Tuesday, September 29, 2015

melbeng journey.

Mungkin ada yang tertanya-tanya tentang tujuan sebenar aku ke sana. Sebab agak mengejutkan juga lah decision ni dibuat. Hee. Pertama sekali sebenarnya, aku cuma nak meneman Kak Kim untuk ke program Al-Maghrib di sana. Dan kata Kak Kim, dua hari tu memang akan diisi dengan seminar dan kami hanya ada masa sehari saja untuk jalan-jalan di sekitar Melbourne. Terus saja aku setuju bila Kak Kim kata nak feeling-feeling musafir mencari ilmu di perantauan. Hee. Tak kisah lah orang kata gila ke buang duit ke apa (sebab kat Malaysia pun ada je seminar Al-Maghrib). Haa. Tapi bagi aku, experience ini lah yang lebih bermakna daripada jalan saja-saja tanpa dapat 'sesuatu'. Dan yang penting Allah izinkannya berlaku jua, Alhamdulillah.

So, basically dua hari di University of Melbourne kami memang duduk dalam hall mendengar mutiara kata dari Sheikh Yahya Ibrahim tentang Love Notes. Betapa sukanya kami pasal seminar Al-Maghrib ni ialah kerana, speaker Al-Maghrib tak pernah tak buat ayat deep-deep yang boleh meruntun jiwa orang yang mendengarnya. Setiap anologi yang diberi betul-betul membuatkan kita rasa kerdil di muka bumi Allah ini. Dan terima kasih Allah, atas kesempatan ini. Dapat juga kenal-kenal all the sisters yang join seminar ni. Bukan kami saja yang dari oversea (Malaysia :P), ada juga yang dari Singapore, Indonesia dan lain-lain. Begitulah terasa nikmatnya ukhwah. Di mana anda boleh je berborak bersama atas dasar aqidah yang sama. :)

I love the gems very much!

Oh ya, kebetulan masa kami on the way nak pergi seminar hari tu, kami terserempak dengan lautan manusia kuning di Federation Square! Hoho. Apa lagi, kami pun terus singgah memeriahkan suasana. And feeling like home bila jumpa Malaysian di sini. Borak-borak dalam bahasa melayu lah cerita dia. Haaa. Tapi niat asal, bukanlah nak condemn government sepenuhnya. Rakyat cuma mahukan keadilan dan ketelusan sebagai warga marhaen sahaja. Percayalah, dunia akan aman jika government dan rakyat bekerjasama. Kannnn? :D

Ramai sangat manusia sampai ada yang berdiri kat bahagian atas tu. Nampak tak?

Malaysia Boleh! Yeahh!

Long story short, the next day baru kami sempat jalan-jalan area Melbourne. Huhu. Memang fully utilized lah seharian tu. Sedih pun ada jugak, last day di Melbourne. :'( Rasa nak extend cuti je masa tu. Serius kena pergi at least seminggu kat sana lagi. Ngee.

Dan antara tempat yang kami sempat pergi di sana,


Hehehe. Thanks to Dina sebab draft kan perjalanan seharian kami. ^_^v Patutnya Dina join kami tapi dia ada 2 exam hari tu. Huhu. Kesian Dinaaaa. ^^' 

Well, apa lagi nikmat yang hendak didustakan bila kau boleh jalan-jalan seluruh Melbourne hanya dengan menaiki tram yang FREE! Ulang suara FREEEEEEEEE. Hahaha. Rasa macam tak nak balik je bila tahu boleh ke mana-mana hanya dengan naik tram. Sebagai penggemar public transport, aku sangat suka tinggal di Melbourne! Mohon LRT di KL ni pun free nanti ya. Sorry ter-over pula. Tapi aku memang suka environment kat sini. Sangat sihat, sangat bersih dan sangat tenang. Kat sini tak ramai naik motor, mereka lebih suka naik basikal dan tram. Even pejalan kaki pun lebih diberi keutamaan berbanding kereta. Haaa best kan! :D

Okeh, mari kita lihat gambar berbicara. :)

Tram depan Queen Victoria Market. Berdekatan rumah Dina.

State Library of Victoria (Outside)

State Library of Victoria (Inside). I loikeee the design very much!

Peaceeee! ^-^v

Wajiblah acah-acah study bila dalam library. >.<

Flinders Street Station

Menanti kehadiran tram. Hehe.

Teringat pula peristiwa kami salah masuk tram. Dialog dengan pakcik Tram.

"Is it the right tram to go to the Shrine of Remembrance?"

"Oh sweety girls, I love you soo much! But I'm sorry. I can't bring you there. I love you but you must take the other tram over there. I have to stop this tram."

"Oh okey, thank you soo much!"

"Have a nice journey girls. Nice to meet you!"

Mula mula dengar driver umur lebih kurang 40-an tu cakap macam tu, kami terus terdiam. Baiknya kata-kata dia. :) Dan paling terkejut tiba-tiba masa dia nak beredar dia cakap, "Assalamualaikum! Bye!"

Kami terkesima sebentar. Dan sama-sama menjawab, "Waalaikumussalam!" with a wide smile in our face. Hehe. Indahnya bila bersaudara. :')

Dan, ini pula Masuss! Anjing yang sangat manja dengan tuan dia. 
Masa ni sempat main sekejap dengan Masuss sementara tunggu train otw to Brighton Beach.

Melbourne City dari kejauhan.

Colourful Big Box at Brighton Beach! Sooooo cute! xD

Shrine of Remembrance.

Our lunch, Nasi Briyani. Yummy!

Haiiii Batman! ^_^

St Kilda Beach. Tengok sunset dan penguin. Ngee. 

End of journey! Thank you everyone!

Dina, Hanis, Ajlaa, Hanim.
Terima kasih sebab tumpangkan kami di rumah korang dan masak sedap-sedap untuk kami (asam pedas, sup ayam, ayam black pepper, brownies).
Terharuuuuuu! Dengan layanan yang macam vip dah haaa.

Kak Kim & Kak Syu!
You guys are really awesome. Best dapat dengar banyak cerita dari akak-akak. 
Nanti kita travel lagi hokayyyy! ^^,

melbeng journey.

Tiba di KLIA2. Tanpa sesiapa menemani. Pertemuan kali pertama bertentang mata antara aku, Kak Kim (senior SBPIJ) dan Kak Syu (kawan Kak Kim). Bermusafir bersama orang yang tak pernah kita kenali (kenal tapi tak rapat. :D) pasti luar biasa pengalamannya. Dan aku lebih gemar begitu. Sikap seorang introvert mungkin. Memerhati dan mempelajari. ^_^

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 8 jam di dalam flight. Kematu juga kepala dan anggota badan yang lain kerana tidak bergerak ke mana-mana. Hanya buka mata, toleh kanan, toleh kiri, tutup mata balik. ZzZzz. Dan bila lapar, makan. Sambil borak-borak dengan akak sebelah seat. Ya. Aku, Kak Kim dan Kak Syu terpisah tempat duduk sebab kitorang tak nak kena charge tambahan semata-mata sebab nak pilih tempat duduk sama. Haha. Nampak lah jimatnya tu kan? Tak apa lah, dapat kenal-kenal orang lain dalam flight. Hehe.

Banyak juga kejadian menarik yang berlaku sepanjang 8 jam dalam flight. Dengan ragam perangai sorang-sorang. Yang kecik, yang dewasa. Haihhh. Hanya mampu sengih dan gelak dalam hati je. Sangat menghiburkan. Kihkih. Jahat Farhana ni. ^^'

Jam menunjukkan tepat pukul 11.15 pm di Australia. Dan akhirnya selepas 8 jam, kami pun tiba di Tullamarine Airport, Melbourne, Australia. Alhamdulillah! Serius rasa penat gila duduk dalam tu. Memang selama ni tak pernah pun travel 8 jam. Balik Muadzam pun 5 jam je kot. Huhu. Macam mana lah yang berhari-hari dalam flight tu kan. Korang memang hebat! >.<

Di immigration, lain pula ceritanya. Cuak dia rasa lain macam. Ya lah, sebab asyik dengar orang cakap, immigration Aussie ni strict gila. Semua benda dia check. Hatta makanan berbiji pun tak bagi bawak. Pehhh. Dan ada sedikit babak kami dengan pakcik immigration yang muka garang tuh. Huhu.

"Why you come here girls? This one you write for convention right?"

"Yup, we are going to convention tomorrow."

"Oh, where is it?"

"University of Melbourne."

"Owh that's nice, gooood girls!"

Dan pakcik yang bermuka garang itu pun senyum dengan lebarnya! Ohmai. Legaaaaa. Pakcik ni bikin kami ketakutan saja. Terus rasa berbunga-bunga lepas pakcik cakap camtu. Hoho. Alhamdulillah dipermudahkan. :')

Seterusnya, tanpa melengahkan masa sebab dah tengah malam dan kesejukan sudah mula mencengkam di Melbourne, kami pun ambil cab untuk ke rumah Dina (junior masa di BTS dulu). Dan ini juga, suatu lagi perkara yang Allah permudahkan. Asalnya plan nak tidur di rumah Sis Muneera (Ameerah Al-Maghrib) tapi last minute Dina offer kami tidur di rumahnya. Rumah dia pula kebetulan 15 minit je dari University of Melbourne, tempat seminar Al-Maghrib diadakan. Alhamdulillah sangat sangat. Thanks Dina dan rakan-rakan atas kesudian memberi tumpang. And yes indeed, Allah is the best planner. <3

Gambar wajib sebelum fly? Hahaha.

Indahnya menghirup coffee tatkala angin sejuk menggigit tubuh. ^_^

Full house seminar! I'll always love to join this again and again. :)

Hello University of Melbourne!

Jalan-jalan pusing Uni.



Thank you for having us. :D

To be continued..

Thursday, September 24, 2015

inspirasi.

Inspirasi tetap teguh berdiri,
Dalam gelap kau tetap menyinari,
Hanya satu persona tiada ganti,
Engkau bintang kau tetap menyinari,
Engkau bintang kau tetap menyinari.

:'D


Saya bagi 5 bintang untuk lagu ni! 
First time dengar dan rasa nak dengar lagi dan lagi dan lagi. ^^'
Sekarang ni pun, menaip post sambil dengar lagu ni. :3

Lagu ni tak silap didekasikan kepada Dato Siti Nurhaliza daripada Hafiz & Faizal Tahir.
Sempena 20 tahun pencapaian hebat beliau di dalam industri sebagai anak seni. :)

Okayh. Seperti mana tajuk lagu ini, Inspirasi.
Saya yakin semua orang ada sumber inspirasi dia sendiri.
Dan ada sebab juga mengapa seseorang itu menjadi sumber inspirasi anda.

Mungkin saja 'Inspirasi' kita itu seorang yang rapat dengan kita, mungkin saja dia sudah tiada di sisi.
Mungkin saja 'Inspirasi' kita itu seorang yang sentiasa menggembirakan kita, mungkin saja sentiasa menyedarkan kita yang alpa.
Mungkin saja 'Inspirasi' kita itu tidak pernah kenal pun kita, tapi kita tahu, kerana semangat dia lah, kita buat yang terbaik dalam dunia ini.

And the list goes on. :)

Whoever you are, thank you for being my 'Inspirasi'!
Lagu ini untuk awak, awak, dan awak.

Cause you're,
My inspiration. My BIG WHY! ^_^

"Engkau bintang kau tetap menyinari."

Saturday, September 05, 2015

encik genit.

Advantura Pulang ke Malaya. 
Karya, Badrul Hisham. 

Buku yang luar biasa daripada orang yang luar biasa. Sentiasa bercita-cita tinggi walaupun ideanya pada permulaan dianggap 'gila'! Tetapi berbekalkan ilmu kejuruteraan mekanikal dan semestinya kerana semangat berkobar-kobarnya mahu melihat dunia, segala kata-kata 'biawak' yang dilemparkan kepadanya tidak diendahkan. Pelbagai cerita menarik penulis yang kadang-kadang suspens dan mengujakan pembaca telah diceritakannya di dalam travelog ini. Penulis sentiasa membuatkan para pembaca tertunggu-tunggu apa yang akan berlaku seterusnya. 

Dan aku paling suka part di mana penulis berada di Iran, ditanya sama ada beliau syiah atau sunni. Bayangkan jika kita berada di tempatnya. Jika kita tidak kuat iman sudah tentu kita terus menjawab syiah kerana terus mengambil jalan mudah menyelamatkan diri. Tetapi Bro Hisham sangat pandai menjawab dengan idea yang spontan dan selambanya walau dalam keadaan yang sangat genting ketika itu. Hebat!

Dan antara quotes yang menjadi inspirasinya sepanjang perjalanan berbasikal dari London ke Malaysia yang berjarak kira-kira 11000km ini ialah:

"When you feel you want to give up because the dream is so hard, tell yourself you wanna give up one week later, it will slowly increase your motivational level."

"When the road get tough, keep on going day by day."

"Every word is doa, so don't be afraid to ask from Allah everything you want in your life." 

"In live or death situation, only Allah can save you."

"Live is wonderful the moment we set off from our comfort zone."

"I always believe after rain and thunderstorms, there will always be a rainbow."

"Take the world seriously but don't take yourself seriously."

So inspiring!

Dan untuk itu mari kita tanya pada diri adakah kita masih ingin hidup biasa-biasa, ataupun luar biasa?

Pasti indah bila diberi peluang mentadabbur alam, menjalani susah senang merantau negeri orang, mempelajari dan berkenalan dengan adat budaya orang lain. Hingga akhirnya kebergantungan seorang hamba kepada tuhannya amat dirasai dan menjadikan diri semakin dekat dengan rabbnya. :)

Mengembaralah, nescaya anda akan memaknai kehidupan ini sebenar-benarnya. :)


Ohh. Kenapa title post ni Encik Genit? Tengok saja pada tuan penulis ni. Dan memang kecik je orangnya in real. (Berani cakap sebab pernah jumpa dua kali time program DAO and YouthAce! ^^')

PS. Aku ambik masa lebih kurang sehari je baca buku ni. Habis tepat masa break ceramah 5 jam tadi. Mohon doakan misi mengambil lesen kereta kali ni lancar dan diakhiri dengan jayanya! Amin. Hehe. Okbai! >.<