Friday, April 17

dark.

I found that I am in the lowest.
I have no hope to put on anyone.
I just gotta be strong myself.
If I don't but no one could.

I don't know what is the feeling.
I'm sorry for not loving myself.
The surrounding just make me silly.
The heart maybe at its darkest part.

I am sorry dear heart. :'(

Wednesday, April 15

mk2015.


Setiap hari buat kerja kat ofis terngiang lagu tema. Masih tak boleh move on lagi! Rindunyaaa! Y.Y

Ceritanya weekend ni masa dihabiskan di Kuantan. Alhamdulillah thumma alhamdulillah atas peluang yang tak ternilai ini. Walau pada mulanya banyak halangan nak ke MK. First, sebab rasa macam every week takda kat rumah bersama family. Second, kena jaga Umar sebab Mama ada Amal Islami. Tapi alhamdulillah, at the end, ayah take over jaga Umar and Mama lembut hati nak bagi eden ber-camping. Hee. :D

So, Jumaat tu lepas habis kerja terus gerak ke Kuantan bersama Siah. :) Jzkk to Mun and Kak Seha sebab ambil kitorang pukul 1.00 pagi kat Terminal Kuantan. Huaaa maaf terpaksa susahkan kalian. T.T Agak ralat sebab datang lambat dan terlepas slot Ice Breaking and Taujihat. :( Lepas sampai tu terus masuk khemah dan tidur.

The next day, aktiviti kami ialah jungle trekking dan games (pagi), explorace (petang) dan malam kebudayaan (malam). Experience yang sangat menarik semasa jungle trekking, masuk hutan paya gambut bersama tiga orang pakcik komandan yang sangat psycho! Eheh. Masa nak mula masuk dia suruh niat macam ni.

"Sahaja aku masuk ke tempatmu untuk memberi darahku sekurangnya secedok untuk menjadi santapanmu."

Perghhh. Agak-agak apa kau rasa bila orang suruh kau niat macam ni masa nak masuk hutan? Tak ke kau rasa akan ada sesuatu seperti makhluk halus yang sedut darah kau? Errr. Haa masa tu dalam hati sangatlah cuak. Pakcik ni betul ke tak. Semua orang tergamam sekejap. Haa. Dan pakcik tu pun terangkan. Niat tu untuk nyamuk ngan pacat. Sedekahanlah darah kita ni pada mereka sebab kita takkan sedar bila nyamuk ngan pacat tu akan sedut darah kita. Haha! Okay baru faham. ==' Bikin cuak je pakcik ni.

'Ala kulli hal alhamdulillah. Berjaya masuk selut, mandi lumpur sambil meniarap, lalu kawasan panjat tali dan meredah sungai dengan jayanya. Hoyeah! 8) Sesuatu yang aku belajar kat sini ialah tentang survival. Mengimbau kembali zaman perjuangan mujahid yang bertungkus lumus mengharungi onak dan duri semata-mata untuk menyebarkan Islam dan memberitahu orang sekeliling bahawa tiada Tuhan melainkan Allah. Sangat determine! Yang games pulak kitorang main 'perang warna' dan 'belalang-belatok'. Seriyes ganas! Haha. Sampai tertarik segala tudung bagai dan ada juga yang tercabut spek nya. Hoho. Akhawat dahsyat!

Haaa. Explorace pun sangat enjoy walaupun kepentan jungle trekking belum hilang lagi. Ada 12 checkpoint semuanya dan group kitorang dapat pergi 9 je. ==' Dan antara checkpoint yang best ialah tukar air oren jadi air jernih. Sangat simple sebenarnya, just buang air oren tu, bersihkan keledak yang melekat pada dasar botol dan masukkan air jernih. Dan ini ibarat suatu analogi. Botol berisi air oren ibarat jahiliyah yang ada dalam hati kita. Untuk mendapatkan hati yang bersih jernih, kita tidak boleh hanya mencampurkan air yang jernih tadi ke dalam air oren kerana lama kelamaan ia hanya pudar dan masih tidak jernih lagi. Maka, solusi terbaik ialah membuang karat jahiliyah (air oren), menyental segala kekotoran dan barulah diisi dengan kejernihan Islam (air jernih). Sungguh, kebatilan dan kebenaran itu ibarat minyak dan air, ia tidak pernah bercampur. Antara game lain yang best dalam explorace ialah ikat kaki, menara kukuh, tadabbur, radio rosak dsb. Semuanya sangat menyentap dan terkesan di jiwa. Di sebalik games yang penuh dengan makna. :)

Lastly, malam kebudayaan. Setiap kumpulan diberi tema untuk persembahan masing masing. Group kami dapat tajuk tentang ibu bapa. Yang dipetik dari hadis, "Akan datang suatu zaman di mana seorang perempuan itu akan melahirkan tuannya." Bermaksud, anak anak zaman sekarang sentiasa menganggap ibunya seperti hamba dan sentiasa mengarah ibunya melakukan sesuatu. Contoh situasi: 1) anak yang selalu call hanya sebab minta duit dan minta basuhkan baju. 2) orang yang aktif dalam d&t tetapi menjadikan alasan 'busy' bila ibunya call / ajak balik rumah. 3) anak yang selalu mengeluarkan suara yang tinggi dan kata kata kesat kepada ibu bapanya. Dan pelbagai lagi definisi lain tentang menjadikan ibu sebagai hamba. Wa na'uzubillah, moga kita semua sentiasa beringat dan dijauhkan dari melakukan perkara sebegini.

Di samping memenuhi tuntutan muwasafat tarbiyyah iaitu qawiyyul jismi, di sini juga aku belajar tentang 3 orang sahabat yang sangat dikagumi iaitu Al-Barra' bin Malik, Abu Dzar Al-Ghifari dan Mus'ab bin Umair. Betapa pengorbanan mereka kepada Islam sangat tinggi. Betapa jauhnya kita dengan sahabat Nabi. InshaAllah akan dikongsikan nanti untuk dijadikan inspirasi kepada kita semua.

Aku harap Allah sentiasa memberi aku peluang untuk join rehlah, jaulah, daurah dsb bersama akhawat lagi. Time kerja ni feeling dia lain, mungkin sebab makin rasa kosong. :(

Perkenankan, Ya Rabb!

Thursday, April 9

sabr.


The word sabr means more than just patience. It means more than just endurance. It means to hold something in. It is used to describe a cage that holds in a wild animal. The animal struggles to come out from the cage, it gnaws and claws at it, but the cage holds it in. This is what Sabr means. It means to hold something. Sometimes you feel like getting angry but you hold your anger in. Sometimes you feel like speaking out but you hold your words in. Sometimes you feel like lamenting and crying but you hold your grief in. Sabr also means to persevere and to be steadfast. So you keep on walking the path no matter how difficult it becomes. You keep on doing what is required of you no matter how long it takes. You keep on waking up for Fajr on time every morning, you go the masjid for Isha every night, you hold the fast until sunset, you keep on lowering your gaze no matter how many times the temptation presents itself to you, you keep on holding your tongue and prevent yourself from backbiting or hurting others. This is what Sabr means, it is hold in and to persevere.

Without a doubt this is not easy. But you do it for Allah (swt). You do it for your love of Him and your fear and awe of Him (swt). You put yourself through that difficulty in order to please Him (swt). No matter how much pain you may be going through, no matter how hard it is for you, you are willing to endure it because of your love for Him (swt). Just the thought that He is looking down upon you now and He is pleased with you is enough of a consolation. You do not need anything else other than your certain knowledge of this fact. - Zakia Usmani

Saturday, April 4

freedom.

Ohh ohh ohh ohh
Freedom ain't free.
And I will say ohh ohh ohh ohh
I'll fight for you and me.
And I will say ohh ohh ohh ohh
God made me free.
And I will say ohh ohh ohh ohh
Ain't nobody gonna take that from me.

If we stay silent,
We'll see injustice spreading wide,
When freedom calls, I'll be there,
Stand by my side it’s our time to fly,
I’ll stand my ground till my voice is found,
It’s either death or liberty,
O Lord above, give us strength,
And grant us victory!


Awakening record never fail to amused me. 
There always a spirit in every song they have.
Starting from Maher Zain, Saif Adam, Irfan Makki and now Raef!
So much loikkkkke! ^^,

happy pills.

Sudah 2 kali pertemuan dibuat. Terasa kecil diri ini. Berlainan latar belakang tapi alhamdulillah diterima dengan hati yang berbunga bunga sekali. Di situ aku banyak diam, mungkin sebab aku yang paling muda. Heh. Tapi sebenarnya aku terpana melihat sosok yang baru aku temui ini. :) (Yeap, aku memang lebih suka memerhati, untuk aku belajar sesuatu darinya.) Tiba masanya untuk aku benar benar menginfakkan diri tanpa menoleh ke belakang lagi. Thank you Allah for the chance. Masjid Ar-Rahman, UM bakal menjadi rumah kedua ku. ^_^

Gagasan Harmoni. Besar cita-citanya dan seharusnya besar jugalah pengorbanan agar yang dicita-citakan terlaksana. Harus kuat yang bergelar pemuda pemudi pembawa risalah ini. Semoga kan menuju negara rahmah hendaknya. Bertemu akhawati fillah yang aku cintai. Rindunya pada mereka. Harmoni lah muadzam bersama kalian. Aku di sini hanya mampu mendoakan. Walau jauh di sudut hati, ingin kembali ke punduk budaya ilmu yang kian suram.


Aku hendak terbang, tetapi mengepakkan sayap pun aku belum mahir lagi. Bagaimana bisa? :/

alhamdulillah.

Alhamdulillah, kerana hari ini masih sempat. :) Sudah lama tidak menulis di laman ini. Kerinduan, tapi ku tidak punya banyak masa. Sobs. Pejam celik pejam celik, hampir sebulan sudah aku ber-internship. Banyak juga perubahan dalam hidupku yang berlaku dalam masa sebulan ini. One word, alhamdulillah! Allah permudahkan segala apa yang dirancang. :')

Berpeluang 'mencari diri' di The Straight Path Convention, SACC. Memang plan nak pergi sana sorang sorang je sebab nak lebih merasai nikmatnya menghadam 'iman booster'. Mungkin, ada yang akan kata, "Kenapa sorang? Nak masuk syurga sorang sorang je ke?" Eh bukan! Adakalanya bila kita dah setiap masa asyik engage dengan manusia, sesekali kita juga memerlukan masa untuk engage dengan diri sendiri. Untuk beruzlah dan berself-reflect. Akan ada suatu rasa yang tenang akan hadir dalam diri dan kita takkan rasa penat dengan dunia. Kerana kita ada the 'ultimate belonging' untuk berharap segalanya. :')

Hmm. Maaf sebab tak sempat nak share notes yang aku dapat masa kat sana. Tapi alhamdulillah, ada orang lain yang dah share notes ini. 1 & 2. May Allah bless you! Kalau taip #TheStraightPath kat twitter pun banyak pengisiannya. Moga bermanfaat! Oh ya, terima kasih Kak Wani dan ibunya kerana belanja lunch masa kat SACC hari tu. Baru je kenal Kak Wani masa line up nak daftar program ni. Sangat baik orangnya. Mungkin dia nampak aku ni macam forever alone je kan. Hee. So Kak Wani pun ajak aku duduk sebelah dia dalam dewan tu. Terharu. :') Kak Wani study kat University of Leeds, UK ambil double degree Accounting-Finance. Dan rupanya kawan baik dengan adik Kak Izzah (Senior kat Uniten). Haaa nampak tak ada chemistry di situ? ^-^

Hari seterusnya pula, aku ikut ayah ngan mama ke Bengkel Pengurusan Jenazah. Sebelum ni pernah pergi jugak bengkel ni kat Uniten dulu. Tapi, biasalah. Cepat betul lupa. Heh. Makanya, ayuhlah kita meng-refresh minda yang berkarat ini. :D Di samping dapat kenal makcik-makcik yang sangat hebat (Usia 60-an mungkin, tapi masih gigih ke majlis ilmu. Hebat!), aku berpeluang menjadi model mayat untuk dimandikan dan dikafankan. Suatu pengalaman yang tidak dapat dibeli. Merasa diri dibalut. Dan terus terfikir, bagaimanalah agaknya aku menghadapi mati. Semoga husnul khatimah semuanya. Ameen. Haa. Lepas program tu aku tanya mama, "Mama ada ambil tak gambar kakak kena balut? Hehe." Lalu mama menjawab, "Mama tak sampai hati lah nak tangkap gambar anak sendiri kena balut." T_T Walaupun mati olok-olok pun dah macam ni, macam mana lah kalau betul betul nanti. Haih mama ni. :')

Dan dalam ruang waktu yang menyempitkan, kekadang kita terlupa hak kepada orang lain. Salah satunya ialah memenuhi jemputan. Alhamdulillah ya rabb atas peluang. Dan bisa aku katakan, ia mendekatkan yang jauh dan merapatkan yang dekat. Terima kasih banyak juga untuk yang menjemput ke kenduri, walaupun belum kenduri diri sendiri lagi (kenduri kahwin kakak, kenduri aqiqah anak buah). Hihi. Seronok sangat dapat borak borak setelah sekian lama tak ketemu. Semua orang dah membesar. Haa. InshaAllah moga ketemu lagi. ^_^

Okay, banyak lagi cerita sebenarnya. Nanti aku sambung balik yaa. Papoiii ~