Saturday, September 05, 2015

encik genit.

Advantura Pulang ke Malaya. 
Karya, Badrul Hisham. 

Buku yang luar biasa daripada orang yang luar biasa. Sentiasa bercita-cita tinggi walaupun ideanya pada permulaan dianggap 'gila'! Tetapi berbekalkan ilmu kejuruteraan mekanikal dan semestinya kerana semangat berkobar-kobarnya mahu melihat dunia, segala kata-kata 'biawak' yang dilemparkan kepadanya tidak diendahkan. Pelbagai cerita menarik penulis yang kadang-kadang suspens dan mengujakan pembaca telah diceritakannya di dalam travelog ini. Penulis sentiasa membuatkan para pembaca tertunggu-tunggu apa yang akan berlaku seterusnya. 

Dan aku paling suka part di mana penulis berada di Iran, ditanya sama ada beliau syiah atau sunni. Bayangkan jika kita berada di tempatnya. Jika kita tidak kuat iman sudah tentu kita terus menjawab syiah kerana terus mengambil jalan mudah menyelamatkan diri. Tetapi Bro Hisham sangat pandai menjawab dengan idea yang spontan dan selambanya walau dalam keadaan yang sangat genting ketika itu. Hebat!

Dan antara quotes yang menjadi inspirasinya sepanjang perjalanan berbasikal dari London ke Malaysia yang berjarak kira-kira 11000km ini ialah:

"When you feel you want to give up because the dream is so hard, tell yourself you wanna give up one week later, it will slowly increase your motivational level."

"When the road get tough, keep on going day by day."

"Every word is doa, so don't be afraid to ask from Allah everything you want in your life." 

"In live or death situation, only Allah can save you."

"Live is wonderful the moment we set off from our comfort zone."

"I always believe after rain and thunderstorms, there will always be a rainbow."

"Take the world seriously but don't take yourself seriously."

So inspiring!

Dan untuk itu mari kita tanya pada diri adakah kita masih ingin hidup biasa-biasa, ataupun luar biasa?

Pasti indah bila diberi peluang mentadabbur alam, menjalani susah senang merantau negeri orang, mempelajari dan berkenalan dengan adat budaya orang lain. Hingga akhirnya kebergantungan seorang hamba kepada tuhannya amat dirasai dan menjadikan diri semakin dekat dengan rabbnya. :)

Mengembaralah, nescaya anda akan memaknai kehidupan ini sebenar-benarnya. :)


Ohh. Kenapa title post ni Encik Genit? Tengok saja pada tuan penulis ni. Dan memang kecik je orangnya in real. (Berani cakap sebab pernah jumpa dua kali time program DAO and YouthAce! ^^')

PS. Aku ambik masa lebih kurang sehari je baca buku ni. Habis tepat masa break ceramah 5 jam tadi. Mohon doakan misi mengambil lesen kereta kali ni lancar dan diakhiri dengan jayanya! Amin. Hehe. Okbai! >.<

No comments: