Tuesday, September 29, 2015

melbeng journey.

Tiba di KLIA2. Tanpa sesiapa menemani. Pertemuan kali pertama bertentang mata antara aku, Kak Kim (senior SBPIJ) dan Kak Syu (kawan Kak Kim). Bermusafir bersama orang yang tak pernah kita kenali (kenal tapi tak rapat. :D) pasti luar biasa pengalamannya. Dan aku lebih gemar begitu. Sikap seorang introvert mungkin. Memerhati dan mempelajari. ^_^

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 8 jam di dalam flight. Kematu juga kepala dan anggota badan yang lain kerana tidak bergerak ke mana-mana. Hanya buka mata, toleh kanan, toleh kiri, tutup mata balik. ZzZzz. Dan bila lapar, makan. Sambil borak-borak dengan akak sebelah seat. Ya. Aku, Kak Kim dan Kak Syu terpisah tempat duduk sebab kitorang tak nak kena charge tambahan semata-mata sebab nak pilih tempat duduk sama. Haha. Nampak lah jimatnya tu kan? Tak apa lah, dapat kenal-kenal orang lain dalam flight. Hehe.

Banyak juga kejadian menarik yang berlaku sepanjang 8 jam dalam flight. Dengan ragam perangai sorang-sorang. Yang kecik, yang dewasa. Haihhh. Hanya mampu sengih dan gelak dalam hati je. Sangat menghiburkan. Kihkih. Jahat Farhana ni. ^^'

Jam menunjukkan tepat pukul 11.15 pm di Australia. Dan akhirnya selepas 8 jam, kami pun tiba di Tullamarine Airport, Melbourne, Australia. Alhamdulillah! Serius rasa penat gila duduk dalam tu. Memang selama ni tak pernah pun travel 8 jam. Balik Muadzam pun 5 jam je kot. Huhu. Macam mana lah yang berhari-hari dalam flight tu kan. Korang memang hebat! >.<

Di immigration, lain pula ceritanya. Cuak dia rasa lain macam. Ya lah, sebab asyik dengar orang cakap, immigration Aussie ni strict gila. Semua benda dia check. Hatta makanan berbiji pun tak bagi bawak. Pehhh. Dan ada sedikit babak kami dengan pakcik immigration yang muka garang tuh. Huhu.

"Why you come here girls? This one you write for convention right?"

"Yup, we are going to convention tomorrow."

"Oh, where is it?"

"University of Melbourne."

"Owh that's nice, gooood girls!"

Dan pakcik yang bermuka garang itu pun senyum dengan lebarnya! Ohmai. Legaaaaa. Pakcik ni bikin kami ketakutan saja. Terus rasa berbunga-bunga lepas pakcik cakap camtu. Hoho. Alhamdulillah dipermudahkan. :')

Seterusnya, tanpa melengahkan masa sebab dah tengah malam dan kesejukan sudah mula mencengkam di Melbourne, kami pun ambil cab untuk ke rumah Dina (junior masa di BTS dulu). Dan ini juga, suatu lagi perkara yang Allah permudahkan. Asalnya plan nak tidur di rumah Sis Muneera (Ameerah Al-Maghrib) tapi last minute Dina offer kami tidur di rumahnya. Rumah dia pula kebetulan 15 minit je dari University of Melbourne, tempat seminar Al-Maghrib diadakan. Alhamdulillah sangat sangat. Thanks Dina dan rakan-rakan atas kesudian memberi tumpang. And yes indeed, Allah is the best planner. <3

Gambar wajib sebelum fly? Hahaha.

Indahnya menghirup coffee tatkala angin sejuk menggigit tubuh. ^_^

Full house seminar! I'll always love to join this again and again. :)

Hello University of Melbourne!

Jalan-jalan pusing Uni.



Thank you for having us. :D

To be continued..

No comments: