Thursday, July 09, 2015

sang pencerah.

Sang Pencerah.

Untuk kesekian kalinya, berkesempatan juga aku menonton filem 'Sang Pencerah', karya Akmal Nasery Basral ini. Mengetahui tentang movie ini hanya setelah ber-trip Jejak Nusantara bulan lepas. Sepanjang perjalanan jaulah kami di Indonesia, kami disajikan dengan lagu-lagu Opick yang amat mempesonakan dan ditayangkan pula beberapa movie Indonesia antaranya Cinta Suci Zahrana, Kun Fayakun, Sang Kiai dan tak ingat beberapa lagi movies (mungkin sebab tertidur time movie tu!) Dan Dr. Aizat (tour leader kami) yang meng-recommend movie Indonesia seperti ini. SubhanAllah! Luar biasa. Agak lame jugak lah sebab baru nak download movie-movie Indonesia yang best amat nih. T.T Alhamdulillah, Allah gerakkan hati untuk menonoton Sang Pencerah dalam banyak-banyak list movie yang aku ada. Yang ada tu pun banyak tak tengok lagi. Heh. InshaAllah moga-moga diberi kesempatan masa. :D

Filem ini menyaksikan perjuangan Kiai Haji Ahmad Dahalan dalam memperjuangkan Islam yang sebenar di tempatnya. Kaumnya yang mengamalkan Islam Kejawen amat susah menerima pembaharuan mengikut keadaan semasa sehinggakan KH Ahmad Dahalan dianggap kafir. Perjuangan ini sangat memberi inspirasi kepada diri ini terutamanya untuk sentiasa mencari ilmu kebenaran walau dalam keadaan semua orang memburuk-burukkan kita. KH Ahmad Dahalan begitu optimis dan merendah diri biarpun pelbagai cubaan dan ujian yang dihadapinya dalam memberi kefahaman yang sebenar tentang Islam. Ya. Ada beberapa babak yang membuat aku mengalirkan air mata. Mungkin serba sedikit memuhasabah diri tentang apa yang telah aku lakukan selama ini, sedang orang lain bertungkus lumus menyebarkan kesucian dan kemurnian agama ini. Allahu..

A very recommended movie! Please watch. :)

Di hadapan Masjid Agung (Gedhe) Kauman, Yogyakarta.
Kami, Dalam Sang Pencerah.
:)

Alhamdulillah, kami berpeluang menunaikan solat tahiyyatul masjid di sini.
Dapat menyaksikan perubahan kiblat yang ditonjolkan di dalam filem tersebut.

PS. Seminggu lagi. Pertemukan aku dengan-Nya.

No comments: