Tuesday, September 29

melbeng journey.

Mungkin ada yang tertanya-tanya tentang tujuan sebenar aku ke sana. Sebab agak mengejutkan juga lah decision ni dibuat. Hee. Pertama sekali sebenarnya, aku cuma nak meneman Kak Kim untuk ke program Al-Maghrib di sana. Dan kata Kak Kim, dua hari tu memang akan diisi dengan seminar dan kami hanya ada masa sehari saja untuk jalan-jalan di sekitar Melbourne. Terus saja aku setuju bila Kak Kim kata nak feeling-feeling musafir mencari ilmu di perantauan. Hee. Tak kisah lah orang kata gila ke buang duit ke apa (sebab kat Malaysia pun ada je seminar Al-Maghrib). Haa. Tapi bagi aku, experience ini lah yang lebih bermakna daripada jalan saja-saja tanpa dapat 'sesuatu'. Dan yang penting Allah izinkannya berlaku jua, Alhamdulillah.

So, basically dua hari di University of Melbourne kami memang duduk dalam hall mendengar mutiara kata dari Sheikh Yahya Ibrahim tentang Love Notes. Betapa sukanya kami pasal seminar Al-Maghrib ni ialah kerana, speaker Al-Maghrib tak pernah tak buat ayat deep-deep yang boleh meruntun jiwa orang yang mendengarnya. Setiap anologi yang diberi betul-betul membuatkan kita rasa kerdil di muka bumi Allah ini. Dan terima kasih Allah, atas kesempatan ini. Dapat juga kenal-kenal all the sisters yang join seminar ni. Bukan kami saja yang dari oversea (Malaysia :P), ada juga yang dari Singapore, Indonesia dan lain-lain. Begitulah terasa nikmatnya ukhwah. Di mana anda boleh je berborak bersama atas dasar aqidah yang sama. :)

I love the gems very much!

Oh ya, kebetulan masa kami on the way nak pergi seminar hari tu, kami terserempak dengan lautan manusia kuning di Federation Square! Hoho. Apa lagi, kami pun terus singgah memeriahkan suasana. And feeling like home bila jumpa Malaysian di sini. Borak-borak dalam bahasa melayu lah cerita dia. Haaa. Tapi niat asal, bukanlah nak condemn government sepenuhnya. Rakyat cuma mahukan keadilan dan ketelusan sebagai warga marhaen sahaja. Percayalah, dunia akan aman jika government dan rakyat bekerjasama. Kannnn? :D

Ramai sangat manusia sampai ada yang berdiri kat bahagian atas tu. Nampak tak?

Malaysia Boleh! Yeahh!

Long story short, the next day baru kami sempat jalan-jalan area Melbourne. Huhu. Memang fully utilized lah seharian tu. Sedih pun ada jugak, last day di Melbourne. :'( Rasa nak extend cuti je masa tu. Serius kena pergi at least seminggu kat sana lagi. Ngee.

Dan antara tempat yang kami sempat pergi di sana,


Hehehe. Thanks to Dina sebab draft kan perjalanan seharian kami. ^_^v Patutnya Dina join kami tapi dia ada 2 exam hari tu. Huhu. Kesian Dinaaaa. ^^' 

Well, apa lagi nikmat yang hendak didustakan bila kau boleh jalan-jalan seluruh Melbourne hanya dengan menaiki tram yang FREE! Ulang suara FREEEEEEEEE. Hahaha. Rasa macam tak nak balik je bila tahu boleh ke mana-mana hanya dengan naik tram. Sebagai penggemar public transport, aku sangat suka tinggal di Melbourne! Mohon LRT di KL ni pun free nanti ya. Sorry ter-over pula. Tapi aku memang suka environment kat sini. Sangat sihat, sangat bersih dan sangat tenang. Kat sini tak ramai naik motor, mereka lebih suka naik basikal dan tram. Even pejalan kaki pun lebih diberi keutamaan berbanding kereta. Haaa best kan! :D

Okeh, mari kita lihat gambar berbicara. :)

Tram depan Queen Victoria Market. Berdekatan rumah Dina.

State Library of Victoria (Outside)

State Library of Victoria (Inside). I loikeee the design very much!

Peaceeee! ^-^v

Wajiblah acah-acah study bila dalam library. >.<

Flinders Street Station

Menanti kehadiran tram. Hehe.

Teringat pula peristiwa kami salah masuk tram. Dialog dengan pakcik Tram.

"Is it the right tram to go to the Shrine of Remembrance?"

"Oh sweety girls, I love you soo much! But I'm sorry. I can't bring you there. I love you but you must take the other tram over there. I have to stop this tram."

"Oh okey, thank you soo much!"

"Have a nice journey girls. Nice to meet you!"

Mula mula dengar driver umur lebih kurang 40-an tu cakap macam tu, kami terus terdiam. Baiknya kata-kata dia. :) Dan paling terkejut tiba-tiba masa dia nak beredar dia cakap, "Assalamualaikum! Bye!"

Kami terkesima sebentar. Dan sama-sama menjawab, "Waalaikumussalam!" with a wide smile in our face. Hehe. Indahnya bila bersaudara. :')

Dan, ini pula Masuss! Anjing yang sangat manja dengan tuan dia. 
Masa ni sempat main sekejap dengan Masuss sementara tunggu train otw to Brighton Beach.

Melbourne City dari kejauhan.

Colourful Big Box at Brighton Beach! Sooooo cute! xD

Shrine of Remembrance.

Our lunch, Nasi Briyani. Yummy!

Haiiii Batman! ^_^

St Kilda Beach. Tengok sunset dan penguin. Ngee. 

End of journey! Thank you everyone!

Dina, Hanis, Ajlaa, Hanim.
Terima kasih sebab tumpangkan kami di rumah korang dan masak sedap-sedap untuk kami (asam pedas, sup ayam, ayam black pepper, brownies).
Terharuuuuuu! Dengan layanan yang macam vip dah haaa.

Kak Kim & Kak Syu!
You guys are really awesome. Best dapat dengar banyak cerita dari akak-akak. 
Nanti kita travel lagi hokayyyy! ^^,

1 comment:

ndh_hzrh said...

Bestnyaaaaaa nak jeles haahhaha. Ok nanti share lagi .