillah, berjaya juga habiskan degree! :') Lepas habis exam, mama ayah terus ambil balik KL. Tapi sempatlah jugak sebelum tu tangkap gambar buat terakhir kali di dewan peperiksaan. >.< Dan sempat bersalaman dengan coursemate dan mereka mereka yang aku sayangi sebelum berpisah. Suasana sangat sayu. Huhu. Terjurai jugak lah air mata ni sebab tengok sorang junior ni nangis. Haih, nasib baik sempat cover dengan orang lain. :3 Perjalanan ke KL diteruskan dan farewell Muadzam. InshaAllah panjang umur ketemu lagi! :)

14/2/2015
Attending walimah kakak kepada junior. Thank you for inviting! Nasi minyak sodap. Hehe. Tahniah dapat abang ipar baru. Dan untuk kakak awak, semoga perkahwinan yang dibina membawa rahmah dan kekal hingga ke sorga.

16/2/2015
Launching of Better Brighter Internship Program and TNB Smart Grid Laboratory. Alhamdulillah akhirnya, dapat jugak placement intern. TNB Bangsar, wait for me! :D Rasa semangat nak belajar dalam working environment TNB. Tapi nervous jugak lah kalau tak dapat nak apply apa yang dah belajar selama 4 tahun kat Uniten. Huhu. Entah, fikir macam macam. Hopefully, all is well! Ameen ya rabb. Oh ye, inshaAllah akan intern 9/3 - 31/5. Dalam 3 bulan jugak lah akan ulang alik LRT Bangsar - LRT Abdullah Hukum. Hehe. Excited!

*Ahhh Farhana! Kau sume excited. Muahaha.*

17-18/2/2015
Jaulah CNY katanya.. Haha. Bermula dengan ajakan ex-naqibah memandangkan ini last sem kami berdua di amazon. Dan alhamdulillah ada 4 lagi adik adik yang bersama kami. First time rasa macam mana berjaulah, selalunya tengok orang gi jaulah je kan (sambil lap air mata. haha!). Alhamdulillah semuanya dipermudah. Banyak sangat little-thing-yet-so-deep-to-ponder-on terjadi sepanjang jaulah. Even thou pergi negara jiran yang majority citizen nya chinese, tapi alhamdulillah kami belajar sesuatu di situ. Special thanks to Erwin Travel, pakcik bas Meridien Holiday, makcik guard Larkin Sentral, kakak Cendol Pulut, adik Kacang Kuda dan semuanyalah yang menambahkan garam dan gula dalam resepi jaulah kami. Jazakumullah khayr katheera for everything. :)

19-20/2/2015
Ho ho ho balik kampung. Seperti biasa, ayah dengan plan on the spot nya terus bagitau nak balik kampung masa on the way nak balik KL dari JB. Huaaaa. Penat tu takyah nak cakap la kan. Memang tido je dalam kereta. Huhu. Apa pun alhamdulillah. Dah lama sangat sebenarnya tak balik kampung. Kucing kucing tu pun dah gemok. Burung burung dalam sangkar tu pun dah reti nak terbang dan dah pandai dah makan sendiri. Best balik kampung sebab  Pak Long ngan nenek ikutkan aje kehendak kitorang ni. Yang paling untung Umar. Sume mainan yang dia nak dapat. Kalau ngan ayah mama memang idok ler. Haha. Dan selepas dua hari, kami pun back to reality.

21/2/2015
Wedding Kak Sya. The one that I never expect to be part of my life. Alhamdulillah. Kami baru je kenal tahun lepas sebenarnya. Kami kenal pun sebab incident aku menjadi orang tengah kepada kisah dia dan dia. Mungkin aku tak tahu sangat kisah kisah hidup dia tapi based on apa yang dia pernah cerita pada aku, dia melalui perjalanan hidup yang sangat mencabar sebagai seorang wanita. But whatever it is, she is a super duper tough woman! Sangat kagum. Semoga aku dapat teladani kekuatan itu di saat saat genting. Benar, aku masih mentah dalam memahami kehidupan dunia. Once again. Alhamdulillah, barakallahu lakuma wa jama'a bainakuma fi khayr Kak Sya and husbeng. Moga baitul muslim yang dibina disirami sakeenah, mawaddah wa rahmah. Selamat berchenta hingga ke sorga! Miss you.. Dah lama tak jumpa. :')

It has been a pack week for me. But I do appreciate it very much. Jzkk!

Minggu ni baru sempat kembali on track dengan rutin biasa. Jadi bibik yang taat! Habiskan buku! Hehe.

"Life is like a roller coaster. It has its ups and downs.
But it's your choice to scream or enjoy the ride."

Roller coaster merah biru USS yang still under maintenance.
Tak dapat main. Sobsob.

Tuesday, February 10

kehidupan.

Kesenangan yang datang,
Tak akan selamanya,
Begitulah selepas susah ada kesenangan,
Seperti selepas malam datangnya siang,
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan.

Gunakan kesempatan untuk kebaikan,
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman,
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan,
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa.

Jangan difikir derita akan berpanjangan,
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan,
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan,
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali.

Ujian adalah tarbiyah dari Allah,
Apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya,
Kesenangan yang datang selepas kesusahan,
Semuanya adalah nikmat dari tuhan.


All is well!
I'm enjoying my so-called-unpredictable journey.
With His guidance, I know that I will never lost.
Let's move on?
:')

Friday, February 6

senyum.

Tidak mengapa jika tidak dihargai.
Kerana hidup ini sememangnya untuk memberi.
Kelak kau pasti akan merasa puasnya!

Hashtag TipsHidupGembira :D

Thursday, February 5

damai.

Tiada lain yang ku pinta.
Melainkan kamu semua berbaik semula.

Kerna hidup ini tidaklah lama.
Aku akan pergi, kau jua akan menyusuri.

Jadilah manusia punya hati sejahtera,
Yang inginkan kedamaian tanpa benci dan dendam.

Maafkan diri kerna hanya mampu menasihati,
Akhirnya kalian jua lah yang perlu memperelokkan.

Demi Allah,
Aku sayang kalian tersangat!

PS. Tinggal lapan hari.

Wednesday, February 4

kesayangan.

Bismillah.

Untuk kesekian kali, aku dapat rasakan sebaknya diri kerana bakal berjauhan dari Muadzam. Sudah tidak lama. Tinggal cuma 10 hari sahaja sebelum aku meninggalkan tempat ini dalam jangka masa yang panjang. Ya, inshaAllah aku akan pasti kembali di sini untuk menghantar report dan sebagainya. Tetapi tidaklah sama suasananya kini dan akan datang.

Alhamdulillah, berakhir sudah kisahku bersama FYP tercinta. Banyak yang FYP telah mengajarku sebenarnya. Pengalaman yang bermakna yang pasti akan ku ingati sampai bila bila. Takkan pernah ku lupa jasa supervisor ku terutamanya yang tanpa penat lelah terus memberi jalan kepada kami sehingga selesainya kami menghantar report sebentar tadi. Benarlah, perjuangan mencari ilmu ini bukanlah suatu destinasi tetapi perjalanan yang membentuk diri. Amazing!

Alhamdulillah ya Allah, kerana tanpa disangka aku dianugerahkan sebagai best presenter bersama sembilan orang rakan presenter yang lain. Pada realitinya, tidaklah aku mengharapkan gelaran itu kerana apa yang paling penting panel dapat memahami setiap perkataanku. Sangat tak sabar sebenarnya nak present sebab nak cepat habis. Hehe. Alhamdulillah, bila ku imbas kembali detik semasa proposal dulu dengan yang FYP, sangat sangat berbeza. Allah sangat membantu hamba-Nya yang serba kekurangan ini. Ilham dan idea idea bernas tidak pernah putus buat hamba-Nya ini. Terima kasih Tuhan untuk segala nikmat-Mu yang tidak ternilai banyaknya.

Dan pasti tidakku lupakan, buat sahabat yang banyak berjasa dalam hidup, Boo dan Syahir yang sentiasa ada di sisi di saat susah dan senang. Entah macam mana boleh timbulnya group yang kami gelarkan sebagai Young Ace ini. Hehe. Aku tak pandai nak mengekspresikan perasaan melalui kata-kata tetapi cukuplah kalian tahu betapa aku sangat menghargai kalian sedalam-dalamnya. Semoga ikatan persahabatan kita bukan setakat di UNITEN sahaja tetapi selamanya inshaAllah!

Haha, Dah macam speech apa dah ni.
*Mataku sudah mula berkaca*

Terima kasih juga untuk lecturer-lecturer yang mengajarku selama dari foundation sehingga ke final year degree. Terima kasih kerana menyuluh cahaya pada kegelapan jiwaku. Terima kasih kerana sentiasa menginspirasi. Maafkan diri ini andai ada silap dan salahnya. Terima kasih untuk waktu bersama. Halalkan ilmu semuanya. Terima kasih UNITEN, tempat mempertemukan aku dengan mereka.

Terima kasih juga buat sahabat-sahabatku yang melukiskan kenangan dan mengindahkan warna-warna hidupku di UNITEN. You know who you are. :)

Geng Qawiy / Senyum
Adik-adik usrah yang tersayang
Family PPI di hatiku
Geng PC 2011/2012
Classmate Finance
Family YTN Muadzam
Housemate 123
Adik-adik housemate 
dan semuanya yang pernah singgah dalam hidupku.

Sungguh, pasti aku akan merindui kalian. Terima kasih untuk semuanya!
Doakan Final Exam ku yang akan bermula Sabtu ini sehingga Jumaat depan.
Doakan kesihatanku dan kejayaanku di dunia dan akhirat inshaAllah.
Terima kasih, hanya Allah selayaknya membalas segala budi baikmu. Ameen.